ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Διοργανώνει κινητοποιήσεις 20 και 21 Μάρτη

Τις απολύσεις δύο ασκούμενων δικηγόρων κατήγγειλαν προχτές μισθωτοί δικηγόροι σε εκδήλωση της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων (ΕΑΝΔ) για τις εργασιακές συνθήκες. Η Γ. Κονουγιέρη τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Το να είναι κάποιος μισθωτός δικηγόρος δε θεωρούμε ότι είναι κακό. Το να μην έχει, όμως, δικαιώματα, να είναι ιδίως απλός υπάλληλος και διεκπεραιωτής των νομικών συμφερόντων των μονοπωλίων είναι κακό».

Δύο ασκούμενοι δικηγόροι, όπως έγραψε ο «Ρ», απολύθηκαν γιατί η πρώτη δικηγόρος συμμετείχε στην παναττική απεργία αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες της 6/2/2013 και η δεύτερη στην απεργία της 20/2/2013, όπου απείχαν από τα καθήκοντά τους και οι δικηγορικοί σύλλογοι.

Η Γ. Κονουγιέρη ανέφερε ότι τέτοια περιστατικά με απολύσεις αποτελούν έκφραση της προωθούμενης απαγόρευσης του δικαιώματος στην απεργία με το επιχείρημα περί διακοπής της «συνεργασίας». Σχετικά με τη λεγόμενη απελευθέρωση στον τομέα των νομικών υπηρεσιών σημείωσε ότι εξυπηρετεί τη στρατηγική της εξασφάλισης ενός φτηνού, ευέλικτου και πειθήνιου επιστημονικού δυναμικού για τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και τις πολυεπαγγελματικές δικηγορικές εταιρείες χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Για μας είναι δεδομένο, συνέχισε η εκπρόσωπος της ΕΑΝΔ, ότι το συμφέρον των ασκούμενων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ταυτίζεται με το συμφέρον του εργαζόμενου λαού και των αγώνων του ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους».

Η ομιλήτρια άσκησε κριτική και στην Ενωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ), καθώς και στο Σύλλογο Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων Πειραιά (ΣΝΑΔΠ) που «λειτουργούν ως φυτώριο ανάδειξης στελεχών και διαμόρφωσης εκλογικής πελατείας συγκεκριμένων κομμάτων», ενώ με τη δράση τους συμβάλλουν «στο να προωθείται η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο των δικηγόρων».

Η μία εκ των δύο απολυμένων, η Κ. Δεμέντζου, χαρακτήριζε προκλητική και τρομοκρατική την απόλυσή της. «Εχουμε δικαίωμα στην απεργία, είπε, και κανένας δε μπορεί να το στερήσει».

Ο Γ. Μαγγανάς εκ μέρους της ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, χαιρετίζοντας την εκδήλωση των ασκούμενων δικηγόρων είπε ότι θέλουν οι εργαζόμενοι να είναι μόνοι τους και να δώσουν το μήνυμα ότι το κεφάλαιο είναι παντοδύναμο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, ο Αγγ. Βρεττός, εκ μέρους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων, καθώς και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα της Νομικής Σχολής Αθήνας.

Στην τρομοκρατία των εργοδοτών προς τους ασκούμενους δικηγόρους η ΕΑΜΔ απαντά με αγώνα και κινητοποιήσεις: Στις 20 Μάρτη, στις 3 μ.μ., θα γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δύο δικηγορικά γραφεία που απέλυσαν τις δικηγόρους, ενώ στις 21 Μάρτη, στις 9 π.μ. συγκέντρωση - εξόρμηση στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση ενάντια στην πώληση στρατοπέδου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την πώληση, την οικοπεδοποίηση και την τσιμεντοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στην Πολίχνη δηλώνουν φορείς και κάτοικοι των βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και την Κυριακή 17 Μάρτη στις 11 το πρωί διοργανώνουν συγκέντρωση στην είσοδο του στρατοπέδου.

Τις τελευταίες μέρες η Στρατιωτική Υπηρεσία τοποθέτησε κλειδαριά στην είσοδο του στρατοπέδου και πινακίδα με την οποία ανακοινώνει ότι είναι παράνομη η είσοδος στο χώρο και διώκεται ποινικά.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Σταυρούπολης, Ευκαρπίας, μαζί με άλλους φορείς και συλλόγους, πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου «Παύλου Μελά» στα όρια του οποίου βρίσκεται το στρατόπεδο και απαίτησαν να πάρει απόφαση για να σταματήσουν οι στρατιωτικές απαγορεύσεις και να αποδοθεί επιτέλους στο σύνολό του το στρατόπεδο στο λαό της περιοχής.

Η διοίκηση του Δήμου δεν έβαλε σε ψηφοφορία το θέμα, δηλώνοντας ένα γενικόλογο «σ' αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε». Την ίδια ώρα βέβαια, αποδέχεται την «ιδιοκτησία» του στρατού στο χώρο αφού στέλνει τους φορείς να παίρνουν άδεια από τις στρατιωτικές υπηρεσίες για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στο στρατόπεδο.

Θυμίζουμε ότι στο στρατόπεδο «ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ» φιλοξενούνταν στρατιωτικές μονάδες μέχρι το 2002. Το 2005 παραχωρήθηκε προσωρινά για χρήση έκταση 120,4 στρεμμάτων στον πρώην Δήμο Πολίχνης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία λόγω της δίκαιης απαίτησης του πρώην Δήμου Πολίχνης να παραχωρηθεί ολόκληρο το στρατόπεδο σαν χώρος πρασίνου και αναψυχής με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Ο πρώην δήμος Πολίχνης, έκανε παρεμβάσεις, διαμόρφωσε γήπεδα, αναψυκτήριο και πάρκο με χλοοτάπητα τα οποία χρησιμοποιούνται από το λαό της περιοχής. Στην ίδια έκταση δημιουργήθηκε κι ένας κήπος από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ.

Η προσωρινά παραχωρηθείσα έκταση των 120,4 στρεμμάτων χρησιμοποιείται επίσης από τοπικούς φορείς κυρίως για εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Με ανακοίνωσή τους οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας καλούν το λαό να οργανώσει σε κάθε γειτονιά κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα των στρατοπέδων και να κλιμακώσει τον αγώνα με παλλαϊκή κινητοποίηση, παραμερίζοντας υποταγμένους δημάρχους και όσους άλλους υποκριτές.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Ε. Γερασιμίδου ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθεί: «Η απαίτηση των κατοίκων και των τοπικών φορέων της περιοχής για αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου "ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ" σαν χώρο πρασίνου υπερτοπικού οικολογικού χαρακτήρα και χώρου πολλαπλών περιβαλλοντικών οικολογικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που τόσο ανάγκη έχει η ευρύτερη περιοχή».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση σε Ηπειρο - Κέρκυρα

Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, που αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες, να οδηγήσει στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους και να εξοβελίσει την ανακύκλωση. Προχτές η αρμόδια διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, αποφάσισε την κατασκευή με ΣΔΙΤ δύο ακόμη εγκαταστάσεων διαχείρισης, αυτών της Ηπείρου και της Κέρκυρας.

Οπως ανακοινώθηκε, οι εγκαταστάσεις της Ηπείρου θα είναι δυναμικότητας 150.000 τόνων το χρόνο, ενώ της Κέρκυρας 87.000 τόνων το χρόνο και θα τις διαχειρίζονται οι ιδιώτες που θα επιλεγούν με διαγωνισμό για 27 ολόκληρα χρόνια. Η αξία των συμβάσεων των δύο νέων έργων ανέρχεται σε 210 εκατ ευρώ, ενώ οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν μέσα στον Απρίλη.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη διαγωνιστικές διαδικασίες για την παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στις Σέρρες, στη Δυτική Μακεδονία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ υπό μελέτη είναι η προκήρυξη μιας ακόμη εγκατάστασης στη Θράκη.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, δηλαδή ακόμη και την καρκινογόνα καύση. Η επιλογή θα γίνει από τους ιδιώτες επιχειρηματίες που θα αναδειχθούν ανάδοχοι, με βάση την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία τους και όχι βέβαια τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού

Eurokinissi

Συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού δίνει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Συγκεκριμένα, συμβουλεύει την Καθαρή Δευτέρα «να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για εσάς και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή».

Επίσης, «αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα σύρματα, τότε για την ασφάλειά σας:

  • μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα,
  • μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή σε στύλους ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια:

  • ειδοποιήστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή
  • επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής».
Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών ΕΘνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) διοργανώνουν εξαήμερη εκδρομή - προσκύνημα στο χωριό «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ», στην Ουγγαρία, με αναχώρηση 17 Απρίλη και επιστροφή στην Αθήνα το βράδυ της 22 Απρίλη. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο χωριό «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ» που έχτισαν, το 1950, και έζησαν εκεί Ελληνες της Πολιτικής Προσφυγιάς. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση της Ουγγαρίας, στα πλαίσια της επιχείρησης για «αποκομμουνιστικοποίηση», επιδιώκει να αλλάξει το όνομα του χωριού... Επίσης, προβλέπεται επίσκεψη σε παιδικούς σταθμούς στη Λίμνη Μπάλατον, όπου το πρώην σοσιαλιστικό καθεστώς φιλοξένησε παιδιά πολιτικών προσφύγων. Η εκδρομή περιλαμβάνει διαμονή και ξενάγηση στην πανέμορφη Βουδαπέστη.

Δηλώσεις συμμετοχής στα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως, τηλ: 210.8831.368 - 210.8222.952).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ