Πέμπτη 21 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΠΑ
Επαφές κυβέρνησης - «Γκαζπρόμ»

Στο σφυρί ακίνητα του Δημοσίου

Γενικότητες περί συζητήσεων για «ενεργειακά θέματα» διέρρευσαν χτες κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη - δεύτερη μέσα σε 8 μέρες - επίσκεψη στην Αθήνα του αναπληρωτή προέδρου της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου «Gazprom», Α. Μίλερ, ο οποίος συναντήθηκε αρχικά με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και στη συνέχεια με τον επικεφαλής του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Γ. Εμίρη.

Τυπικά, «κύκλοι» του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται στο πλαίσιο του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Αυτό ήταν και το θέμα της προηγούμενης επίσκεψης του υψηλόβαθμου στελέχους της «Gazprom» στην Αθήνα, όταν είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Η ρωσική εταιρεία ανησυχεί για τον όρο του διαγωνισμού περί κατάθεσης εγγυητικής επιστολής στο ύψος του 20% της οικονομικής προσφοράς, που αντιστοιχεί σε 180 εκατ. ευρώ, εάν ευσταθεί ότι προσφέρει 900 εκατ. ευρώ. Η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μπλοκάρει τη μεταβίβαση ή θέσει συμπληρωματικούς ασύμφορους όρους, τότε η εγγυητική επιστολή θα καταπέσει. Γι' αυτό ζητά τροποποίηση του σχετικού όρου του διαγωνισμού. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι ο όρος είναι τυπικός σε αυτούς τους διαγωνισμούς, αλλά η συζήτηση συνεχίζεται.

Θέματα ενεργειακών επενδύσεων φαίνεται να συζητήθηκαν στη συνάντηση του Α. Μίλερ με τον υπουργό Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, έγινε και πάλι λόγος για τη διάθεση της ρωσικής πλευράς να επανεξετάσει τη διέλευση του αγωγού «South Stream» από την Ελλάδα, ένα σχέδιο που «πάγωσε» πριν από μερικούς μήνες. Προφανώς κάθε είδους ανάλογη διάθεση συναρτάται με την εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Από την κυβερνητική πλευρά επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί η δεύτερη επίσκεψη Μίλερ ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική... οικονομία! Δηλώθηκε επίσης ότι δεν τέθηκε το ζήτημα των εξελίξεων στην Κύπρο.

Τα ακίνητα

Παράταση μιας βδομάδας δόθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην κατάθεση των «δεσμευτικών προσφορών» από ιδιώτες για την εκποίηση 6 ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό.

Το θέμα φαίνεται να σκόνταψε στη δικαστική προσφυγή της Μονής Κύκκου για ακίνητο στην περιοχή της Λευκωσίας στην Κύπρο. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η Μονή Κύκκου διεκδικεί την επιστροφή του ακινήτου επικαλούμενη την παραβίαση όρου που είχε θέσει όταν πούλησε και μεταβίβασε το οικόπεδο, έκτασης 8 στρεμμάτων, στο ελληνικό Δημόσιο. Στην ίδια λίστα ιδιωτικοποιήσεων μπαίνουν και τα 4 προξενεία και προξενικές κατοικίες σε Λονδίνο, Βελιγράδι, Τασκένδη και Λιουμπλιάνα, καθώς και το κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για τη διαδρομή του νέου αγωγού Φ. αερίου (2015-05-08 00:00:00.0)
Χρυσώνουν τους «μνηστήρες» της ιδιωτικοποίησης (2013-07-13 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί στο τρίγωνο ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία (2013-06-12 00:00:00.0)
Ολοκληρώνει τα παζάρια για τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ (2013-05-25 00:00:00.0)
Προσφορές από πέντε «μνηστήρες» (2012-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ