ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
«Κοροϊδία» το επίδομα ανεργίας

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για την πρόκληση της κυβέρνησης σε βάρος των αυτοαπασχολουμένων

Επίδομα σε όλους τους άνεργους ΕΒΕ για όσο είναι άνεργοι, διεκδικεί η ΠΑΣΕΒΕ, επισημαίνοντας, μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, ότι «το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι κοροϊδία». Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, έχει ως εξής:

«Η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση "επιδόματος ανεργίας" από 3 έως 9 μήνες μόνο, σε ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν διακοπή επαγγέλματος, είναι σκέτη κοροϊδία, αφού τα κριτήρια που τίθενται από το υπουργείο Εργασίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιοριστικά.

Από τους δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους τα τελευταία χρόνια, είναι ζήτημα αν θα πάρουν επίδομα το 10%.

Το γεγονός και μόνο ότι από το φιλοδώρημα των 360 ευρώ εξαιρούνται όσοι έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό τους ταμείο, ακόμα και αν έχουν κάνει ρύθμιση, αποδεικνύει τον εμπαιγμό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ενα δεύτερο εμπόδιο που βάζει η Υπουργική Απόφαση είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, για συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.

Αλήθεια;

  • Ποιος μικρομαγαζάτορας σήμερα κλείνει την επιχείρησή του και δεν χρωστάει στον ασφαλιστικό του φορέα;
  • Ποια οικογένεια μπορεί να ζήσει με εισόδημα 15.000 ευρώ το χρόνο;
  • Σε εποχή που τα μαγαζιά καταγράφουν μόνο ζημιές, ποιο μικρομάγαζο θα έκλεινε σήμερα αν είχε κέρδη 20.000 ευρώ το χρόνο;

Από στοιχεία του ΟΑΕΕ είναι γνωστό ότι πάνω από 400.000 μικροεπαγγελματίες είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι, γιατί λόγω της κρίσης και της αναδουλειάς αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, προτιμώντας να πάνε ένα πιάτο φαγητό στην οικογένειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χρηματοδότηση του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες, έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά σε κάθε ένα ασφαλισμένο και κανείς δεν μας λέει πού πήγαν αυτά τα λεφτά. Τα χρήματα αυτά υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια και επαρκούν να καλύψουν όλους τους άνεργους συναδέλφους.

Απαιτούμε τα χρήματα αυτά να επιστραφούν άμεσα στον Ειδικό Λογαριασμό του ΟΑΕΕ ώστε να καλυφθούν αυτές ακριβώς οι ανάγκες για τις οποίες δημιουργήθηκε ο λογαριασμός αυτός.

Είναι ανάγκη επίσης να απλουστευτούν οι φορολογικές διαδικασίες διακοπής των εργασιών των επιχειρήσεων, για μικροεπαγγελματίες που στην ουσία έχουν χρεοκοπήσει, αλλά αδυνατούν να κλείσουν τα φορολογικά τους βιβλία, εμφανίζονται τυπικά ότι λειτουργούν και το μόνο που κάνουν είναι να συσσωρεύουν χρέη στα ταμεία και στις τράπεζες. Στην ουσία, αυτοί οι μικρομαγαζάτορες είναι άνεργοι, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ούτε αυτό το φιλοδώρημα που ονομάζει η κυβέρνηση Επίδομα Ανεργίας Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ, απαιτεί:

  • Καθολικό επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο χρόνο είναι άνεργοι.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους».
ΦΟΡΟ-ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Διαχειριστικά ζόρια διαπιστώνουν ΕΕ - ΔΝΤ

Μέτρα θωράκισης του νομικού οπλοστασίου και ποινικές διώξεις απέναντι σε ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά

«Δυσκολίες» και διαχειριστικά ζόρια στην είσπραξη των ασήκωτων φόρων από τα λαϊκά νοικοκυριά διαπιστώνει έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Βλέπουν επίσης μπροστά τους νέες τρανταχτές αστοχίες και ως προς το μάζεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου σωρεύονται στα κιτάπια της Εφορίας. Για οριστική διαγραφή προορίζουν τα φέσια μιας μικρής δράκας πλουτοκρατών, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, τα οποία και θεωρούν ανεπίδεκτα είσπραξης...

Σε αυτό το πλαίσιο επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε βάρος της «μαρίδας», και προτείνουν τη θωράκιση του νομικού οπλοστασίου που έχει στη διάθεσή του το κράτος των καπιταλιστών. Η έκθεση τονίζει ότι «πρέπει να αναθεωρηθούν οι κανονισμοί για την παραπομπή στον εισαγγελέα» τους οποίους βρίσκουν ιδιαίτερα ελαστικούς, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται ευρύτερη βάση ποινικών διώξεων».

Με την ελπίδα να βάλουν στο χέρι τους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια προτείνουν διαχειριστικές τεχνικές στη στελέχωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες αιχμής κατά της φοροδιαφυγής είναι με λειψό και ηλικιωμένο προσωπικό. Στη πρεμούρα τους να διαμορφώσουν φοροεισπρακτικό μηχανισμό που να ανταποκρίνεται στις επιταγές της εγκληματικής πολιτικής του κεφαλαίου θυμήθηκαν τα... αντικίνητρα από τη διάλυση των ειδικών μισθολογίων, επίσης και τη συνεχιζόμενη αποψίλωση του προσωπικού που προκύπτει από τον κανόνα για μια πρόσληψη σε 5 αποχωρήσεις εργαζομένων. Από τα παραπάνω προκύπτουν ανάγλυφα τόσο οι αντιφάσεις όσο και τα διαχειριστικά ζόρια της πολιτικής που εφαρμόζουν.

Η συγκέντρωση των φόρων από το λαό ήταν στην ατζέντα της χτεσινής σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Οι αποκλίσεις από τους στόχους τους διευρύνονται και για το μήνα Φλεβάρη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η καταγραφόμενη πτώση (σε σχέση με το Φλεβάρη του 2012) ξεπερνά το 15%. Απάτη ολκής αποδείχνεται η κυβερνητική προπαγάνδα τάχα για το στρίμωγμα των πλουτοκρατών που φυγάδευσαν κεφάλαια στις τράπεζες του εξωτερικού. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από αυτούς που κάλεσαν για «έλεγχο» τους γύρισε την πλάτη, προφανώς γιατί δεν είχε λόγους να ανησυχεί.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Πάνω απ' όλα οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Μεγαλύτερη ενίσχυση από το κράτος αξιώνουν οι επιχειρηματίες

«Τα όρια αντοχής των λαών» επικαλούνται προσχηματικά οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, προκειμένου να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να κινηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά και αυταρχικά υπέρ των συμφερόντων τους, παρότι αυτό ακριβώς συνεπάγεται περαιτέρω όξυνση των λαϊκών προβλημάτων και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Υποδεχόμενος χτες τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στην - κλειστή - συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι «το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών καταδεικνύει τα όρια της αντοχής των λαών και τα όρια μιας λιτότητας που αποσταθεροποιεί ευθέως το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα».

Ωστόσο, στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε το αυτονόητο. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για τα όσα περνάει ο λαός, πολύ περισσότερο που οι ίδιοι τα προκαλούν με τη βοήθεια των πρόθυμων κυβερνήσεων, αλλά αξιώνουν και εκτιμούν ότι: «Η κυβέρνηση - και τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν - έχει επωμισθεί βαριά ευθύνη. Πρέπει να επιδείξει απαρέγκλιτη επιμονή και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υπερφαλαγγίζοντας τις εστίες αντίστασης των συμφερόντων που συνεχίζουν να πολεμούν κάθε αλλαγή».

Ο Δ. Δασκαλόπουλος μίλησε ξανά για τον Ιούνη, όπου θα σταματήσει η δανειακή χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος - προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων - και επανέλαβε ότι «ή θα τα καταφέρουμε, ή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια αλυσιδωτή κοινωνική και πολιτική αντίδραση απρόβλεπτων διαστάσεων και συνεπειών».

Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν εκτελεστεί ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός «θα είναι πύρρειος νίκη αν εν τω μεταξύ δεν έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη», την οποία οι μεγαλοεπιχειρηματίες τη βλέπουν μέσα από μέτρα όπως τα εξής που ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΕΒ:

Αμεση αποκατάσταση της ρευστότητας με πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Νέοι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να διαφυλαχτεί και ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας. Συμφωνία σε Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, κατά τα συμφέροντά τους και σε συνδυασμό με ολοκλήρωση όλων των αλλαγών σε βάθος διετίας. Νέες περικοπές αποκλειστικά για το κράτος, ώστε να αφήσει «χώρο» σε επιχειρηματική δραστηριότητα και νέα κέρδη. «Σταθερό» φορολογικό καθεστώς που παραπέμπει σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο. Ειδική αναφορά έκανε στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, λέγοντας - ενόψει και της σημερινής συνάντησης για το θέμα - ότι «η ελληνική βιομηχανία δεν θα δεχτεί μισιακές λύσεις και εκπτώσεις σ' ένα θέμα που αφορά την ίδια την επιβίωσή της».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Μαζικά στο σφυρί 22 αεροδρόμια

Μαζικά στο σφυρί ετοιμάζεται να βγάλει η συγκυβέρνηση δεκάδες αεροδρόμια σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία προηγουμένως θα ομαδοποιηθούν με κριτήρια τη διακίνηση επιβατών, την κερδοφορία και τη γεωγραφική θέση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τα τέλη του Μάρτη προγραμματίζεται η έναρξη των διαγωνισμών για 22 αεροδρόμια. Συγκεκριμένα: Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κω, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας, Σκιάθου, Αλεξανδρούπολης, Χίου, Καρπάθου, Καλαμάτας, Λήμνου, Αγχιάλου, Ιωαννίνων και Αράξου.

Την ερχόμενη βδομάδα, σύμφωνα με απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το παραθαλάσσιο «φιλέτο» έκτασης 261 στρεμμάτων στο Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας Χαλκιδικής. Η επιχειρηματική αξιοποίηση της έκτασης αφορά στο χτίσιμο ξενοδοχειακών μονάδων, παραθεριστικών κατοικιών, χώρων υποδοχής τουριστών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ