ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
«Λιμάνια, ναυπηγεία ανήκουν στο λαό!»
  • Δυναμική κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Ναυτιλίας
  • Πανελλαδική 24ωρη απεργία σε όλο τον κλάδο μετάλλου στις 28 Μάρτη

Από τη χτεσινή μαζική διαδήλωση
Από τη χτεσινή μαζική διαδήλωση
Με προμετωπίδα το πανό που ανέγραφε «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», εργαζόμενοι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας, συγκρότησαν χτες το πρωί μαζική διαδήλωση στον Πειραιά. Διαδήλωσαν για μεροκάματο με συγκροτημένα δικαιώματα, ενάντια στην πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ που ρημάζει τη ναυπηγική βιομηχανία, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Μαζί τους ήταν Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων από την πειραιώτικη περιφέρεια και αντιπροσωπείες των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Ξεκίνησαν μαχητική πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, με σύνθημα: «Λιμάνια, ναυπηγεία ανήκουν στο λαό και όχι το κεφάλαιο το πολυεθνικό».

Στο ύψος της πύλης Ε2 του λιμανιού, τους διαδηλωτές «περίμεναν» δυνάμεις των ΜΑΤ και «Ράμπο» του Λιμενικού, εμποδίζοντας, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλη, την πορεία να φτάσει στο υπουργείο.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, που ήταν στο πλευρό των εργαζομένων, ανέφερε από την ντουντούκα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να ποδοπατήσουμε αυτήν την πολιτική που μας τσακίζει τη ζωή. Θα φτάσουμε μέχρι το υπουργείο (...) και το ΚΚΕ είναι μπροστά, μαζί σας. Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ θέλει σκλάβους την εργατική τάξη, αρπαγή του πλούτου για τις μασέλες των μονοπωλίων. Βλέπετε τι έγινε στην Κύπρο. Το ίδιο κάνουν και με τα ναυπηγεία. Η ναυπηγική βιομηχανία πρέπει και μπορεί να αναπτυχθεί, οι εργαζόμενοι να έχουν δουλειά. Αυτό θα το πετύχουμε ανατρέποντας αυτήν τη βαρβαρότητα. Ολοι σήμερα, μια γροθιά, διεκδικούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - κακούργημα του υπουργείου Ναυτιλίας, που θέλει σκλάβους τους εργαζόμενους και τα μονοπώλια να λυμαίνονται το λαϊκό πλούτο. Εσείς παράγετε τον πλούτο, εσείς θα τον διεκδικήσετε».

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων ανάγκασε τον υπουργό να δώσει εντολή να ανοίξει ο δρόμος. Οι διαδηλωτές, βροντοφωνάζοντας «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», έφτασαν στο υπουργείο. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΜΕ, μετά τη συνάντηση επισήμανε ότι και με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την «ανασυγκρότηση του ΥΝΑ» στη Βουλή επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των χώρων της Ζώνης, τη μετατροπή των ναυπηγείων σε καρνάγια. Χαιρέτισε την κοινή κινητοποίηση των εργαζομένων της ναυπηγικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι ο συντονισμένος αγώνας απαιτείται να συνεχιστεί ακόμα πιο οργανωμένα και αποφασιστικά, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων, την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, επισήμανε: «Η μάχη συνεχίζεται με την 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ολόκληρο τον κλάδο του μετάλλου στις 28 Μάρτη, που αποφάσισε η ΠΟΕΜ. Θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ. στην Ομόνοια. Η Συντονιστική Επιτροπή διοργανώνει προσυγκέντρωση στις 11.00 στο Μοναστηράκι. Μπορούμε ο κλάδος του μετάλλου να γίνει προπύργιο αγώνα, για τη σωτηρία της ναυπηγικής βιομηχανίας, όσο και συνολικότερα ενάντια σε αυτή την πολιτική».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνεχίζουν σήμερα με απεργία

Με απεργία συνεχίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, με απόφαση των πέντε Ομοσπονδιών (ασφαλιστικών ταμείων, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, υγειονομικών υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ και υπουργείου) ενάντια σε διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και ποινικοποιούν ακόμα και το λάθος ή την αμέλεια ενός υπαλλήλου στα ασφαλιστικά ταμεία ή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στις 8.30 π.μ. θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο στη Σταδίου.

Χτες πραγματοποίησαν στάση εργασίας, συγκέντρωση στο υπουργείο και πορεία στη Βουλή. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ οι ταξικές δυνάμεις, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι διατάξεις του νομοσχεδίου δίνουν τη δυνατότητα πειθαρχικής δίωξης ενός εργαζόμενου για ένα λάθος ή μια αμέλεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαθεσιμότητα μέχρι και ενός έτους. Δημιουργεί, δηλαδή, τις συνθήκες για μια βιομηχανία διαθεσιμοτήτων, ανοίγοντας το δρόμο γενίκευσης μιας τέτοιας πρακτικής, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε απολύσεις. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, ο στόχος είναι «να γίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσα από ένα μηχανισμό διαρκούς φόβου και ιδεολογικής τρομοκρατίας, υπάκουοι εκτελεστές της φιλο-επιχειρηματικής πολιτικής. Να μην τολμούν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική πολιτική, γιατί θα βρεθούν άμεσα στον προθάλαμο της απόλυσης μέσα από μια απλή καταγγελία».

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στην Επιτροπή με τη διαδικασία του επείγοντος

Με τη διαδικασία του επείγοντος συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή νομοσχέδιο - «σκούπα» που περιέχει διατάξεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και της περικοπής κοινωνικών παροχών.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, τόνισε ότι και η σημερινή κυβέρνηση αντί να παίρνει μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, τους επιβάλλει χαράτσια και φόρους ενώ χρηματοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματίες με προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων.

Μεταξύ άλλων ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι αποτελεί τεράστιο ψέμα πως το σύστημα «Αριάδνη» έρχεται να λύσει φαινόμενα διαφθοράς στην κρατική διοίκηση και κατήγγειλε ότι είναι υποκρισία οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που χρόνια καλλιέργησαν στο κράτος μηχανισμούς εξαγοράς και διάβρωσης συνειδήσεων, να εμφανίζονται τώρα ως σημαιοφόροι της χρηστής διοίκησης. Ο στόχος, είπε, είναι άλλος, να γίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, μέσα από ένα μηχανισμό διαρκούς φόβου και τρομοκρατίας, υπάκουοι εκτελεστές της φιλοεπιχειρηματικής πολιτικής, να μην τολμούν να την αμφισβητήσουν γιατί θα βρεθούν στον προθάλαμο της απόλυσης μέσω ΕΔΕ με απλή ανώνυμη καταγγελία ή κατηγορία για παράλειψη, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.

Το «Αριάδνη», τόνισε, πηγαίνει χέρι χέρι με το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και με το σύστημα της ατομικής αξιολόγησης και έρχεται να βάλει πλάτη στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, για την οποία έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί.

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Προχωρά η συγκρότηση κλαδικού συνδικάτου στην Τοπική Διοίκηση

Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενιαίου, κλαδικού συνδικάτου των εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Μαγνησίας, αποφασίστηκε, σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Οπως σημείωσε στην εισηγητική ομιλία της η Εύη Καρυδάκη, στέλεχος του ΠΑΜΕ κι επικεφαλής της παράταξης ΔΑΣ, στο ενιαίο κλαδικό συνδικάτο θα συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και φορέα (Δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις, «βοήθεια στο σπίτι», ΚΕΠ, Περιφέρεια).

«Πρώτη προϋπόθεση» - είπε - «είναι οι δυνάμεις που έχουμε σε επίπεδο νομού να λειτουργήσουν συντονισμένα με ενιαίο πρόγραμμα δράσης, με στόχο τη συσπείρωση σωματείων, συνδικαλιστών, επιτροπών στο νομό, που θα κινούνται με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και θα έχουν ως άμεση προοπτική τη συγκρότηση ενιαίου κλαδικού συνδικάτου.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει κατανοητό είναι η ανάγκη να ορθωθεί ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, με μπροστάρηδες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα για την ανασυγκρότηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε όλους τους χώρους και κλάδους μπορεί να συμβάλει καθοριστικά και στην προσπάθειά μας να ανασυνταχτεί το συνδικαλιστικό κίνημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ταξική διεκδικητική κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ