Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα χαράτσια ήρθαν για να μείνουν!

Αποκαλυπτικός ο Γ. Δραγασάκης για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει

Αποκαλυπτικές για το περιεχόμενο της ανάπτυξης που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον τρόπο που αυτή μπορεί να επιτευχθεί, είναι οι συνεντεύξεις που παραχώρησαν το Σαββατοκύριακο οι αρμόδιοι για την οικονομική πολιτική του Γ. Σταθάκης και Γ. Δραγασάκης (σε «Βήμα» και ΝΕΤ).

Ο Γ. Σταθάκης οριοθετεί ως «πρωταρχικό στόχο» του κόμματός του τη «σταθεροποίηση της οικονομίας» και την «ανακοπή της ύφεσης» με «σταθεροποίηση των δημόσιων δαπανών» στα επίπεδα που διαμόρφωσε ο σφαγιασμός τους και με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διανείμει τους «ελάχιστους επενδυτικούς πόρους για την ανάκαμψη». Διευκρινίζει πως αναφέρεται και «σε εγχώριους και σε ξένους πόρους» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκιμάζει «τις ξένες επενδύσεις», τις «στηρίζει» και μάλιστα θα διαμορφώσει ένα «σαφές πλαίσιο» προκειμένου «να τις διευκολύνει».

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει και καθήλωση μισθών και συντάξεων στα εξευτελιστικά σημερινά επίπεδα, καθώς όπως τονίζει, η αποκατάστασή τους «μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία ανακάμπτει». Προσθέτει μάλιστα, «εφόσον η οικονομία επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης» οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα «έχουν το αναλογούν μερίδιο στην ανάπτυξη αυτή», κρύβοντας πως μερίδιο θα έχουν μόνο αυτοί που κρατούν τα κλειδιά για την επίτευξή της στα χέρια τους.

Περιλαμβάνει ακόμα διατήρηση των χαρατσιών, όπως ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, όπου είπε μεταξύ άλλων ότι αυτά δε θα καταργηθούν για όλους, αλλά για τους πλέον εξαθλιωμένους, επειδή το κράτος προσδοκά έσοδα από το συγκεκριμένο κονδύλι. Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, «τo χαράτσι και η εισφορά αλληλεγγύης είναι υπό αίρεση. Υπό κατάργηση είναι το χαράτσι μόνο για κάποιες κατηγορίες όπως οι άνεργοι. Αν δε βρούμε το λογαριασμό τι να κάνουμε; Ο,τι αφορά δημοσιονομικό μέγεθος, θα ήταν ανεύθυνο να πω καταργούμε αυτό χωρίς να πω τι θα βάλουμε στη θέση τους».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν την επαναφορά του στα προ κρίσης επίπεδα, τόνισε ότι ίσως και να μην είναι πραγματοποιήσιμο και ότι εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Οπως δήλωσε, «προς το παρόν μπορούμε να το κάνουμε. Αν δε γίνει η αλλαγή και προχωρήσει η κατάρρευση της οικονομίας, μπορεί και να μην μπορούμε να το κάνουμε. Από τα 230 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, πήγαμε στα 180 δισ. Αν συνεχιστεί αυτό, ενδεχομένως και να μην μπορούμε να το κάνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ