Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές πιέσεις και σκληρές μάχες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΙΑΝΤ.--

Κλιμακώνονται, όπως όλα δείχνουν, οι διπλωματικές αλλά και οι στρατιωτικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία. Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», που εμμέσως πλην σαφώς ενέκρινε το «μη θανατηφόρο» εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, για μια ακόμη φορά, έθεσε ανοιχτά το ζήτημα του εξοπλισμού τους, κάτι που βέβαια ήδη γίνεται συγκαλυμμένα. Ο Σαούντ αλ Φαϊζάλ έθεσε το θέμα και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, που επισκέπτεται την χώρα.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, σε σύνοδό του, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου -Σ. Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- επαναδιατύπωναν την αμέριστη στήριξή τους προς τους αντικαθεστωτικούς, καταδίκαζαν «τη διεθνή κοινότητα» για «απραξία» και κατήγγειλαν το Ιράν για «παρέμβαση στα εσωτερικά τους». Υπενθυμίζεται ότι πετρελαιομοναρχίες, όπως το Κατάρ και η Σ. Αραβία έχουν σχεδόν ανοιχτά παραδεχτεί ότι εξοπλίζουν τμήματα των αντικαθεστωτικών, εκτός από τη σταθερή ροή χρηματικής βοήθειας.

Η εφημερίδα «αλ Ουατάν» κατήγγειλε χθες τους αντικαθεστωτικούς για σφαγή 115 στρατιωτών και αστυνομικών κατά τη διάρκεια κατάληψης αστυνομικής ακαδημίας βορείως του Χαλεπιού, αλλά την είδηση διέψευδαν ανώνυμοι αξιωματούχοι στη Δαμασκό μιλώντας μόνο για 27 νεκρούς κατά τη διάρκεια μάχης. Επίσης, η «αλ Ουατάν» έγραφε ότι το συριακό βιομηχανικό επιμελητήριο κατέθεσε μήνυση, σε ευρωπαϊκό δικαστήριο που δε διευκρινίζεται, κατά της τουρκικής κυβέρνησης κατηγορώντας την για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων που λεηλατούν συριακές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, παραθέτοντας παραδείγματα από την περιοχή του Χαλεπιού. Στην ίδια περιοχή, την Κυριακή, βρέθηκε για πρώτη φορά και ο επικεφαλής της αντικαθεστωτικής Εθνικής Συριακής Συμμαχίας, Μουάζ αλ Κχάτιμπ, ενώ στην κοντινή τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ διεξάγονταν εκλογές για την ανάδειξη 29 τοπικών συμβούλων που θα αναλάβουν τη διοίκηση των ελεγχόμενων από τους αντικαθεστωτικούς περιοχών.

Την ίδια ώρα, άγνωστοι ένοπλοι έστηναν, αργά χτες το μεσημέρι, ενέδρα σε Σύρους στρατιώτες που είχαν εισέλθει το Σάββατο σε ιρακινό έδαφος προσπαθώντας να ξεφύγουν από αντικαθεστωτική επίθεση στο φυλάκιο Γιααρουμπίγια. Οι στρατιώτες παραλήφθηκαν από τον ιρακινό στρατό που τους μετέφερε από την επαρχία Νινεβέχ στην επαρχία Ανμπάρ για να περάσουν πάλι στο συριακό έδαφος από το φυλάκιο αλ Ουαλίντ. Ομως, πριν φτάσουν στο συριακό έδαφος, έπεσαν σε ενέδρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 48 Σύροι στρατιώτες και έξι Ιρακινοί. Η πληροφορία επιβεβαιωνόταν από τις ιρακινές αρχές, που δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τους δράστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ