ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
Σελ. /32
Για τη δουλειά μας στα σχολεία

Μέσα από τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου της ΚΕ του Κόμματός μας φωτίζονται αδυναμίες, καθυστερήσεις στη δουλειά μας, θετικά βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, μέτρα που θα βοηθήσουν ώστε αυτά να ξεπεραστούν προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος και της Οργάνωσής μας και μέσα από αυτή τη δουλειά προκύπτουν και τα νέα καθήκοντα του Κόμματος και της ΚΝΕ για το επόμενο διάστημα.

Εκεί που θέλω να επικεντρώσω αφορά το κομμάτι που έχει να κάνει με τη δουλειά του Κόμματος και της ΚΝΕ στα σχολεία και την ανάπτυξη των οργανωμένων μας δυνάμεων σε αυτούς τους χώρους. Το Κόμμα μας ιεραρχεί εκεί, αφού πρόκειται για τη μελλοντική βάρδια της εργατικής τάξης, το αυριανό εργατικό δυναμικό που θα τροφοδοτήσει μια σειρά χώρους στρατηγικής σημασίας, που το σάπιο και εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα το θέλει φθηνό, ευέλικτο, αμόρφωτο.

Εκεί ιεραρχεί και η αστική τάξη, μέσα από τις ιστορικές ανακρίβειες και τα ψέματα που κυριαρχούν στα σχολικά βιβλία, το διαδίκτυο αλλά και τις οργανωμένες δυνάμεις άλλων κομμάτων που παρεμβαίνουν, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να διαμορφώσουν τη νεολαία στα μέτρα του συστήματος, να διαμορφώσουν συμβιβασμένες προσωπικότητες, χωρίς ταξικό κριτήριο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε συνθήκες αντεπαναστατικές, δε γνώρισαν τις κατακτήσεις του υπαρκτού σοσιαλισμού, υποχώρησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, έλλειψης ταξικών αγώνων και καθημερινά γίνονται θύματα ενός χυδαίου αντικομουνιστικού εγκωμίου που συνεχώς πλέκεται από την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό.

Σε συνθήκες όξυνσης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που και το βιοτικό επίπεδο των εργατικών λαϊκών οικογενειών συνεχώς εξαθλιώνεται, παρατηρούνται φαινόμενα απογοήτευσης, ανοχής και μοιρολατρίας, κάτι το οποίο βρίσκει έκφραση στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των οργανωμένων μας δυνάμεων στα σχολειά.

Για να λύνονται φαινόμενα πρακτικισμού και ρουτινιάρικου τρόπου δουλειάς, πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι συνθήκες που δίνουμε τη μάχη έχουν αλλάξει, γίνονται ολοένα πιο σύνθετες. Ο περσινός, ακόμα και ο χτεσινός τρόπος δουλειάς είναι λίγος, δε φτάνει. Η δουλειά των στελεχών που είναι χρεωμένα σε αυτή τη δουλειά χρειάζεται να εμπλουτίζεται με πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα στο ξεπέρασμα των δυσκολιών. Απαιτείται επιτελικότητα και σκληρή οργανωτική δουλειά γιατί μιλάμε για την ανάπτυξη επαναστατικής συνείδησης στη νεολαία. Γίνονται σοβαρές προσπάθειες, όμως πολλές φορές καμπανιακά μπροστά σε μεγάλους σταθμούς ή μεμονωμένα.

Δεν πρέπει να ψάχνουμε για νέους που δεν επηρεάζονται από την κυρίαρχη ιδεολογία ή για έτοιμους κομμουνιστές, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν! Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη συνείδηση ενός μαθητή, καθώς καθημερινά διαμορφώνει κριτήριο σε αυτή την ηλικία, καθημερινά εξελίσσεται, οπότε εδώ έρχεται και κουμπώνει η δική μας δουλειά, προς τα πού και πώς αυτή θα εξελιχτεί.

Ολοι κάνουν για την ΚΝΕ, όμως δεν είναι όλοι έτοιμοι για την ΚΝΕ. Το Κόμμα και η Οργάνωσή μας έχει καθοδηγητική ευθύνη για τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και των παιδιών της εργατικής τάξης.

Για να δημιουργήσουμε στέρεους πολιτικούς δεσμούς και να μετρήσουμε βήματα στην ανάπτυξη των δυνάμεών μας στα σχολειά πρέπει να ρίξουμε, κατά τη γνώμη μου, βάρος:

Στο ζωντάνεμα της λειτουργίας των μαθητικών οβ. Εκεί πρέπει να βοηθήσει και η ΚΟ με πείρα. Απλώνεται η δουλειά παρακάτω; Ο σχεδιασμός γίνεται κτήμα όλων, βοηθιούνται οι σφοι μας στο να μας ανοίξουν δρόμους ; Είναι ζητήματα που χρειάζεται να μας απασχολήσουν. Εχει έρθει εικόνα από μαθητές μας ότι βαριούνται στις οβ. Εκεί να δούμε μέτρα: να διαβάσουμε ένα ποίημα, να δούμε μια ταινία, να ακούσουμε ένα τραγούδι και μετά να το συζητήσουμε. Να κουβεντιάσουμε για κάτι που αφορά τους ίδιους και τους φίλους τους , για παράδειγμα για τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Να μη φοβηθούμε. Υπάρχει θετική πείρα όπου όταν κατανοείται το πολιτικό βάθος αυτού που θέλουμε να κάνουμε τότε ξεπηδούν μαργαριτάρια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μαθητών που βγήκαν θαρρετά και απάντησαν σε καθηγητές μέσα στο μάθημα που εκθείαζαν την καλή ΕΕ ή που έλεγαν ότι είστε μικροί να αγωνιστείτε, δε σας αφορά, αυτά είναι για τους μεγάλους ή ακόμα ακόμα και μαθητές οι οποίοι έδωσαν και 20 λεπτά από το λιγοστό χαρτζιλίκι τους για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος ή που κινητοποίησαν ολόκληρο σχεδόν το σχολείο τους επειδή δεν είχαν καθηγητές κ.ά.

Χρειάζεται, επίσης, επεξεργασμένη ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση μέσα στα σχολεία για όλα τα ζητήματα. Αυτό απαιτεί:

1) Καλή γνώση του χώρου, ιδεολογικό και πολιτικό εξοπλισμό, επεξεργασμένο σχέδιο, κάτι που πολλές φορές λείπει. 2) Επαφή με τις μάζες και διαμόρφωση πείρας για τη διαφώτιση του κόσμου. 3) Στήριξη των μαθητικών στελεχών και των μαθητών μας. Θα βοηθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα αυτομόρφωσης, συχνά μαζέματα ώστε να μεταφέρεται πείρα με ζωντανά παραδείγματα από τους χώρους. Αυτό πρέπει να περάσει στα μέλη μας, να καλλιεργηθεί και στους μαθητές η αγάπη για το βιβλίο, το μαρξιστικό βιβλίο, η μελέτη του επαναστατικού κομματικού Τύπου, ως αναντικατάστατου όπλου στη διαφώτιση, καθοδήγηση και οργάνωση της νεολαίας, στο μπόλιασμα των συνειδήσεων με την επαναστατική γραμμή της πάλης μας. Μπορούμε να οργανώσουμε επισκέψεις στα βιβλιοπωλεία της ΣΕ, να επισκεφτούμε έναν τόπο που είναι δεμένος με την ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος της χώρας μας, με την ιστορία του Κόμματός μας, πράγματα που μπορεί να εμπνεύσουν τους μαθητές.

Να κάνουμε ξεκάθαρο στις κουβέντες μας γιατί χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρή ΚΝΕ. Να πιάνουμε ζητήματα για το αν πρέπει να αλλάξει η κοινωνία, ποιοι έχουν σήμερα την εξουσία, ποια κοινωνία θα την αντικαταστήσει, αν θα μας αφήσουν τόσο εύκολα γι' αυτό άρα χρειάζεται να τους πολεμήσουμε και να τους νικήσουμε άρα χρειάζεται επαναστατικό Κόμμα και επαναστατική οργάνωση νεολαίας, που βασίζεται σε επαναστατική θεωρία, που δε θέλει να διαχειριστεί το σύστημα αλλά να το ανατρέψει. Γιατί χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα. Και χέρι χέρι με τη θεωρία χρειάζεται και επαναστατική δράση που από τώρα μέσα από αυτή θα προετοιμάζεται η εργατική τάξη και τα παιδιά της για την επαναστατική σύγκρουση. Αυτό είναι το βασικό καθήκον της ΚΝΕ, να γίνουμε περισσότεροι σε αυτή την υπόθεση και να τροφοδοτήσει το Κόμμα με τα αυριανά μέλη του.

Να μετρήσουμε βήματα στο ανέβασμα της ικανότητάς μας να πείθουμε με το στρατηγικό στόχο του Κόμματός μας, να αυξηθούν οι προτάσεις στρατολογίας, να μη βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα και να μη θεωρούμε ότι ο ένας δεν κάνει, ο άλλος δεν κάνει για το χ-ψ λόγο. Να δείχνουμε επιμονή, υπομονή και εμπιστοσύνη. Να καλλιεργούμε αξίες όπως συλλογικότητα, αλληλεγγύη, αγάπη για τους ανθρώπους του μόχθου μέσα από την ιστορία του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος, αναδεικνύοντας ηρωικές μορφές του Κόμματός μας ώστε να πετυχαίνουμε έμπρακτα την κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων. Αυτές οι αξίες ταιριάζουν στην τιμημένη εργατική τάξη και είμαστε περήφανοι που είμαστε παιδιά της.

Ζήτω το ΚΚΕ!

Ζήτω του 19ο Συνέδριο!


Αμπατζή Σταυρούλα
Μέλος του ΣΠ της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Σκέψεις πάνω στις Θέσεις

Στις θέσεις 5, 70 και 72 της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος σκιαγραφείται μία άλλη αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό από αυτήν που ανάλυσε ο Λένιν στο βιβλίο του «Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού», αλλά και τις θέσεις που επεξεργάστηκαν τα συνέδρια της 3ης Διεθνούς και μέχρι σήμερα διατηρούν όσα κόμματα βρίσκονται σε αυτό το πολιτικό-ιστορικό ρεύμα.

Ο Λένιν ιμπεριαλιστικές θεωρεί τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές δυνάμεις ή χώρες, στις οποίες αναφέρεται, δύο φορές μάλιστα, στον γνωστό ορισμό του ιμπεριαλισμού με τα πέντε σημεία (Απαντα τ. 27 σελ.393). Οι χώρες αυτές, πάντα κατά τον Λένιν, είναι «μία χούφτα» ή «τα 4-5 μεγαλύτερα καπιταλιστικά κράτη». Γράφει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος χωρίστηκε σε μία χούφτα κράτη-τοκογλύφους και σε μία τεράστια πλειοψηφία κράτη-οφειλέτες» (στο προηγούμενο σελ. 405). Το σχήμα αυτό το διατηρεί το ΚΚΕ και στο ισχύον πρόγραμμα του όπου γράφει: «Ενας μικρός αριθμός ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών ελέγχει και εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου».

Στις Θέσεις της ΚΕ εισάγεται ένα άλλο σχήμα, αυτό της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, όπου η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα με ενδιάμεση θέση σε αυτήν. Ενα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές χώρες γίνονται πολύ περισσότερες από αυτές που εκτιμούσε ο Λένιν αλλά και το ισχύον πρόγραμμα του Κόμματος, γιατί εκτός από το μέσο της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, με χώρες σαν την Ελλάδα, υπάρχει και η βάση της.

Επίσης, εκτιμάται ότι η Ελλάδα είναι και χώρα «με εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ» (θέση 5) ή «με ισχυρές εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ» (θέση 72). Η εξάρτηση από τον ιμπεριαλισμό αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της ζωής μίας χώρας, είναι πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, τεχνολογική, πολιτιστική κλπ., εξάρτηση. Η χρήση του πληθυντικού διασπά το ενιαίο περιεχόμενο του όρου και τον κάνει ασαφή ή θα μπορούσε να σημαίνει κάτι άλλο. Για παράδειγμα, η Γαλλία είναι ιμπεριαλιστική χώρα με εξάρτηση από το πετρέλαιο των αραβικών χωρών, αλλά φυσικά δεν είναι εξαρτημένη χώρα. Βέβαια, στην ίδια θέση(72) παρακάτω, γίνεται προσπάθεια να γίνει περισσότερο συγκεκριμένη η έννοια με την αναφορά σε «οικονομικοπολιτικές και πολιτικοστρατιωτικές εξαρτήσεις » (πάντα πληθυντικός), όμως θολώνει ξανά, όταν στην ίδια πρόταση αναφέρεται σε «σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης».

Στην εξάρτηση, με την Λενινιστική έννοια του όρου, βασικό είναι το δίπολο του καταπιεστικού και του καταπιεζόμενου έθνους, στην αλληλεξάρτηση, ακόμη και την ανισότιμη, είναι κυρίαρχο το αμοιβαίο συμφέρον. Γι' αυτό θεωρώ ότι οι όροι «διεθνής ιμπεριαλιστική πυραμίδα» και «αλληλεξάρτηση» μαζί, έχουν πολύ μικρή σχέση με τον Λενινισμό και παραπέμπουν περισσότερο σε απόψεις της Λούξεμπουργκ, του Μπουχάριν, αλλά ως ένα βαθμό και του Κάουτσκι που αντιλαμβάνονται τον ιμπεριαλισμό, άμεσα ή προοπτικά, σαν μία ενοποιημένη παγκόσμια κοινωνικοοικονομική δομή.

Η Λενινιστική θεωρία της επανάστασης, της οποίας θεμελιακό στοιχείο είναι η ανάλυση για τον ιμπεριαλισμό, δοκιμάστηκε με επιτυχία τον 20ό αιώνα και χάρις σε αυτήν ο σοσιαλισμός έγινε παγκόσμιο σύστημα και νικήθηκε ο φασισμός. Το πραγματικό ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί επαρκώς και δεν έχει να κάνει με τον Λένιν, είναι γιατί τα καθεστώτα που προέκυψαν γινόντουσαν με το χρόνο ασταθέστερα, έως ότου ανατράπηκαν. Η ηγεσία του κόμματος φαίνεται να θέλει να αλλάξει την Λενινιστική ανάλυση για τον ιμπεριαλισμό και την επανάσταση, που σαν παρεπόμενό της έχει την εκτίμηση για τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό όμως δε γίνεται με κατάθεση ολοκληρωμένα της άποψης της, ώστε να συζητηθεί και να κριθεί. Ξεκίνησε εδώ και καιρό με άρθρα στον κομματικό Τύπο που ουσιαστικά αμφισβητούσαν την ισχύουσα γραμμή του ΚΚΕ, συνεχίστηκε με τον Β' Τόμο του Δοκιμίου της Ιστορίας και ολοκληρώνεται τώρα.

Ακόμη, αν η Ελλάδα θεωρείται ιμπεριαλιστική χώρα αυτό αντανακλάται παντού από την ανάλυση για την ελληνική κοινωνία έως την καθημερινή δράση του Κόμματος. Θα πιάσω ένα μόνο θέμα, αυτό της εργατικής αριστοκρατίας.

Η εργατική αριστοκρατία εμφανίστηκε στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες. Οικονομική βάση της εμφάνισης και της ύπαρξής της είναι το μονοπωλιακό κέρδος. Χάρη σε αυτό, η μεγάλη αστική τάξη των χωρών αυτών είχε τη δυνατότητα, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τα ημερομίσθια της βασικής μάζας των εργατών και καταληστεύοντας τις αποικίες, να εξαγοράσει οικονομικά το ανώτερο στρώμα των «δικών» της εργατών.

Στις Θέσεις του 18ου Συνεδρίου έμπαινε καθήκον: «Να μελετηθεί η σύγχρονη εργατική αριστοκρατία, δηλαδή το εξαγορασμένο, διεφθαρμένο τμήμα της εργατικής τάξης που συνιστά την κοινωνική βάση του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού» (θέση 83). Στις Θέσεις για το 19ο διαπιστώνεται ότι: «...η ένταξη στην ΕΕ-ΟΝΕ, διαμόρφωσε την εργατική αριστοκρατία» (θέση 21). Ποια είναι η εργατική αριστοκρατία στη χώρα μας; Απ' όσο ξέρω δεν υπάρχουν μελέτες σχετικές. Να υποθέσω μόνον μπορώ με βάση την τακτική του Κόμματος και κάποια άρθρα στον κομματικό Τύπο, τα οποία διαπιστώσεις κάνουν και όχι έρευνα, πως πρόκειται για ένα τμήμα της δημοσιοϋπαλληλίας και των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ. Οι διευθυντές σχολείων, για παράδειγμα, πρέπει να θεωρούνται εργατική αριστοκρατία, γιατί υπήρξε σκέψη σε κομματικά όργανα ή όργανα του ΠΑΜΕ να διαγραφούν από τα σωματεία. Δεν έχω χώρο να επεκταθώ, αλλά πάντως όποιος ξέρει λίγο τις συνθήκες στην εκπαίδευση καταλαβαίνει, ότι είναι αστείο να αντιμετωπίζει τον διευθυντή ενός δημοτικού ή ενός γυμνασίου σαν εργατική αριστοκρατία. Οσο για τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ και μόνον η συμμετοχή τους σε σκληρούς ταξικούς αγώνες την τελευταία τριετία δείχνει πως δεν έχουν σχέση με την εργατική αριστοκρατία.

Τελειώνοντας, να πω ότι το ασφαλές και αδιάψευστο κριτήριο μίας ανάλυσης και της γραμμής που προκύπτει από αυτήν, είναι η απήχησή της σε αυτούς που απευθύνεται. Η γραμμή των Θέσεων εφαρμόζεται εδώ και καιρό από το Κόμμα. Ομως, σε αυτή την συγκυρία, η καθήλωση και η υποχώρηση του κόμματος στα συνδικάτα και μάλιστα στα εργατικά συνδικάτα, το εκλογικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, πρέπει να προβληματίσουν την ηγεσία αν η ανάλυση και η γραμμή αυτή καταγράφει αυτό που συμβαίνει και υποδεικνύει αυτό που χρειάζεται.

Σημείωση: Χρειάζεται προσοχή σε ορισμένες διατυπώσεις στις θέσεις που μπορούν να παρεξηγηθούν. Για παράδειγμα γράφεται: «Καθυστέρησε η αξιοποίηση του διαδικτύου, αλλά και το μέτωπο αντιμετώπισής του ως ιδεολογικού μέσου του ταξικού αντιπάλου και μέσου φραξιονισμού» (θέση 55). Εδώ μοιάζει σαν να δαιμονοποιείται μία τεχνολογική καινοτομία. Είναι σαν να λέμε πως τα καφενεία είναι μέσο φραξιονισμού, επειδή μπορεί να μαζεύονται σε αυτά φραξιονιστές.


Νίκος Μεταλληνός
Πρόεδρος ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Συνεργασίες και αυταπάτες

Οι ευθύνες του ΚΚΕ για την αναπαραγωγή του δικομματισμού μόλις αυτός κατέρρευσε, σύμφωνα με τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της 6ης Μαΐου, είναι τεράστιες. Είναι προφανές πλέον ότι αν το ΚΚΕ δε διακήρυττε τη στρατηγική της αποστασιοποίησής του από τις μετεκλογικές εξελίξεις επιτρέποντας στον κ. Τσίπρα να αλωνίζει στο χώρο της Αριστεράς δε θα περιορίζονταν στο 8,5% στις εκλογές της 6ης Μαΐου, με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί η δυναμική του δίπολου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ελάμβανε το 17% του εκλογικού σώματος. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα εκτοξευόταν στο 27%, ούτε η ΝΔ θα συσπειρωνόταν αξιοποιώντας το «αντίπαλο δέος» στο 30%. Δεν γνωρίζω αν η ηγεσία του ΚΚΕ εξαντλεί το ρόλο του Κόμματος στα πλαίσια του δικομματισμού ή αν πραγματικά εννοεί όσα διακηρύσσει περί ανυπακοής και αντεπίθεσης. Το βέβαιο είναι ότι το διευθυντήριο της ΕΕ και της Ευρωζώνης δε φοβάται την ενίσχυση των κομμάτων του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, που αναπαράγουν το ίδιο πολιτικό σκηνικό με διαφορετικά πρόσωπα και ταμπέλες δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στο λαό και αποπροσανατολίζοντας τις αντιδράσεις του, αλλά μόνον το κομμουνιστικό κίνημα, που γνωρίζει να οργανώνει και να διαφωτίζει τους εργαζόμενους για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους.

Είναι όμως δυνατόν αυτοί που ηγούνται στους μαζικούς αγώνες να αδιαφορούν για τις πολιτικές εξελίξεις ή για την ηγεμονία στο χώρο των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας; Τότε πού αποσκοπούν οι μαζικοί αγώνες αν όχι να διαμορφώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς σύμφωνα με τα εργατικά συμφέροντα; Είναι δυνατό ο ελληνικός λαός να πένεται και να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τον υπερδιπλασιασμό τουλάχιστον της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ που πραγματικά θα φόβιζε τις Βρυξέλλες και το ΚΚΕ να αρνείται τον ιστορικό του ρόλο; Δεν μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη περιφρόνηση προς τις λενινιστικές αρχές από τη στρατηγική που υιοθέτησε το ΚΚΕ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Μπορεί να φοβήθηκε το ΚΚΕ μήπως μετατραπεί σε απλή συνιστώσα της Αριστεράς επικαλούμενη τη συρρίκνωση των ΚΚ στην Ευρώπη. Ομως εκεί οι κοινωνικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, αφού τα ευρωπαϊκά κράτη ήσαν και είναι αποικιοκρατικά και ο σοσιαλιμπεριαλισμός, δηλαδή η εξασφάλιση προνομίων στους εργαζόμενους της Ευρώπης, σε βάρος των εργαζομένων της περιφέρειας, αποτελεί δεδομένο από το τέλος της 19ου αιώνα. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ αποικίες. Θέλησε το ΚΚΕ να μη μεταβληθεί σε συνιστώσα της Αριστεράς, αλλά σε ενδεχόμενη τρίτη αναμέτρηση ήταν αμφίβολο αν θα κατόρθωνε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευτύχησε να μην πρωτεύσει εκλογικά, ώστε να αναδειχθούν οι αδυναμίες του που δημιούργησε ο πολυσυλλεκτικός του χαρακτήρας με την ένταξη ακόμη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είχαν πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του πελατειακού κράτους του δικομματισμού. Παραμένοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να ομογενοποιήσει πολιτικά τις μάζες των ψηφοφόρων που στράφηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην απελπισία της κρίσης. Αν η ηγεσία του δε συνειδητοποιήσει πώς και γιατί δημιουργήθηκε το τεράστιο ρεύμα των ψηφοφόρων και επιδείξει αλαζονεία είναι φανερό ότι θα οδηγηθεί στη συρρίκνωση ή την πολυδιάσπαση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε αν αναλογισθούμε ότι μόλις τον Οκτώβρη του 2009 το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πριν την αποχώρηση του κ. Κουβέλη και τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ, δεν ξεπερνούσε το 4,5% ενώ στις πρόσφατες εκλογές αθροιστικά με τη ΔΗΜΑΡ ξεπέρασε το 33%. Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση της 30/3/2012 ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε πρόθεση ψήφου 6,70% (και το ΚΚΕ 7,20%) και μέσα σε δυόμισι μήνες τετραπλασίασε τα ποσοστά του. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ρεύμα ψηφοφόρων που στράφηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρινόμενοι στην πρόταση της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά που πρόβαλε ο κ. Τσίπρας, η οποία φάνταζε ως ουτοπία αλλά δημιούργησε δυναμική μέσα στο εκλογικό σώμα. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε η προεκλογική στρατηγική του ΚΚΕ, δηλαδή της αποστασιοποίησής του από τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το πνεύμα του Φρ. Εγκελς, όπως διατυπώνεται στο έργο του «Για την πολιτική δράση της εργατικής τάξης», το εργατικό κόμμα πρέπει όχι μονάχα να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τη σήψη της αστικής πολιτικής ζωής, όχι μονάχα δεν πρέπει να είναι κολαούζος των αστικών πολιτικών κομμάτων, μα πρέπει να έχει τη δική του υγιή επαναστατική δομή και πολιτική φυσιογνωμία, μακριά από την αντιγραφή της πολιτικής των κομμάτων του κεφαλαίου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα εργατικά κόμματα δεν πρέπει να αξιοποιούν τα μέσα που τους προσφέρει η κοινοβουλευτική δημοκρατία των καπιταλιστικών χωρών, όπου βέβαια αυτή υπάρχει. «Οταν η υπάρχουσα κατάσταση, γράφει ο Φρ. Εγκελς, προσφέρει τα μέσα για να την καταπολεμήσουμε, τότε η χρησιμοποίηση των μέσων αυτών δε σημαίνει την αναγνώριση της υπάρχουσας κατάστασης».

Οσον αφορά τις ιδεολογικές διαφορές που προβάλλουν τα κόμματα της Αριστεράς ως αιτία για την αδυναμία σύμπραξής τους θα επικαλεσθώ αυτά που έγραψε ο Λένιν σχετικά με τις συνεργασίες: «Η έλλειψη ενότητας στα ζητήματα του σοσιαλισμού και στην πάλη για το σοσιαλισμό δεν αποκλείει την ενότητα θέλησης στα ζητήματα του δημοκρατισμού και στον αγώνα για τη δημοκρατία. Αν το ξεχνάς αυτό, είναι σαν να ξεχνάς τη λογική και ιστορική αναφορά που υπάρχει ανάμεσα στη δημοκρατική και σοσιαλιστική επανάσταση. Αν το ξεχνάς αυτό, είναι σαν να ξεχνάς τον παλλαϊκό χαρακτήρα της δημοκρατικής επανάστασης: Αν είναι παλλαϊκή αυτό σημαίνει ότι υπάρχει «ενότητα θέλησης», ακριβώς στο βαθμό που η ενότητα αυτή εκπληρώνει παλλαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις». Στη χώρα μας σήμερα οι ανάγκες έχουν προσλάβει παλλαϊκό χαρακτήρα και η σύμπραξη των αριστερών κομμάτων καθ' υπέρβαση των διαφορών τους είναι επιβεβλημένη. Πολλά χρόνια πριν ο Μαρξ υποστήριζε: «Δεν είναι δυνατό οι εργάτες να νικήσουν το κεφάλαιο αν δε στρέψουν ενάντιά του τη μάζα του έθνους, που βρίσκεται ανάμεσα στο προλεταριάτο και την αστική τάξη, αν δεν την πείσουν ότι αποτελούν τον ηγεμόνα και την πρωτοπορία του έθνους».

Η διακηρυγμένη προεκλογικά αποστασιοποίηση του ΚΚΕ από τις μετεκλογικές εξελίξεις και η πρόσκληση προς τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το μαζικό κίνημα είχε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Διότι εργατικό κίνημα και πολιτική πάνε μαζί. Είναι αδιαχώριστα. Η εκλογική συρρίκνωση του ΚΚΕ είχε ως συνέπεια την αποδυνάμωση του ΠΑΜΕ και του μαζικού κινήματος. Διαπίστωση που γίνεται ολοφάνερη όσο τα μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης γίνονται σκληρότερα.

Με σεβασμό στην Ιστορία και τους Αγώνες του ΚΚΕ


Δημήτρης Μακροδημόπουλος
Φίλος του Κόμματος, Αλεξανδρούπολη

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Φτάνοντας μπροστά σ' ένα συνέδριο του Κόμματος, υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης της κατάστασης. Ο ένας είναι, αφού μελετήσει κάποιος τις θέσεις της ΚΕ να εκφράσει τη συμφωνία του ή τη διαφωνία του στο σύνολο ή σε επιμέρους σημεία. Ο δεύτερος είναι να προσπαθήσει να κατανοήσει τις θέσεις, τον απολογισμό και τον προγραμματισμό μέσα από τις αλλαγές που έχουν υπάρξει, ανάμεσα στα συνέδρια. Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τον δεύτερο δρόμο.

Στο 18ο συνέδριο είχαμε 500.000 ανέργους, σήμερα 1.400.000. Είχαμε χαμηλούς μισθούς, σήμερα έχουμε φιλοδωρήματα. Είχαμε χαμηλές συντάξεις, σήμερα έχουμε συντάξεις πείνας. Εχουμε τρία μνημόνια και πάμε για τέταρτο, έχουμε διορισμένους πρωθυπουργούς και υπουργούς από τους τοκογλύφους, τους φασίστες να αλωνίζουν στην ελληνική κοινωνία, παιδιά που λιποθυμούν από πείνα. Πριν το 18ο Συνέδριο είχαμε οικονομική εξόρμηση για τη δημιουργία του Αρχείου του Κόμματος, σήμερα έχουμε οικονομική εξόρμηση για να καλύπτουμε και τις αποζημιώσεις απολύσεων, από τον «902» και το «Ρ». Εχουμε την «Τυποεκδοτική» στο άρθρο 99. Μερικούς μήνες μετά το 18ο είχαμε 513.000 ψηφοφόρους, μερικούς μήνες πριν το 19ο είχαμε 278.000. Θα περίμενε κανείς από τις θέσεις της ΚΕ, μια προσπάθεια αναζήτησης ευθυνών για όλα αυτά. Γιατί το «φταίει ο Καπιταλισμός», μας είναι γνωστό από την εποχή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου.

Ξεκινώντας, νομίζω πως τα μέλη μας τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σε φάση άκρατου αγνωστικισμού. Κανείς δεν ξέρει -με την έννοια ότι ποτέ δεν έχει συζητηθεί στις οργανώσεις του Κόμματος- τι γίνεται στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τι ακριβώς κάνει το ΠΑΜΕ, πόσο και πώς, έχει βοηθήσει στα χρόνια της παρουσίας του. Κανείς δεν ξέρει πότε και πώς το ΑΑΔΜ αντικαταστάθηκε από τη Λαϊκή Εξουσία και γιατί. Κανείς δεν ξέρει αν η απουσία μας από τις «πλατείες», βοήθησε ή όχι. Και με την ευκαιρία: Οι «πλατείες» δε διαλύθηκαν. Βρίσκονται γύρω μας με την μορφή της Χ.Α., των ΑΝΕΛ και όχι μόνο.

Κανείς δεν ξέρει ποιος και γιατί εν μέσω ολομέτωπης επίθεσης της Α.Τ., αποφάσισε να κατεβούμε στο Πολυτεχνείο με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, μάλιστα δύο χρόνια συνεχόμενα. Και γιατί επιστρέψαμε το 2012 στις κόκκινες σημαίες με τα σφυροδρέπανα. Κανείς δεν ξέρει πότε, πώς και από ποιους αποφασίστηκε ότι το Κόμμα μέχρι το 1991 ήταν Σοσιαλδημοκρατικό, όπως το τελευταίο διάστημα διαδίδεται!

Είναι φυσικό λοιπόν, ο αγνωστικισμός να φτάσει μέχρι την ΚΕ. Σε εποχή «νομιμότητας», με εκατοντάδες «εκλογικά κιόσκια» και χιλιάδες εξορμήσεις, η απόφαση για τις εκλογές του Ιούνη αναφέρει: «Παρά τις προσπάθειες που τότε έγιναν για να εντοπισθούν οι απώλειες, δεν επιβεβαιώνονταν η έκτασή τους από τις εκτιμήσεις τοπικά των κομματικών οργανώσεων». Με βάση τα παραπάνω, θα προσπαθήσω να εκθέσω την άποψή μου.

Ας ανατρέξουμε στα Ντοκουμέντα του 15ο Συνεδρίου. Και πριν απ' όλα σε τοποθετήσεις στελεχών στον προσυνεδριακό διάλογο που έθεταν ζήτημα, ότι το ΑΑΔ Μέτωπο υπονόμευε την επαναστατική προοπτική.

Ας θυμηθούμε την απάντηση της ΚΕ στην τελική ομιλία από την σ. Αλέκα Παπαρήγα: «Πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποσπάται η τακτική από τη στρατηγική, είτε το αντίθετο, να ταυτίζεται. Θέλει ικανότητα και επαγρύπνηση. Είναι σημείο - κλειδί. Δεν το λύνουμε, όμως, μιλώντας συνέχεια για τον κίνδυνο λαθών... Είπαν ορισμένοι σύντροφοι ότι δεν είναι απαραίτητο μέσα στο Πρόγραμμα να ασχοληθούμε με θέματα πολιτικών συμμαχιών. Αν θα εμφανιστεί μορφή λαϊκής εξουσίας, χωρίς εκλογικές διαδικασίες ή αν θα εμφανιστεί κυβέρνηση των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, του Μετώπου, μέσα από κοινοβουλευτική διαδικασία. Λένε, αυτά ας τα βγάλουμε απ' το Πρόγραμμα, είναι θέματα τακτικής, που θα τα αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα. Σύντροφοι, είναι λάθος η άποψη. Δεν είναι θέματα τακτικής. Ακριβώς αυτή η άποψη οδηγεί στην αποσύνδεση της τακτικής απ' τη στρατηγική μας. Οι συμμαχίες, οι μορφές προσέγγισης προς το σοσιαλισμό, η αντιμετώπιση της αντεπίθεσης του αντίπαλου (εκεί που εκδηλώνεται - δείτε την πείρα της Χιλής και της Πορτογαλίας) είναι θέματα στρατηγικής σημασίας. Και απ' αυτή την άποψη, αλίμονο, αν αυτά τα ζητήματα τα βγάλουμε απ' το Πρόγραμμα και έχουμε μια γενική θέση, "παλεύουμε για το σοσιαλισμό".

Και τα έφερε έτσι η ζωή που αποκτήσαμε σχέδιο προγράμματος μόνο με τη γενική θέση «Παλεύουμε για το Σοσιαλισμό», που από το φόβο των λαθών πάψαμε να έχουμε τακτική, που η στρατηγική μας έγινε τακτική. Οπου το ΑΑΔΜ εγκαταλείφθηκε και έχουμε το πρωθύστερο φαινόμενο, η Λαϊκή Εξουσία αφού κυριάρχησε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην καθημερινή δουλειά του Κόμματος, να έρχεται σήμερα και να νομιμοποιείται και μέσα από το σχέδιο προγράμματος.

Τελειώνοντας. Υπάρχουν συνέδρια που αποτελούν σημεία καμπής για το Κόμμα. Ενα από αυτά ήταν το 13ο. Τότε που τα μέλη του Κόμματος, μη κατανοώντας την κατάσταση λόγω και της έλλειψης επαρκούς πληροφόρησης από την καθοδήγηση, κοντέψαμε να παραδώσουμε το Κόμμα σε αυτούς που ήθελαν την εξαφάνισή του. Και μετά, μέσα στον κουρνιαχτό που σήκωσαν οι ανατροπές, βγήκαμε σε δρόμους και σε πλατείες με το μόνο πράγμα που μας είχε απομείνει: Τη βεβαιότητα για το δίκιο του αγώνα και την πίστη μας στην Επανάσταση. Ενάντια σε Γραμματείς, ιδεολογικούς υπεύθυνους, ΠΓ και τη μισή ΚΕ. Σήμερα νομίζω πως βρισκόμαστε σε ανάλογη καμπή. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να παραδώσουμε το Κόμμα, σε αδιέξοδες λογικές και σε πολιτικές καταδικασμένες από την κοσμοθεωρία μας. Οφείλω και πάλι να πω πως όταν χρειαστεί, θα ξαναβγώ σε δρόμους και σε πλατείες, διαδηλώνοντας την πίστη μου στην Επανάσταση.


Χρήστος Μαρίνης
ΚΟΒ Αλίμου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ