ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φέρνει στη Βουλή το θέμα της υποχρηματοδότησης των Ομοσπονδιών

Τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα τη νέα μείωση στις επιχορηγήσεις και την υποχρηματοδότηση των αθλητικών Ομοσπονδιών, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Ελένη Γερασιμίδου.

Στη σχετική επιστολή που κατέθεσαν στον πρόεδρο της επιτροπής, Γ. Καλαντζή, αναφέρουν: «Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε δέκτες έντονων διαμαρτυριών από τις αθλητικές Ομοσπονδίες, σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση, με αφορμή την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, των επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για το οικονομικό έτος 2013.

Οι επιχορηγήσεις αυτές είναι μειωμένες σε ποσοστό που φτάνει, κατά περίπτωση, το 70 - 80%. Εκτιμάμε ότι το ποσό των επιχορηγήσεων και συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του αθλητισμού θέτει σοβαρό ζήτημα οικονομικής επιβίωσης των αθλητικών Ομοσπονδιών και των Σωματείων. Αν εξαιρεθούν οι ανελαστικές δαπάνες για τη μισθοδοσία του προσωπικού, που καλύπτονται κατά προτεραιότητα, το ποσό που απομένει για τον προγραμματισμό και τις δραστηριότητες των φορέων είναι ελάχιστο.

Με βάση τα παραπάνω καλούνται όλες οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα να αναζητήσουν πόρους και να λειτουργήσουν αποκλειστικά σαν επιχειρήσεις, για να καλύψουν έξοδα προγραμματισμού και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Μοιραία οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία θα "σπρωχτούν" στην αναζήτηση χορηγού για την επιβίωσή τους. Θα ενισχυθεί η ανταποδοτική λειτουργία με τη γενίκευση της μηνιαίας συνδρομής και την αύξηση του κόστους συμμετοχής των αθλουμένων (εξοπλισμός κ.λπ.). Το πιο σοβαρό αποτέλεσμα είναι ότι ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία θα στερηθούν το - αναγκαίο για την υγεία και την προσωπικότητά τους - δικαίωμα στην άσκηση και τη φυσική αγωγή.

Επειδή οι παραπάνω εξελίξεις είναι εξαιρετικά σοβαρές και ανοίγουν το δρόμο για την υποβάθμιση και διάλυση του αθλητισμού στη χώρα μας.

Ζητούμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ή της Υποεπιτροπής Αθλητισμού της Βουλής, με την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για ζητήματα Αθλητισμού, κ. Γιάννη Ιωαννίδη, προκειμένου να συζητήσει τις παραπάνω εξελίξεις.

Ζητούμε, επίσης, να προσκληθούν σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής οι εκπρόσωποι των αθλητικών Ομοσπονδιών, προκειμένου να ενημερώσουν για την κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΕΒΑΝΤΕ 0-1
Αντίο με το... καλημέρα

Νωρίς νωρίς τελείωσαν οι όποιες ελπίδες για ανατροπή των προδιαγεγραμμένων είχε ο Ολυμπιακός χτες κόντρα στη Λεβάντε για τους 32 του Γιουρόπα Λιγκ στο «Γ. Καραϊσκάκης» αφού η ήττα με 1 - 0 σφράγισε το τέλος των φετινών ευρωπαϊκών υποχρεώσεών του. Το γρήγορο γκολ του Μάρτινς (9'), σε συνδυασμό και με το βαρύ για την ελληνική ομάδα 3 - 0 του πρώτου αγώνα, έβαλε το φινάλε στα όνειρα. Τα λάθη στην άμυνα για μια ακόμη φορά ήταν καθοριστικός παράγοντας για την ελληνική ομάδα (ο σκόρερ βρέθηκε μόνος του στο κέντρο της μικρής περιοχής) που μετά το άνοιγμα του σκορ από τη Λεβάντε, χωρίς ψυχολογία (κάτι που έδειξε να μην έχει ούτε στο ξεκίνημα) αναλώθηκε σε νωθρό παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερες φάσεις και με ατομικές ενέργειες κυρίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο αξιόλογη φάση για τους γηπεδούχους έγινε στο 90', όταν κεφαλιά του Σιόβα απέκρουσε ο Νάβας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κάρολ, Μανιάτης, Σιόβας, Κοντρέρας, Λυκογιάννης (45 Χολέμπας), Φέισα, Μασάντο, Γκρέκο (45' Φετφατζίδης), Τζιμπούρ, Βλαχοδήμος, Μήτρογλου (76' Ιμπαγάσα).

ΛΕΒΑΝΤΕ: Νάβας, Ναβάρο, Ρόδας, Χουανφράν, Μπαγιεστέρος, Μπαρκέρο, Ιμπόρα, Ρίος (68' Βάλντο), Μίτσελ (85' Ντούντκα), Ρουμπέν Γκαρθία, Μάρτινς (83' Ακουαφρέσκα).

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Οι διαιτητές που ορίστηκαν να σφυρίξουν τις αναμετρήσεις της 23ης αγωνιστικής στη Super League είναι: Ξάνθη - Βέροια (Θάνος), ΠΑΟΚ - Κέρκυρα (Δημητρόπουλος), Παναθηναϊκός - ΟΦΗ (Λιαχούδης), Αστέρας Τρίπολης - Λεβαδειακός (Ζαχαριάδης), Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα (Βοσκάκης), Πανιώνιος - Πανθρακικός (Σπάθας), Πλατανιάς - ΑΕΚ (Ιωαννίδης), Ολυμπιακός - Αρης (Σιδηρόπουλος).

ΜΠΑΣΚΕΤ

Διόρθωση στην ποινή που επέβαλλε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο έκανε ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ, έξι ώρες μετά την πρώτη απόφαση! Στη... νέα ποινή γίνεται λόγος για «απαγόρευση εισόδου σε όλα τα γήπεδα προσωρινά για δύο μήνες», ενώ στην πρώτη απόφαση έκανε λόγο για «απαγόρευση εισόδου σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους προσωρινά για 2 μήνες». Πάντως εκείνο που έχει σημασία είναι το γεγονός του προβλήματος στην εφαρμογή μιας τέτοιας ποινής, αφού η περίπτωση να εισέλθει κάποιος τιμωρημένος ιδιοκτήτης ομάδας ως απλός φίλαθλος με εισιτήριο στο γήπεδο δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό.

ΑΕΚ
Αγνοια για την απαγορευμένη ουσία δήλωσε ο Αρκούδας

Απολογήθηκε χτες, στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League ο Χρ. Αρκούδας. Ο νεαρός μπακ της ΑΕΚ είχε βρεθεί - κατά τη διάρκεια ελέγχου μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ - θετικός στην απαγορευμένη ουσία οξυλοφρίνη. Του δόθηκε προθεσμία, μέχρι την επόμενη Πέμπτη, ώστε να υποβάλει σχετικό υπόμνημα.

Κατά την απολογία του, ο 23χρονος (μεταξύ άλλων) διευκρίνισε πως πήρε το συγκεκριμένο σκεύασμα για ευεξία και τόνωση επειδή υπέφερε από βρογχίτιδα χωρίς να γνωρίζει ότι περιέχει την απαγορευμένη ουσία. Επίσης, παραδέχτηκε το λάθος του να μη ρωτήσει το γιατρό της ομάδας. «Εμεινα έκπληκτος όταν βρέθηκα θετικός. Δεν έκανα κάτι με δόλο, για να είμαι καλύτερος από κάποιον άλλο. Αλλωστε, είμαι αναπληρωματικός στην ομάδα μου», τόνισε χαρακτηριστικά ο νεαρός παίκτης.

Ο αθλητίατρος Ξεν. Ρούσης (μάρτυρας υπεράσπισης) κατέθεσε πως η ουσία «είναι μεν διεγερτική αλλά δε μεγιστοποιεί την απόδοση». Ενώ ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ, Χάρης Γρηγορίου, στάθηκε (με στόχο τη μικρότερη δυνατή απόδοση ευθυνών στον πελάτη του) στην ελεύθερη πώληση του σκευάσματος στο εμπόριο, στη μη αναγραφή της ουσίας και την αφέλεια του παίχτη.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τη ΔΟΕ και τη WADA (Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ) ο αθλητής είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα συμπληρώματα και τα φάρμακα που λαμβάνει. Είναι υπεύθυνος για ό,τι ανιχνεύεται στον οργανισμό του. Η άγνοια δε συγχωρείται.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Στην Κέρκυρα ο τελικός Κυπέλλου

Στην Κέρκυρα και υπό το πρίσμα του λεγόμενου «αγώνα ειδικών συνθηκών» θα διεξαχθεί ο φετινός τελικός του Κυπέλλου χάντμπολ μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Η περίπτωση του «Νησιού των Φαιάκων» προκρίθηκε έπειτα από την άρνηση της Αστυνομίας να επιτρέψει τη διεξαγωγή του στην Πάτρα υπό το φόβο επεισοδίων και την απόρριψη της Λάρισας επίσης για τον ίδιο λόγο. Ακόμα αποφασίστηκε ο αγώνας να διεξαχθεί με την παρουσία μαθητών και λιγοστών εκπροσώπων των δυο συλλόγων. Η ημερομηνία ορίστηκε για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μάρτη (2-3), ενώ το συνδρομητικό κανάλι ΟΤΕ TV, που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, θα αποφασίσει ποια από τις δυο μέρες θα γίνει το παιχνίδι. Σημειώνεται ότι αρχικά ο ΠΑΟΚ ζήτησε αναβολή για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο η ΑΕΚ αρνήθηκε και έτσι το παιχνίδι θα γίνει τότε.

ΒΟΛΕΪ
Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΟΠΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, έστειλε η ΕΟΠΕ (Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης) μετά την έγγραφη ενημέρωση του δεύτερου σχετικά με την επιχορήγηση για το 2013, η οποία μειώθηκε στο 1.000.000 ευρώ. Παράλληλα, η Ομοσπονδία παραθέτει τα προβλήματα που θα υπάρχουν μετά τη μείωση και προτείνει 7 μέτρα για να αντιμετωπιστούν. Την επιστολή κοινοποίησε και στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τη γενική γραμματέα Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο.

«...Πώς είναι δυνατόν με αυτά τα χρήματα η Ομοσπονδία να διοργανώσει πρωταθλήματα και λοιπές αγωνιστικές εκδηλώσεις και κυρίως τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά μας να αγωνιστούν; Πώς είναι δυνατόν η Ομοσπονδία να αναλάβει οποιασδήποτε μορφής πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του βόλεϊ και του μπιτς βόλεϊ (ας ληφθεί υπόψη ότι η Ομοσπονδία μας καλλιεργεί δυο Ολυμπιακά Αθλήματα) και κυρίως πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει τις δαπάνες συμμετοχής των Εθνικών Ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις; Για όλα αυτά τα ζητήματα δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στο έγγραφό σας και δεν υπάρχει καμία πρόταση από πλευράς σας» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή της Ομοσπονδίας βόλει.

  • Ο Ηρακλής εξασφάλισε το τρίτο εισιτήριο για το φετινό φάιναλ φορ του Κυπέλλου που θα γίνει στο Ρέθυμνο, αφού χτες επικράτησε του ΠΑΟΚ με 3-1 για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η τελευταία θέση θα παιχθεί ανάμεσα σε ΑΟ Κηφισιάς και Φοίνικα Σύρου που αγωνίζονται στις 27 Φλεβάρη.
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Σημαντικό βήμα για ΠΑΟ

Σημαντικό βήμα για την πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας έκανε χτες ο Παναθηναϊκός που επικράτησε στο Κάουνας της Ζαλγκίρις με 78-73. Κάτι που τον εδραιώνει εντός της πρώτης τετράδας, αλλά του δίνει και σημαντικό πλεονέκτημα έναντι μιας βασικής του αντιπάλου όπως είναι η λιθουανική ομάδα. Οι «πράσινοι» με καλή άμυνα δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να ξεφύγουν στο σκορ, ενώ στην τέταρτη περίοδο με μπροστάρη τον Διαμαντίδη (καθοριστικά καλάθια) αλλά και τον Ούκιτς στα τελευταία λεπτά πραγματοποίησαν ένα επιθετικό κρεσέντο (το 69-70 έγινε 71-77 στο 37') φθάνοντας στη νίκη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΚΑΧΑ: Για το προβάδισμα

To... πάνω χέρι (μετά και τη νίκη στη Ρωσία επί της Κίμκι) στη μάχη για την κατάκτηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα του ομίλου του, που οδηγεί στα προημιτελικά, θέλει να πάρει σήμερα ο Ολυμπιακός απέναντι σε μια βασική του αντίπαλο την Κάχα, που φιλοξενεί στο ΣΕΦ (21.00, «Nova»). Οι δυο αντίπαλοι παρέα και με την Κίμκι ισοβαθμούν ουσιαστικά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας (Μπαρτσελόνα και Σιένα έχουν ξεφύγει σε πρώτο και δεύτερο σκαλοπάτι) έχοντας κοινό απολογισμό του Α' γύρου 4 νίκες - 3 ήττες. Ετσι για τον Ολυμπιακό αρχικά η επικράτηση σήμερα και εάν είναι δυνατόν η κάλυψη της ήττας του στο παιχνίδι της Ισπανίας (8 πόντοι) του δίνει σημαντικό προβάδισμα.

Στα αγωνιστικά, μάλλον αναβάλλεται το ντεμπούτο του νεοαποκτηθέντα Αμερικανού Νταρόν Πέρκινς (σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας), ενώ προβλήματα είχαν μεσοβδόμαδα οι Σπανούλης (πυρετό), Παπανικολάου (δεν είναι έτοιμος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ