ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
«Κοκτέιλ» διαχείρισης στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Ευρεία σύσκεψη για το κλείσιμο του «πακέτου». Μόνιμα τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία. Ετοιμη η ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό. Και νέα μέτρα από το β' εξάμηνο του 2013

Το μείγμα των μέτρων για την αποτελεσματική διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής ήταν στην ατζέντα χτεσινής κοινής σύσκεψης υπουργών της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ).

Στα κεντρικά ζητήματα συγκαταλέγονται η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη συμπίεση του κατώτατου μισθού, η κλιμάκωση των μαζικών απολύσεων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα εμφανιζόμενα στην Εφορία ληξιπρόθεσμα «χρέη» των λαϊκών νοικοκυριών, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Απόλυτα ψευδεπίγραφη είναι και η σχεδιαζόμενη ρύθμιση τάχα για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις εξυπηρέτησης των τραπεζικών δανείων.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, «κρίσιμη» είναι η επόμενη «αξιολόγηση» - επίσκεψη της τρόικας, που αναμένεται τον Ιούνη. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ήδη προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα αντιλαϊκά πακέτα με τα μέτρα που θα παρθούν το 2014, χρονιά μέσα στην οποία θα απογειώσουν τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση και τον εμπαιγμό ομολογούν ότι όλα τα δήθεν «έκτακτα μέτρα», όπως το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα έχουν μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και αυτό ανεξάρτητα από το όποιο περίβλημα και νομοθετικό μανδύα. Οσον αφορά στο συγκεκριμένο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν διαχειριστικές αστοχίες και για την καλύτερη προετοιμασία τους θα το διατηρήσουν και φέτος με την ίδια μορφή. Η επέκταση του μέτρου με τη μορφή του «ενιαίου τέλους ακινήτων» προδιαγράφεται για το 2014. Σταθερός παραμένει ο στόχος και για την «απομάκρυνση» 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010. Το μεγάλο σφαγείο επίσης αναμένεται για το 2014.

Στη χτεσινή ευρεία σύσκεψη με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων καθώς και οι διοικητές του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ κ.ά. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το επιδιωκόμενο είναι να «κλείσουν όσα περισσότερα από τα ανοιχτά ζητήματα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», που ξεκινά μεθαύριο, Πέμπτη.

Η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

Κατώτατος μισθός: «Καμία εκκρεμότητα με τα θέματα του υπουργείου Εργασίας», δηλώνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Οι αντιλαϊκές επεξεργασίες για τον τρόπο «διαμόρφωσης» και παραπέρα διάλυσης του κατώτατου μισθού βρίσκονται σε τελική φάση. Θέμα λίγων βδομάδων είναι η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, πιθανόν με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από το 2014. Με τον τρόπο αυτό, το κράτος των καπιταλιστών θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους εργατοϋπαλλήλους.

Ληξιπρόθεσμα χρέη - κατασχέσεις: Στα παζάρια είναι η ρύθμιση αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις, με στόχο να καταφέρουν να εισπράξουν και τη τελευταία διαθέσιμη δεκάρα. Συνοδευτικά, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί το μέτρο των κατασχέσεων και ποινικών διώξεων σε βάρος χιλιάδων οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια. Αντίστοιχη ρύθμιση, τμηματικής αποπληρωμής, σχεδιάζεται για τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, και όπως δηλώνεται «είμαστε στο δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας».

«Κόκκινα δάνεια»: Ετοιμάζεται ρύθμιση στα μέτρα των τραπεζών και μόνο για περιπτώσεις νοικοκυριών με ολοκληρωτική αδυναμία αποπληρωμής. Δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - «ασπιρίνη», αλλά για ξεσκαρτάρισμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενόψει της «ανακεφαλαιοποίησης» με τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που θα καταστούν και οι νέοι μεγαλομέτοχοι. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η ρύθμιση που προτείνεται από την πλευρά της τρόικας «δεν έχει νόημα». Ανάγλυφα προκύπτει ο εμπαιγμός. Νέα σύσκεψη προγραμματίζεται για σήμερα, Τρίτη.

Διαπιστώθηκε η ετοιμότητα του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» στους ΟΤΑ. Σε περίπτωση «αποκλίσεων» στους ισολογισμούς τους για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, υπάγονται υποχρεωτικά σε «προγράμματα εξυγίανσης», εξέλιξη που με τη σειρά της συνεπάγεται καρατόμηση σε ό,τι αφορά δαπάνες μισθοδοσίας, «μετατάξεις προσωπικού» και αναστολή προσλήψεων. Η τέτοια εξέλιξη προδιαγράφει την απογείωση και για τα χαράτσια που επιβάλλουν οι ΟΤΑ.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Μαζικά στο σφυρί 28 ακίνητα

Μαζικά στο σφυρί, με τη μέθοδο «μίσθωσης και επαναγοράς», βγαίνουν από το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) 28 μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου, συνολικής έκτασης 270.460 τ.μ.

Οι «επενδυτές» που θα τα παραλάβουν θα τα ενοικιάζουν στη συνέχεια στο Δημόσιο, για χρονικό ορίζοντα 20 - 25 ετών, αποκομίζοντας τεράστια ποσά και αποδόσεις σε σχέση με τα κεφάλαια που θα καταβάλουν για την απόκτησή τους. Το «ενδεικτικό μίσθωμα» που θα πληρώνει το Δημόσιο στους ιδιώτες υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα 28 ακίνητα χωρίζονται σε 2 προσφερόμενα «πακέτα», καθένα από τα οποία αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστού διαγωνισμού.

Στις λίστες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κτίρια: Αρχηγεία Αστυνομίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα υπουργεία Πολιτισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας, Δικαιοσύνης, η ΕΛΣΤΑΤ, Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, Γενική Γραμματεία Τύπου, Γενικό Χημείο του Κράτους, 10 κτίρια ΔΟΥ σε διάφορες περιοχές κ.ά.

ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΗ ΑΛΙΒΕΡΙ 5
Παραιτήσεις μετά την άσκηση ποινικής δίωξης

Στην παραίτηση οδήγησε τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ (ταμείο ιδιωτικοποιήσεων) Τ. Αθανασόπουλο, τον γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργο και τον γγ Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης Σπ. Ευσταθόπουλο, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος στα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ που συμμετείχαν σε αυτό τον Ιούλη του 2007, όταν αποφασίστηκε να ανατεθεί η κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου «Αλιβέρι 5» (κόστος 240 εκατ. ευρώ, ισχύς 420 MW) στη ΜΕΤΚΑ του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Η δίωξη κάνει λόγο για ζημιά 100 εκατ. ευρώ σε βάρος του δημοσίου, λόγω της μη λειτουργίας της μονάδας, καθώς καθυστέρησε η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα την εφοδίαζε!

Η απόφαση όριζε ότι η μονάδα θα παραδινόταν στη ΔΕΗ 27 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Τελικά άρχισε να κατασκευάζεται το 2010 και λειτούργησε δοκιμαστικά την περασμένη Παρασκευή! Αρχικά, είχε «παγώσει» η ανάθεση λόγω ενστάσεων για το διαγωνισμό από τον όμιλο Κοπελούζου, που υποστήριζε ότι η δική του προσφορά ήταν καλύτερη. Αργότερα, άλλαξε η θέση της λόγω αρχαιοτήτων. Αφού κατασκευάστηκε, ανέμενε τη σύνδεση με το φυσικό αέριο για να λειτουργήσει.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης

Ο αγωνιστικός απολογισμός και τα νέα βήματα πάλης θα απασχολήσουν τη σύσκεψη που καλεί η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, αύριο Τετάρτη 13 Μάρτη 2013 στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών (Π. Ράλλη και Σαλαμινίας 9).

Οπως σημειώνεται στην πρόσκληση από τη Γραμματεία, στη σύσκεψη καλούνται: «Τα ΔΣ των Ομοσπονδιών - Σωματείων - Συλλόγων και Ενώσεων της Αττικής, Επιτροπές Αγώνα και Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ. Συνδικαλιστές και άλλοι αγωνιστές.

Στη σύσκεψη αυτή επιδιώκουμε με πνεύμα πρακτικό, συλλογικό να συζητήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Να κατατεθεί προβληματισμός και πείρα για την τελευταία μάχη που δώσαμε, να προγραμματίσουμε και να συντονίσουμε τα επόμενα βήματά μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τίποτα το προσωρινό στη βάρβαρη πολιτική

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τονίζεται:

«Συγκυβέρνηση και τρόικα υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού. Ολοι έχουν καταλάβει ότι τίποτα προσωρινό δεν υπάρχει στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Το άδικο χαράτσι το έβαλαν για να μείνει, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα έχει. Το ζήτημα είναι τα λαϊκά στρώματα να το πάρουν απόφαση και να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο χαράτσι και στους εξοντωτικούς φόρους, στο σφαγείο των μισθών και την ανεργία, για να βάλουν τέλος στις άγριες θυσίες προς όφελος των μονοπωλίων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ

Αύριο Τετάρτη, 13 του Μάρτη, ενάντια στις αυξήσεις των τιμολογίων

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ διοργανώνει αύριο η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στο πλαίσιο του άμεσου προγραμματισμού δράσης που έχει καταρτίσει.

Απευθυνόμενη στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αυτοκινητιστές, η Ομοσπονδία σημειώνει στο κάλεσμά της: «Η Ομοσπονδία μας, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων την Τετάρτη 13 Μάρτη και ώρα 9 το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Αριστείδου 5-7), για να πραγματοποιήσουμε μαζική παράσταση και να απαιτήσουμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλες τις αυξήσεις στα τιμολόγια οικιακής χρήσης όπως και στα μικρομάγαζα.

  • Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες (σπίτια, μαγαζιά κ.λπ.)
  • Να σταματήσουν άμεσα τις διακοπές ρεύματος σε σπίτια μαγαζιά και βιοτέχνες.
  • Να μειωθεί δραστικά η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά στρώματα, στα οποία ανήκουν και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ.

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Η μαζική μας παράσταση, θα συμβάλει στην προώθηση των αιτημάτων μας, θα ανοίξει πιο πλατιά τη συζήτηση στα ΔΣ των Σωματείων, θα δυναμώσει το διεκδικητικό κίνημα, ώστε σε συνεργασία με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ να επιτύχουμε την κατάκτηση των παραπάνω αιτημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ