ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους εργαζόμενους

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Απ' τη μια δέχεται τις παροτρύνσεις και τις πιέσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας πολιτικής ακόμη πιο αντεργατικής και πιο σκληρής για τα λαϊκά στρώματα χωρίς τον υπολογισμό του «πολιτικού κόστους». Απ' την άλλη, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική της στον ελληνικό λαό. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων αυτή την περίοδο δείχνουν τη θέλησή τους να μην αφήσουν αναπάντητη την μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια.

Με το προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική, οι μισθωτοί θα δεχτούν ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη ισχνή αγοραστική τους δύναμη, με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θέματα καταργούνται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, με τα νομοσχέδια για την υγεία διαλύονται και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικού χαρακτήρα του νοσηλευτικού συστήματος, με το επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μπαίνει ταφόπλακα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Με όλα αυτά, όσο και αν προσπαθούν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές να υπονομεύσουν τους αγώνες, οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση και ότι η ενωμένη και συντονισμένη κινητοποίησή τους είναι μονόδρομος. Οι προσπάθειες τής κυβέρνησης να ελιχθεί με δευτερεύουσες τροποποιήσεις και με την αξιοποίηση των πολιτικών εφεδρειών που της παρέχουν οι συζητήσεις για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού (Αβραμόπουλος, Δαμανάκη, κ.ά.) δείχνουν από μια πλευρά το πόσο υπολογίζει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων. Δείχνουν την αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Η πανελλαδική απεργία της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι μια ακόμη απάντηση, όχι μόνο στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και σε όσους πιστεύουν ότι ο κύκλος έκλεισε και οι εργαζόμενοι θα συμβιβαστούν.

Εχουν βγει τα μαχαίρια στο λιμάνι του Πειραιά και ήδη άρχισαν να «πέφτουν κεφάλια» στο βωμό της αύξησης του υπερκέρδους του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στην αναδιανομή των μεριδίων του χρυσωρυχείου, που λέγεται ελληνική ακτοπλοΐα, με το θάνατο του Π. Σφηνιά (σελίδα 5)

Συνεχίζεται η ύπουλη προσπάθεια κυβέρνησης - κατασκευαστικών εταιριών να πλήξουν τη συνεπή ταξική αγωνιστική δράση και το κύρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αφού η ΠΑΣΚΕ, μετά την πρωτοβάθμια απόρριψη της δικαστικής αγωγής κατά του αποτελέσματος των εκλογών του Συνδικάτου που έγιναν τον Οκτώβρη του 1999, προχώρησε σε έφεση (σελίδα 8)

Ξανάναψε η συζήτηση, για το υπό κατασκευήν κόμμα του δημάρχου της Αθήνας, με το οποίο ασχολούνται μέρα - νύχτα τα αστικά ΜΜΕ, και που περιλαμβάνει όλες τις δευτερεύουσες πλευρές του θέματος, εκτός από την κύρια, εκτός από την ουσία, που βρίσκεται στην ταξική απάντηση στο ερώτημα γιατί σχεδιάζεται η δημιουργία νέου κόμματος (σελίδα 9)

Κάτω από τη σκιά μιας οξύτατης κυβερνητικής κρίσης διεξήχθη στην πόλη Ατάμι το 22ο Συνέδριο του Ιαπωνικού ΚΚ (JCP) το διάστημα 20-24 Νοέμβρη (σελίδα 18)

Είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού υπάρχει η ολοένα και αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας μας σε ζωοκομικά προϊόντα, κύρια απ' τις αναπτυγμένες κτηνοτροφικά χώρες της ΕΕ, όταν με την πολιτική των Βρυξελλών και τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων επιβάλλονται περιορισμοί στην κτηνοτροφική ανάπτυξη της χώρας και εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς βόειου κρέατος, ενώ οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι (σελίδα 24)

Είδαμε μια παράσταση την περασμένη Κυριακή με καταστάσεις σημερινές, συμπεριφορές, στάσεις ζωής, νοοτροπίες σύγχρονες... Κι όμως ήταν ένα έργο που γράφτηκε πριν από έναν αιώνα, από τον Μαξίμ Γκόρκι, «Οι Μικροαστοί», που παίζονται στο «Θέατρο Βεάκη», ένα έργο πάντα επίκαιρο (σελίδες 26-27)

Παράνομες και αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες έγιναν στο ΤΕΙ Αθήνας, προκειμένου να «αντιμετωπιστεί» το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα, που απλώς επιδεινώθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη (σελίδα 30)

Προσπάθεια εξαγνισμού των υπευθύνων

Η αυτοκτονία του αντιπροέδρου της «Μινόαν Φλάινγκ Ντόλφινς» Παντελή Σφηνιά, κυριάρχησε (με τις γνωστές σε τέτοιες περιπτώσεις υπερβολές των μέσων ενημέρωσης) στην επικαιρότητα αυτής της βδομάδας. Το τραγικό, ούτως ή άλλως, γεγονός επανέφερε στο προσκήνιο το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» με τους 81 νεκρούς (ήταν πλοίο της εταιρίας του Σφηνιά), την απαράδεκτη κατάσταση στην ακτοπλοΐα, τους ανθρωποφαγικούς ανταγωνισμούς του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την πολιτική της κυβέρνησης και στο συγκεκριμένο τομέα.

Ομως γύρω από το γεγονός της αυτοκτονίας του Π. Σφηνιά αναπτύχθηκε (και αναπτύσσεται ακόμη) μια προσπάθεια για την «παραγραφή» του εγκλήματος του «Εξπρές Σαμίνα», για τον εξαγνισμό των υπευθύνων (μεταξύ αυτών και η εταιρία «Μινόαν Φλάινγκ Ντόλφινς») αλλά και συνολικά των εφοπλιστών. Σ' αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστούν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που συστηματικά φορτίζουν συναισθηματικά το κλίμα για την επιτυχία των παραπάνω στόχων.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «δίνουν» περιουσία στον τέως

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το θέμα της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας» αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τις πραγματικές επιδιώξεις του πρώην βασιλιά. Η κυβέρνηση νόμισε ότι βρήκε την ευκαιρία για να ξανασηκώσει τη σημαία της «προοδευτικότητας» και να ανοίξει πάλι το μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία. Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να προωθήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την κυβέρνηση, τον οποίο επιχείρησε να διασπάσει με αντιπερισπασμό.

Το μόνο θέμα που τίθεται προς συζήτηση είναι ότι ο πρώην βασιλιάς έχει αποκτήσει το δικαίωμα να μιλάει για περιουσία και να ζητάει την επιστροφή της, ενώ είναι γνωστό ότι αναφέρεται σε προϊόν λεηλασίας του ελληνικού λαού. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το δικαίωμα του το έδωσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία που διαχειρίστηκαν την κυβερνητική εξουσία από το 1974 μέχρι σήμερα. Με τις ηθελημένες παραλείψεις τους κατά τη διάρκεια των αναθεωρήσεων του Συντάγματος άφησαν ανοιχτό το θέμα, πράγμα που εκμεταλλεύεται ο Γλύξμπουργκ.

Αν η κυβέρνηση θέλει έστω και τώρα να δώσει μια οριστική δημοκρατική λύση στο θέμα, έχει στα χέρια της τη διαδικασία της τωρινής αναθεώρησης του Συντάγματος. Ιδού η Ρόδος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ