Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο θα ενταχθεί στις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας το 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Βραζιλίας. Το σχέδιο κατασκευής των πυρηνικών υποβρυχίων, που θα φέρουν την ονομασία «ProSub», υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 7,8 δισεκατομμύρια ρεάλ (περίπου 3,8 δισ. δολάρια). Στο μεταξύ, δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού εισέβαλαν και κατέλαβαν τις παραγκουπόλεις Καχού και Μπαρέιρα δο Βάσκο, κοντά στο αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ασφαλείας για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου και των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Νέο γύρο αντιδράσεων και διαδηλώσεων πυροδότησε στην Ινδία ο βιασμός την περασμένη Πέμπτη ενός εφτάχρονου κοριτσιού την ώρα που βρισκόταν στο δημόσιο σχολείο, στο οποίο φοιτούσε. Μετά και τον ομαδικό βιασμό φοιτήτριας τον περασμένο Δεκέμβρη που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατό της, χιλιάδες είναι αυτοί που διαδηλώνουν ζητώντας να αλλάξει η νομοθεσία για την τιμωρία των βιαστών.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- «Ο πρόεδρος Τσάβες καθοδηγεί την κυβέρνηση από το κρεβάτι του νοσοκομείου» ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ενώ ανακοινώθηκε επίσης ότι ξεκινά ένα ακόμη γύρο χημειοθεραπείας. Στο μεταξύ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στο Καράκας, από μερικούς εκατοντάδες κατά κύριο λόγο φοιτητές που «απαιτούσαν όλη την αλήθεια» για την υγεία του προέδρου και από χιλιάδες υποστηρικτές της μπολιβαριανής διαδικασίας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο στο Αφγανιστάν, από πυρά Αυστραλών κατοχικών στρατιωτών. Σύμφωνα με την αφγανική αστυνομία τα παιδιά σκοτώθηκαν «κατά λάθος», κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Ταλιμπάν, με τις κατοχικές δυνάμεις να ζητούν για ακόμα μία φορά υποκριτικά «συγγνώμη».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σεισμός 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στην κινεζική επαρχία Γιουνάν. Σύμφωνα με τις αρχές κατέρρευσαν εκατοντάδες σπίτια, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται νεκροί, μέχρι στιγμής, παρά μόνο 20 τραυματίες.

KINΣΑΣΑ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 36 ατόμων προκάλεσε η χτεσινοβραδινή συντριβή πολιτικού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή της πόλης Γκόμα της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος της πόλης.

ΟΥΕΛΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Στο σφυρί βγάζει η κυβέρνηση του Νεοζηλανδού πρωθυπουργού Τζον Κι τις τρεις από τις τέσσερις κρατικές εταιρείες ηλεκτρισμού, αφού σχεδιάζει να πουλήσει το 49% των μετοχών τους. Επιπλέον, σχεδιάζεται η πώληση του 73% της κρατικής αεροπορικής εταιρείας «Air New Zealand».

ΒΕΡΝΗ.-- Πάνω από 1.600.000 Ελβετοί ψηφοφόροι (δηλαδή το 68% των ψηφισάντων) είπαν «ΝΑΙ» στο προχτεσινό δημοψήφισμα για την επιβολή αυστηρών ελέγχων και περιορισμών στις αποδοχές ανώτατων διευθυντικών στελεχών τραπεζών και μεγάλων εταιρικών ομίλων.

ΤΟΚΙΟ.-- Το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων (ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και έφηβοι) προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο ισχυρές χιονοπτώσεις στο Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εληξε χτες στις Βρυξέλλες, μετά από 2,5 ώρες, δίχως γνωστό αποτέλεσμα, ο έκτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην ηγεσία Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών παρουσία της αξιωματούχου της ΕΕ Κάθριν Αστον, με κεντρικό θέμα την ίδρυση ένωσης σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι επόμενες διαπραγματεύσεις ορίστηκαν για τις 20 του μήνα.

ΠΡΑΓΑ.-- Κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία» κατά του απερχόμενου Προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους απήγγειλε «συμβολικά» χτες, τρεις μέρες πριν τη λήξη της τελευταίας θητείας του ηγέτη η Ανω Βουλή του τσεχικού Κοινοβουλίου, με αιχμή του δόρατος την άρνησή του να επικυρώσει συμφωνίες της ΕΕ και την απόφασή του για χορήγηση αμνηστίας σε 7.000 κρατουμένους - μεταξύ των οποίων και επιφανείς επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες, που είχαν καταδικαστεί για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ