ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
Σελ. /56
Στον καιρό της μετάβασης

Σημείωση για το μέλλον: Ολοι οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί φυσικού αερίου (ο TAP και ο Nabucco), εκτός από τον ρωσικό South Stream έχουν μία και μοναδική πηγή φυσικού αερίου, το κοίτασμα Shah Deniz II των Αζέρων, από το οποίο η εξόρυξη θα αρχίσει κάπου στα 2018 - 2019. Το κοίτασμα δίνει όλα κι όλα 16 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, από τα οποία τα έξι θα καταλήγουν στην Τουρκία, και 10 θα φτάνουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Απέναντί του θα έχει τον ρωσικό South Stream με δυνατότητα μεταφοράς 63 δισ. κυβ. μέτρα. Από τους δύο νέους αγωγούς μόνο ο ένας έχει ελπίδα να επιζήσει οικονομικά κι αυτός μόνο αν προστεθούν τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Αυτά τα στοιχεία ίσως να εξηγούν μερικές από τις κινήσεις που καταγράφονται αυτές τις μέρες. Αλλά αυτό είναι για ανάλυση σε άλλη στιγμή. Κρατάμε τη σημείωση, για να καταλαβαίνουμε σε ποιον χρειάζεται η κατάπαυση πυρός στο Κουρδιστάν, η συγγνώμη του Ισραήλ στην Τουρκία, η επέμβαση στη Συρία και το τσάκισμα της Κύπρου, τη στιγμή που η καπιταλιστική κρίση της είχε δώσει ήδη ένα γερό χτύπημα.

***

Προς το παρόν, καταγράφουμε πιο πεζά πράγματα: Οπως την εφαρμογή του «Ελλάς - Γαλλία - συμμαχία»: Η «Λαφάρζ» των τσιμέντων έκλεισε το εργοστάσιο στη Χαλκίδα και η «Μισελέν» ανακοίνωσε ότι κλείνει την εταιρεία εμπορίας στην Ελλάδα. Ούτε στη Χαλκίδα ούτε στα λαστιχάδικα υπήρξε απεργία. Απλά τα μονοπώλια αποφάσισαν να μεταφέρουν αλλού τη δραστηριότητά τους, γιατί τους συμφέρει καλύτερα. Δεν πρόκειται για καλούς και κακούς καπιταλιστές. Αλλά για κινήσεις αντικειμενικές. Το να παζαρεύεις μαζί τους τι θα τους δώσεις ισοδυναμεί με σίγουρη απώλεια και αυτών που έχεις. Εχεις γη, έχεις εργαλεία, έχεις εργατική δύναμη. Μπορείς και χωρίς αυτούς. Αλλά για να πας μπροστά πρέπει να 'χεις και την εξουσία.

***

Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύεις να πάθεις χειρότερα απ' όσα παθαίνουν οι λαοί στην πρώην ΕΣΣΔ, όπου καταγράφονται επίσημα πλέον πρόωροι θάνατοι, εξαιτίας μόνο και μόνο των ανατροπών που συνέβησαν στα συστήματα Υγείας.

***

Ορισμένοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ένας λαός μπορεί να πει και «όχι». Με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, άρχισαν τις αναλύσεις για τη ματαιότητα που κουβαλά κάθε «όχι», αφού κατά πως λένε στο τέλος καταλήγει «ναι». Η συζήτηση γύρω από το κυπριακό «όχι» είναι αντικειμενικά εγκλωβισμένη, γι' αυτό και επιτρέπει σε κάθε σαλτιμπάγκο να σπεκουλάρει, να εμπαίζει όποιον αντιστέκεται.

Το ΚΚΕ εξαρχής εκτίμησε ότι το «όχι» του κυπριακού λαού με το «όχι» της βουλής είχαν μια ουσιαστική διαφορά. Και έδειξε στη συνέχεια πως η αντίσταση αποκτά νόημα όταν έχει στόχο. Στην προκειμένη περίπτωση την αποδέσμευση από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με εξουσία του λαού. Αντίθετα, διάφορα «όχι» που προσπαθούν να στοιχίσουν το λαό πίσω από τα συμφέροντα αυτού ή του άλλου τραπεζίτη υπονομεύουν εξαρχής τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτήν την υπονόμευση αξιοποιούν όσοι πανηγυρίζουν για το «όχι» που έγινε «ναι». Ενα «όχι» εξ αρχής υποθηκευμένο.

***

Οσο η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κεφαλαίων προχωρά - κι αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός - τόσο θα αυξάνεται η δυστυχία του λαού. Η λύση δεν υπήρξε και δε θα βρεθεί στην επιλογή του ισχυρότερου από τους ιμπεριαλιστές. Η λύση βρίσκεται στο επίσης αντικειμενικό γεγονός ότι η κρίση εκτός από καταστροφή περιέχει και τις βάσεις για την ανατροπή.

Σ' ό,τι μας αφορά, αυτό σημαίνει ισχυροποίηση του ΚΚΕ για καλύτερα προσανατολισμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Κι απ' αυτήν την άποψη, σημαίνει και ένταση της επαγρύπνησης απέναντι σε κάθε κίνηση που αποδυναμώνει τον πυρήνα της αντίστασης - αντεπίθεσης.


ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΕΡΔΗ: «Αποχωρεί από την Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, η θυγατρική εταιρεία της Michelin, καθώς η μητρική εταιρεία προχωρά σε αναδιάρθρωση των θυγατρικών της» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΣΟΤΙΜΕΣ: «Η πιο αξιοσημείωτη πλευρά της κρίσης είναι η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία μίας ισχυρής γαλλικής φωνής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (...) Οι Γάλλοι πάντα υπερηφανεύονταν ότι παρείχαν την πνευματική ηγεσία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα (...) Ουδείς υποστηρίζει πλέον ότι η Γαλλία έχει ισότιμο ρόλο με τη Γερμανία» (από άρθρο του Gideon Rachman στους Financial Times / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΜΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ: «Οσον αφορά τους πρόωρους θανάτους αυτοί αυξήθηκαν τη δεκαετία του '90 σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ουκρανία, λόγω της ταχείας επιδείνωσης των συστημάτων Υγείας» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΡΕΒΑΝΣ ΤΟΥ ΣΚΥΜΜΕΝΟΥ: «Αναφέρομαι κυρίως στη συλλογική μας ευαισθησία η οποία έχει αναγορεύσει το "όχι", το κάθε "όχι", σε αυταξία. Στην υποκλοπή της άρνησης η οποία έχει γράψει ιστορία για λογαριασμό μιας πραγματικότητας η οποία δεν έχει τίποτε το ηρωικό. Ζητεί αποτελεσματικότητα κι εμείς της προσφέρουμε ηρωισμό. Αυτός είναι ο ηρωισμός της ήττας τον οποίον μας αρέσει να περιφέρουμε στην αγορά γνωρίζοντας πως σαν πέσει η νύχτα και μείνουμε μόνοι μάς πιάνει σύγκρυο και είμαστε έτοιμοι να πούμε χίλια ναι» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΩΣ ΕΔΩ ΗΤΑΝΕ: «Η Ευρωζώνη κουτσαίνει με τη μία κρίση να διαδέχεται την άλλη. Μπορεί (ή πρόκειται) αυτό να συνεχιστεί επ' αόριστον; Δεν ξέρω. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η στρατηγική της ανταγωνιστικής λιτότητας δεν μπορεί να φέρει πίσω την οικονομική ευημερία στην Ευρωζώνη. Εγγυάται, αντίθετα, μια αδύναμη οικονομία στην ευρωζώνη, χρέος, τραπεζικές κρίσεις, ανεργία και αδύναμες οικονομίες επ' αόριστον» (από άρθρο του Μάρτιν Γουλφ των Financial Times / ΕΘΝΟΣ).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ: «Επιδιώκεται - μέσω της καλλιέργειας ανασφάλειας - η μεταφορά καταθέσεων στις τράπεζες του ευρωπαϊκού Βορρά. Μια τέτοια εξέλιξη θα κατέλυε τον λόγο ύπαρξης του ευρώ: θα οδηγούσε σε ένα κοινό νόμισμα πολλών ταχυτήτων, με τις επιχειρήσεις του Βορρά να απολαμβάνουν πολύ χαμηλά επιτόκια και τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου να ζητιανεύουν για πανάκριβο δανεισμό! Ετσι όμως, η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και η έξοδος από την κρίση θα παραμείνουν όνειρο, παρά τις τεράστιες θυσίες» (στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ η συμφωνία για την Κύπρο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επικίνδυνα παιχνίδια

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ανατροπή όρων παιχνιδιού στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η «λύση» για την Κύπρο τρομάζει την Ευρώπη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο εφιάλτης χτυπάει την Ελλάδα

ΤΑ ΝΕΑ: Στα χαρακώματα Βόρειοι και Νότιοι

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Ο κουρέας του Βερολίνου

Η ΑΥΓΗ: Η Μέρκελ καίει την ευρωζώνη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι καταθέτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Η ΕΛΛΑΔΑ: Σχέδιο λεηλασίας καταθέσεων

ΕΘΝΟΣ: Πόλεμος νεύρων για τις καταθέσεις

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ηξεραν και ο Γιώργος και ο Μπίκας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πλασματικά, αλλαγές στην αναγνώριση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης

«Η κρίση στην Κύπρο είναι ενδογενής, προϊόν του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Κύπρου και της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ σε συνθήκες γενικότερης εκδήλωσης της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων. Δεν υπάρχει εισαγόμενη ή εξαγόμενη κρίση. Αλλωστε τα πρώτα εμφανή συμπτώματα κρίσης ξεκίνησαν στα τέλη του 2011, που για πρώτη φορά τότε τέθηκε το θέμα της προσφυγής στους μηχανισμούς της ΕΕ - Ευρωζώνης. Η κρίση θα ξεσπούσε και αν η Κύπρος δε συγκαταλεγόταν στους φορολογικούς παραδείσους, παρότι το "φουσκωμένο" χρηματοπιστωτικό σύστημα, που δεν αποτελεί κυπριακή εθνική ιδιομορφία, περιπλέκει και οξύνει την κατάσταση. Η απαξίωση των συσσωρευμένων κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών είναι εφαλτήριο για την προώθηση πολλαπλών στόχων και έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της Κύπρου σε αδύναμο κρίκο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Βεβαίως, η διαχείριση και εξέλιξη της κρίσης επηρεάζεται και από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές από αυτή, καθώς και για το ποιοι θα ωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή. Η προσφυγή για βοήθεια πότε στο ένα και πότε στο άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά το περιπλέκει περισσότερο, όπως αποδείχτηκε με τις αυταπάτες για την αξιοποίηση της καπιταλιστικής Ρωσίας, από την αστική κυβέρνηση της Κύπρου. Το εντάσσει βαθιά στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Μόνο σε συνθήκες εργατικής εξουσίας υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης των αντιθέσεων και είναι ρεαλιστική η επιδίωξη ανάπτυξης αμοιβαία επωφελών οικονομικών σχέσεων με άλλες περιφερειακές χώρες. Αυτή η εξουσία θα επιδιώξει συνεργασία με κράτη και λαούς που αντικειμενικά έχουν άμεσο συμφέρον να αντισταθούν σε οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά κέντρα του ιμπεριαλισμού. Θα επιδιώξει να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο ρήγμα που θα υπάρξει στο ιμπεριαλιστικό "μέτωπο" εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του λαού.

Ενας ο δρόμος των λαών

(...) Ο μόνος δρόμος και για τον κυπριακό λαό είναι η πάλη του για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τη δική του εξουσία. Αυτός είναι και ο δρόμος για τη διεκδίκηση ουσιαστικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Σ' αυτό το δρόμο πρέπει να συσπειρωθούν οι λαοί και των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, για να περάσει ο πλούτος που παράγεται στα χέρια των λαών» (από την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Κύπρο/ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ