ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Εντείνονται οι συγκρούσεις στο βορρά

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας, με τη βοήθεια στρατευμάτων από αφρικανικές χώρες, κυρίως στις ορεινές βόρειες περιοχές του Μάλι σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν «απτά» αποτελέσματα έναντι των ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων που δρουν στη χώρα.

Ωστόσο, συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση σχετικά με τις «επιτυχίες» που βιάστηκε να ανακοινώσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Τσαντ όπως οι φερόμενοι θάνατοι ανώτερων ισλαμιστών, όπως οι διοικητές Μοχκτάρ Μπελμοχκτάρ και Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζέιντ. Ο θάνατος του Μπελμοχκτάρ αμφισβητείται από Γάλλους και Μαλινέζους αξιωματούχους αλλά και από στέλεχος της «Αλ Κάιντα για το Ισλαμικό Μαγκρέμπ» (AQMI) που υποστήριξε χτες ότι είναι ζωντανός και ηγείται των μαχών πέριξ του Γκάο. Ο ίδιος, σύμφωνα με το μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων «Σαχάρα Μίντια», επιβεβαίωσε μόνο το θάνατο του ανώτερου στελέχους της οργάνωσης Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζείντ όχι από τα πυρά Τσαντιανών στρατιωτών (όπως ισχυρίστηκε το Τσαντ), αλλά στη διάρκεια γαλλικών αεροπορικών βομβαρδισμών στο Αντράρ ντε Ιφόγας. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού απέφυγε να επιβεβαιώσει την ίδια πληροφορία, λέγοντας ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο εάν δε βρεθεί πτώμα. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο θάνατος του τρίτου Γάλλου στρατιωτικού που σκοτώθηκε στο Μάλι. Ενας 26χρονος δεκανέας...

Στην πρωτεύουσα Μπαμάκο έφτασε αργότερα χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μία προσπάθεια να επηρεάσει τις πολιτικές διαδικασίες, ενόψει και των σχεδιαζόμενων εκλογών του Ιούλη. Λίγο πριν τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, ο Χέιγκ αρκέστηκε να διαπιστώσει ότι το Μάλι βρίσκεται στην καρδιά σύνθετων καταστάσεων ασφαλείας και πολιτικών προκλήσεων».

Συμφωνίες μονοπωλίων στην Ενέργεια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην υπογραφή «Μνημονίου κατανόησης», προχώρησαν χτες οι κοινοπραξίες των αγωγών Ναμπούκο (NABUCCO), που είναι αμερικανικών συμφερόντων και συμμετέχουν ο Βουλγαρικός Ομιλος Ενέργειας (Bulgarian Energy Holding), η τουρκική Botas, η ουγγρική FGSZ1, η αυστριακή OMV και η ρουμάνικη Transgaz και του TANAΡ όπου συμμετέχουν η αζέρικη SOCAR και οι τουρκικές BOTAS και TΡAO.

Στόχος, όπως λέγεται, η «στρατηγική και τεχνική συνεργασία», αναφορικά με την ανάπτυξη του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή δείχνει τις συνεχώς διαμορφούμενες συμμαχίες στον ενεργειακό τομέα, ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους που ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα ρωσικά σχέδια. Το αέριο θα μεταφέρεται μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, σε κόμβο στην Αυστρία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο θα ενταχθεί στις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας το 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Βραζιλίας. Το σχέδιο κατασκευής των πυρηνικών υποβρυχίων, που θα φέρουν την ονομασία «ProSub», υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 7,8 δισεκατομμύρια ρεάλ (περίπου 3,8 δισ. δολάρια). Στο μεταξύ, δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού εισέβαλαν και κατέλαβαν τις παραγκουπόλεις Καχού και Μπαρέιρα δο Βάσκο, κοντά στο αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ασφαλείας για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου και των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Νέο γύρο αντιδράσεων και διαδηλώσεων πυροδότησε στην Ινδία ο βιασμός την περασμένη Πέμπτη ενός εφτάχρονου κοριτσιού την ώρα που βρισκόταν στο δημόσιο σχολείο, στο οποίο φοιτούσε. Μετά και τον ομαδικό βιασμό φοιτήτριας τον περασμένο Δεκέμβρη που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατό της, χιλιάδες είναι αυτοί που διαδηλώνουν ζητώντας να αλλάξει η νομοθεσία για την τιμωρία των βιαστών.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- «Ο πρόεδρος Τσάβες καθοδηγεί την κυβέρνηση από το κρεβάτι του νοσοκομείου» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ενώ ανακοινώθηκε επίσης ότι ξεκινά ένα ακόμη γύρο χημειοθεραπείας. Στο μεταξύ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στο Καράκας, από μερικούς εκατοντάδες κατά κύριο λόγο φοιτητές που «απαιτούσαν όλη την αλήθεια» για την υγεία του προέδρου και από χιλιάδες υποστηρικτές της μπολιβαριανής διαδικασίας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο στο Αφγανιστάν, από πυρά Αυστραλών κατοχικών στρατιωτών. Σύμφωνα με την αφγανική αστυνομία τα παιδιά σκοτώθηκαν «κατά λάθος», κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Ταλιμπάν, με τις κατοχικές δυνάμεις να ζητούν για ακόμα μία φορά υποκριτικά «συγγνώμη».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σεισμός 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στην κινεζική επαρχία Γιουνάν. Σύμφωνα με τις αρχές κατέρρευσαν εκατοντάδες σπίτια, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται νεκροί, μέχρι στιγμής, παρά μόνο 20 τραυματίες.

KINΣΑΣΑ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 36 ατόμων προκάλεσε η χτεσινοβραδινή συντριβή πολιτικού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή της πόλης Γκόμα της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος της πόλης.

ΟΥΕΛΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Στο σφυρί βγάζει η κυβέρνηση του Νεοζηλανδού πρωθυπουργού Τζον Κι τις τρεις από τις τέσσερις κρατικές εταιρείες ηλεκτρισμού, αφού σχεδιάζει να πουλήσει το 49% των μετοχών τους. Επιπλέον, σχεδιάζεται η πώληση του 73% της κρατικής αεροπορικής εταιρείας «Air New Zealand».

ΒΕΡΝΗ.-- Πάνω από 1.600.000 Ελβετοί ψηφοφόροι (δηλαδή το 68% των ψηφισάντων) είπαν «ΝΑΙ» στο προχτεσινό δημοψήφισμα για την επιβολή αυστηρών ελέγχων και περιορισμών στις αποδοχές ανώτατων διευθυντικών στελεχών τραπεζών και μεγάλων εταιρικών ομίλων.

ΤΟΚΙΟ.-- Το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων (ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και έφηβοι) προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο ισχυρές χιονοπτώσεις στο Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εληξε χτες στις Βρυξέλλες, μετά από 2,5 ώρες, δίχως γνωστό αποτέλεσμα, ο έκτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην ηγεσία Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών παρουσία της αξιωματούχου της ΕΕ Κάθριν Αστον, με κεντρικό θέμα την ίδρυση ένωσης σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι επόμενες διαπραγματεύσεις ορίστηκαν για τις 20 του μήνα.

ΠΡΑΓΑ.-- Κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία» κατά του απερχόμενου Προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους απήγγειλε «συμβολικά» χτες, τρεις μέρες πριν τη λήξη της τελευταίας θητείας του ηγέτη η Ανω Βουλή του τσεχικού Κοινοβουλίου, με αιχμή του δόρατος την άρνησή του να επικυρώσει συμφωνίες της ΕΕ και την απόφασή του για χορήγηση αμνηστίας σε 7.000 κρατουμένους - μεταξύ των οποίων και επιφανείς επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες, που είχαν καταδικαστεί για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

ΣΟΦΙΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες Βούλγαροι εργαζόμενοι συνέχισαν και την περασμένη Κυριακή στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ανεξάρτητα αν κατανοείται το βάθος της επίθεσης του κεφαλαίου, οι συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, αντιδρούν στις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι ενάντια στη διαφθορά και την ακρίβεια των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που νέμονται ξένες πολυεθνικές.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
«Ιαση» παιδιού από ΑIDS;

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ελπίδες για τη δυνητική εύρεση μιας μελλοντικής αποτελεσματικής θεραπείας του ιού ΗIV που προκαλεί το AIDS γεννά το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα θεραπευτικής αγωγής που χορήγησε σε βρέφος που μολύνθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια τοκετού ομάδα ιολόγων από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες χορήγησαν αντι-ρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή στο νεογέννητο επί μήνες με αποτέλεσμα, πριν από περίπου ένα χρόνο, να αποδυναμωθεί ο ιός σε τέτοιο σημείο ώστε πλέον να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού δίχως φάρμακα. Το παιδί είναι σήμερα περίπου 2,5 ετών, αλλά εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες για την αποτροπή τυχόν απροόπτου. Είναι η δεύτερη περίπτωση ίασης ανθρώπου από τον ιό HIV μετά τον Αμερικανό Τίμοθι Μπράουν που υποβλήθη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη.

ΚΙΝΑ
Θα επιμείνει στην ενίσχυση της άμυνας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην αύξηση των αμυντικών δαπανών της προχωρά η Κίνα τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις σε εξοπλισμούς και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας δεδομένων και των διάφορων διεκδικήσεων που οξύνονται στις περιοχές των σινικών θαλασσών και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Το Πεκίνο δικαιολογεί την αύξηση των αμυντικών δαπανών, υποστηρίζοντας ότι ο εκσυγχρονισμός της πολεμικής της μηχανής, συμβάλλει στη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης.

Οι αμυντικές δαπάνες του 2013 αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, με την παρουσίαση του συνολικού προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΚΚΚ και επόμενος Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζίνπινγκ, σε δηλώσεις του επανέλαβε την «ανάγκη» της ενίσχυσης της καινοτομίας, για την προώθηση της οικονομικής ευρωστίας της Κίνας. Σύμφωνα με το Σι Τζίνπινγκ, η Κίνα πρέπει να χρησιμοποιήσει την καινοτομία, ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να λύσει βαθιά προβλήματα, ενδυναμώνοντας την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας, στο δεδομένο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που έχει επιλεγεί εδώ και χρόνια με το λεγόμενο «σοσιαλισμό της αγοράς με κινέζικα χαρακτηριστικά».

ΚΕΝΥΑ
Αιματηρές εκλογές

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Η μεγάλη συμμετοχή των περίπου 14.300.000 Κενυατών ψηφοφόρων στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, εθνικής κυβέρνησης, τοπικών κοινοβουλίων και κυβερνητών, αλλά και το κύμα επιθέσεων αυτονομιστών στις νότιες πόλεις Μομπάσα και Κιλίφα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 νεκρούς ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής εκλογικής διαδικασίας.

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε η κατάληψη δύο εκλογικών τμημάτων στη μεθοριακή πόλη Γκαρίσα (κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία) από ομάδες ενόπλων. Οι δράστες «κατέσχεσαν» το εκλογικό υλικό, δίχως να αποσαφηνιστεί εάν πήραν μαζί τους ομήρους. Οσον αφορά στις ένοπλες επιθέσεις κυρίως κατά αστυνομικών, αυτές εξαπολύθηκαν νωρίτερα από μέλη του αυτονομιστικού «Ρεπουμπλικανικού Συμβουλίου Μομπάσα» (MRC) που διεκδικεί την ανεξαρτησία ομώνυμης πόλης και παράκτιων περιοχών της νοτιοανατολικής Κένυας. Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν πως από επίθεση του MRC στη Μομπάσα σκοτώθηκαν τέσσερις αστυνομικοί και τρεις αυτονομιστές, ενώ από ανάλογη επίθεση στο Κιλίφι σκοτώθηκαν επτά αυτονομιστές, έξι αστυνομικοί και δύο πολίτες.

Τα πρώτα, αλλά όχι ενδεικτικά, αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ανακοινώθηκαν νωρίς χτες βράδυ δίνοντας προβάδισμα στον υποψήφιο Ουχούρου Κενυάτα (γιο του πρώτου προέδρου της Κένυας) που καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δεύτερος ήρθε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα.

Οι χτεσινές εκλογές διεξήχθησαν σε μία χώρα που κατά καιρούς συμπεριλαμβάνεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, με αφορμή τη δράση ισλαμιστών στο Κέρας της Αφρικής, με στόχο την εξασφάλιση γεωπολιτικών συμφερόντων τους έναντι ανταγωνιστικών δυνάμεων (Κίνα και Ινδία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ