ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Παραδίνεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Δέσμευση προς το μεγάλο κεφάλαιο ότι τα συμφέροντά του θα υπηρετηθούν στο ακέραιο, ενάντια σε κάθε λαϊκή αντίδραση

Μήνυμα προς τους κεφαλαιοκράτες ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας δεν θα είναι μόνο εξαιρετικά συμφέρουσα γι' αυτούς, αλλά και εντελώς απρόσκοπτη, με την κυβέρνηση να εγγυάται την καταστολή κάθε αντίδρασης, έστειλε χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, μιλώντας σε σχετικό συνέδριο, μία μόλις μέρα μετά την προειδοποίηση της «Eldorado Gold» ότι μπορεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση δε δείξει ότι μπορεί να «διαχειριστεί» επενδύσεις σαν τη δική της.

Απευθυνόμενος σε όσους αντιδρούν στην περιβαλλοντική καταστροφή, που συνεπάγεται η καπιταλιστική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, ο υφυπουργός εμφάνισε την κυβέρνηση ότι τάχα θέτει αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Ωστόσο, παρά τις πολλές απόλυτες αναφορές του στη δυνατότητα «βιώσιμης ανάπτυξης» με προστασία του περιβάλλοντος,- κάτι που δεν είναι καθόλου ακριβές - εκείνο που κυριάρχησε στην τοποθέτησή του ήταν η επισήμανση ότι «η εποχή που έπρεπε να βάλουμε στη ζυγαριά την Ανάπτυξη σε σχέση με την Περιβαλλοντική Ευθύνη έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η εποχή που έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα σε χιλιάδες θέσεις εργασίας ή στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, μας έχει προσπεράσει».

Η «επίδειξη» ανακριβειών συνεχίστηκε από τον υφυπουργό, ταυτόχρονα με την αποκάλυψη των πραγματικών στόχων της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα, που είναι κρίσιμο για τη «λεηλασία» του ορυκτού πλούτου από κάθε λογής «επενδυτές». Επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να άρουμε την προκατάληψη, πως η ιδιωτική πρωτοβουλία αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον και πως η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου συνεπάγεται την οποιαδήποτε περιβαλλοντική έκπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, προτάσεις και επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις περιβαλλοντικές και οικονομοτεχνικές προϋποθέσεις και την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αξιολογούνται σοβαρά, υπεύθυνα και γρήγορα».

Χαρακτηρίζοντας τους ορυκτούς πόρους «πλουτοπαραγωγική πηγή πολλών δισεκατομμυρίων», ο υφυπουργός κατέδειξε ότι έχει «καταχωρηθεί» υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Αναφέροντας αρχικά, ότι για τις Σκουριές υπήρξε εγγυητική 50 εκατ. ευρώ - κάτι που προφανώς το λογίζει υπέρ του... περιβάλλοντος - τόνισε: «απαντούμε ξεκάθαρα πως ναι, τέτοιες επενδύσεις σύννομες και πλήρως αδειοδοτημένες τεχνικά και περιβαλλοντικά τις ενθαρρύνουμε και προστατεύουμε την υλοποίησή τους».

Στο ίδιο συνέδριο, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, μίλησε ως στέλεχος του... ΥΠΕΚΑ για τα μέτρα που υλοποιούνται, καλύπτοντας τα... κενά του Μ. Παπαγεωργίου και τόνισε, στο ίδιο «μήκος κύματος» μ' αυτόν, ότι «η διαμόρφωση εθελοντικών συμφωνιών ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους θεσμικούς εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, βοηθά αποφασιστικά στη διαμόρφωση αυτού του αναγκαίου κλίματος» (αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ασφάλειας).

Προκλητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Ε. Φαίδρος, ισχυριζόμενος ότι «η μεταλλευτική αξία δεν πάει στις τσέπες αυτού που αξιοποιεί τους ορυκτούς πόρους», αλλά κυρίως στα έξοδα, τα μισθώματα, τα μεταφορικά και τους φόρους! Στη συνέχεια αντέδρασε στις αναπροσαρμογές των μισθωμάτων, διαμαρτυρήθηκε για μια σειρά από «καθυστερήσεις» του κράτους αναφορικά με τη μεταλλευτική νομοθεσία και απαίτησε την καταστολή των τοπικών αντιδράσεων, επισημαίνοντας: «Δεν πρέπει να συνεχιστεί το φαινόμενο, η πολιτεία να δίνει στον ιδιώτη την άδεια εκμετάλλευσης, μετά από πολλά χρόνια πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών, και μετά να τον αφήνει στο έλεος των οργανωμένων ή μη μειοψηφιών. Tων μειοψηφιών που ζητούν, για λόγους που μόνο αυτοί ξέρουν, την εξαφάνιση κάθε δραστηριότητος που σχετίζεται με την εξόρυξη και αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΠΑ
Επαφές κυβέρνησης - «Γκαζπρόμ»

Στο σφυρί ακίνητα του Δημοσίου

Γενικότητες περί συζητήσεων για «ενεργειακά θέματα» διέρρευσαν χτες κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη - δεύτερη μέσα σε 8 μέρες - επίσκεψη στην Αθήνα του αναπληρωτή προέδρου της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου «Gazprom», Α. Μίλερ, ο οποίος συναντήθηκε αρχικά με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και στη συνέχεια με τον επικεφαλής του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Γ. Εμίρη.

Τυπικά, «κύκλοι» του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται στο πλαίσιο του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Αυτό ήταν και το θέμα της προηγούμενης επίσκεψης του υψηλόβαθμου στελέχους της «Gazprom» στην Αθήνα, όταν είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Η ρωσική εταιρεία ανησυχεί για τον όρο του διαγωνισμού περί κατάθεσης εγγυητικής επιστολής στο ύψος του 20% της οικονομικής προσφοράς, που αντιστοιχεί σε 180 εκατ. ευρώ, εάν ευσταθεί ότι προσφέρει 900 εκατ. ευρώ. Η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μπλοκάρει τη μεταβίβαση ή θέσει συμπληρωματικούς ασύμφορους όρους, τότε η εγγυητική επιστολή θα καταπέσει. Γι' αυτό ζητά τροποποίηση του σχετικού όρου του διαγωνισμού. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι ο όρος είναι τυπικός σε αυτούς τους διαγωνισμούς, αλλά η συζήτηση συνεχίζεται.

Θέματα ενεργειακών επενδύσεων φαίνεται να συζητήθηκαν στη συνάντηση του Α. Μίλερ με τον υπουργό Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, έγινε και πάλι λόγος για τη διάθεση της ρωσικής πλευράς να επανεξετάσει τη διέλευση του αγωγού «South Stream» από την Ελλάδα, ένα σχέδιο που «πάγωσε» πριν από μερικούς μήνες. Προφανώς κάθε είδους ανάλογη διάθεση συναρτάται με την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Από την κυβερνητική πλευρά επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη Μίλερ ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική... οικονομία! Δηλώθηκε επίσης ότι δεν τέθηκε το ζήτημα των εξελίξεων στην Κύπρο.

Τα ακίνητα

Παράταση μιας βδομάδας δόθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην κατάθεση των «δεσμευτικών προσφορών» από ιδιώτες για την εκποίηση 6 ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό.

Το θέμα φαίνεται να σκόνταψε στη δικαστική προσφυγή της Μονής Κύκκου για ακίνητο στην περιοχή της Λευκωσίας στην Κύπρο. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η Μονή Κύκκου διεκδικεί την επιστροφή του ακινήτου επικαλούμενη την παραβίαση όρου που είχε θέσει όταν πούλησε και μεταβίβασε το οικόπεδο, έκτασης 8 στρεμμάτων, στο ελληνικό Δημόσιο. Στην ίδια λίστα ιδιωτικοποιήσεων μπαίνουν και τα 4 προξενεία και προξενικές κατοικίες σε Λονδίνο, Βελιγράδι, Τασκένδη και Λιουμπλιάνα, καθώς και το κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ

Απαιτούν καθολικό επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους, για όλο το διάστημα της ανεργίας

Τρία βιοτεχνικά σωματεία της Αθήνας πραγματοποιούν σήμερα αγωνιστική παρέμβαση για το κρίσιμο θέμα της επιδότησης ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων, αντιστεκόμενα στο στρεβλό αποτέλεσμα των κυβερνητικών «αλχημειών» που έχουν ως αποτέλεσμα να το στερηθούν, τελικά, χιλιάδες μικροί ΕΒΕ που το έχουν ανάγκη, αλλά και το δικαιούνται ουσιαστικά. Τα τρία σωματεία, η Ενωση Σιδηροαλουμινοβιοτεχνών Αθήνας, το Σωματείο Βιοτεχνών Ταπετσαρίας Αττικής και η Συντεχνία Επιπλοποιών Ξυλουργών και Βιοτεχνών Αθήνας και Περιχώρων καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Πέμπτη 21 του Μάρτη, στις 8 το πρωί, στα κεντρικά γραφεία (Ακαδημίας 22) του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Στο αγωνιστικό τους κάλεσμα σημειώνουν: «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και αποπροσανατολίζει τους μικρούς βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες συστηματικά, μια με το ΕΣΠΑ, τώρα με το επίδομα ανεργίας που ούτε καν αυτό το μικρό ποσό των 360 ευρώ δε δίνουν στους συναδέλφους μας που αναγκάζονται να κλείσουν το μαγαζί τους μην αντέχοντας τα αβάσταχτα χρέη, καθώς σύμφωνα με τη υπουργική απόφαση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας από 3 έως 9 μήνες μόνο, τα κριτήρια που τίθενται από το υπουργείο Εργασίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιοριστικά.

Δηλαδή, από τους δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους τα τελευταία χρόνια, είναι ζήτημα εάν θα πάρουν επίδομα ελάχιστοι. Εξαιρούν όσους έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό τους Ταμείο, ακόμα και αν έχουν κάνει ρύθμιση. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Ενα άλλο εμπόδιο που βάζει η υπουργική απόφαση είναι τα εισοδηματικά κριτήρια. Το συνολικό καθαρό εισόδημα των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ».

Τα σωματεία απαιτούν:

  • «Καθολικό επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο χρόνο είναι άνεργοι.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη για όλους τους άνεργους και τις οικογένειές τους.
  • Αξιοποίηση όλου του ποσού του ειδικού λογαριασμού, για τους ανέργους».
Παράταση εισφορών στον ΕΛΓΑ

Παράταση μέχρι τις 30 Απρίλη για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΕΛΓΑ του έτους 2012, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών. Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρεται ότι η απόφαση πάρθηκε «εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο και περισσότεροι παραγωγοί αδυνατούν να καταβάλουν τα αυξημένα ασφάλιστρα, με υπαρκτό το ενδεχόμενο ένα σημαντικός αριθμός τους να μην καταβάλλει καθόλου εισφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ