ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ
Σημαίνουν «συναγερμό» ενάντια στο νομοσχέδιο του ΥΝΑ

Καλούν άμεσα σε συσκέψεις και συνελεύσεις για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας. Αμεσα να συνεδριάσει η ΠΝΟ

Από την πρόσφατη απεργία των ναυτεργατών
Από την πρόσφατη απεργία των ναυτεργατών
Αγωνιστικό συναγερμό σημαίνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών), ΠΕΣ/ΝΑΤ για την οργάνωση της πάλης σε θάλασσα και στεριά για «να καταργήσουμε στην πράξη» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και άλλες» διατάξεις που κατατέθηκε στη Βουλή. Με χτεσινή τους ανακοίνωση τα σωματεία υπογραμμίζουν: «Καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς να οργανώσουμε την πάλη μας με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τα ναυτεργατικά σωματεία να συγκαλέσουμε συνελεύσεις, συσκέψεις σε όλους τους χώρους για να υλοποιήσουμε την απόφασή μας για απεργιακή κινητοποίηση, να καταργήσουμε στην πράξη το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ».

Τα σωματεία επισημαίνουν ότι με το νομοσχέδιο αυτό, που η απόσυρσή του ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που ανέδειξε ο 7ήμερος απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών και η απεργία στις 20 Φλεβάρη, «καταργούνται οι ΣΣΕ, το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, σε πλοία, λιμάνια, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σ' όλους τους χώρους που αναφέρεται το νομοσχέδιο. Είναι γενική στρατηγική της κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΔΝΤ» και έρχεται να «δέσει» με την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού.

Προωθείται η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ στα επιβατηγά πλοία, παραχωρούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ όλες οι λιμενικές υποδομές της χώρας στα μονοπώλια, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες «θα εκτελούνται μόνο και όταν κερδίζει το κεφάλαιο». Προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Αυτά έρχονται να προστεθούν στα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ που αφορούν 1.000 ανέργους ναυτεργάτες που θα ναυτολογούνται ανασφάλιστοι, χωρίς ΣΣΕ, για 1.000 ευρώ (αξιωματικοί) και 800 ευρώ (κατώτερα πληρώματα).

«Αυτές οι εξελίξεις, επισημαίνουν τα σωματεία, διευρύνουν τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, δυναμιτίζουν την οικονομική κατάσταση του ΝΑΤ με τραγικές συνέπειες για τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τις οικογένειές τους, την κοινωνικοασφαλιστική προστασία τους».

Διεκδικούν: Υπογραφή και ανανέωση της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους ναυτεργάτες. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Καταλήγουν: «Ναυτεργάτες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, φτωχή αγροτιά, συντονίζουμε τη δράση μας μέσα από καλά οργανωμένους και σχεδιασμένους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».

ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ «SEA DIAMOND»
Αρχισε η δίκη στα δικαστήρια του Πειραιά

Με τον πλοίαρχο να βρίσκεται στο στόχαστρο, ξεκίνησε προχτές Τρίτη στα δικαστήρια του Πειραιά η δίκη για το ναυάγιο του 21χρονου κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND». Το πλοίο από τις 6 Απρίλη του 2007 βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας της Σαντορίνης, μετά από πρόσκουσή του σε ύφαλο, με απολογισμό δύο Γάλλους αγνοούμενους, ενώ συνεχίζει να αποτελεί οικολογική βόμβα για το θαλάσσιο περιβάλλον. Παρόλα αυτά, η δίκη είναι σε βαθμό πλημμελήματος, δηλαδή, κάτι σαν τροχαίο. Είχε φροντίσει γι' αυτό από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση τότε της ΝΔ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης και ο όμιλος ΛΟΥΗΣ που ανήκει το πλοίο. Εκαναν τα πάντα για να τα ρίξουν όλα στο πλήρωμα και σε λάθος χαρτογράφηση της περιοχής. Στο πλοίο επέβαιναν 1.600 περίπου επιβάτες και 391 ναυτεργάτες πλήρωμα.

Οι κατηγορούμενοι είναι 13. Πρόκειται για τον πλοίαρχο και τους μηχανικούς, εκπρόσωπο του Νορβηγικού Νηογνώμονα, τον υπεύθυνο του κώδικα ασφαλείας ISM CODE του πλοίου. Οσον αφορά τον όμιλο ΛΟΥΗ στο εδώλιο είναι δύο γυναίκες υπάλληλοι και ένας διευθυντής! Θα καταθέσουν συνολικά 60 μάρτυρες.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με την κατάθεση του επικεφαλής του γαλλικού γκρουπ που βρισκόταν στο πλοίο. Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί και τη δεύτερη μέρα της δίκης στις 26 Μάρτη. Ολες οι ερωτήσεις που του έγιναν από την πλευρά του δικαστηρίου ήταν για τις ευθύνες του καπετάνιου και του πληρώματος. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν κατάφερε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, επειδή, όπως ανέφερε, μετά από τόσα χρόνια δε θυμόταν καλά.

Να σημειωθεί ότι από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», είχε αναδειχθεί με στοιχεία ότι τα σωστικά μέσα ήταν ανεπαρκή, καθώς μπορούσαν να καλύψουν μόνο το ένα τρίτο των επιβατών, ότι το πλήρωμα των 391 ναυτεργατών ήταν «βαβέλ», αφού οι 117 ήταν Ελληνες ναυτεργάτες, δηλαδή με συγκροτημένα δικαιώματα και οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι χαμηλόμισθοι κυρίως από Νεπάλ και Βιρμανία, που ήταν δύσκολο να συνεννοηθούν. Ενώ σημαντικά ήταν τα στοιχεία που αφορούσαν την κατάσταση του πλοίου.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Απαιτείται ενιαία αγωνιστική απάντηση

Διαιρεμένους κρατούν τους εργαζόμενους οι τακτικές των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών

Την ανάγκη ενιαίας δράσης των εργαζομένων στις τράπεζες, με αφορμή τις εξελίξεις στις κυπριακές τράπεζες, αναδεικνύουν οι πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο ενώ οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους διαιρεμένους.

Στην κατεύθυνση της ενιαίας δράσης οι παρατάξεις «Αγωνιστική Συνεργασία» στην τράπεζα «Μαρφίν - Λαϊκή» και «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Κύπρου (συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) καλούν σήμερα σε κοινή συγκέντρωση τους εργαζόμενους των δύο τραπεζών, στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος και Σίνα, 4ος όροφος), στις 4.30 μ.μ. Παράλληλα, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ έχει ήδη υπογραμμίσει ότι απαιτείται η οργάνωση του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο και μέτρο γι' αυτό αποτελεί η πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλες τις τράπεζες.

Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων στην Τράπεζα Κύπρου. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ) στο ΔΣ του Συλλόγου δεν άφησε να μετατραπεί η συγκέντρωση σε Γενική Συνέλευση παρόλο που οι παρόντες ήταν πολλαπλάσιοι από οποιαδήποτε Γενική Συνέλευση μέχρι τώρα. Επίσης, η πλειοψηφία δεν επέτρεψε την παρουσία συνδικαλιστών από άλλες τράπεζες αντιμετωπίζοντας το σύλλογο σαν «κλειστό κλαμπ». Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) στο ΔΣ του Συλλόγου της «Μαρφίν - Λαϊκής» απέρριπτε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για Γενική Συνέλευση το Σάββατο γιατί θα απουσιάζει ο πρόεδρος!

Μετά τη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και πήγαν στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, όπου επέδωσαν ψήφισμα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων. Σήμερα θα γίνει νέα συγκέντρωση στις 8 π.μ. και πάλι έξω από τα κεντρικά γραφεία (Λ. Αλεξάνδρας).

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΒΓΑΛ: Χάρη στην άμεση αντίδραση του Σωματείου της Αττικής, οι εργαζόμενοι στη ΜΕΒΓΑΛ πήραν μέρος των δεδουλευμένων καθώς και έγγραφη δέσμευση για την πλήρη εξόφλησή τους (τους χρωστά 2 έως 3,5 μήνες). Την Παρασκευή οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία. Η εργοδοσία επιχείρησε την Τρίτη να πάρει πίσω τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, αναδιπλώθηκε κάτω από την κινητοποίηση των εργαζομένων.

ΑΕΓΕΚ: Πάνω από 11 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι 47 εργάτες της επιχείρησης ΑΕΓΕΚ, οι οποίοι εργάζονται στα έργα κατασκευής στη σήραγγα των Τεμπών. Οι 38 από τους εργαζόμενους έχουν προχωρήσει, από τον περασμένο Γενάρη, σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα. Στη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκε η ταξική διοίκηση του ΕΚΛ, όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποί της σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ασφαλίτης σε διαμαρτυρία εργαζομένων

Ανδρας της ασφάλειας εμφανίστηκε, χτες, στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν στο 2ο όροφο του κτιρίου του ΕΚΘ εργαζόμενοι των Δήμων Θεσσαλονίκης που εργάζονται εκεί μέσα από τα 5μηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Οταν οι εργαζόμενοι τον ρώτησαν τι θέλει εκεί και ποιος τον κάλεσε, εκείνος ανέφερε ότι διατάχθηκε από την υπηρεσία να πάει στο ΕΚΘ για την τήρηση της τάξης..!

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά μέσα στο Εργατικό Κέντρο και κατήγγειλαν την επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει στήσει η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς καταστολής.

Οι εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα απασχολούνται στους Δήμους μέσα από συμβάσεις που υπέγραψε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Ξεκίνησαν να δουλεύουν αρχές Φλεβάρη και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους. Χτες, έκαναν κινητοποίηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ την περασμένη Πέμπτη, μέσα από μαζική σύσκεψη, συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ