ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό!

Κοινή ανακοίνωση των σωματείων μονίμων, αορίστου και συμβασιούχων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μπροστά στην αυριανή 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο ΥΠΠΟ

Αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή, 24ωρη απεργία τους και στην απεργιακή συγκέντρωση (11 π.μ.) στο ΥΠΠΟ (οδός Μπουμπουλίνας) απευθύνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία: Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής - Στερεάς - Νήσων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο. Η απεργία είναι η τρίτη την τελευταία εβδομάδα, αφού η συγκυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση «εφ' όλης της ύλης» στους ανθρώπους του πολιτισμού.

Το κοινό πλαίσιο αιτημάτων είναι:

-- Αυτόνομο υπουργείο Πολιτισμού με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της προστασίας - ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

-- Απόσυρση του σχεδίου Οργανογράμματος, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και όλων των αρμοδιοτήτων, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με τακτικό προσωπικό, άμεση πρόσληψη των 192 που περιμένουν το διορισμό τους από Δεκέμβρη του 2010.

-- Διασφάλιση του ενιαίου φορέα προστασίας των μνημείων, δηλαδή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και διασφάλιση της συνταγματικής επιταγής για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αμεση απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, με τις οποίες παρακάμπτεται ευθέως η Αρχαιολογική Νομοθεσία (Ν.3028/02) στις περιπτώσεις ύπαρξης αρχαιοτήτων εντός μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων (άρθρο 5) και συστήνεται Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών (!) στο Υπουργείο Ανάπτυξης (άρθρο 12).

-- Αρση των κωλυμάτων στην εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων του ΕΣΠΑ. Αμεση παράταση των συμβάσεων του προσωπικού, καθώς - παρά την ύπαρξη των σχετικών πιστώσεων - πολλοί από τους 5.000 εργαζόμενους στα 400 έργα σε μνημεία, που εκτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με αυτεπιστασία σε όλη τη χώρα, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και τα έργα απειλούνται με κλείσιμο.

-- Αξιοπρεπή εργασία και μισθό για όλους τους εργαζόμενους, καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος ισότιμα στους μόνιμους, αορίστου χρόνου και συμβασιούχους όλων των κλάδων που απασχολούνται σε ανασκαφές και αναστηλώσεις. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης των έκτακτων αρχαιολόγων με αξιοπρεπείς αμοιβές. Αμεση αποζημίωση για οδοιπορικά και υπερωρίες των υπαλλήλων και αποζημίωση για την εργασία τα Σαββατοκύριακα, ώστε να λειτουργούν χωρίς προβλήματα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε αρχαιολογικά έργα για όλους τους υπαλλήλους.

-- Αρση των μαζικών απολύσεων του προσωπικού των αρχαιολογικών ερευνών στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, με άμεση έναρξη των εργασιών στα υπόλοιπα ανασκαφικά μέτωπα και ολοκλήρωση της καταγραφής και δημοσίευσης των ευρημάτων και επανασχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου, προκειμένου να συμπεριλάβει το μοναδικό ιστορικό σταυροδρόμι της βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Αφιέρωμα στον Ερνστ Τέλμαν

Ξεκινάει αφιέρωμα στον Ούγκο Τσάβες

Η δεύτερη ταινία στο πλαίσιο του αφιερώματος της «New Star» στο μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη, Ερνστ Τέλμαν, προβάλλεται (13- 20/3) στο «Τιτάνια». Πρόκειται για την ταινία του βραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη, Kurt Μaetzig «Ερνστ Τέλμαν, ο γιος της τάξης του» (Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία, 1954) που είναι και η πρώτη του ταινία που απέσπασε δύο βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι το 1956. Η ιστορία της εξελίσσεται τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη του 1918 στο δυτικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τέλμαν, νεαρός στρατιώτης, θέλει να πολεμήσει στο Αμβούργο, στο πλευρό των συντρόφων του. Δεδομένου ότι η επανάσταση απειλείται από την προδοσία των δεξιών Σοσιαλδημοκρατών και τον κατακερματισμό της εργατικής τάξης, προσπαθεί επίμονα να ενώσει τους εργάτες.

Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο (13-20/3) η «New Star» κάνει αφιέρωμα στο Ούγκο Τσάβες με εννέα ταινίες:

«SOUTH OF THE BORDER» (ντοκιμαντέρ, ΗΠΑ, 2009) του Ολιβερ Στόουν, «REVOLUTION: Απλά Μαθήματα Επαναστατικής Πρακτικής» (ντοκιμαντέρ, 2006) του Charles Gervais, «Ο Τσάβες, η Βενεζουέλα και η νέα Λατινική Αμερική» (ντοκιμαντέρ, Βενεζουέλα, 2004) της Alexandra Keeble, «Η επανάσταση δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά» (ντοκιμαντέρ, Βενεζουέλα, 2003) των Kim Bartley, Donnacha O'Briain, «Μπολιβαριανή Βενεζουέλα - Ο λαός στον αγώνα ενάντια στον τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο» (ντοκιμαντέρ, Βενεζουέλα, 2004) του Marcelo Andrade Arreaza, «Μουσική και Επαναστάση» (ντοκιμαντέρ, Βενεζουέλα, 2006) του Alberto Arvelo Mendoza, «Δεν θα επιστρέψουν - Η επανάσταση της Βενεζουέλας σήμερα» (ντοκιμαντέρ, Βενεζουέλα) των Melanie McDonald, William Roche, «Μπολιβάρ για πάντα - Πολίτης της Ελευθερίας» (Βενεζουέλα, 2006) των Ευτέρπη Χαραλαμπίδη και Beto Benites, «Ο κύριος πρόεδρος» το ντοκιμαντέρ για τον Τζάβες της εκπομπής «Εξάντας» σε σκηνοθεσία Γιώργου Αυγερόπουλου.

Καθημερινά θα προβάλλονται δύο ταινίες στο αφιέρωμα για τον Τσάβες (9.30 μμ και 10.30 μμ) με ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ και 3 για ανέργους.

«Βιτριόλι» και δωρεάν εισιτήρια

«Vitrioli»
«Vitrioli»
Στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου, ανεβαίνει (15/3) το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Vitrioli», σε σκηνοθεσία του Γάλλου συγγραφέα - σκηνοθέτη - πρώην διευθυντή του θεάτρου «Οντεόν» και νυν του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Olivier Py. Σκηνικά - κοστούμια: Pierre-Andre Weitz. Φωτισμοί: Bertrand Killy. Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Μοθωναίος, Περικλής Μουστάκης, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Χατζόπουλος. Το έργο, τοποθετημένο σ' ένα σύγχρονο πλαίσιο «αποκάλυψης», αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που ζει στις παρυφές της πραγματικότητας, συνδιαλέγεται με τις δυνάμεις του χάους, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη δύναμη της ζωής και την άρνησή της. Ο συγγραφέας επιχειρεί μια καταβύθιση στον τραυματικό και δύσκολο κόσμο της εφηβείας, που αρνείται να υποταχτεί σε κανόνες και δεν αποδέχεται άκριτα όσα της επιβάλλονται.

  • Το Εθνικό Θέατρο δίνει τη δυνατότητα στους νέους έως 25 ετών (με επίδειξη ταυτότητας) να δουν δωρεάν, σήμερα (8.30 μ.μ.) και στις 15/3 στο θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ», την «Γκόλφω», του Σπυρίδωνος Περεσιάδη. Το δεκαπεντασύλλαβο δραματικό ειδύλλιο του 19ου αιώνα, είναι έργο «ορόσημο» της νεοελληνικής δραματουργίας. Παίχθηκε πολύ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Κατηγορημένο ως «μελόδραμα», κακοποιήθηκε με διάφορες διασκευές, αλλά και γελοιογραφίσεις του. Στην παράσταση του Εθνικού ο θεατής θα ακούσει το πρωτότυπο κείμενο, με εξαιρετική, ρεαλιστικής απλότητας, ποιητικότητας, αισθαντικότητας, δραματικού μέτρου αλλά και λεπτού χιούμορ σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου και πολύ καλές ερμηνείες.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Κώστα Βάρναλη πραγματοποιούν σήμερα (6μμ) οι Επιτροπές Ειρήνης Κερατσινίου και Δραπετσώνας (μέλη της ΕΕΔΥΕ) και οι γυναικείοι σύλλογοι «Στοργή του Παιδιού» και «Κυψέλη» (μέλη της ΟΓΕ). Η εκδήλωση, στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Παπαναστασίου και Μ. Ασίας), περιλαμβάνει απαγγελίες από τους Παναγιώτη Μαρίνο, Βάσω Σαρρή, Μαρία Φραγκάτου και Σπύρο Μιχελή. Μελοποιημένα ποιήματα του Βάρναλη θα ερμηνεύσει ο συνθέτης Γιώργος Σαρρής.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «Μέλισσα» καθιερώνουν ετήσιες διαλέξεις φημισμένων επιστημόνων, στη μνήμη του αλησμόνητου ιδρυτή τους, Γιώργου Ραγιά, στο Μουσείο Ακρόπολης. Οι διαλέξεις θα αφορούν την ελληνική Ιστορία, Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, τομείς στους οποίους με μεγάλη αγάπη και υποδειγματική ποιότητα, αφοσιώθηκε ο Γιώργος Ραγιάς, μετά την απελευθέρωσή του από τα ξερονήσια. Την πρώτη διάλεξη (14/3, 7μμ), θα κάνει ο καθηγητή Ενάλιας Αρχαιολογίας, Κεμάλ Πουλάκ, με θέμα: «Φέρνοντας στο φως το αρχαιότερο ποντοπόρο πλοίο (ναυάγιο της Υστερης Εποχής του Χαλκού στο Ουλουμπουρούν της Τουρκίας, τέλη 14ουαι. π.Χ.)». Προλογίζει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Χρίστος Ντούμας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ