ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποιήσεις για τα λαϊκά προβλήματα

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Τοπική Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην Ηλιούπολη πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή, διαμαρτυρόμενη για τη συρρίκνωση του τοπικού υποκαταστήματος.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθυντή της Τοπικής Μονάδας - προηγήθηκε ενημέρωση σε ασθενείς και ασφαλισμένους - ο οποίος επιβεβαίωσε εν πολλοίς τις ανησυχίες για την κατάργηση ή τη συρρίκνωση της Τοπικής Μονάδας. Επίσης, επιβεβαίωσε τη λήξη των συμβάσεων εργασίας επτά γιατρών και αναμένεται η λήξη και άλλων δύο γιατρών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, έγινε παρέμβαση για άνεργο ανασφάλιστο νέο με αιμορροφιλία που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα. Μόνο για την τελευταία διήμερη νοσηλεία του σε νοσοκομείο του ζητούν 4.000 ευρώ.

Κινητοποίηση στο ΙΚΑ της Δάφνης

Με αίτημα το σφράγισμα βιβλιαρίων όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις αλλά και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αγ. Δημητρίου πραγματοποίησαν νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ της Δάφνης. Η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας ήταν η δεύτερη σε διάστημα περίπου 10 ημερών καθώς στις 14 Μάρτη ο υποδιευθυντής του καταστήματος του ΙΚΑ είχε αρνηθεί να θεωρήσει τα βιβλιάρια καθώς - όπως είχε τονίσει - θα παραβεί το νόμο. Στην ίδια «γραμμή» κινήθηκαν για άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι του υποκαταστήματος που παρέπεμψαν τη λύση του προβλήματος σε γενικότερες κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φορέων της περιοχής και με την ολοκλήρωση της παρέλασης για την 25η Μάρτη, που έγινε στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, διαδήλωσαν μαχητικά και απαίτησαν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ξεπούλημα του πρώην στρατοπέδου και να προχωρήσει άμεσα στην απόδοσή του στο λαό για να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία των Λαϊκών Επιτροπών Πολίχνης, Μετεώρων, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας, ενώ ξεχώρισε το μπλοκ του ΠΑΜΕ. Παρέμβαση στις παρελάσεις πραγματοποίησαν Λαϊκές Επιτροπές και στους άλλους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Λαϊκές αποδοκιμασίες στους φασίστες

Την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας δέχθηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κοζάνη όταν διαμαρτυρήθηκαν για την κατάθεση στεφάνου από εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση για την 25η Μάρτη στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν χτυπώντας τους κομμουνιστές και ουσιαστικά υποβοήθησαν τους φασίστες να καταθέσουν στεφάνι στην εκδήλωση. Μάλιστα, προσήχθη ένα μέλος της ΚΝΕ, ο οποίος λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Σημειώνεται ότι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι από τη στιγμή που θα κατέθετε η Χρυσή Αυγή. Και οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Δήμο Κοζάνης και στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας είχαν «βάλει» το ζήτημα στα συμβούλια. Ωστόσο, το αίτημα να μην προσκληθούν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής απορρίφθηκε ύστερα από σχετική οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών.

Καμία ανοχή στους ναζί της Χρυσής Αυγής

Με αφορμή την πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς τη Χρυσή Αυγή να καταθέσει στεφάνι κατά το γιορτασμό της 25ης Μαρτίου, η ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της που έχει τίτλο «Καμία ανοχή στους ναζί της Χρυσής Αυγής» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο φασιστικός συρφετός της Χρυσής Αυγής κατέθεσε στεφάνι κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Κοζάνη, έπειτα από την άδεια που παραχωρήθηκε από τις Αρχές της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας με το πρόσχημα ότι αποτελεί κοινοβουλευτικό κόμμα. Είναι βαριές οι ευθύνες του περιφερειάρχη (ΝΔ), του δημάρχου Κοζάνης (ΠΑΣΟΚ), των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που ενέκριναν ή ανέχτηκαν με το λόγο τους ή με τη σιωπή τους αυτή την εξέλιξη. Είναι όλοι αυτοί που κατά καιρούς βγάζουν μεγαλοπρεπείς λόγους ή "κραυγές αγωνίας" για τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Καταγγέλλουμε επίσης τη στάση της αστυνομίας, των δυνάμεων των ΜΑΤ που επιτέθηκαν απρόκλητα σε όσους διαμαρτύρονταν για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο χώρο, αφού προηγούμενα είχαν φροντίσει να τους περικυκλώσουν. Είναι ευθύνη των εργαζομένων, του κάθε σωματείου και μαζικού φορέα, των συλλόγων γονέων με τη στάση τους και τη δράση τους να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή».

Ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και καλεί τους φοιτητές να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει Πέμπτη και Παρασκευή με θέμα «Απομονώστε τους φασίστες - Ανατρέψτε το σύστημα που τούς γεννά».

Αποδοκιμασίες σε Καστοριά - Λουτράκι

Στην Καστοριά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υποδέχτηκαν τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, κατά την κατάθεση στεφανιών στην κεντρική πλατεία της πόλης, με το σύνθημα «Εξω οι φασίστες».

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν στο Λουτράκι όταν συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν έντονα τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ε. Μπούκουρα όταν εκφωνήθηκε το όνομά του και κλήθηκε να καταθέσει στεφάνι. Μπράβοι τους ανέλαβαν δράση χτυπώντας ανθρώπους που αντέδρασαν στην παρουσία των φασιστοειδών, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία κάνοντας και χρήση χημικών.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για τη συνάντηση σωματείου - Χρυσής Αυγής

Η τοπική Γραμματεία Χαλκιδικής του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη συνάντηση που έκαναν μέλη της Διοίκησης του Σωματείου Υπογειτών των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής στα γραφεία της στο Κοινοβούλιο.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν τη στήριξη της Χρυσής Αυγής για να λειτουργήσει η μεταλλουργία χρυσού. Οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής δήλωσαν τη στήριξή τους στους εργαζόμενους και παρουσιάζοντας τη θέση της Χρυσής Αυγής, τόνισαν πως «η δραστηριότητα δεν πρέπει να παύσει μεν αλλά, η εξόρυξη του χρυσού πρέπει να γίνει από εταιρεία που θα ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο».

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χαλκιδικής του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Αποδεικνύεται ότι ο κατήφορος της ταύτισης με τα συμφέροντα της εργοδοσίας δεν έχει πάτο. Τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου ψάχνοντας συμμάχους για την εταιρεία δε διστάζουν να απευθυνθούν ακόμα και στο ναζιστικό - φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Θυμίζουμε σε όλους ότι η Χρυσή Αυγή είναι υπέρμαχος των μεροκάματων των 18 ευρώ, των δουλεμπορικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, της πλήρους ασύδοτης δράσης των επιχειρηματιών, ενώ είναι κάλπικη η θέση για δημόσια επιχείρηση στα μεταλλεία, όταν την ίδια περίοδο είναι υπέρ της ΕΕ, της απελευθερωμένης αγοράς και στην εξόρυξη του ορυκτών.

Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους: Με συνδικαλιστές ταυτισμένους με τα συμφέροντα της εργοδοσίας θα βαδίσουν στο δρόμο της αφαίρεσης δικαιωμάτων, της υποταγής στα συμφέροντα των εργοδοτών, σε μελλοντικές μειώσεις μισθών, ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και με τους μπράβους (βλ. Χρυσή Αυγή) να περιμένουν στη γωνία για όποιον τολμήσει να αντιδράσει.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απομονώσουν αυτές τις δυνάμεις, να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συγκεντρώσεις ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και με παρέμβαση των μαθητών στην παρέλαση της Ιερισσού, οι κάτοικοι συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός», στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής και στην πολιτική καταστολής της κυβέρνησης.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Στρυμονικού και του Δήμου Βόλβης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες των επιτροπών αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής. Στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού βρέθηκε κλιμάκιο της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τη βουλευτή Ελένη Γερασιμίδου.

Τη Δευτέρα η σκυτάλη του αγώνα επέστρεψε και πάλι στο λαό της Χαλκιδικής. Η μαθητική παρέλαση στην Ιερισσό μετατράπηκε σε μαχητική διαδήλωση της νεολαίας ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού και στην κυβέρνηση που με τη βία και την καταστολή θέλει να την επιβάλει. Μαθητές παρέλασαν με μάσκες στο στόμα και μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν «χημικά στα σχολεία;;; 7-3-2013».

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα μέχρι τον κόμβο της Μ. Παναγιάς και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία προς το βουνό Κάκαβος.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με μπλοκ ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ.

Στο μεταξύ χτες το απόγευμα, κατέθεσαν κοινό υπόμνημα, οι 20 κάτοικοι της Χαλκιδικής που κλήθηκαν για παροχή εξηγήσεων στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ως ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στην εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός».

Απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων

Με τη βοήθεια συνεργών τους απέξω, οι οποίοι επιτέθηκαν στις φυλακές, πυροβολώντας εναντίον των εξωτερικών φρουρών και τραυματίζοντας δυο -τον έναν σοβαρά- πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ομαδική απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων. Από τους 11, συνολικά, Αλβανούς δραπέτες έχουν συλληφθεί οι 3 και οι υπόλοιποι 8 αναζητούνται.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων, κάνει λόγο για «καταδρομικού τύπου επίθεση που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των ελληνικών φυλακών», σημειώνοντας ότι «μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι αυτοί που έλαβαν μέρος είχαν στρατιωτική εκπαίδευση».

Σε κλοιό αστυνομοκρατίας η παρέλαση

Σε κλοιό μέτρων αστυνομοκρατίας πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μάρτη στο Σύνταγμα. «Κλούβες» της Αστυνομίας, καθώς και κάγκελα είχαν τοποθετηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και στους γύρω δρόμους, εμποδίζοντας συγκεντρωμένους, γονείς και παιδιά ακόμα και να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Η πρόσβαση στην πλατεία γινόταν μόνο με διαπιστεύσεις και ειδικές προσκλήσεις. Πρόσβαση υπήρχε μόνο από την οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της Αμερικής.

Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή.

Ανάλογα μέτρα εφαρμόστηκαν στις περισσότερες παρελάσεις στην επαρχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ