Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαχείρισης το ανάγνωσμα με ... δόσεις Γκρίλο

ΡΩΜΗ.-

Συνεχίστηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες, με ιδιαίτερη ένταση, τα παζάρια και οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος παρουσίασε χτες τους «βασικούς άξονες», όπως είπε, της πολιτικής που προτίθεται ν' ακολουθήσει.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται η συζήτηση για έναν νέο εκλογικό νόμο καθώς και η λήψη σειράς μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς των πολιτικών, δύο από τα ζητήματα που αξιοποίησε στο μέγιστο το «Κίνημα των πέντε αστέρων», του λαϊκιστή ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος με αυτά τα συνθήματα καρπώθηκε την οργή σημαντικού μέρους του λαού, που για χρόνια, ελλείψει ταξικού εργατικού κινήματος και πολιτικής με πολιτική ρήξης με το κεφαλαίο, εκτονώθηκε στο νέο εκλογικό μόρφωμα.

Ο Μπερσάνι επιμένει να προτείνει στον Γκρίλο συνεργασία, με την τελευταία πρότασή του να διατυπώνεται από την τηλεόραση, την Κυριακή το βράδυ, και να αναφέρεται στο ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες στην περίπτωση που ο Γκρίλο αρνηθεί, όπως πράττει μέχρι σήμερα. Ο Ναπολιτάνο, από την πλευρά του, φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να εγκρίνει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ενώ ο Μπερσάνι εμφανίζεται, προς το παρόν, ν' απορρίπτει τα σενάρια για σχηματισμό μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι.

Ο Γκρίλο, από την πλευρά του, βρέθηκε, χτες, στη Ρώμη όπου σε κεντρικό ξενοδοχείο πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των νεοεκλεγέντων βουλευτών και γερουσιαστών του κόμματός του. Η συνεδρίαση που ακολούθησε και πιθανότατα θα συνεχιστεί και σήμερα μεταδίδεται απευθείας στο διαδίκτυο. Μέχρι χθες βράδυ επικρατούσε η άποψη να μη δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση αν και κοινός τόπος είναι ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του θα ψηφίζουν νομοσχέδια και προτάσεις που «κρίνουν» ότι συμφωνούν με τις αντιλήψεις τους.

Επίσης, ορισμένοι από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές που έχουν εκλεγεί με το «Κίνημα» άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να απέχουν από τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, διευκολύνοντας, με τον τρόπο αυτό, τον Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση. Και οι δύο αυτές τοποθετήσεις δεν αποτελούν παρά επιβεβαίωση της συναίνεσης στις πολιτικές εκείνες επιλογές διαχείρισης, που κατά τα άλλα, υποτίθεται ότι ο Γκρίλο καταγγέλλει. Αλλη μια απόδειξη των αυταπατών που σπέρνουν όσες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, εκθειάζουν το «φαινόμενο Γκρίλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ