Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Στο στόχαστρο οι όποιες κοινωνικές δαπάνες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ισχύ από χτες επί της ουσίας, τυπικά από τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι αυτόματες περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος (1,2 τρισεκατομμύρια δολ. για τη δεκαετία) μετά το λεγόμενο «αδιέξοδο» στα παζάρια μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το έλλειμμα των ΗΠΑ και το δυσθεώρητο χρέος των 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων . Ο πρόεδρος Μπ. Ομπάμα έθεσε άλλο ένα όριο για «συνεννόηση» ως τις 27 Μάρτη όποτε και εμφανίζονται να φτάνουν τα «ταμειακά αποθέματα». Οι περικοπές στην πραγματικότητα ήταν προαποφασισμένες και αφορούν σε μια πολιτική που εξυπηρετεί διαχρονικά τους κεφαλαιοκράτες και ρίχνει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Τι προβλέπουν οι περικοπές: μείωση της χρηματοδότησης των λεγόμενων κοινωνικών προγραμμάτων - το «Medicare» που καλύπτει τους ηλικιωμένους, το «Medicaid» για τους φτωχούς και τους ανέργους αλλά και τα παιδιά αυτών, καθώς και η Κοινωνική Ασφάλιση (Social Security). Στο στόχαστρο βρίσκονται γενικά οι δημόσιες υπηρεσίες, οι απολαβές των υπαλλήλων, τα επιδόματα ανεργίας, η όποια δημόσια παιδεία έχει απομείνει, τα φοιτητικά δάνεια, η επισιτιστική βοήθεια σε μητέρες και παιδιά, σε έρευνα και υποδομές κ.ά.

Το πρόγραμμα περικοπών προβλέπει και μείωση κατά 8% στις στρατιωτικές δαπάνες, προοπτική που αντιδρούν οι Ρεπουμπλικανοί εξαιτίας των στενών διασυνδέσεών τους με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Ωστόσο και αυτή η μείωση είναι προαποφασισμένη στο πλαίσιο της νέας «έξυπνης άμυνας» που προωθεί συνολικά το ΝΑΤΟ, και μειώνει μεν τις δαπάνες, προσαρμόζει τις επιχειρησιακές τακτικές για να κάνει πιο αποτελεσματικές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ