ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΗ «ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ»
Φασίστες δηλητηριάζουν παιδικές ψυχές

Eurokinissi

Δηλητήριο στις ψυχές και τα μυαλά των παιδιών επιχειρεί να χύσει η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, σπρώχνοντάς τα από νωρίς στον κατήφορο του μίσους προς τους βιοπαλαιστές, του ρατσισμού, της υποταγής στα κελεύσματα του μεγάλου κεφαλαίου, ό,τι υπηρετούν καθημερινά τα φασιστοειδή.

«Εθνική αφύπνιση για παιδιά 6 - 10 ετών από παιδαγωγούς - στελέχη της Χρυσής Αυγής» και «Διάπλαση των Παίδων» ονοματίζουν οι εν Ελλάδι νεοναζί τη νέα προσπάθειά τους να διασπείρουν τη σήψη τους σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, και στα παιδιά. Σε ένα τέτοιο απαράδεκτο από κάθε άποψη πλαίσιο έκαναν μια τέτοια μάζωξη στην Ανατολική Αττική, βρέθηκαν γονείς που (κατά ανακοίνωση της οργάνωσης) πήγαν τα παιδιά τους στη φιδοφωλιά «και απόλαυσαν ένα υπέροχο διαδραστικό ταξίδι με οδηγούς τις 2 παιδαγωγούς της Τ.Ο. Οι Συναγωνίστριες εμφύσησαν τα ελληνικά ιδεώδη στους μικρούς μας φίλους με προβολή παιδαγωγικού βίντεο και τα παιδιά συμμετείχαν στη συζήτηση για τη γέννηση του αρχαίου κόσμου, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική σκέψη, έμαθαν για τους Ολύμπιους Θεούς, το αρχαίο Ελληνικό Πάνθεον και τη Χριστιανική Πίστη».

Η οργάνωση διέχυσε φωτογραφίες από το στημένο σκηνικό της στο διαδίκτυο, πασχίζοντας ίσως να δείξει ευαίσθητο πρόσωπο (ανάλογο με αυτό του μακελάρη Χίτλερ να χαϊδεύει παιδικά κεφαλάκια Γερμανόπουλων πριν τα στείλει στη σφαγή λίγο πριν την πτώση του Βερολίνου ως δήθεν υπερασπιστές του Γ' Ράιχ) ή και να δώσει γραμμή για τέτοιες κινήσεις να αναπτυχθούν κι αλλού, να ρίξουν τη σπορά του μίσους τους και σε άλλες παιδικές ψυχές στο πανελλήνιο.

Προς το παρόν, τα φασιστοειδή δε δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο της κατήχησης που κάνουν. Για παράδειγμα, δε διευκρινίζουν αν στο παιδαγωγικό βίντεο που έδειξαν στην Ανατολική Αττική συμπεριλήφθηκαν και προβλήθηκαν πλάνα με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να βρίζουν χυδαία θεούς και δαίμονες, να φωτογραφίζονται δίπλα - δίπλα με Γερμανούς νεοναζί, να απαγορεύουν με τη βία παραστάσεις, να επιτίθενται σε βιοπαλαιστές, καταστρέφοντας την πραμάτειά τους, να υμνολογούν εφοπλιστές, να στοχοποιούν πρωτοπόρους ναυτεργάτες, να καθυβρίζουν εργατικές κινητοποιήσεις, να ζητούν νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, να επιτίθενται με ρόπαλα και μαχαίρια σε μαθητές, να περικυκλώνουν έναν εργάτη δέκα για να τον τρομοκρατήσουν παραμονές πανεργατικής απεργίας κ.ο.κ. Ωστόσο, αυτή είναι η στάση και συμπεριφορά των φασιστοειδών ως γέννημα - εφεδρεία - μακρύ χέρι του συστήματος, αυτά κάνουν καθημερινά, αυτά θα προπαγανδίσουν σε παιδιά και οικογένειες που θα πέσουν στα νύχια τους.

Ισόβια στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον πρώην γραμματέα του δήμου και στον πρώην ταμία

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης για την υπεξαίρεση ύψους 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε επιπλέον φυλάκιση 18 χρόνων και 9 χρόνων αντίστοιχα, καταδικάστηκαν ο Μ. Λεμούσιας και ο Π. Σαξώνης, ενώ σε 10 και 15 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν οι δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, καθώς κρίθηκε ότι παρείχαν διευκολύνσεις στον Π. Σαξώνη για την παράνομη δραστηριότητα της υπεξαίρεσης. Αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

Η υπεξαίρεση, σύμφωνα με το δικαστήριο ξεκίνησε το 1999. Ο Π. Σαξώνης, υπεξαιρούσε χρήματα από τα μετρητά που παραλάμβανε για να πληρώσει φόρους και εισφορές, και στο τέλος του έτους προσκόμιζε πλαστά παραστατικά.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, διά παραλείψεως, ενώ έκρινε ένοχο τον Μιχάλη Λεμούσια, για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση. Ο πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, καθώς επίσης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για πλαστογραφία. Με γραπτή δήλωσή του ο Β. Παπαγεωργόπουλος επιμένει στην αθωότητά του.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου:

«Η κατάχρηση τεράστιων χρηματικών ποσών στο Δήμο Θεσσαλονίκης στη θητεία του Β. Παπαγεωργόπουλου δείχνει ότι είναι βαθιά και αγιάτρευτη η σήψη σε όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους και στην τοπική διοίκηση. Πηγάζει από αυτό που υπερασπίζονται όλοι οι θεσμοί του συστήματος: Τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και δράση.

Η λαϊκή απαίτηση για τιμωρία δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ξανά σε κούφιες υποσχέσεις και ανούσιες δικομματικές αντιπαραθέσεις περί εξυγίανσης.

Η τοπική διοίκηση είναι ένας από αυτούς τους θεσμούς, που ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ευρωενωσιακών προγραμμάτων εξαγοράς και ενσωμάτωσης, προώθησης αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων και φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών. Η ύπαρξη και έντιμων ανθρώπων στην τοπική διοίκηση δεν αλλάζει το βασικό της χαρακτήρα, ο οποίος δεν μπορεί να διορθωθεί με καταδίκη κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων διαφθοράς.

Τέλος σ' αυτή τη σαπίλα μπορεί να βάλει μόνο ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που θα επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος προς όφελός του».

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Πλαίσιο για την παράδοσή του στο μεγάλο κεφάλαιο

Με φιέστα που οργανώθηκε χτες από το Ιδρυμα Ωνάση με την παρουσία και του πρωθυπουργού, παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική μελέτη που προκρίθηκε για την «ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου», που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των σχεδιασμών που στοχεύουν στην ολοκληρωτική παράδοση του κέντρου της πρωτεύουσας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κατά την προσφώνησή του, συνέδεσε την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις που προωθούνται στο Ελληνικό, το Φαληρικό Ορμο και το θαλάσσιο μέτωπο από το Φάληρο ως το Σούνιο, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος ζωτικός χώρος για την κερδοφορία ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων με το ξεπούλημα δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Στο ίδιο θριαμβικό μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης εξέφρασε την ...ευχή μία ακόμη παρέμβαση, όπως αυτή, «να μη μείνει στις μακέτες»! Ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης συνέδεσε τη μελέτη για την ανάπλαση του κέντρου με τη σύσταση του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης που προωθεί ο δήμος σε συνεργασία με την κυβέρνηση, μέσω του οποίου θα γίνουν αστικές αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας σε σκόπιμα υποβαθμισμένες περιοχές, με κρατική υποστήριξη, προκειμένου μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια να τοποθετηθούν εκεί πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους.

Το πρώτο βραβείο, ύστερα από διαγωνισμό που χρηματοδότησε το Ιδρυμα Ωνάση, απονεμήθηκε στην πρόταση του ολλανδικού γραφείου OKRA, ανάμεσα σε 71 συμμετοχές.

Συλλυπητήρια

Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Γιώργου Τσαπόγα που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα.

Εκδήλωση ΠΕΚΑΜ στο Λαύριο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), με τη συνδρομή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαυρίου και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, οργανώνει, την Κυριακή 3 Μάρτη 2013 και ώρα 11 το πρωί, στο Λαύριο, εκδηλώσεις τιμής -ώρα 11 πμ στο Μνημείο της Μάνας του αγωνιστή και 11.30 πμ στο Παλαιό Μηχανουργείο. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στους αγωνιστές και αγωνίστριες του Α' ΕΤΟ Μακρονήσου και σε όλους τους αγωνιστές/τριες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο φοβερό κολαστήριο την περίοδο 1947-1952, περιλαμβάνουν κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμούς, ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα υπάρχει και έκθεση εικαστικού και φωτογραφικού περιεχομένου στο χώρο του Παλαιού Μηχανουργείου.

Πούλμαν της ΠΕΚΑΜ για την εκδήλωση, θα αναχωρήσουν στις 9 πμ από την πλατεία Κάνιγγος (τηλ. Μουσείου Μακρονήσου: 210.3247.820).

ΚΚΕ
Δράση για να μην πέσουν παιδιά στα νύχια τους

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το πρόγραμμα «Διάπλαση των παίδων» που πραγματοποίησε η Χρυσή Αυγή:

«Η ναζιστική προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής, που χύνει το δηλητήριό της σε μαθητές, ακόμη και στις πιο μικρές ηλικίες, διοργανώνοντας δήθεν μαθήματα, αναδεικνύει την ανάγκη οι σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί, το λαϊκό κίνημα να αναλάβουν δράση για την απομόνωση της ναζιστικής συμμορίας. Να πρωτοστατήσουν, ώστε τα νέα παιδιά να μην πέσουν στα νύχια της πιο αποκρουστικής μορφής υπεράσπισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος».

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΘΡΑΚΗ
Προσαγωγές μαθητών

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην παράδοση του ορυκτού πλούτου του τόπου τους στις πολυεθνικές και στην καταστροφή του περιβάλλοντος, με τη λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού, είναι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θράκης, παρά την επιχείρηση καταστολής που συνεχίζεται με διαρκείς προσαγωγές κατοίκων για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Χτες στη Χαλκιδική, η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές μαθητών. Αμεσα απάντησαν οι μαθητές του Λυκείου Ιερισσού. Σε ένδειξη συμπαράστασης προχώρησαν σε αποχή και συγκέντρωση αλληλεγγύης και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωσή του. Οι δύο μαθητές μετά από δύο ώρες κράτησής τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης, επαναβεβαίωσε την αντίθεσή του στην εγκατάσταση και λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή. Και αποφάσισε να επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να ζητήσει να μην εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να μην αδειοδοτηθεί η εταιρεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ