Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στήριξη ΗΠΑ στην αιγυπτιακή ηγεσία

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στηρίζει το καθεστώς Μούρσι
Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στηρίζει το καθεστώς Μούρσι
ΚΑΪΡΟ.--

Για παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Αιγύπτου και για απροκάλυπτη στήριξη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του Προέδρου Μουχάμαντ Μούρσι κατηγόρησε σημαντικό τμήμα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος έγινε δεκτός, το Σάββατο στο Κάιρο, με διαδηλώσεις. Ο Κέρι συναντήθηκε με τον Μούρσι και με τον ομόλογό του, Μουχάμαντ Κάμελ Αμρ, αλλά πριν από όλα συναντήθηκε με τον αρχηγό του αιγυπτιακού ΓΕΣ, στρατηγό Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς είναι γνωστό ότι μετά τη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ το 1979 και την ειρήνη με το Ισραήλ, μέρος της οποίας ήταν η ετήσια υπέρογκη χρηματική στήριξη του αιγυπτιακού στρατού από τις ΗΠΑ.

Ο Κέρι αρκέστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις περί «αναγκαιότητας συμβιβασμών» εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων, καλώντας την αντιπολίτευση και το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας να άρει την απόφασή του για μποϋκοτάζ των επικείμενων βουλευτικών εκλογών για ν' αποκλιμακωθεί «η πολιτική και κοινωνική ένταση». Η «παραίνεσή του», σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της χορήγησης 190 εκατομμυρίων δολαρίων - από ένα σύνολο 450 εκατομμυρίων - στην αιγυπτιακή ηγεσία ως βοήθεια, με τη συνεισφορά 60 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα «κοινό αμερικανο-αιγυπτιακό ταμείο στήριξης επιχειρηματιών», καθώς και οι πιέσεις του για «επιτάχυνση της διαδικασίας υπογραφής της χορήγησης δανείου 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ» πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και τους χαρακτηρισμούς περί «παρέμβασης». Η αντιπολίτευση, με εξαίρεση τον Αμρ Μούσα, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Κέρι.

Στο μεταξύ, αιματηρές κατέληξαν οι συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου στο Πορτ Σάιντ ανάμεσα σε διαδηλωτές ενάντια στην ισλαμική κυβέρνηση και με αιτήματα για αυξήσεις μισθών και σε δυνάμεις της αστυνομίας, με πέντε αστυνομικούς και έναν διαδηλωτή νεκρό, και περισσότερους από 586 τραυματίες. Τα επεισόδια τελείωσαν με την παρέμβαση του στρατού που ανέπτυξε δυνάμεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει από την ανάπτυξή του στην πόλη που έχει τεθεί από τα τέλη Ιανουαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σφοδρών διαδηλώσεων κατά του Μούρσι.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του τραυματίστηκε ένας συνταγματάρχης ενώ στρατιωτικά οχήματα συνόδευσαν χτες την κηδεία του διαδηλωτή που μετατράπηκε σε νέα διαδήλωση. Σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις και πυρπολήθηκε το κτίριο της ασφάλειας στην πόλη. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Μανσούρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ