ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η κλιμάκωση του αγώνα περνάει μέσα από τη δουλειά εργάτη τον εργάτη

Να οργανώσουν τα συνδικάτα πλατιά συζήτηση για τα συμπεράσματα από την πρόσφατη απεργιακή μάχη, επισημάνθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση

Η ανάγκη τα συμπεράσματα από την πρόσφατη απεργιακή μάχη να συζητηθούν πλατιά με τους εργαζόμενους, σε γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, δουλειά εργάτη τον εργάτη, ήταν το κύριο συμπέρασμα της χτεσινή συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως επισημάνθηκε από το σύνολο των ομιλητών, η μάχη που δόθηκε για την απεργία στις 20 Φλεβάρη βασίστηκε στη δράση των ταξικών δυνάμεων στους τόπους δουλειάς, καθώς οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έπαιξαν, για μια ακόμη φορά, τον εκφυλιστικό τους ρόλο. Οχι μόνο δε δούλεψαν για την επιτυχία της απεργίας, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, την υπονόμευσαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε εξαρχής, ότι η απεργία ήταν μια σκληρή μάχη, η οποία αποφασίστηκε κάτω από την πίεση του ΠΑΜΕ, ενώ, χωρίς τη συνολική δράση των ταξικών δυνάμεων δε θα υπήρχε καν αυτή η απάντηση. Επιδίωξη των ταξικών δυνάμεων, ήταν η απεργία να αποκτήσει γενικευμένα χαρακτηριστικά απάντησης στην επιθετικότητα εργοδοσίας, συγκυβέρνησης και ΕΕ. Να εξελιχθεί σε αναμέτρηση με τους μονοπωλιακούς ομίλους. Να μη γίνει αποδεκτή η κατάργηση των ΣΣΕ, να μην περάσει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία. Να γενικευτεί η αλληλεγγύη στα πλατιά λαϊκά στρώματα που έρχονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες της κρίσης.

Πιο συστηματική δουλειά στη συσπείρωση δυνάμεων

Διαπιστώθηκε ότι η χειροτέρευση της κατάστασης της εργατικής τάξης, δε σημαίνει και αυτόματο δυνάμωμα της οργάνωσής της. Γι' αυτό και επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνει ακόμη πιο συστηματική δουλειά στη συσπείρωση δυνάμεων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με υπομονετική και σταθερή δουλειά, εργάτη τον εργάτη. Μέσα απ' αυτή τη δραστηριότητα θα έρθει και η απαραίτητη κλιμάκωση του αγώνα με δεδομένη την ένταση της επίθεσης συγκυβέρνησης - εργοδοσίας και ΕΕ.

«Χρειάζεται, σταθερότητα, πειθαρχία και δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο», σημειώθηκε χαρακτηριστικά στην εισήγηση, με την ταυτόχρονη ανάγκη να γίνεται δουλειά με συγκεκριμένα κάθε φορά κριτήρια. Ετσι, σημειώθηκε πως χρειάζεται να ενταθούν οι μαζικές διαδικασίες στους τόπους δουλειάς, να συνεδριάσουν τα όργανα των συνδικάτων και να μπει συγκεκριμένο σχέδιο για το επόμενο διάστημα. Η Εκτελεστική Γραμματεία κατέληξε ότι χρειάζεται στις μεγάλες πόλεις να γίνουν πλατιές συσκέψεις, όπου θα βγουν συμπεράσματα για το πώς δούλεψαν οι ταξικές δυνάμεις για την απεργία.

Πάνω σε αυτή τη βάση, τονίστηκε ότι ο πυρήνας των δυνάμεων που δούλεψαν και έβαλαν τη σφραγίδα τους για την επιτυχία της απεργίας στις 20 Φλεβάρη, χρειάζεται να ατσαλωθεί, να διευρυνθεί. Να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, να απαλλαγούν από τις συνδικαλιστικές εκείνες ηγεσίες και δυνάμεις, που υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων. Και αυτό με δεδομένο ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά με «σταυρωμένα χέρια» θα μείνει το επόμενο διάστημα, καθώς άμεσα αναμένεται να «ανοίξει» δύο μέτωπα: Πρώτον, αυτό της Κοινωνικής Ασφάλισης και δεύτερον αυτό της νέας μείωσης μισθών. Γι' αυτό και χρειάζεται καλή επαφή με τους εργαζόμενους, σημειώθηκε.

Νέες δυσκολίες, νέες δυνατότητες

Η συζήτηση στην Εκτελεστική Γραμματεία ανέδειξε και επιβεβαίωσε τις νέες δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το εργατικό κίνημα, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά του.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε και συζητήθηκε ο ρόλος των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στο εργοστάσιο της ΙΟΝ, για παράδειγμα, η διοίκηση του σωματείου (ΔΑΚΕ) αποφάσισε ότι δε θα γίνει απεργία στο εργοστάσιο, το ίδιο και στα «Τσιμέντα Ηρακλής» (ΠΑΣΚΕ). Στη «Δωδώνη», ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έκαναν στάση εργασίας. Το ίδιο και στην πρώην ΠΕΣΙΝΕ, με απόφαση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αλλά και δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ΕΛΣΑ η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) αποφάσισε να απεργήσει μόνο η διοίκηση του σωματείου.

Ταυτόχρονα, η εργοδοσία φέρνει στο προσκήνιο διαρκώς νέα επιχειρήματα. Για παράδειγμα όπου πληρώνονται οι εργάτες τους λέει ότι δεν υπάρχει λόγος για απεργία, αφού «εσείς πληρώνεστε»... Εκεί όπου δεν πληρώνονται, τους καλεί σε απεργοσπασία γιατί «θα κλείσει η επιχείρηση»...

Πάνω σε αυτή τη βάση τονίστηκε πως η παραπέρα οργάνωση των εργατών, μπορεί να γίνει μόνο με το ξερίζωμα των αυταπατών. Με τη διαπαιδαγώγηση των εργαζομένων στον αγώνα, με το να μπαίνει ξεκάθαρα το ζήτημα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, πάνω στο οποίο θα ξεχωρίζουν και οι ίδιες οι δυνάμεις που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ολοήμερη δράση για τις 8 Μάρτη

Τέλος, η Εκτελεστική Γραμματεία κάλεσε τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα σε ολοήμερη δράση στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια ημέρα εορτασμού της εργαζόμενης γυναίκας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει άλλωστε και μεγάλη κινητοποίηση από τους ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΟΓΕ-ΜΑΣ-ΠΑΣΥ (βλέπε σελίδα 3).

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Ενώνουν τις δυνάμεις τους σε βάρος των εργατών

Δουλεύουν μαζί για τη διάλυση του ΤΕΑΥΦΕ και την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στον κλάδο

Τις δυνάμεις τους ενάντια στους εργαζομένους του κλάδου ενώνουν οι φαρμακοβιομήχανοι, η συγκυβέρνηση και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, όπως βεβαιώνει και η βιασύνη τους να μετατραπεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), υποθηκεύοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και εκφράζοντας γενικότερες στοχεύσεις για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στον κλάδο.

Εμπόδιο στα αντεργατικά τους σχέδια αποτελεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), η οποία με συνέπεια παλεύει για τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου και γι' αυτό δέχεται την επίθεση της εργοδοσίας και των υποστηρικτών της.

Πισώπλατο χτύπημα στους εργάτες

Χτες, αντιπροσωπεία της ΟΦΣΕΕ και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στα σχέδια μετατροπής του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, ξεμπροστιάζοντας το πισώπλατο χτύπημα που επιχειρείται σε βάρος των εργατών του κλάδου: όπως τους ενημέρωσε ο ιδιαίτερος γραμματέας του υπουργού Εργασίας, το υπουργείο έχει υπογράψει για τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ βασιζόμενο στη γνωμάτευση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επαγγελματικών Ταμείων του υπουργείου και ανταποκρινόμενο στην αίτηση που έχει καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ).

Ποια Ομοσπονδία έσπευσε να εισακούσει η συγκυβέρνηση; Την Ομοσπονδία που ιδρύθηκε το 1992 για να διασπάσει τους εργάτες του κλάδου και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να στηρίζει (όπου πλειοψηφεί η «Αυτόνομη Παρέμβαση» μαζί με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όλες τις αντεργατικές μεθοδεύσεις σε βάρος τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Γενάρη κατέθεσε πρόταση στους εργοδότες για τη ΣΣΕ του κλάδου αναζητώντας... «αξιοπρεπή συμβιβασμό» και χωρίς να αναφέρει τίποτα για κατοχυρωμένους όρους, όπως το ωράριο, τα μισθολογικά κλιμάκια, η κατοχύρωση του κατώτερου μισθού στα 870 ευρώ κ.ά. Η πρεμούρα της να στηρίξει τους φαρμακοβιομήχανους είναι τέτοια, που το φθινόπωρο οργάνωσε σύσκεψη (με τη συμμετοχή μάλιστα πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εγκαλεί διαρκώς το ΠΑΜΕ για «περιχαράκωση» και «κομματική γραμμή») για να καλέσουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν μια ΣΣΕ - ουσιαστικά «λευκή επιταγή» στους φαρμακοβιομήχανους, με βασικό μέλημα «να στηριχθεί εμπράκτως η ελληνική παραγωγή, η έρευνα και η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας και στην Ελλάδα». Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή, πρωτοστάτησε στην ιδιωτικοποίηση του ΤΕΑΥΦΕ, επικαλούμενη προκλητικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, ενώ υποστήριζε τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους αυτών από τον ΤΕΑΥΦΕ (όπως των ειδικοτήτων από την παραγωγή).

Για να ανακουφιστούν οι βιομήχανοι

Οπως ήταν φυσικό, τις υπηρεσίες αυτών των δυνάμεων έτρεξαν να αξιοποιήσουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Η μεν πρώτη, για να μετατραπεί ένα ακόμα επικουρικό ταμείο σε ΝΠΙΔ, επιταχύνοντας συνολικά την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών αποφάσεων. Η δε δεύτερη, για να βρει τον «εταίρο» εκείνο που θα της επιτρέψει να κλιμακώσει την επίθεση στους εργάτες του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο, πως σε συνάντηση που έγινε στις 22 Φλεβάρη με την ΟΕΦΣΕΕ για τη ΣΣΕ του κλάδου, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) δήλωναν όλο νόημα πως αν προχωρήσει η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ μόνο με τη συμφωνία της ΠΟΙΕ, αυτή θα... αναβαθμιστεί σημαντικά στον κλάδο έναντι της ΟΕΦΣΕΕ.

Συμπαραστάτης στην υπονομευτική δράση της ΠΟΙΕ έσπευσε να σταθεί και η ηγεσία της ΓΣΕΕ που την αναγνώρισε (εγγράφως μάλιστα...) ως πιο αντιπροσωπευτική Ομοσπονδία του κλάδου. Γεγονός, αδιανόητο, όχι μόνο γιατί η ΠΟΙΕ εκπροσωπεί μόνο μια ειδικότητα, αλλά και γιατί τα στοιχεία της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες δείχνουν το αντίθετο.

Η αγαστή συνεργασία συγκυβέρνησης - συνδικαλιστικών δυνάμεων που πλειοψηφούν στην ΠΟΙΕ επιφυλάσσει νέο οδυνηρό πλήγμα για τους εργαζόμενους του κλάδου: η μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε ΝΠΙΔ αίρει αυτομάτως την όποια κρατική εγγύηση άρα και των παροχών των Ταμείων. Υπό αίρεση μπορεί να βρεθεί και η συνδρομή των εργοδοτών, ενώ η λειτουργία των Ταμείων θα γίνεται με κεφαλαιοποιητικούς όρους, οδηγώντας και με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και όλων των παροχών, που θα εξαρτώνται ανάλογα με το πόσα (και αν) θα έχει έσοδα το Ταμείο.

ΟΕΦΣΕΕ
Κάτω τα χέρια από το ΤΕΑΥΦΕ

Κινητοποίηση σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Απάντηση στα σχέδια διάλυσης του ΤΕΑΥΦΕ αλλά και τις συνολικότερες μεθοδεύσεις σε βάρος τους δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του κλάδου με την κινητοποίηση που οργανώνει η ΟΕΦΣΕΕ στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Στην κινητοποίηση καλούν εργαζόμενοι από διάφορους χώρους - συγκεκριμένα με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων οι εργαζόμενοι στη ΣΥΝ.ΦΑ., τη ΛΑΒΙΦΑΡΜ, την ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Ακόμα, το Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Αρτας σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως «δεν εξουσιοδοτούμε την ΠΟΙΕ να διαπραγματευθεί για το επικουρικό μας Ταμείο ούτε για την κλαδική μας σύμβαση. Μόνο η ΟΕΦΣΕΕ έχει τη στήριξή μας να το κάνει αυτό. Θεωρούμε ότι έτσι θα υπερασπιστούμε καλύτερα τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, όπως επίσης την κλαδική μας σύμβαση και το επικουρικό ταμείο». Την αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση του Ταμείου εκφράζει σε ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στη ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ, όπως και ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείου του Νομού Ρεθύμνης καταγγέλλοντας μάλιστα το ρόλο της ηγεσίας της ΠΟΙΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ