ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Δεν υπάρχει λαϊκό συμφέρον στις συμφωνίες για το κεφάλαιο

Κοινή Ανακοίνωση για το λεγόμενο «Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας»

Με τίτλο «Αντιλαϊκές "μπίζνες" και σκληροί ανταγωνισμοί πίσω από τη "βιτρίνα" της διακυβερνητικής συνεργασίας» το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας εξέδωσαν την παρακάτω κοινή ανακοίνωση για το λεγόμενο «Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας», που έγινε τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία των πρωθυπουργών και υπουργών από τις δυο χώρες:

«Το ΚΚ Ελλάδας και το ΚΚ Τουρκίας καλούν τους λαούς των δύο χωρών μας να δούνε πίσω από το "βιτρίνα" του λεγόμενου "Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας" και των συμφωνιών που υπογράφονται από τις δύο κυβερνήσεις. Πίσω από εκεί θα δούνε δύο πράγματα: Από τη μια τα κοινά σχέδια μερίδας Ελλήνων και Τούρκων καπιταλιστών για την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και από την άλλη το σκληρό ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ενώσεων για τα μερίδια των αγορών, τα κοιτάσματα του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, τους δρόμους μεταφοράς αυτού του πλούτου και γενικότερα των εμπορευμάτων. Συνεργασίες και ανταγωνισμούς στους οποίους εμπλέκονται διεθνείς μονοπωλιακοί κολοσσοί, άλλα καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Οι εργαζόμενοι των δύο χωρών δεν έχουν όφελος, κανένα όφελος ούτε από τη συνεργασία, ούτε από τους σκληρούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστών. Πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις διακυβερνητικές διακηρύξεις και να βγάλουν συμπεράσματα από την πραγματικότητα που βιώνουν: Της φτώχειας, της ανεργίας, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, όπως αυτός που έγινε κατά της Λιβύης και τώρα κατά της Συρίας, με την ενεργή συμμετοχή των αστικών τάξεων και κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Τα δύο ΚΚ, που είναι σταθερά προσανατολισμένα στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στην εργατική τάξη και στους λαούς των δύο χωρών, καλούν τους δύο λαούς να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στον εθνικισμό, στις στρατιωτικές δαπάνες, για το σεβασμό των συνόρων των δύο χωρών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, δεν κρύβουμε ότι λύση της ασφάλειας και ευημερίας για τους δύο λαούς δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από εκείνους που βασικό μέλημά τους έχουν την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η λύση βρίσκεται μόνο στην πάλη για ανατροπή της αιτίας που γεννά αντιθέσεις, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις. Στην ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτεραιότητα η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του νησιού

Τις διαδικασίες ένταξης στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» συζήτησαν χτες στην Αθήνα οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών

Η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», το Κυπριακό, η οικονομική κρίση, η ενέργεια και περιφερειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν χτες στην Αθήνα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Ελληνας ομόλογός του Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε δηλώσεις του, ο Δ. Αβραμόπουλος έσπευσε να δηλώσει τη στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», προθάλαμο του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι «η νέα κυβέρνηση της Κύπρου πορεύεται με σχεδιασμό και στρατηγική, γνωρίζει τι θέλει και επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συμφωνήθηκε ένας «οδικός χάρτης στρατηγικής όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο οποίος θα ακολουθηθεί τουλάχιστον για το ορατό μέλλον των δύο χρόνων». Με το πρόσχημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε θέλει να διαφέρει από τα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ, υπεραμύνθηκε του αιτήματος της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη για ένταξη της χώρας στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

Συνέδεσε ακόμα το θέμα το ΝΑΤΟικού προγράμματος με την επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται μία καλή και σοβαρή προεργασία, καθώς επίσης και στη συνέχεια μία προσπάθεια ώστε να ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες», χωρίς ωστόσο να αναφέρει οτιδήποτε σε ποια βάση θα στηριχτούν οι νέες συνομιλίες και αν θα αμφισβητηθούν συμφωνημένες θέσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μεθοδεύεται η συνεκμετάλλευση;

-- Η αστική τάξη σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν κάνει βήματα στην προοπτική της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της περιοχής γύρω από το Καστελόριζο;

Μιλώντας τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, ο Τ. Ερντογάν είπε για το περιεχόμενο της συζήτησης με τον Ελληνα ομόλογό του: «Μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης - win win - ότι πρέπει να γίνουν από κοινού βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο». Με τη φράση του αυτή, ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα κέρδη για την αστική τάξη σε Ελλάδα και Τουρκία από τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι αυτό που πρωτεύει και πάνω εκεί πρέπει να πέσει το βάρος στις διμερείς διαπραγματεύσεις. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, επικέντρωσε τη δήλωσή του στην Αν. Μεσόγειο για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή εικάζεται ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Και δεύτερον επειδή είναι πάγια τακτική της Τουρκίας να αποσυνδέει τη συζήτηση για υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ του Καστελόριζου από τις συνολικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με την αιτιολογία ότι το Καστελόριζο δεν αποτελεί συνέχεια του ελληνικού νησιώτικου συμπλέγματος στο Αιγαίο, αλλά είναι νησί της Αν. Μεσογείου και επικάθεται στη λεκάνη της. Την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, το Μάρτη του 2011, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», με αφορμή την τότε επίσκεψή του στην Ελλάδα. Είχε πει επί λέξει ο Α. Νταβούτογλου, σχετικά με τις θέσεις της χώρας του για το Καστελόριζο: «Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης».

Η λύση «win - win» που προτείνει η Τουρκία για το Αιγαίο και ισοδυναμεί με συνεκμετάλλευση, δεν είναι επίσης καινούργια. Τον Δεκέμβρη του 2012, για να πιάσουμε ένα από τα τελευταία παραδείγματα, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», εξέφρασε την άποψη ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το Αιγαίο και πρόσθεσε: «Η άποψή μου είναι ότι μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει. Ετσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης. Ας βρούμε πετρέλαιο, ας βγάλουμε λεφτά, ας τα μοιραστούμε κι έτσι οι πλατφόρμες του πετρελαίου να αποτελέσουν πλατφόρμα για λύση. Πρέπει να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πιο σπουδαία από εκείνα που μας χωρίζουν». Η άποψη αυτή του Τούρκου υπουργού ήρθε και έδεσε με την άποψη που είχε εκφράσει λίγους μήνες πριν ο τότε αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα φθάνει μόνο μέχρι τα 200 μέτρα βάθος βυθού, αφήνοντας έτσι εκτός το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, το οποίο με βάση τους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ανήκει στην Ελλάδα.

Τον Αύγουστο του 2010, με συνέντευξή του στον ελληνικό Τύπο και στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα, ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Richard Morningstar, μίλησε για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει «να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα». Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι αν ο «καθορισμός συνόρων» δεν είναι εφικτός επί του παρόντος, οι δύο χώρες μπορούν «να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση (...) στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο (...) ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα». Με άλλα λόγια, συνέστησε σε Ελλάδα και Τουρκία να βάλουν «στον πάγο» το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και κατ' επέκταση τον ορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και να προχωρήσουν από κοινού στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Οσο για τη στάση της Ελλάδας απέναντι σ' αυτά τα ζητήματα, δεν είναι μόνο το κοινό ανακοινωθέν Ντεμιρέλ - Σημίτη τον Ιούλη του 1997 στη Μαδρίτη, με το οποίο η Ελλάδα, για πρώτη φορά, αναγνώριζε κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Είναι η όλη τακτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και των συγκυβερνήσεών τους, που οδηγεί βήμα το βήμα σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου προς όφελος της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία, σε βάρος βέβαια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πρώτης. Απ' αυτή τη σκοπιά, το ΚΚΕ καταδικάζει τόσο την τουρκική επιθετικότητα που αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όσο και τη στάση της ελληνικής άρχουσας τάξης και υπογραμμίζει τον επικίνδυνο δρόμο στον οποίο οδηγούν οι νέες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΝΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για τις Θέσεις

Η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος» το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (πρώην Νομαρχία). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ