ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Η ΔΑΚΕ προσφέρει στήριξη στα σχέδια απολύσεων

Καταγγελία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, καθώς ζητά να απολυθούν οι γιατροί της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Μονάδας, η οποία παραμένει κλειστή ενάμιση χρόνο τώρα, προκειμένου να στέλνεται πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές. Οι συγκεκριμένοι γιατροί είχαν αξιοποιηθεί τότε σαν άλλοθι για να κλείσει το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας με αποτέλεσμα να στοιβάζονται τα παιδιά σε λίστες αναμονής και να κινδυνεύει η ζωή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι γιατροί είχαν γνωρίσει την υποστήριξη εκατοντάδων γονιών με παιδιά με καρδιοπάθειες, όπως και των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» σημειώνει: «Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία", Δήμο Κωνσταντόπουλο, μέλος της ΔΑΚΕ, για την κατάπτυστη δήλωση που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ. Οχι μόνο κατηγόρησε τους γιατρούς ότι αυτοί ευθύνονται που η Καρδιοχειρουργική Μονάδα παραμένει κλειστή ενάμιση χρόνο τώρα, έφτασε στο σημείο να ζητάει να απολυθούν αν δε "συνεργαστούν"!

Είναι απαράδεκτο ο πρόεδρος ενός συνδικάτου να στηρίζει και να δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση σε μια περίοδο μάλιστα που έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε 25.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013. Στηρίζει ουσιαστικά την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για μη παραγωγικούς εργαζόμενους, για τεμπέληδες, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι απολύσεις και το κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων.

Ο συγκεκριμένος συνάδελφος ξέρει καλά πως με 3 καρδιοχειρουργούς και 2 καρδιοαναισθησιολόγους δεν μπορεί να λειτουργήσει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (κάλυψη εφημεριών για τη λειτουργία της μονάδας όλο το μήνα, ταυτόχρονα κάλυψη του χειρουργείου σε ιατρικό προσωπικό και του αιμοδυναμικού τμήματος). Γιατί αντί να απαιτήσει προσλήψεις ζητάει απολύσεις γιατρών;

Ξέρει ότι με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο, υποβαθμίστηκε το νοσοκομείο μας, αυξήθηκε η πελατεία των ιδιωτικών ομίλων, την ίδια ώρα που γονείς, ανασφάλιστοι και χαμηλόμισθοι βρίσκονται πραγματικά σε αδιέξοδο! Το καρδιοχειρουργικό κέντρο το υπονόμευαν χρόνια τώρα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι να το κλείσουν. Ηθελαν να ενισχύσουν με πελατεία το "Ωνάσειο" και το "Μητέρα" και παράλληλα να απαλλάξουν το "Αγία Σοφία" από το "κόστος" των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων και των καθετηριασμών καρδιάς στο αιμοδυναμικό.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν στηρίγματα μέσα στο κίνημα για να προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική με τις μικρότερες αντιδράσεις. Είναι οι παρατάξεις που μιλούν για ανατροπή της πολιτικής και την ίδια ώρα στην πράξη υιοθετούν την πολιτική και την επιχειρηματολογία της κάθε κυβέρνησης. Αποδεικνύεται ότι η "Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων" (ΔΑΚΕ) μόνο ανεξάρτητη δεν είναι από τον κομματικό της φορέα και την ενίσχυση των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία, που περνάει μέσα από το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων.

Αναρωτιόμαστε γιατί τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου και οι παρατάξεις, δεν έχουν πάρει θέση στο κατάπτυστο γεγονός; Επιθυμούν να έχουν πρόεδρο που καλεί την κυβέρνηση να απολύσει συναδέλφους;».

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις για τα χρέη των νοσοκομείων

Ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια σε μία και μόνη συνεδρίαση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη ρύθμιση και το συμψηφισμό χρεών μεταξύ των νοσοκομείων και των φαρμακοβιομηχανιών.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι δηλώνει «παρών» στο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά το συμψηφισμό των χρεών, τονίζοντας ότι παραμένει και οξύνεται η δραστική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, αφού αυξάνεται η ανταποδοτικότητα της παροχής των υπηρεσιών.

Καταψήφισε το άρθρο που αφορά τις αποκλειστικές νοσοκόμες υπογραμμίζοντας ότι η συγκρότηση ενός μητρώου ανά υγειονομική περιφέρεια έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός περιφερόμενου εργατικού δυναμικού, για να καλύπτει τις ανάγκες από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο είπε η κυβέρνηση μετακυλύει ένα σημαντικό μέρος της νοσηλευτικής φροντίδας στην ευθύνη των ίδιων των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

«Παρών» δήλωσε και στο άρθρο που αφορά την πληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών προς τα φαρμακεία και τους παρόχους υγείας καταγγέλλοντας την πρόβλεψη για «κούρεμα» κατά 3,5% στα οφειλόμενα προς τους φαρμακοποιούς, ενώ τόνισε ότι το ύψος των περικοπών δεν έχει προσδιοριστεί.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής ανέφερε ότι η λογιστική λογική στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας είναι όχι απλά αντιλαϊκή αλλά απάνθρωπη και εγκληματική. Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, στο όνομα της δήθεν εξοικονόμησης πόρων, καταργεί κάθε παροχή σε ασθενείς και άτομα που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη στήριξης για την επιβίωσή τους και την ίδια στιγμή δίνει μια πλαστή εικόνα για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας.

Το ΚΚΕ, τόνισε, θα αγωνιστεί με το εργατικό κίνημα για την ανατροπή συνολικά της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων για την οποία συνυπεύθυνες είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκμηδενισμός του χρέους του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και είπε ότι η προκήρυξη για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει ήδη κυκλοφορήσει, ενώ αναλήφθηκε πρωτοβουλία για προσλήψεις γιατρών που θα καλύψουν καταρχήν τις ορεινές και τις νησιωτικές περιοχές.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ετοιμάζουν λουκέτο για το Νοσοκομείο Πατησίων

Συμμέτοχους στα σχέδιά της επιχειρεί να βάλει τους εργαζόμενους η συγκυβέρνηση

Μετά το κλείσιμο του 7ου Θεραπευτηρίου του πρώην ΙΚΑ στα Πατήσια, γίνεται ορατή πια η απειλή λουκέτου και στο νοσοκομείο Πατησίων, το οποίο αρχικά διασυνδέθηκε με τους «Αγίους Αναργύρους» και στη συνέχεια με το «Αγία Ολγα» στη Νέα Ιωνία - όπου κατά κύριο λόγο μεταφέρθηκαν οι περισσότερες δραστηριότητες του 7ου Θεραπευτηρίου.

Ηδη, το νοσοκομείο Πατησίων υπολειτουργεί και δεν μπορεί να μπει ξανά στη γενική εφημερία, λόγω έλλειψης γιατρών. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής έρχεται να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα η συγκυβέρνηση για τον τελικό στόχο της συγχώνευσης. Μάλιστα, σε αυτήν την επιχείρηση η συγκυβέρνηση - εκμεταλλευόμενη τη στάση της ηγεσίας των συνδικαλιστικών οργάνων - επιχειρεί να κάνει συμμέτοχους στις αποφάσεις τους και τους εργαζόμενους ζητώντας, δήθεν, προτάσεις για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των δύο νοσοκομείων. Μια τέτοια ανταλλαγή σκέψεων έγινε, τις τελευταίες μέρες, σε συνάντηση του υποδιοικητή της 1ης Υγειονομονικής Περιφέρειας Αττικής Σωτήρη Ζώτου, της Διοικήτριας του «Αγία Ολγα» Ολγας Μπαλαούρου, της Αναπληρώτριας Διοικήτριας του Πατησίων Βαρ. Μαΐσογλου και του Σωματείου των εργαζομένων.

Το Σωματείο των εργαζομένων, μπαίνοντας στη λογική του διαλόγου, δημοσιοποίησε εγγράφως τις προτάσεις του, ενώ την Τρίτη το απόγευμα, ώρα 5 μ.μ., οργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στο νοσοκομείου. Μέσα απ' τις προτάσεις του για τον ενιαίο οργανισμό των νοσοκομείων Πατησίων και «Αγίας Ολγας», προκύπτει ότι για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής το Νοσοκομείο Πατησίων χρειάζεται πολιτική εντελώς αντίθετη από εκείνη των συγχωνεύσεων που δρομολογεί η συγκυβέρνηση. Δηλαδή, για να «λειτουργήσουν πλήρως τα τμήματα και να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της εφημερίας από αυτά, χρειάζεται η στελέχωση με ειδικευμένους παθολόγους, καρδιολόγους, χειρουργούς, οφθαλμιάτρους, αναισθησιολόγους, ουρολόγους, βιοπαθολόγους, βιοχημικούς ή χημικούς ή βιολόγους, ακτινολόγους και γιατρούς για την αιμοδοσία, ικανούς σε αριθμό, ώστε να καλύπτονται επαρκώς και ασφαλώς οι ανάγκες της εφημερίας» και όχι όπως γίνεται την «τελευταία δεκαετία με προσλήψεις συμβασιούχων επικουρικών γιατρών, οι οποίες μειώθηκαν σημαντικά από το 2010», όπως αναφέρει το Σωματείο.

ΙΚΑ
Παρατείνεται η ισχύς των βιβλιαρίων Υγείας

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης ασφαλισμένων για θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων η Διοίκηση του ΙΚΑ παρατείνει την ισχύ των βιβλιαρίων που λήγουν 28/02/2013 μέχρι 31/03/2013 για επίσκεψη σε γιατρούς και χορήγηση φαρμάκων, χωρίς θεώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση στο «Παπαγεωργίου»

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη. Οι εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, κ.λπ.,) σήμερα κλείνουν τα ταμεία του νοσοκομείου και επιβάλλουν τη δωρεάν εξέταση των ασθενών, ενώ από Δευτέρα θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου, επικαλείται αδυναμία καταβολής των δεδουλευμένων εξαιτίας καθυστέρησης καταβολής της χρηματοδότησης από το Υπουργείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ