Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μνήμη δε διαγράφεται

Στα 70 χρόνια από το τσάκισμα του φασισμού στο Στάλινγκραντ ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της Επιτροπής Φεστιβάλ που έγινε την Κυριακή

«

Γίνεται πόλεμος λαϊκός, γίνεται ιερός πόλεμος» ήταν ο τίτλος που επέλεξε η Επιτροπή Φεστιβάλ της ΚΝΕ για το αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τη νίκη στο Στάλινγκραντ, που παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής. Στην κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, νέοι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία από τις κορυφαίες στιγμές της αντίστασης των λαών ενάντια στο φασισμό που οδήγησε στο τσάκισμά του. Με ένα μοναδικό τρόπο, που συνδύαζε την εικόνα, την αφήγηση, την ποίηση, τη μουσική, τις μαρτυρίες της εποχής, αποδόθηκε η ηρωική εποποιία του σοβιετικού λαού, δόθηκε με πολλή σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο πολέμησαν, κόντρα στις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας και ταύτισης του θύτη με το θύμα.

Αναδείχτηκε το ζήτημα του δίκαιου και άδικου πολέμου. Από τη μια ο Γερμανός φαντάρος που, όπως περιέγραψαν οι στίχοι του Μπρεχτ στο ποίημά του «στους Γερμανούς φαντάρους στην ανατολή», «έβαλε του ληστή τη φορεσιά», «του εμπρηστή την πουκαμίσα», «απλά γιατί ήταν ένας δούλος και διατάχτηκε», «και έκανε εισβολή». Απέναντί τους στάθηκαν οι Σοβιετικοί υπερασπιστές του Στάλινγκραντ, εργάτες και εργάτριες, μητέρες που έχασαν παιδιά και ρίχτηκαν οι ίδιες στη μάχη, για να υπερασπιστούν τη δική τους εξουσία, τη σοσιαλιστική πατρίδα που οικοδομούσαν. Οπλισμένοι με όσα περιελάμβανε ο όρκος του μαχητή του Κόκκινου Στρατού που διαβάστηκε σε μία ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης, με ξεκάθαρο το πώς, γιατί πολεμά, «...αφοσιωμένος στο Λαό μου, στη Σοβιετική μου πατρίδα και στην Εργατοαγροτική κυβέρνηση».


Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν ντοκουμέντα από την πολιορκία του Στάλινγκραντ, αδιάψευστοι μάρτυρες της μανίας του εισβολέα, που δολοφόνησε, γκρέμισε σχολεία, εργοστάσια, έριξε χιλιάδες βόμβες, αλλά και της αντίστασης των υπερασπιστών του Στάλινγκραντ που μάχονταν για κάθε οδό, για κάθε σπίτι. Είναι χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας των Σοβιετικών ότι για την κατάληψη της Γαλλίας οι Γερμανοί χρειάστηκαν 40 μέρες, ενώ για ένα σπίτι στο Στάλινγκραντ χρειάστηκαν 58 μέρες, χωρίς να το πετύχουν τελικά... Αναδείχτηκε ότι στη μάχη του Στάλινγκραντ που αποτέλεσε τη ριζική στροφή προς τη νίκη, νικητής ήταν ο σοσιαλισμός, όχι ο ρώσικος χειμώνας όπως προβάλλεται σκόπιμα από τους παραχαράκτες της Ιστορίας.

Φωτίστηκαν ζητήματα όπως ο διεθνής αντίκτυπος της μάχης αυτής, η ελπίδα και ώθηση που έδωσε στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στα οποία πρωτοστατούσαν Κομμουνιστικά Κόμματα. Αλλά και η καιροσκοπική στάση των ΗΠΑ και της Αγγλίας που προσέβλεπαν στο να τελειώνουν με το σοσιαλισμό και έδωσαν τη δυνατότητα στον Χίτλερ να συγκεντρώσει στο ανατολικό μέτωπο τεράστιο αριθμό δυνάμεων. Διαβάστηκαν μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, που εναλλάσσονταν με αποσπάσματα από τα όσα είχε γράψει τότε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιλία Ερενμπουργκ. Ενα «χρονικό της αντρειοσύνης» του σοβιετικού λαού.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, του Σοβιετικού συνθέτη ο οποίος εμπνεύστηκε και από τις μεγάλες μάχες του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Δύο νέοι πιανίστες, η Ηρώ Στεργίου και ο Δημήτρης Ανδρονιάδης απέδωσαν τα δύο πρώτα μέρη από το δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο του μεγάλου συνθέτη. Δίνοντας και ένα δείγμα της δουλειάς των καλλιτεχνικών ομάδων της ΚΝΕ που περιλαμβάνουν και μουσική δωματίου και δίνουν μοναδική ευκαιρία επαφής και με αυτό το είδος της τέχνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ