Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Νέα διαδήλωση χτες

Σε συντονισμό της πάλης σε όλη τη ναυπηγική βιομηχανία καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή πορεία
Από τη χτεσινή πορεία
Με νέα διαδήλωση, χτες το πρωί, στο κέντρο της Αθήνας οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ανέδειξαν την πορεία συρρίκνωσης και διάλυσης συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, που έχει επιβάλει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλίων που λυμαίνονται τον κλάδο. Βροντοφωνάζοντας το σύνθημα «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία», οι επί 11 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, με πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή, απαίτησαν την καταβολή των μισθών τους, να αρθεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με ένα μεροκάματο τη βδομάδα που έχει επιβάλει σε βάρος τους η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων από τις 18 Απρίλη του 2012, να σταματήσει ο εφιάλτης της εξαθλίωσης που βιώνουν.

Σε συνάντηση που έγινε στη Βουλή με τον υπουργό Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλο, η διοίκηση του σωματείου «εισέπραξε» ξανά υποσχέσεις και κοροϊδία. Ο υπουργός ανέφερε ότι προσπαθεί να πείσει τον μεγαλομέτοχο του ναυπηγείου, Σάφα, εκπρόσωπο του αραβικού μονοπωλίου ADM, να προσέλθει σε συνάντηση. Επίσης, υποσχέθηκε ότι «θα» δοθούν χρήματα για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου. Αυτές τις απαντήσεις ο πρόεδρος του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», Β. Καρακίτσος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, τις θεώρησε λίγο - πολύ θετικές. Πρόκειται για συγκεκριμένη τακτική από την πλευρά του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού σε βάρος των εργαζομένων, τακτική καλλιέργειας αυταπατών, μοιρολατρίας και υπονόμευσης κάθε αγωνιστικής διάθεσης, για να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική. Την ίδια τακτική ακολουθούν αυτές οι δυνάμεις και σε βάρος των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τους οποίους ο ιδιοκτήτης Ταβουλάρης από το 2010 πληρώνει με έναντι. Από τις 22 Γενάρη που ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, με εξαίρεση κάποιες διαδηλώσεις στην Αθήνα και στην Ελευσίνα, είναι απομονωμένοι στη μάντρα του ναυπηγείου.

Ο Θ. Κούτρας, μέλος της διοίκησης του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», εκλεγμένος με τις δυνάμεις της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία είναι συσπειρωμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ, ανέφερε μετά τη συνάντηση με τον Π. Παναγιωτόπουλο: «Μετά από 11 μήνες με τους εργαζόμενους απλήρωτους η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον Σάφα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να σταματήσει εδώ και τώρα η κοροϊδία. Να πάρει η κυβέρνηση την ευθύνη και να ανοίξει το ναυπηγείο, να διώξει τον Σάφα, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να μπουν μέσα να δουλέψουν. Να γίνει Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν οι εργαζόμενοι το παραπέρα αγωνιστικό τους πρόγραμμα. Να συντονιστεί η δράση των εργαζομένων σε όλη τη ναυπηγική βιομηχανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ