ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Κυκεώνας μετεκλογικών ζυμώσεων...

ΡΩΜΗ.--

Ο απόηχος του αποτελέσματος των ιταλικών εκλογών συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, καθώς ξεδιπλώνεται νέα επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού σε ψευτοδιλήμματα και τα «προβλήματα» διαχείρισης της κρίσης που έχει το μεγάλο κεφάλαιο. Ο λαϊκιστής Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των «Πέντε Αστέρων» παραμένει στο επίκεντρο «κεντροαριστερής» και «κεντροδεξιάς» διαμάχης για μία πολυκομματική κυβέρνηση, αφού κανείς δεν έχει πλειοψηφία. Χτες, αντιπρότεινε σε αμφότερες τις πλευρές, μέσω μηνύματός του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, να στηρίξουν και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία των «Πέντε Αστέρων», εάν θέλουν «σταθερή διακυβέρνηση της Ιταλίας». Ο ίδιος ανταπέδωσε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς περί «κλόουν» από τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, λέγοντας ότι ο τελευταίος είναι αλαζόνας και διακρίνεται από μειωμένη πολιτική ευφυία...

Το ίδιο 24ωρο, η κεντροδεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ασχολούνταν με τη διοργάνωση μιας πλατιάς συγκέντρωσης υποστήριξης του πρώην πρωθυπουργού μετά την απόφαση της εισαγγελίας της Νάπολης να ξεκινήσει νέα έρευνα σε βάρος του, με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς και δωροδοκίας του πρώην Γερουσιαστή Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο με 3.000.000 ευρώ.

Στο προσκήνιο ήρθε χτες και έκθεση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών που προβλέπουν τον κίνδυνο «εκτεταμένων κοινωνικών αναταραχών αμφισβήτησης» σε κυβερνήσεις, κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, μια έκθεση που επίσης αποσκοπεί στην τρομοκράτηση του λαού.

Χτες, επίσης, στη Ρώμη, βρέθηκε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Κέρι, που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες της Ιταλίας, ενώ αρκέστηκε να σχολιάσει το ιταλικό εκλογικό αποτέλεσμα με τη φράση «οι Ιταλοί θέλουν αλλαγές».

Από το Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοαχίμ Γκάουκ, δήλωσε ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ιταλία «δεν μπορεί να επισπευσθεί εξαιτίας των ανυπόστατων φόβων ότι η Ιταλία απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης» και ότι «Η Ιταλία δε δημιουργεί κίνδυνο μετάδοσης για κανέναν», ενώ είπε ότι το ιταλικό Σύνταγμα απαιτεί τη μεσολάβηση 20 ημερών από τις εκλογές μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, οι οποίες πλέον οφείλουν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ικανή να αντιδρά σ' αυτήν την περίπλοκη κατάσταση», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο κείμενο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό Πρόεδρο.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζουν δυναμικά οι καλλιεργητές καφέ

Από την κινητοποίηση των καλλιεργητών καφέ στην Κολομβία
Από την κινητοποίηση των καλλιεργητών καφέ στην Κολομβία
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Συνεχίζουν την απεργία διαρκείας χιλιάδες εργάτες γης και μικροκαλλιεργητές καφέ μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Προέδρου της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και παρά την καταστολή που έχει εξαπολυθεί προκειμένου να διαλυθούν αποκλεισμοί κεντρικών οδικών αρτηριών.

Το μεγαλύτερο μπλόκο με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών αλλά και άλλων εργαζομένων είναι στον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο στην περιοχή Μαντόμο στην επαρχία Κάουκα, στα νοτιοανατολικά της Κολομβίας, όπου ήδη έχουν αποκλειστεί πάνω από 300 φορτηγά που μεταφέρουν καφέ και άλλα αγροτικά είδη. Πάντως, σε όλα τα σημεία όπου έχουν σχηματιστεί μπλόκα οι συγκρούσεις δεν λείπουν καθώς η κυβέρνηση έχει αναπτύξει 15.000 μέλη της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις τους και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το δίκτυο ειδήσεων Τελεσούρ, υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες. Το κύμα αλληλεγγύης προς τους αγρότες συνεχώς διευρύνεται καθώς και άλλοι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων (π.χ. βαμβακιού, ρυζιού) και κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους καλλιεργητές καφέ. Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των αγροτών απέστειλε από την Αβάνα και ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Οι εργάτες γης και οι μικροκαλλιεργητές διαμαρτύρονται για την ανατίμηση του πέσο, τις διεθνείς χαμηλές τιμές του προϊόντος καθώς και του αντιτίμου με το οποίο γίνεται η αγορά της παραγωγής τους, ζητώντας αύξηση των επιδοτήσεων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πτώση τιμών του καφέ στην παγκόσμια αγορά. Η Κολομβία είναι το τέταρτο κράτος παγκοσμίως στην παραγωγή καφέ μετά τη Βραζιλία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία και η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του προϊόντος έχει πλήξει σοβαρά την οικονομία της, κυρίως όμως τους μικροκαλλιεργητές που το εισόδημά τους και συνεπώς η επιβίωσή τους εξαρτάται άμεσα από την μικρή παραγωγή τους.

  • Συνεχίζονται επίσης οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων στο βορρά της χώρας, που διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενώ θέτουν και ζήτημα να σταματήσει η καταλήστευση του ορυκτού πλούτου από τις πολυεθνικές. Ενώ χτες σε κινητοποιήσεις κατέβηκαν και οι υγειονομικοί.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, στο Ιράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Επίσης, άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, η οποία συνέβη κοντά σε εστιατόριο στη νότια συνοικία της Σούλα.

ΣΟΦΙΑ.-- Στις 12 Μάη θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο Πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, σημειώνοντας ότι η διάλυση της παρούσας Βουλής θα γίνει ως τις 12 Μάρτη.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε χτες την «ισλαμοφοβία» «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», που θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως τέτοιο μαζί με το σιωνισμό, τον αντισημιτισμό και το φασισμό. Η τοποθέτηση Ερντογάν έγινε στη διάρκεια ομιλίας του στο 5ο Φόρουμ Συμμαχίας των Πολιτισμών του ΟΗΕ στη Βιέννη. Το ίδιο 24ωρο ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επανέλαβε, σε συνέντευξή του, την πάγια θέση του πως σε περίπτωση θετικής έκβασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία.

TEΛ ΑΒΙΒ.-- Σταμάτησαν χτες μετά από περίπου τρεις μήνες την απεργία πείνας οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι Τάρεκ Καντάν και Τζαφάρ Εζελντίν, που βρίσκονται στις φυλακές των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων δίχως καν απαγγελία κατηγοριών. Αλλοι δύο συγκρατούμενοί τους που επίσης απείχαν από τη σίτιση μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, για να αποτραπεί περαιτέρω η ήδη επικίνδυνη επιδείνωση της υγείας τους.

ΚΥΠΡΟΣ
Ανοιγμα στο ΝΑΤΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του αναφέρθηκε χτες, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του και παράλληλα παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα, θέτοντας παράλληλα ως «κορυφαίο στόχο» τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, που όπως ισχυρίστηκε θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Λευκωσίας και στο θέμα της κατοχής. Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του για αναγκαιότητα «οικοδόμησης σχέσεων με το ΝΑΤΟ», καθώς για τη συνέχεια των στενών δεσμών με την Ελλάδα.

Οπως ανέφερε σχετικά με το Κυπριακό, το Εθνικό Συμβούλιο θα δεσμεύει τον Κύπριο Πρόεδρο όχι μόνο με τις ομόφωνες αποφάσεις του, αλλά και με κοινές θέσεις των κομμάτων «που εκπροσωπούν το 75% του λαού», προσθέτοντας ότι το Σώμα θα έχει καθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση ενός συνολικού «περιγράμματος λύσης» και στην απόφαση για την όποια νέα διαδικασία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη, υπόλογη για τις προτάσεις που θα καταθέτει η άλλη πλευρά.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
«Κεντροαριστεροδέξια» κυβέρνηση

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Ανοιξε στη Σλοβενία ο δρόμος για το σχηματισμό μίας «κεντροαριστερής» κυβέρνησης με κεντροδεξιές «πατερίτσες» που υποτίθεται πως θα επιχειρήσει να αποφύγει τα λάθη της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα αποφεύγοντας, τάχα, τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας σε βάρος του σλοβένικου λαού.

Νέα εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι η 42χρονη Αλένκα Μπρατούσεκ, αρχηγός του κόμματος «Θετική Σλοβενία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήδη ξεκίνησε τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης έπειτα από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Σλοβενίας και την προχτεσινοβραδινή υπερψήφιση της πρότασης μομφής στο 90μελές κοινοβούλιο κατά του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, με τις κατηγορίες της διαφθοράς με 55 ψήφους υπέρ, 33 κατά, μία αποχή και μία απουσία.

Οι πληροφορίες ειδησεογραφικών δικτύων αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση Μπρατούσεκ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τετρακομματική και θα απαρτίζεται από ένα συνονθύλευμα αστικών κομμάτων διαχείρισης που θα πρέπει να παρουσιαστεί στη βουλή ως τα μέσα Μάρτη.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αστυνομική βαρβαρότητα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Νέο κρούσμα αστυνομικής βαρβαρότητας στη Νότια Αφρική, με θύμα τον 27χρονο Μίντο Μασία, μετανάστη ταξιτζή από τη Μοζαμβίκη, κάνει από χτες το γύρο του κόσμου καθώς ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφόρησε καταγράφει την κακοποίησή του από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν για έλεγχο. Οι αστυνομικοί τον σέρνουν στο οδόστρωμα, του βάζουν πισθάγκωνα χειροπέδες, τον χτυπούν, τον δένουν πίσω από ένα φορτηγάκι με τα διακριτικά της Αστυνομίας και αρχίζουν να τρέχουν σέρνοντάς τον στο δρόμο ενώ το θύμα έντρομο παλεύει να γλιτώσει.

«Οι εικόνες του συμβάντος είναι τρομακτικές, ενοχλητικές, απαράδεκτες. Κανένας άνθρωπος δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο», δήλωσε χτες και ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από όλα τα νοτιοαφρικανικά και διεθνή ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ