ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς σε Αν. Μακεδονία - Θράκη

Πολύμορφες παρεμβάσεις σε διάφορους κλάδους, με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Από την εκδήλωση που έγινε στην Αλεξανδρούπολη για την ανεργία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Από την εκδήλωση που έγινε στην Αλεξανδρούπολη για την ανεργία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και κλάδους πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με αφορμή το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Την Παρασκευή, έγιναν εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους του εμπορίου, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο της Αλεξανδρούπολης, σε καταστήματα όπως ΚΑΡΦΟΥΡ, ΤΖΑΜΠΟ, Μαρινόπουλος. Εγινε περιοδεία στη φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΡΜΑΤΕΝ στην Κομοτηνή, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις εξελίξεις στον κλάδο, καθώς ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση στην Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών ετοιμάζονται να υπογράψουν «πετσοκομμένη» κλαδική ΣΣΕ, ενώ μετέτρεψαν το επικουρικό Ταμείο σε ιδιωτικό.

Επίσης, έγινε περιοδεία στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ διοργάνωσε εκδήλωση, με θέμα: «Κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων - Ανεργία». Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών συναντήθηκε με εργαζόμενους του εργοστασίου αλλαντικών «Υφαντής». Στην Ξάνθη έγινε σύσκεψη της Ομοσπονδίας Ιματισμού με εργαζόμενους του κλάδου και τις διοικήσεις σωματείων των εργαζομένων στα εργοστάσιο VENUS και ΜΥΤΕΧ, όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι ενώ έχουν γίνει και μειώσεις μισθών αντίστοιχα.

Το Σάββατο, ξεχώρισε η σύσκεψη στο χώρο του Εμπορίου - Υπηρεσιών, με διοικήσεις των σωματείων από πόλεις της περιοχής όπου αναδείχτηκε η ανάγκη να αξιοποιηθεί η πανελλαδική Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι εργαζόμενοι της περιοχής δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα για τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου του κλάδου τους σε επαγγελματικό, με τη συμβολή των ΠΑΣΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης.

Τέλος, το απόγευμα του Σαββάτου, έγινε σύσκεψη σωματείων και εργατών του κλάδου Τύπου - Χάρτου, στην Κομοτηνή, με επίκεντρο την πάλη για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Ενοχλήθηκε η Χρυσή Αυγή

Η ανησυχία που προκαλεί η δράση του ΠΑΜΕ στη μεγαλοεργοδοσία και τους υπηρέτες της επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά. Ετσι, η Χρυσή Αυγή έσπευσε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το πλατύ άνοιγμα των ταξικών δυνάμεων στους εργάτες της περιοχής. Ετσι, την Παρασκευή, μετά την παρέμβαση που έγινε στον ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης και τη συζήτηση με τους σπουδαστές, μέλη της Χρυσής Αυγής πήγαν στο χώρο, μάζεψαν όλες τις ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους μαθητές της σχολής. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να απειλήσουν με μήνυση το Διευθυντή του ΟΑΕΔ, γιατί επέτρεψε σε «κόμματα» να μιλήσουν με τους μαθητές. Η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία, καλώντας λαό και νεολαία να αποκαλύψουν «το βρώμικο ρόλο των χρυσαυγιτών ως τσιράκια της μεγαλοεργοδοσίας, να τους αντιμετωπίσουν, να τους απομονώσουν. Πολιτικά, μέσα από το ίδιο το εργατικό, λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές. Καμία ενέργειά τους αναπάντητη. Αποκάλυψή τους παντού και ταξική απομόνωσή τους».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Επικίνδυνοι πειραματισμοί με άγρια χαράτσια

Επικίνδυνους για την ίδια τη ζωή των ασφαλισμένων πειραματισμούς μετέρχεται η συγκυβέρνηση με τη θετική λίστα φαρμάκων που ετοιμάζει καθώς περιλαμβάνει ακατανόητους περιορισμούς στη συνταγογράφηση και ταυτόχρονα μετακυλίει μεγάλα οικονομικά βάρη στον ίδιο τον ασθενή.

Η θετική λίστα, χτες, τελικά πήρε το δρόμο προς το τυπογραφείο. Πρόλαβε όμως και λειτούργησε για μια ώρα χτες το πρωί χωρίς ΦΕΚ, όπως κατάγγειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Πάντως σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι η θετική λίστα συνοδεύεται από τη λεγόμενη Ασφαλιστική Τιμή (ΑΤ), «ένα μέτρο που αποζημιώνει τα φάρμακα στη βάση του θεραπευτικού οφέλους του κάθε σκευάσματος σε σχέση με το κόστος και όχι μόνο με βάση το κόστος όπως ήταν η μέχρι τώρα αποζημίωση με βάση το φθηνότερο γενόσημο». Με βάση το υπουργείο, από το σύνολο των φαρμάκων που συνταγογραφεί ένας γιατρός, το 15% μπορούν να είναι επώνυμα, τα υπόλοιπα πρέπει να συνταγογραφούνται με βάση τη δραστική ουσία.

Στην πράξη η ΑΤ δεν είναι παρά μετονομασία της Τιμής Αναφοράς (ΤΑ) που ίσχυε με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Παρόλα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός, κατά τα ειωθότα και διαμέσου επιλεγμένων Μέσων ενημέρωσης, έκανε δηλώσεις για την εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ από τους ασφαλισμένους, όταν το τελευταίο εξάμηνο επέβαλε άγρια χαράτσια υποχρεώνοντας τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από τη τσέπη τους τη διαφορά μεταξύ της Λιανικής Τιμής (ΛΤ) και ΤΑ. Με τη νέα ρύθμιση ο ασθενής θα μπορεί να πάρει πρωτότυπο ή αντίγραφο φάρμακο αρκεί να έχει την ΑΤ, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή του μέχρι 25%. Σε περίπτωση που το φάρμακο το οποίο θα συνταγογραφήσει ο γιατρός έχει ακριβότερη ΛΤ από την ΑΤ, τότε ο ασθενής θα πληρώσει από την τσέπη του το 50% της διαφοράς ΛΤ-ΑΤ και το υπόλοιπο 50% θα το πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ.

Το παράλογο των επιλογών του υπουργείου Υγείας αποτυπώνεται στο δελτίο Τύπου με την υπόδειξη ότι για τη «σωστή εφαρμογή αυτού του μέτρου ο ασθενής πρέπει να ζητά από το γιατρό του και το φαρμακοποιό, το φαρμακευτικό εκείνο σκεύασμα που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική τιμή»! Δηλαδή ο άρρωστος θα αναγορεύεται σε γιατρό και φαρμακοποιό για τον εαυτό του, ώστε με «...αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες θα οδηγηθούν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων που έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη της ασφαλιστικής τιμής για να πάρουν μερίδιο στην αγορά και τότε ο ασθενής θα έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα φάρμακα χωρίς επιβάρυνση μιας και οι λιανικές τιμές στην πορεία θα διαμορφωθούν κοντά στις ασφαλιστικές»!!

Ούτε λίγο ούτε πολύ η συγκυβέρνηση ωθεί τον άρρωστο με δική του επιλογή και συμμετοχή να γίνει πειραματόζωο για τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απεργούν αύριο οι γιατροί

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας

Απεργούν αύριο οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά διεκδικώντας τα δεδουλευμένα των εφημεριών, να μη γίνουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και να μην καταργηθούν κλινικές και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Την απόφαση για την αυριανή απεργία πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Στις 11 πμ θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

«Η δραματική καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών (από το Νοέμβριο του 2012) έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών, που ζουν από το μισθό τους, σε ακραία απελπισία και ιδιαίτερα τους ειδικευόμενους γιατρούς» επισημαίνει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και καλεί σε συνελεύσεις και κινητοποιήσεις όλα τα νοσοκομεία Αθήνας - Πειραιά για να συζητηθεί ο τρόπος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Ακόμα, η ΕΙΝΑΠ ζητά την αύξηση του κονδυλίου για τις εφημερίες ώστε να εφαρμόζονται ασφαλή προγράμματα και την επαναφορά του τρόπου καταβολής των εφημεριών στη διαδικασία που ίσχυε μέχρι το Νοέμβρη του 2012, με μισθοδοτικές καταστάσεις από τα νοσοκομεία.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε οργάνωση της πάλης για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και οργάνωση της πάλης μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα και γι' αυτό χτυπά ολόπλευρα τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο. «Να πληρωθούμε τώρα όλα τα απλήρωτα δεδουλευμένα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας-Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να αποφασίσουν μαζική επίσχεση εργασίας όλων των εργαζομένων που έχουν απλήρωτα δεδουλευμένα, με προσωπικό ασφαλείας που θα ορίζεται καθημερινά από το Σωματείο.

Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε σύσκεψη με τους ασθενείς, εργατικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς για να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στις περικοπές, στις συγχωνεύσεις και στις απολύσεις.

Θεωρούν «μη νόμιμη» την επίσχεση εργασίας

Στο μεταξύ, γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Σ. Σημαντήρη αναφέρει ότι «είναι μη νόμιμη η άσκηση του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας» απ' τους ειδικευόμενους γιατρούς επειδή η «επίσχεση εργασίας προβλέπεται μόνο στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και όχι στο δημόσιο τομέα».

Με αφορμή και τη συγκεκριμένη γνωμάτευση, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στηρίζει και παρέχει κάλυψη στις επισχέσεις και λοιπές κινητοποιήσεις των γιατρών, ειδικευμένων και ειδικευομένων, όπως ακριβώς αυτές αποφασίζονται στις συνελεύσεις τους.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα επείγοντα, ώρα 8 πμ, οργανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ