ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού

«Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και ο φασισμός είναι εχθροί της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ο Ελληνας άνεργος, ο νέος μαθητής και σπουδαστής, ο ανασφάλιστος εργάτης, ο κακοπληρωμένος υπάλληλος, ο καταχρεωμένος ΕΒΕ δεν έχουν εχθρό το μετανάστη βιοπαλαιστή, τον εργάτη με διαφορετικό χρώμα, γλώσσα, θρησκεία. Δεν τους κλέβει αυτός το ψωμί από το τραπέζι. Είναι το μεγάλο κεφάλαιο που το κάνει, μαζί με τα κόμματα και τους πολιτικούς που το στηρίζουν».

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή το γιορτασμό σήμερα της Παγκόσμιας Μέρας κατά του Ρατσισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και ο φασισμός είναι εχθροί της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ο Ελληνας άνεργος, ο νέος μαθητής και σπουδαστής, ο ανασφάλιστος εργάτης, ο κακοπληρωμένος υπάλληλος, ο καταχρεωμένος ΕΒΕ δεν έχουν εχθρό το μετανάστη βιοπαλαιστή, τον εργάτη με διαφορετικό χρώμα, γλώσσα, θρησκεία. Δεν τους κλέβει αυτός το ψωμί από το τραπέζι. Είναι το μεγάλο κεφάλαιο που το κάνει, μαζί με τα κόμματα και τους πολιτικούς που το στηρίζουν. Για την τραγική κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία δεν φταίνε τα παιδιά των μεταναστών που κάθονται στο ίδιο θρανίο με τα παιδιά των Ελλήνων εργατών. Είναι ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια που αφήνουν τα νήπια εκτός νηπιακής αγωγής, που καταδικάζουν στην αμορφωσιά τα παιδιά των εργατών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που αντιμετωπίζουν τη μόρφωση σαν εμπόρευμα.

Ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν δημιουργούνται ούτε αναπαράγονται στο κενό, όπως υποστηρίζουν διάφορα αταξικά αντιρατσιστικά - αντιφασιστικά σχήματα και κινήματα, που αποτελούνται από δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γεννιούνται, τρέφονται και αναπαράγονται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Ο φασισμός και ο ρατσισμός θα πεθάνουν οριστικά μαζί με το σύστημα που τους γεννά.

Η Χρυσή Αυγή και οι άλλες εθνικιστικές - ρατσιστικές οργανώσεις, τα διάφορα φασιστοειδή που επιδίδονται σε ρατσιστικές, εγκληματικές επιθέσεις, ακόμη και δολοφονίες μεταναστών, που διοργανώνουν δήθεν αγαθοεργίες "μόνο για Ελληνες", μισούν όλους τους εργάτες και τους νέους από τα λαϊκά στρώματα. Είναι οι κολαούζοι και οι μπράβοι των αφεντικών, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, δηλαδή του συστήματος. Θα πάρουν την ταξική απάντηση που τους ταιριάζει από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, από μια πλατιά Λαϊκή Συμμαχία, στην οποία δε χωράει καμία φυλετική διάκριση, με στόχο την κατάργηση του καπιταλισμού και των μονοπωλίων.

Η ΝΔ και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, όλοι αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ρατσισμό και στήνουν σικέ γραφεία καταγγελιών, έχουν συμβάλει και με το παραπάνω στη δημιουργία και άνοδό του. Με τη στοχοποίηση των μεταναστών για όλα τα δεινά, με την άρνηση αναγνώρισης δικαιωμάτων στους μετανάστες και τα παιδιά τους, με τα πογκρόμ και τον "Ξένιο Δία", με την ανοχή και τη συγκάλυψη της ρατσιστικής βίας, με τη θεωρία των "δύο άκρων", με τον αντικομμουνισμό και τη γελοία προσπάθεια εξομοίωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, δηλητηριάζουν εργατικές και νεανικές συνειδήσεις, υποθάλπουν το ρατσισμό και το φασισμό.

Καμία ανοχή στο φασισμό και το ρατσισμό. Αποκάλυψη και απομόνωσή τους παντού. Λαϊκή αλληλεγγύη στα θύματα ρατσιστικής βίας».

Επέμβαση της αστυνομίας στο στρατόπεδο Καρατάσιου

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις συγκυβέρνηση και υπηρεσίες του στρατού, προκειμένου να πετάξουν έξω από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου το λαό της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, ώστε στη συνέχεια να ξεπουλήσουν τη δημόσια έκταση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Χτες το πρωί, μετά από αίτημα Κλιμακίου Ελέγχου του Στρατού κλήθηκε η αστυνομία για να απομακρύνει γονείς και μαθητές, αλλά και καλλιεργητές περιβαλλοντικών ομάδων που βρίσκονταν στο χώρο.

Η αστυνομία πήγε και επιχείρησε να εκκενώσει το χώρο απειλώντας με συλλήψεις. Αμεσα ξεσηκώθηκε ο λαός που μένει γύρω από το στρατόπεδο και απαίτησε μαχητικά την απομάκρυνση στρατού και αστυνομίας. Τελικά η αστυνομία αποχώρησε.

Σήμερα, οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Ευκαρπίας και Σταυρούπολης, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν μαζική εξόρμηση - ενημέρωση και στις 7 καλούν σε σύσκεψη μέσα στο χώρο του στρατοπέδου, μαζί με άλλους φορείς, προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα για να αποδοθεί επιτέλους στο σύνολό του το στρατόπεδο στο λαό της περιοχής και να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Θυμίζουμε ότι το 2005 παραχωρήθηκε προσωρινά κατά χρήση έκταση 120,4 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, στον πρώην δήμο Πολίχνης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία λόγω της δίκαιης απαίτησης του Δήμου να παραχωρηθεί ολόκληρο το στρατόπεδο σαν χώρος πρασίνου και αναψυχής με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Ο πρώην δήμος Πολίχνης έκανε παρεμβάσεις, παιδική χαρά, κ.λπ. Σ' αυτή την έκταση κατά καιρούς πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, παίζουν τα παιδιά, ενώ λειτουργεί και ένας κήπος που δημιουργήθηκε από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης.

Κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική

Παρά την τρομοκρατία και την επιχείρηση καταστολής που έστησε η κυβέρνηση, ο εργαζόμενος λαός της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός». Αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί στον Πολύγυρο, διοργανώνεται κινητοποίηση των μαθητών για να καταγγελθεί η βία και η καταστολή που βίωσαν μέσα από τις προσαγωγές συμμαθητών τους, αλλά και την επίθεση της αστυνομίας με χημικά στο Γυμνάσιο - Λύκειο της Ιερισσού.

Την Κυριακή, 24 Μάρτη, η Επιτροπή Αγώνα Στρυμονικού και ο Δήμος Βόλβης διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία του Σταυρού Θεσσαλονίκης, ενάντια στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική. Τη Δευτέρα, μετά την παρέλαση, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ετοιμάζονται να ανέβουν και πάλι στο βουνό και να διαδηλώσουν, καθώς η «Ελληνικός Χρυσός» έχει ξεκινήσει την παράνομη υλοτόμηση του δάσους.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε, για το Φεβρουάριο του 2014, από το Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής, η δίκη των τεσσάρων κατοίκων της Ιερισσού, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποίησε η αστυνομία σε σπίτια στην Ιερισσό, για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Στο πλαίσιο των ερευνών για την εμπρηστική επίθεση, 20 κάτοικοι της Ιερισσού και της Μ. Παναγιάς κλήθηκαν να παρουσιασθούν ως ύποπτοι, για παροχή εξηγήσεων, αύριο Παρασκευή στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα. Οι κατηγορίες για τις οποίες καλούνται να απολογηθούν είναι της διακεκριμένης φθοράς, του εμπρησμού, της πρόκλησης σωματικών βλαβών, κ.λπ.

Στο ΧΥΤΑ Φυλής σκουπίδια από την Πελοπόννησο

Στο ΧΥΤΑ Φυλής θα θάβονται πλέον τα σκουπίδια των Δήμων Τρίπολης και Ερμιονίδας Πελοποννήσου. Αυτό αποφάσισε προχτές η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), υλοποιώντας έτσι σχετική κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε την προηγούμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση, στο ΧΥΤΑ Φυλής θα θάβονται 90 τόνοι σκουπιδιών από τους παραπάνω δήμους ημερησίως και για διάρκεια έξι μηνών, τουλάχιστον σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, το Θριάσιο φαίνεται να αποτελεί για τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τη μόνιμη «χαβούζα» αντιπεριβαλλοντικών και επικίνδυνων δραστηριοτήτων. Θυμίζουμε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική - η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε με το διαγωνισμό για τα εργοστάσια επεξεργασίας, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) - αφήνει την ευχέρεια στον ιδιώτη να αποφασίσει ανάμεσα σε άλλα για τη μέθοδο και την τιμολογιακή πολιτική. Αυτή την... τύχη ευχήθηκε ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός για το περιβάλλον και τους κατοίκους της Πελοποννήσου καλώντας «να ολοκληρωθούν άμεσα οι αναγκαίες υποδομές... όπως κάνουμε κι εμείς εδώ στην Αττική».

«Εξυγίανση» με απολύσεις και φόρους

Τη λειτουργία του Κόμβου Διαλειτουργικότητας των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ, στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για το Παρατηρητήριο που προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο και που σύμφωνα με αυτό όσοι δήμοι δεν τηρούν τους προϋπολογισμούς τους ή παρουσιάζεται απόκλιση από αυτούς για δύο τρίμηνα, θα μπαίνουν στο λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης. Αυτό σημαίνει πάγωμα προσλήψεων, απολύσεις, επιβολή και αύξηση φόρων (π.χ. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) πάγωμα εκτέλεσης έργων υποδομής χρήσιμα για τους κατοίκους κ.ά.

Ηδη, στο λεγόμενο «Κόμβο Διαλειτουργικότητας» έχει καταχωρισθεί το 70% των στοιχείων. Μέχρι στιγμής, μόνον 13 δήμοι δεν έχουν αποστείλει προϋπολογισμούς στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες τους ελέγχουν. Σημειώνεται ότι για το 2013, το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σε περικοπές 175 εκατ. ευρώ.

Πέντε χρόνια μετά, αποφασίστηκε να αποταχθούν από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας οι δύο αστυνομικοί - ειδικοί φρουροί που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης. Αν και το Πειθαρχικό Συμβούλιο είχε συγκληθεί πέντε φορές, είχαν σημειωθεί απανωτές αναβολές στην απόφαση του Συμβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ