ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αντιγράφει τα αστικά κόμματα στην κοροϊδία του λαού

Βαφτίζει «ψάρι» το «κρέας» της διαχείρισης, μοιράζοντας υποσχέσεις στο κεφάλαιο ότι μπορεί καλύτερα να κυβερνήσει για λογαριασμό του

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμεση προσφυγή στη κάλπες, για να αναδειχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και να διαπραγματευθεί «καλύτερα» με τους δανειστές και εταίρους, κοροϊδεύοντας το λαό ότι αυτός είναι ο δρόμος για να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελός του, ζητάει ο Αλ. Τσίπρας με συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News». Κατηγορεί, μάλιστα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης ότι «πήραν την ψήφο του ελληνικού λαού, κοροϊδεύοντας συνειδητά ότι θα επαναδιαπραγματευθούν και την επόμενη μέρα των εκλογών, μας είπαν ουδείς αναμάρτητος».

Η προεκλογική κοροϊδία, βέβαια, ανήκει κατά το ένα σκέλος της στα αστικά κόμματα, μαζί και οι εκβιασμοί που εξαπέλυσαν στο λαό για να κάμψουν και να ενσωματώσουν τις αντιδράσεις του στα βάρβαρα μέτρα και στην ΕΕ. Το άλλο σκέλος της κοροϊδίας, όμως, ανήκει εξολοκλήρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πριν από τις εκλογές έλεγε ότι θα ακυρώσει το μνημόνιο, θα αποκαταστήσει μισθούς και συντάξεις, θα καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους της περασμένης τριετίας.

Ολα αυτά, μάλιστα, χωρίς να αμφισβητηθεί η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και χωρίς να θιχτούν τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, με την οποία (και για την οποία) θέλει να κάνει ανάπτυξη. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αναδιαπραγμάτευση, δηλαδή ό,τι έλεγε και η ΝΔ προεκλογικά. Λέει μάλιστα ότι αυτή θα έχει για στόχο την κατάργηση του μνημονίου, αλλά σε συνεννόηση «με δανειστές και ενδεχόμενους συμμάχους». Δηλαδή, με όλους εκείνους που στις χώρες τους τσακίζουν τους λαούς με μέτρα ίδια με αυτά της Ελλάδας, ανεξάρτητα αν υπάρχουν μνημόνια ή όχι.

Επειδή ακριβώς ξέρει ότι η στρατηγική τους με τη ΝΔ συναντιέται στη διαχείριση του αστικού συστήματος, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι το δικό του κόμμα θα ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο και θα παίρνει αντιλαϊκά μέτρα με «διαφάνεια», προειδοποιώντας τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης «που υποκινούνται πολιτικά από τη διαπλοκή, να μην κοιμούνται ήσυχοι».

Για τον ίδιο λόγο, αυτόν του αποπροσανατολισμού του λαού για τα πραγματικά αίτια της κρίσης και των μέτρων που παίρνονται σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να παρουσιάσει την κυβέρνηση σαν διαπλεκόμενη με ορισμένους επιχειρηματίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος είναι εγγυητής ενός ηθικού τάχα καπιταλισμού.

Οπως λέει, «είμαστε σε μια φάση αναδιαμόρφωσης του χάρτη με σχέδιο τη στήριξη της κυβέρνησης, τη μετωπική επίθεση στην Αριστερά και παράλληλα τη διασφάλιση επιχειρηματικών συμφερόντων», και καταγγέλλει στελέχη της ΝΔ και συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι «συμπεριφέρονται ή και εμφανίζονται ανοιχτά ως δικηγόροι μεγαλοεπιχειρηματιών που διεκδικούν φιλέτα του Δημοσίου».

Στο ίδιο πνεύμα ισχυρίζεται ότι «με πρόσχημα το μνημόνιο, οι προκλητικές ρυθμίσεις υπέρ των κολλητών δίνουν και παίρνουν», όταν το μνημόνιο είναι από μόνο του το σχέδιο εξόδου από την κρίση για την πλουτοκρατία, με ραγδαία υποτίμηση της εργατικής δύναμης και παράδοση του φυσικού πλούτου στους ιδιώτες, όπως άλλωστε επιβάλλει και η στρατηγική της ΕΕ.

Ολα στο σφυρί αλλά με ...άλλον τρόπο

Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις λέει ότι «η κοινή γνώμη μένει άφωνη με το μέγεθος της λεηλασίας του δημόσιου συμφέροντος», όταν και οι ίδιοι στο πρόγραμμά τους μιλάνε για συμπράξεις με το κεφάλαιο, ενώ δε λένε πώς θα αποφύγουν τις ιδιωτικοποιήσεις, όταν αυτές είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, προκειμένου να αποκτήσει το κεφάλαιο νέα πεδία δράσης σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Σε ερώτηση μάλιστα για το τι σκοπεύει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει στο Δημόσιο, ο Αλ. Τσίπρας απαντάει γενικόλογα ότι θα «επαναφέρουμε ό,τι χρειάζεται να είναι δημόσιο για τις ανάγκες του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας και την κοινωνική συνοχή», όπως και ό,τι παραχωρήθηκε «με παράνομο τρόπο».

Προσπαθεί μ' αυτόν τον τρόπο να κρύψει ότι τίποτα απ' όσα ιδιωτικοποιήθηκαν δεν πρόκειται να επαναφέρει στον έλεγχο του Δημοσίου, όσο κι αν προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ και άλλους δημόσιους οργανισμούς ότι μπορούν να επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια και να αποσπάσει έτσι τη στήριξη και την ψήφο τους.

Για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με παραλλαγμένο μείγμα διαχείρισης προϊδεάζει και όταν προειδοποιεί το λαό να μην έχει μεγάλες προσδοκίες από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «το χάος που θα παραλάβουμε δε θα είναι συμβατό με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε και τα εγχειρίδια αναφέρουν».

Σε άλλο σημείο, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «πράξη εθνικής μειοδοσίας τον συμψηφισμό των πιθανών κοιτασμάτων με το χρέος της χώρας», αφήνοντας συνειδητά στην αφάνεια όλο το πλέγμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εξυφαίνονται γύρω από το ζήτημα των υδρογονανθράκων και οι οποίοι πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Εξίσου αποκαλυπτική είναι όμως και η θέση που εκφράζει ότι στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο «χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις. Το ζήτημα για μας είναι αν ερευνήσουμε και αν ανακαλύψουμε εντέλει, να αξιοποιήσουμε τους ενεργειακούς μας πόρους. Οχι να κάνουμε άγονες κινήσεις εντυπωσιασμού».

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχεται επί της ουσίας ότι αφομοίωσε το μήνυμα των ΗΠΑ «όχι μονομερείς ενέργειες, όχι χάρτες». Μιλάει, μάλιστα, γενικά για «αξιοποίηση» του ορυκτού πλούτου, έννοια που χωράει τα πάντα: Από την παράδοση των υδρογονανθράκων σε ξένα μονοπώλια, μέχρι τη συνεκμετάλλευση με την Τουρκία, όπως άλλωστε επιδιώκουν και οι ΗΠΑ.

Τα χαράτσια ήρθαν για να μείνουν!

Αποκαλυπτικός ο Γ. Δραγασάκης για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει

Αποκαλυπτικές για το περιεχόμενο της ανάπτυξης που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον τρόπο που αυτή μπορεί να επιτευχθεί, είναι οι συνεντεύξεις που παραχώρησαν το Σαββατοκύριακο οι αρμόδιοι για την οικονομική πολιτική του Γ. Σταθάκης και Γ. Δραγασάκης (σε «Βήμα» και ΝΕΤ).

Ο Γ. Σταθάκης οριοθετεί ως «πρωταρχικό στόχο» του κόμματός του τη «σταθεροποίηση της οικονομίας» και την «ανακοπή της ύφεσης» με «σταθεροποίηση των δημόσιων δαπανών» στα επίπεδα που διαμόρφωσε ο σφαγιασμός τους και με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διανείμει τους «ελάχιστους επενδυτικούς πόρους για την ανάκαμψη». Διευκρινίζει πως αναφέρεται και «σε εγχώριους και σε ξένους πόρους» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκιμάζει «τις ξένες επενδύσεις», τις «στηρίζει» και μάλιστα θα διαμορφώσει ένα «σαφές πλαίσιο» προκειμένου «να τις διευκολύνει».

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει και καθήλωση μισθών και συντάξεων στα εξευτελιστικά σημερινά επίπεδα, καθώς όπως τονίζει, η αποκατάστασή τους «μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία ανακάμπτει». Προσθέτει μάλιστα, «εφόσον η οικονομία επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης» οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα «έχουν το αναλογούν μερίδιο στην ανάπτυξη αυτή», κρύβοντας πως μερίδιο θα έχουν μόνο αυτοί που κρατούν τα κλειδιά για την επίτευξή της στα χέρια τους.

Περιλαμβάνει ακόμα διατήρηση των χαρατσιών, όπως ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, όπου είπε μεταξύ άλλων ότι αυτά δε θα καταργηθούν για όλους, αλλά για τους πλέον εξαθλιωμένους, επειδή το κράτος προσδοκά έσοδα από το συγκεκριμένο κονδύλι. Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, «τo χαράτσι και η εισφορά αλληλεγγύης είναι υπό αίρεση. Υπό κατάργηση είναι το χαράτσι μόνο για κάποιες κατηγορίες όπως οι άνεργοι. Αν δε βρούμε το λογαριασμό τι να κάνουμε; Ο,τι αφορά δημοσιονομικό μέγεθος, θα ήταν ανεύθυνο να πω καταργούμε αυτό χωρίς να πω τι θα βάλουμε στη θέση τους».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν την επαναφορά του στα προ κρίσης επίπεδα, τόνισε ότι ίσως και να μην είναι πραγματοποιήσιμο και ότι εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Οπως δήλωσε, «προς το παρόν μπορούμε να το κάνουμε. Αν δε γίνει η αλλαγή και προχωρήσει η κατάρρευση της οικονομίας, μπορεί και να μην μπορούμε να το κάνουμε. Από τα 230 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, πήγαμε στα 180 δισ. Αν συνεχιστεί αυτό, ενδεχομένως και να μην μπορούμε να το κάνουμε».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Παιχνίδια στις πλάτες των εργαζόμενων

Συνεχίζεται το γαϊτανάκι που στήνουν κυβέρνηση και πολυεθνικές στις πλάτες των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Χτες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, είχε στη Βουλή «συνάντηση εργασίας» με συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Μετάλλου και των Ναυπηγείων, με θέμα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα, την εκ περιτροπής εργασία που έχει επιβάλλει η εργοδοσία και συνολικά το μέλλον των Ναυπηγείων. Μετά τη σύσκεψη, η κυβέρνηση προσπάθησε να καλλιεργήσει προσδοκίες πως σε επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ι. Σάφα, ίσως και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, μπορεί τάχα να προκύψουν θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαρρέει και «εναλλακτικά» σενάρια, όπως αυτό της πτώχευσης του Ναυπηγείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και μεταφορά των υπό κατασκευή υποβρυχίων στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, όπου θα αναλάβουν την αποπεράτωσή τους οι Γερμανοί, που κατασκεύασαν και το πρώτο της σειράς «Τ-214», το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ