ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαβουλεύσεις για τα συμφέροντα των αστών

Περίσσεψαν τα χαμόγελα της εκπροσώπου της ΕΕ με τους εκπροσώπους των Κοσσοβάρων Αλβανών
Περίσσεψαν τα χαμόγελα της εκπροσώπου της ΕΕ με τους εκπροσώπους των Κοσσοβάρων Αλβανών
BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέες κρίσιμες συνομιλίες με την ηγεσία Κοσσοβάρων Αλβανών και Σέρβων ξεκίνησε χτες σε Πρίστινα και Βελιγράδι η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, με στόχο ένα συμβιβασμό στο ζήτημα των εκτελεστικών εξουσιών που θα έχει Ενωση Σερβικών Κοινοτήτων Κοσσυφοπεδίου, όπως ζητεί το Βελιγράδι, ώστε παραπέρα να ανοίξει ο δρόμος και για την τυπική σύνδεση με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Από νωρίς χτες το πρωί, η Αστον είχε απανωτές συναντήσεις πρώτα με την πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και έπειτα με τον πρωθυπουργό τους, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος είχε νωρίτερα προλάβει να «ενημερώσει» τηλεφωνικά τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ. Επιπλέον, η Αστον είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει στη Βουλή του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην του «Κινήματος της Αυτοδιάθεσης», που αρνήθηκε την πρόσκληση.

Ο Θάτσι σε δηλώσεις που έκανε με το τέλος της συνάντησής του με την Αστον είπε ότι βρίσκεται στην «τελική φάση» ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας και εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων που θα συμπεριλαμβάνει μία Ενωση κοινότητας σερβικών δήμων που εντούτοις «δεν θα έχει εκτελεστικές ή νομοθετικές αρμοδιότητες».

Εκπρόσωπος της Αστον επιβεβαίωσε πως χτες το μεσημέρι η εκπρόσωπος της ΕΕ θα μετέβαινε στο Βελιγράδι για συνάντηση με τη σερβική ηγεσία, προκειμένου να της μεταφέρει τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Πρίστινα.

Οι συναντήσεις της Αστον σε Βελιγράδι και Πρίστινα θεωρούνται προετοιμασία του επόμενου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο πλευρών στις 20 τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες και πρόκριμα για το εάν η έκθεσή της θα δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όχι μόνον μεταξύ ΕΕ - Σερβίας, αλλά ενδεχομένως και μεταξύ ΕΕ και Κοσσυφοπεδίου, όπως επιθυμούν οι κυρίαρχες τάξεις στις δύο πλευρές. Αλλωστε, το ζητούμενο για τους αστούς στη Σερβία και το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο είναι πως θα διευκολυνθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στις μπίζνες τους, καθώς η ευρύτερη περιοχή εκτός των άλλων αποτελεί και ενεργειακό κόμβο.

ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Η κατάργηση της βίζας περνά ... από την Κεντρική Ασία

Η Ρωσία, που πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με την ΕΕ για την κατάργηση της βίζας, είναι διατεθειμένη να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι «Ντοζντ», ο Ανβάρ Αζίμοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας στις συγκεκριμένες συνομιλίες. Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε πως η χώρα του προτίθεται να καθιερώσει ένα καθεστώς θεωρήσεων εισόδου μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας, του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν.

Οπως σημείωσε ο Αζίμοφ, στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, εκφράστηκαν ανησυχίες ότι μετά την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου Ρωσίας - ΕΕ, την οποία επιδιώκει εδώ και πολλά χρόνια η Μόσχα, το κύμα μεταναστών από Ουζμπεκιστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν, που κατευθύνεται για εργασία στη Μόσχα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, θα μετακινηθεί προς την Ευρώπη. Ο διπλωμάτης σημείωσε πως ένα τέτοιο καθεστώς βίζας, για τους πολίτες των χωρών της Κεντρικής Ασίας που κατευθύνονται στη Ρωσία, θα μπορούσε ήδη να εφαρμοστεί από το 2015, με την έγκριση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Να σημειωθεί πως στη Ρωσία γίνονται συζητήσεις σχετικά με την πιθανή έκδοση βίζας για τους πολίτες όλων των χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Ορισμένοι βουλευτές της Κρατικής Δούμας τάσσονται υπέρ της αναγκαιότητας έκδοσης βίζας για τους πολίτες των χωρών της Κεντρικής Ασίας, εκτιμώντας πως έτσι θα περιοριστεί το φαινόμενο της «μαύρης εργασίας» και της διακίνησης των ναρκωτικών.

Οι αρχές του Τατζικιστάν ήδη αντέδρασαν στην πρωτοβουλία της Ρωσίας, δηλώνοντας πως μεταξύ των δύο χωρών δεν πρέπει να καθιερωθεί καθεστώς θεωρήσεων εισόδου, επειδή αυτό θα επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις και θα δυσκολέψει την οικονομική κατάσταση στη χώρα, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται από τα εμβάσματα που στέλνουν στις οικογένειές τους οι Τατζίκοι μετανάστες που εργάζονται στη Ρωσία.


Ι. Π.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Περιοδεία Λούλα στην Αφρική

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η έντονη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την Αφρική και οι εστίες πολέμου που συνεπάγονται δεν αφήνουν αδιάφορη τη Βραζιλία, η οποία εδώ και μία δεκαετία, με σταθερό ρυθμό έχει αναπτύξει «ισχυρούς δεσμούς», με εγχώριες κυβερνήσεις και αστικές τάξεις.

Την εκστρατεία διείσδυσης είχε σαλπίσει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συνεχίζει και έχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Βραζιλίας και την προώθηση των ιμπεριαλιστικών της συμφερόντων μέσω του «Ινστιτούτου Λούλα». Στα πλαίσια αυτού του ρόλου, ο πρώην Πρόεδρος Λούλα ξεκίνησε περιοδεία σε τέσσερις χώρες της Αφρικής, με πρώτο σταθμό την Ισημερινή Γουϊνέα, ενώ μετά θα μεταβεί στην Γκάνα, το Μπενίν και τη Νιγηρία. Κατά την περιοδεία του, ο Λούλα θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, ενώ συμμετάσχει σε διάφορες ημερίδες και Συνόδους όπως τη διήμερη σύνοδο του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ, FAO που θα γίνει στην Γκάνα. Πρόκειται για τη δεύτερη περιοδεία του το τελευταίο εξάμηνο στην Αφρική, καθώς τον περασμένο Νοέμβρη είχε επισκεφτεί τη Νότιο Αφρική, τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Κατέληξαν, μετά από βδομάδες διαβουλεύσεων, στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης οι νέοι κυβερνητικοί εταίροι του Ισραήλ: το «Ισραελ Μπεϊτένιου» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, το «Εβραϊκό σπίτι» του Ναφτάλι Μπένετ, που εκφράζει κυρίως τους εποίκους της Δ. Οχθης, και το κεντρώο νεοσύστατο «Γιές Ατίντ» του δημοσιογράφου Γιάιρ Λαπίντ. Για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, στην κυβέρνηση δε συμμετέχουν θρησκευτικά υπερορθόδοξα κόμματα, τα προνόμια των οποίων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του «Γιές Ατίντ» και του «Εβραϊκού σπιτιού» και αναμένεται ν' αποτελέσουν κύριο σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Επισήμως η κυβέρνηση επρόκειτο ν' ανακοινωθεί αργά χτες και θα ορκιστεί τη Δευτέρα, δύο μέρες πριν την άφιξη Ομπάμα.

ΚΑΪΡΟ.-- Η αστυνομία και ελεύθεροι σκοπευτές από τις ειδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες που βρίσκονταν υπό τον άμεσο έλεγχο του πρώην Προέδρου Μουμπάρακ βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των 900 διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2011. Αυτό προκύπτει από ενδελεχή έρευνα με εκατοντάδες συνεντεύξεις και συγκέντρωση στοιχείων που διεξήγαγε ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μούρσι.

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χτες στη ρωσική πρωτεύουσα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς ενημέρωσε τον Πούτιν για τις εξελίξεις και δήλωσε ότι η παλαιστινιακή πλευρά είναι πάντα «έτοιμη για πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» και ελπίζει «σε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Παρτίδες κρέατος γαλοπούλας με κατάλοιπα αντιβιοτικών, προερχόμενες από εκτροφείο στη Ρουμανία εντόπισαν χτες οι γερμανικές αρχές και ενημέρωσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η ανάλυση των ιχνών ενός στοιχειώδους σωματιδίου που ανακαλύφθηκε από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) το περασμένο καλοκαίρι προσφέρει «ισχυρές ενδείξεις» ότι είναι το περιβόητο μποζόνιο του Χιγκς (που πιστεύεται ότι δίνει μάζα στην ύλη) ανακοίνωσε χτες το ερευνητικό κέντρο CERN. Ωστόσο, στη δήλωση που εκδόθηκε δεν αναφέρεται πως ανακαλύφθηκε οριστικά το εν λόγω σωματίδιο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υπηρεσιακή κυβέρνηση στη σκιά νέας αυτοπυρπόλησης

ΣΟΦΙΑ.--

Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μαρίν Ράικοφ που παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών, αναλαμβάνοντας να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές της 12ης Μάη, υποσχόμενος, πρώτα από όλα, πως θα τηρήσει στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Ράικοφ, υψηλόβαθμος διπλωμάτης καριέρας, έσπευσε να διαλύσει τις αυταπάτες για τις δυνατότητες της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι ο ίδιος δε διαθέτει μαγικό ραβδί, για να λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Εσπευσε, ωστόσο, να δηλώσει σύμφωνα με τα συμφέροντα της αστικής τάξης που εκπροσωπεί ότι είναι «ανέφικτη και οπισθοδρομική η πρόταση εθνικοποίησης του συστήματος διανομής ενέργειας», που εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια, προκαλώντας το τελευταίο τη λαϊκή οργή για τους φουσκωμένους λογαριασμούς στην Ενέργεια, ένα αγαθό που ο λαός απολάμβανε στη διάρκεια του σοσιαλισμού με συμβολικό κόστος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ένας ακόμη Βούλγαρος αυτοπυρπολήθηκε προχτές έξω από το Προεδρικό Μέγαρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δραματική επιδείνωση της ζωής του από την κυβέρνηση πλουτοκρατίας και ΕΕ. Ο 51χρονος άνδρας λούστηκε με βενζίνη και έβαλε φωτιά λίγο και τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Πιρογκόφ της Σόφιας σε κρίσιμη κατάσταση με εκτεταμένα εγκαύματα. Πρόκειται για τον τέταρτο Βούλγαρο που αυτοπυρπολείται από τις 18 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ