ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Μπίζνες στην Ενέργεια «με κάθε ενδιαφερόμενο»

Διαβεβαιώσεις προς την αστική τάξη ότι η φιλομονοπωλιακή πολιτική στην Ενέργεια θα υλοποιηθεί χωρίς φραγμούς και ταλαντεύσεις

Διαβεβαιώσεις στα ντόπια και ξένα μονοπώλια της ενέργειας ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να τους εξασφαλίσει εγγυημένη κερδοφορία δίνει η κυβέρνηση, οξύνοντας τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς

ASSOCIATED PRESS

Διαβεβαιώσεις στα ντόπια και ξένα μονοπώλια της ενέργειας ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να τους εξασφαλίσει εγγυημένη κερδοφορία δίνει η κυβέρνηση, οξύνοντας τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς
Τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να εμπλέξει βαθύτερα το λαό στις οξύτατες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που κλιμακώνονται στην περιοχή μας για τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας, κατέδειξε χτες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από το βήμα σχετικού με το θέμα συνεδρίου, τονίζοντας ότι θα προωθήσει τον «ενεργειακό σχεδιασμό» της, «με όλες τις δυνατές συμμαχίες και με όλες τις πρόσφορες συνέργειες».

Ο πρωθυπουργός άπλωσε «φιλόξενο χέρι» στα ανταγωνιζόμενα μονοπώλια, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, που επιζητά εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με κάθε τρόπο.

«Η σημασία της Ελλάδας κερδίζει έδαφος στους νέους ενεργειακούς χάρτες που δημιουργούνται. Κι αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε με βήματα αποφασιστικά, σίγουρα, σταθερά, σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, με τους συμμάχους και με κάθε ενδιαφερόμενο», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση «Athens Energy Forum 2013» της «International Herald Tribune».

Κατέστησε σαφές προς την ντόπια πλουτοκρατία ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να της εξασφαλίσει κέρδος τόσο από την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, όσο και από το διαμετακομιστικό ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας.

Αυτή η πολιτική, περιλαμβάνει «προσέλκυση» επενδύσεων, ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις και υιοθέτηση κάθε έργου που προωθούν τα ενεργειακά μονοπώλια και οι προσκείμενες σε αυτά κυβερνήσεις, σε δεδομένες στιγμές και για δικό τους όφελος, μακριά και πέρα από την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών του λαού και της χώρας.

Στο βάθος συνεκμετάλλευση;

Με το χαρακτηρισμό «κάποιες δυσκολίες», ο Α. Σαμαράς αναφέρθηκε στην παραχώρηση από την Τουρκία «οικοπέδων» προς έρευνα, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας Νότια της Ρόδου, για να καταλήξει ότι «εν πάση περιπτώσει, και η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι επιθυμούν να λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και φιλικά. Αυτό, είναι πολύ θετικό, αναμφίβολα».

Στο βάθος διαπιστώσεων όπως αυτή, βρίσκεται ο σχεδιασμός για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου, όπως, άλλωστε, προκρίνουν και οι ΗΠΑ, επαληθεύοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών πολιτικοστρατιωτικών οργανισμών στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πλέον «μπορούμε να κάνουμε και τα δύο: Τη διεθνή διακίνηση και την παραγωγή - εξαγωγή ενεργειακών πόρων ελληνικών». Πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, αντιλαμβάνονται πλέον τη σημασία της θέσης που έχει η Ελλάδα πάνω στους δρόμους διακίνησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ηδη η εξαγγελία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP μπορεί να δημιουργήσει νέες ισορροπίες για τον εφοδιασμό ολόκληρης της νότιας Ευρώπης».

Στη συνέχεια, «φωτογράφισε» και τα εφοπλιστικά συμφέροντα στην όλη υπόθεση, λέγοντας ότι «εκτός από τους χερσαίους αγωγούς, μας ενδιαφέρουν και οι θαλάσσιες μεταφορές. Ο ελληνικός εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, διακινεί πετρέλαιο εδώ και πολλές δεκαετίες και μπορεί να διακινεί και αέριο σε υγροποιημένη μορφή, προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ενέπλεξε, φυσικά, τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα και στο θέμα των ελληνικών υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι «η αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι επίσης τμήμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που αφορά, πέρα από την Ελλάδα, και ολόκληρη την Ευρώπη».

Συγκρουόμενα συμφέροντα

Στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου επαναβεβαίωσε τη στήριξη έργων όπως των αγωγών «ΤΑP» και του ITGI, της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο. Εμφαση έδωσε στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, που όπως είπε, «στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην ισχυροποίηση του υγιούς τρόπου λειτουργίας της αγοράς». Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ανάπτυξης της Ιταλίας, Τζ. Ντιαλούκε ανέφερε ότι τάχα «η ΕΕ είναι ουδέτερη» σχετικά με τους αγωγούς ΤΑP και Nabucco, που διαγκωνίζονται για το αζέρικο αέριο του κοιτάσματος «Σαχ Ντενίζ».

Ο Πρέσβης του Ισραήλ Α. Μέκελ εξέφρασε τη στήριξη στα σχέδια για τον διαμετακομιστικό κόμβο, εκτιμώντας ότι οι δυο χώρες μπορούν να εξελιχθούν σε περιφερειακή δύναμη, επηρεάζοντας ευρύτερα την περιοχή. Σημείωσε το ενδιαφέρον ισραηλινών επιχειρήσεων για έρευνες τόσο στην Κρήτη όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, την ίδια ώρα όμως που το Ισραήλ συζητάει με την κυβέρνηση Ερντογάν για διοχέτευση του αερίου από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας.

Ο Μ. Μπράιζα, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, σημείωσε με νόημα ότι όποιος αποκτήσει τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, πρέπει να είναι υπέρ των ανοιχτών αγορών και όχι της μονοπωλιακής αγοράς, επαναφέροντας έμμεσα τις ενστάσεις των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο πώλησης των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ σε ρωσικούς ομίλους της Ενέργειας.

ΠΑΣΟΚ
Διεκδικεί τα σκήπτρα στην εξαπάτηση του λαού

Ανταγωνισμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί καλύτερα να αναπαλαιώσει τη σοσιαλδημοκρατία

Την εικόνα της δήθεν «ριζικής ανανέωσης» του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να καλλιεργήσει η ηγεσία του, με αφορμή τις διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων που έγιναν την Κυριακή. Η συντονισμένη επιχείρηση να εμφανιστεί το 9ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (1 - 3 Μάρτη) σαν «νέα αφετηρία» αποτελεί το προπέτασμα καπνού για να συγκαλυφθεί ότι στρατηγική τους επιλογή παραμένει η υπηρέτηση της πολιτικής που σπρώχνει τα λαϊκά στρώματα βαθύτερα στη φτώχεια, προκειμένου να σωθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια. Την πολιτική αυτή το ΠΑΣΟΚ την εφάρμοσε και την εφαρμόζει απαρέγκλιτα, ως κόμμα της πλουτοκρατίας και βασικός πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ιπποκράτους, ψήφισαν «περισσότερα από 110.000 μέλη και φίλοι» του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή των συνέδρων. «Το ΠΑΣΟΚ εγκαθιδρύει μια νέα σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με την κοινωνία», υποστήριξε ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος, ακολουθώντας την τακτική των προκατόχων του, προσπάθησε να αξιοποιήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την αντιλαϊκή του στρατηγική, ισχυριζόμενος πως «έχουμε ευθύνες, αλλά όχι τόσο μεγάλες όσο μας καταλόγισε ο ελληνικός λαός. Γι' αυτό και σήμερα ξαναβρίσκουμε το νήμα της σχέσης εμπιστοσύνης μαζί του».

Ο ίδιος αναμάσησε τις κορόνες περί «αλλαγής του ΠΑΣΟΚ». Στέλνοντας μήνυμα στην ντόπια πλουτοκρατία, χαρακτήρισε το «ισχυρό ΠΑΣΟΚ» «εγγυητή των εξελίξεων» για την υλοποίηση της «εθνικής στρατηγικής», ξεκαθαρίζοντας ότι θα εφαρμόσει πιστά τα φιλομονοπωλιακά μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτά υπαγορεύονται από τις ευρωενωσιακές πολιτικές και τα μνημόνια.

Στις δηλώσεις του ο Ε. Βενιζέλος ενέταξε το επικείμενο συνέδριο στους γενικότερους ανταγωνισμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν χτες ότι «η εκλογική διαδικασία απέδειξε πως παραμένουμε το πιο μαζικό κόμμα στο χώρο της κεντροαριστεράς» και πρόσθεταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει τον «πολιτικό πυρήνα για το εγχείρημα της μεγάλης κεντροαριστεράς». «Εμάς μας ενδιαφέρει η κοινωνική και εκλογική βάση που επέλεξε συγκυριακά να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο και τον Ιούνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στο «Εθνος» ο Ε. Βενιζέλος.

ΚΚΕ
Οδηγός τους είναι το συμφέρον των αστών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η κυβέρνηση, με οδηγό το συμφέρον της άρχουσας τάξης, αναζητά συνεταίρους για τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Γι' αυτό αναζητά συμβιβασμούς στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή η στόχευση και πολιτική αντικειμενικά οδηγεί στη διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Απ' τη σκοπιά των λαϊκών στρωμάτων, η πάλη για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κέντρου, της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ