ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
Σελ. /56
Επαναστατικό Κόμμα προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες

Το 19ο Συνέδριο του Κόμματός μας πραγματοποιείται σε πολύ σύνθετες συνθήκες και πρωτόγνωρες για πολλά νέα μέλη του και μέλη της ΚΝΕ, γι' αυτό το λόγο και επειδή είναι και προγραμματικό Συνέδριο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο ώριμα και ολοκληρωμένα. Στο πολιτικό σκηνικό αναστηλώνεται η σοσιαλδημοκρατία με τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από οπορτουνιστικό σε καθαρά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ενώ η διαχρονική εφεδρεία του καπιταλισμού, ο φασισμός ενισχύεται με πολλούς τρόπους, μιας και με το βάθεμα της κρίσης αυξάνεται ο κίνδυνος για την αστική τάξη, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να δυναμώσει και οι κλασικοί διαχειριστές να μην μπορούν να το ελέγξουν με τα γνωστά μέσα τους. Ο καπιταλισμός προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες με αλλαγές από την αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση, μέχρι τα εργασιακά δικαιώματα και τους τομείς της Υγείας - Παιδείας, σε όλα τα επίπεδα.

Το ίδιο οφείλει να κάνει και ένα επαναστατικό, κομμουνιστικό κόμμα, αν θέλει να είναι επαναστατικό και έτοιμο για την επαναστατική κατάσταση, για τις απότομες στροφές της ταξικής πάλης, έχει χρέος να προσαρμόζεται. Το Κόμμα μας το προηγούμενο διάστημα δεν έλειψε από καμία μεγάλη ή μικρή διεκδίκηση των εργαζομένων, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Σταθήκαμε έμπρακτα αλληλέγγυοι στους αγώνες των εργαζομένων στην Αριάδνη και την Ανακύκλωση, στη Χαλυβουργία και όπου αλλού η ταξική πάλη οξυνόταν. Δίναμε ταξική κατεύθυνση στους αγώνες, στις πανελλαδικές απεργίες. Φυσικά δεν παίζαμε σε άδειο γήπεδο. Ο ταξικός εχθρός προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μας κάνει να λοξοδρομήσουμε, να τα διπλώσουμε. Εκεί κάποιες φορές φάνηκαν και οι αδυναμίες, δυσκολίες στη δουλειά μας.

Το Κόμμα στάθηκε αταλάντευτο στο επαναστατικό του χρέος, να μη γίνει δεκανίκι του καπιταλισμού παρά τις σοβαρές πιέσεις. Με απειλές, τρομοκρατία αλλά και με δήθεν καλοπροαίρετες προσκλήσεις συνεργασίας ήθελαν να μας μαντρώσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας ή να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Ηξεραν εξ αρχής πως η ΚΕ του δεν θα υποκύψει, γι' αυτό προσπάθησαν να στρέψουν τον κόσμο εναντίον του ΚΚΕ. Κατάφεραν να το αποδυναμώσουν εκλογικά, προσωρινά. Ομως οποιαδήποτε υποχώρηση θα σήμαινε τραγικές συνέπειες για το κίνημα την επόμενη μέρα. Αυτές οι συμπληγάδες από τις οποίες πέρασε το Κόμμα μας, μας βοήθησαν να εντοπίσουμε λάθη όσο αφορά τις εκλογικές αυταπάτες που άθελά μας καλλιεργούμε μερικές φορές και εμείς οι ίδιοι μα κυρίως που έχει ακόμα η πλειοψηφία του κόσμου.

Εχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αξιοποίηση του διαδικτύου, στην πολιτιστική παρέμβαση, στον αθλητισμό, στην ιδεολογικοπολιτική ατσάλωση των οργανωμένων δυνάμεών μας και την ανάλυση των εξελίξεων. Στην προπαγάνδα του Κόμματος μέσω του διαδικτύου και στην απόκρουση φραξιονιστικής δουλειάς από blog και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν γίνει βήματα, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ο πολιτισμός είναι όπλο, το οποίο μπορεί αποδεδειγμένα να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Το ότι γίνεται από την ΚΕ και το ΚΣ μια τόσο σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να κάνουμε την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα εύκολα προσβάσιμα και πλατιά διαδεδομένη για τον καθένα, είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να το υποτιμάμε και να το αντιμετωπίζουμε πρόχειρα. Θα πρέπει να παίρνονται πρωτοβουλίες από τις οργανώσεις, στο χώρο τους, να αναδεικνύουν τον πολιτισμό. Οφείλουμε σαν κομμουνιστές να ασχολούμαστε με τον πολιτισμό, με τον αθλητισμό, με την επιστήμη, να γινόμαστε πολύπλευροι, για να μπορούμε να κατανοούμε βαθύτερα το μεγαλείο του μαρξισμού - λενινισμού, της κοσμοθεωρίας μας. Πρέπει να δούμε πιο σοβαρά τη μελέτη του Ριζοσπάστη και όλων των Κομματικών εκδόσεων, το μαρξιστικό βιβλίο. Εχουμε χρέος να είμαστε ικανοί να ερμηνεύουμε σωστά κάθε κατάσταση και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, σε όλα τα επίπεδα. Θα μπορούσε μέσω του Ριζοσπάστη ή της ΚΟΜΕΠ να γίνεται συστηματική μελέτη και ανάλυση από τη διαλεκτικοϋλιστική σκοπιά, των εξελίξεων στις επιστήμες και την τεχνολογία. Θα βοηθήσει να κατανοείται η ανωτερότητα της φιλοσοφίας μας και η επιβεβαίωσή της από την επιστημονική έρευνα. Να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και των σκοταδιστικών, αντιεπιστημονικών αντιλήψεων που προωθεί καθώς σαπίζει.

Να μην υποτιμάμε το ζήτημα της περιφρούρησης και της επαγρύπνησης. Να δούμε πρακτικά μέτρα στις νέες συνθήκες, απέναντι στα νέα μέτρα που παίρνει ο ταξικός εχθρός, με όποιο τρόπο κι αν αυτός εμφανίζεται κάθε φορά. Να αναπτύξουμε πιο ισχυρούς δεσμούς με τον περίγυρό μας στην κατεύθυνση να είναι σε ετοιμότητα, να μπορεί να λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι σε κάθε είδους επιθέσεις απέναντι στο Κόμμα. Να γίνουμε πιο αυστηροί με πρακτικά οργανωτικά μέτρα όσο αφορά τη χρήση του ίντερνετ (π.χ. σύντροφοι με profile στα social media, διατήρηση blog, ανάρτηση σχολίων κτλ) αλλά και στην αποτελεσματικότητα της οργανωμένης παρουσίας μας κρυφά ή φανερά στις σελίδες «ενημερωτικού» χαρακτήρα κτλ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ δεν μπορούσε παρά να διατυπώσει θέσεις τέτοιες που να βλέπουν μπροστά, μέχρι και την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού. Αυτό πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας και να αντιληφθούμε την ατομική ευθύνη του καθενός, στην οργάνωση του κόσμου στο χώρο δράσης μας και στη δυνατότητά του να μπορούμε να καθοδηγήσουμε τις μάζες σε σωστή, επαναστατική κατεύθυνση οποιαδήποτε στιγμή αυτό χρειαστεί. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να έρθει και μέσα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως έχει δείξει η ιστορία. Αφού λοιπόν δεν είναι στο χέρι μας να τον αποτρέψουμε και όπως φαίνεται είναι ένα πάρα πολύ πιθανό ενδεχόμενο, θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε στην κατεύθυνση, ο ένοπλος λαός να στρέψει τα όπλα του ενάντια και στην ξένη αλλά και στη ντόπια αστική τάξη, ώστε να γίνει κυρίαρχος του τόπου του. Σε ένα τέτοιο, πιθανό ενδεχόμενο θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο το πώς θα λειτουργήσουμε μέσα στις μάζες αλλά και τι ρόλο θα παίξει η Λαϊκή Συμμαχία, πώς θα οργανώσει, θα καθοδηγήσει το λαό σε αυτή την κατεύθυνση. Να αξιοποιηθεί και η ιστορική πείρα.

Το επόμενο διάστημα, όλη μας η δράση θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα την ενίσχυσης της Λ.Σ. και να δούμε πρακτικά μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση. Πώς θα μαζικοποιηθούν οι Ε.Α. του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς και μαθητείας, οι επιτροπές ανέργων των ταξικών σωματείων, η κάθε νέα μορφή οργάνωσης που μπορεί να προκύψει το επόμενο διάστημα. Να μη φοβόμαστε τις ανώριμες και άπειρες πολιτικά και αγωνιστικά μάζες που θα μπαίνουν στο κίνημα, να γίνουμε ικανοί να τις καθοδηγούμε.

Δεν αρκεί μια εξόρμηση και ας είναι καθημερινή ή το να γνωρίζουμε καινούριο κόσμο συνεχώς αν αυτόν που ήδη έχουμε γνωρίσει, δεν τον κάνουμε με την καθημερινή μας στάση σύντροφο και συναγωνιστή σε κάθε ζήτημα της καθημερινότητας. Αν ο κόσμος αυτός δεν έρθει σε επαφή με τα φύτρα της Λ.Σ., δεν θα μπορέσει να αποκτήσει αγωνιστική εμπειρία, εμπειρία μέσα στο ταξικό κίνημα. Δεν αρκεί να καλέσουμε κάποιον και να έρθει σε ένα απεργιακό συλλαλητήριο, σε μια πορεία. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τη Λαϊκή Συμμαχία, να μαζικοποιηθούν οι επιτροπές αγώνα και να αναπτύξουν πολύμορφες δραστηριότητες.


Δημήτρης Βουρλιώτης
ΟΒ Νυχτερινών - Κατάρτισης Ηρακλείου της ΚΝΕ

H ΚΕ πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες

Στο σημείωμα αυτό θέλω να δείξω βασικές πολιτικές αντιφάσεις που οδήγησαν σε μεγάλο προβληματισμό ψηφοφόρους και μέλη του κόμματος. Κόσμος απομακρύνεται από το ΚΚΕ όχι μόνο στις βουλευτικές εκλογές αλλά και στο μαζικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα έπρεπε να είναι εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης, αλλά η σημερινή ΚΕ ασχολείται με αυτό που θα γίνει στην Ελλάδα στο απώτερο μέλλον και όχι με την πολιτική τακτική που θα βάλει την πλειοψηφία του λαού σε τροχιά σύγκρουσης με το κεφάλαιο.

  • Οι πολιτικές συμμαχίες του ΚΚΕ από το 1974 μέχρι σήμερα

Το ΚΚΕ συνεργάστηκε το 1974 με το ΚΚΕεσ. στην Ενωμένη Αριστερά, στη συνέχεια σε αλλεπάλληλες τοπικές αναμετρήσεις με το ΠΑΣΟΚ στον 1ο ή 2ο γύρο, με την ΕΑΡ και διάφορους Πασοκογενείς στο ΣΥΝ, στις γνωστές οικουμενικές το '89-'90 με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την Κομμουνιστική Ανανέωση και ΔΗΚΚΙ μέχρι το 2005 πολιτικά, μέχρι και σήμερα στο ΠΑΜΕ.

Η βάση αντέδρασε θετικά στην τελευταία συνεργασία. Ομως σήμερα η ΚΕ αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας τέτοιους συμμάχους. Η ηγεσία μας ήταν σχεδόν η σημερινή. Ποιες είναι οι σημαντικότατες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές από το 2005 ως το 2010 ώστε μια τέτοια συνεργασία να είναι σήμερα αντεπαναστατική;

Μια ερώτηση: μήπως έχει γίνει κριτική στον σ. Χ. Φλωράκη και στην τότε ΚΕ για τη συγκρότηση του ΣΥΝ το 1989 και δεν το γνωρίζουμε;

  • Το ΚΚΕ , οι εκλογές και η αριστερή κυβέρνηση

Ολα τα κείμενα του Κόμματος τα τελευταία χρόνια μιλούν για τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες στις οποίες μας ωθεί το σύστημα. Μια περιφρόνηση συνοδεύει τη λέξη -εκλογές- στις τοποθετήσεις της ΚΕ. Εξετάζοντας τη στάση μας που ήταν λύση με άμεσες εκλογές το Νοέμβρη του 2011 αλλά και το Μάη του 2012 διαπιστώνουμε ότι αυταπάτες είχε μάλλον η ΚΕ. Γιατί ζητούσε εκλογές «εδώ και τώρα» εφόσον αυτές δεν επρόκειτο να φέρουν αλλαγές;

Το πρώτο αποτέλεσμα της 6 Μάη μας έδειξε ότι η σιγουριά της ΚΕ για «θετικές διεργασίες» στην εργατική τάξη ήταν τελικά φαντασίωση. Η εκλογική ήττα της 17 Ιούνη έδειξε ότι μας διακρίνει και έπαρση καθότι το βασικό μας επιχείρημα είναι εφεξής η «πολιτική ανωριμότητα» του λαού. Εχουμε απάντηση σε όλα. Διαπιστώνω ότι δε ζητάμε πλέον εκλογές (ορθά) δεν πρέπει όμως η ΚΕ να κάνει την αυτοκριτική της για τις ανακόλουθες θέσεις της του 2011-12;

Για τη σημερινή συρρίκνωση του Κόμματος, που δεν είναι μόνο εκλογική, φταίνε οι ΚΟΒ που δεν «κατανοούν» τη γραμμή της ΚΕ ή μήπως η πολιτική γραμμή για την οποία η ΚΕ δηλώνει ακόμη και μετά την ήττα δικαιωμένη και τη βαφτίζει παρακαταθήκη του κινήματος; Δεν υποτιμάται η νοημοσύνη μας;

Tη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση κανείς δεν τη ζήτησε. Ηταν μέρος της προπαγάνδας του συστήματος για να μας στριμώξει και το πέτυχε απόλυτα, μια και η δική μας προπαγάνδα ασχολήθηκε με το δέντρο και όχι με το δάσος. Το να θεωρούμε παρακαταθήκη την άρνηση συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση τη στιγμή που κανείς ταξικός αντίπαλος δεν το εύχεται, είναι ναρκισισμός και πολιτική ανωριμότητα

  • Το αντι-Συριζικό σύνδρομο, το μνημόνιο, το ευρώ και η δραχμή

Τους τελευταίους μήνες ένας υπερβολικός αριθμός άρθρων και τοποθετήσεων του ΚΚΕ αφιερώνεται στο Σύριζα. Δεν υπάρχει όμως τίποτα καινούριο στις πολιτικές του θέσεις για να εξηγηθεί αυτός ο πυρετός. Και ούτε πρέπει ο πυρετός αυτός να μας οδηγεί στο παραλήρημα.

Στην πρόταση του ΚΚΕ στη Βουλή για κατάργηση των μνημονίων ο Σύριζα είπε ναι αλλά η δική μας ΚΕ λέει ότι πρόκειται για υποκρισία (αλήθεια δεν είχαμε προβλέψει τέτοια απάντηση;).

Για την έξοδο από την ευρωζώνη ο Σύριζα λέει σταθερά όχι (Μάαστριχτ και ευρωλαγνεία) αλλά η σ. ΓΓ πρόσφατα είπε στη Βουλή ότι ο Σύριζα είναι με το λόμπυ της δραχμής - δηλαδή κατά του ευρώ.

Eμείς όμως δεν πολεμάμε το ευρώ εδώ και χρόνια επί καπιταλισμού; Συνεπώς, η προϋπόθεση λαϊκής εξουσίας για έξοδο από το ευρώ δεν προκαλεί σύγχυση σε πολλά μέλη; Γιατί ψηφίσαμε ενάντια στο ευρώ/ΟΝΕ αν το νόμισμα στο καπιταλιστικό σύστημα δεν παίζει κανένα ρόλο; Μήπως ζητούσαμε δημοψήφισμα ενάντια στο Μάαστριχτ για την εγκαθίδρυση λαϊκής εξουσίας;

Υπάρχουν σαφώς ποσοτικές αλλαγές για τις οποίες το κομμουνιστικό κίνημα πάντα δίνει μάχες, και υποπτεύομαι ότι η KE το «ξέχασε» για να αιτιολογήσει την καινούρια «εμπλουτισμένη» της γραμμή.

Εστω. Γιατί όμως το ΚΚΕ ζητά από το αστικό Κοινοβούλιο -Ιούλιος 2012- κατάργηση των μνημονίων, χωρίς λαϊκή εξουσία και μαζεύει υπογραφές; Πρόκειται για γκάφα ή για νέα αυταπάτη;

  • Το ΚΚΕ και τα άλλα κινήματα

Διαβάζοντας τα επίσημα κείμενα καταλήγουμε ότι το ΚΚΕ έχει αναλάβει την καθοδήγηση του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος (πάλι ο ναρκισισμός). Κανείς δε μας ανέθεσε αυτό το καθήκον. Τίποτα δεν ξεφεύγει: ο Μ. Θεοδωράκης με τη Σπίθα δουλεύει για το σύστημα, η ορθόδοξη Εκκλησία καιροσκοπεί με τα μνημόνια, το κόμματα του ΚΕΑ είναι οπορτουνιστικά (όντως, όμως γιατί συγκροτούμε μαζί τους την αριστερή Ευρωομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο;), το ΚΚ Κούβας οδεύει προς τον οπορτουνισμό και το ΚΚΕ του κάνει μαθήματα επανάστασης, όλα τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής είναι όργανα της σοσιαλδημοκρατίας. Τελευταία όμως ανακαλύψαμε ότι η Βενεζουέλα κινδυνεύει. Θα έλεγα όχι μόνο η Βενεζουέλα - όπως όχι μόνο η Χιλή του Αλιέντε. Γιατί όμως αγαπητοί σύντροφοι της ΚΕ οι «Δούρειοι ίπποι» του κεφαλαίου κινδυνεύουν;

Μας έχει ξεφύγει όμως το μνημονιακό ΑΚΕΛ (υπέρ σχεδίου Ανάν), κόμμα «αδελφό». Πως έτσι;

  • Συνοπτικά

Η χρεοκοπία της «Τυποεκδοτικής», το πάνε-έλα με τον «902 TV», οι συνεχείς απολύσεις στο «Ρ» και η οικονομική κρίση του ΚΚΕ είναι σημαδιακή προειδοποίηση.

«Πρέπει να μάθουμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά για να σμίξουμε τον κόσμο» που λέει και ο σ. ποιητής. Για να γίνουμε Κόμμα επαναστατικό και μαζικό, όχι αριστερίστικη γκρούπα που αρέσκεται σε ασκήσεις επί χάρτου. Η υποτίμηση των αντιπάλων τα τελευταία 3 χρόνια απέδειξε τη δική μας κατωτερότητα. Το ΚΚΕ δεν πρέπει απλώς να προβλέπει, αλλά να αποτρέπει τα σχέδια του κεφαλαίου στηριζόμενο στο λαό. Δυστυχώς, αυτό δε γίνεται, το λαϊκό κίνημα απειλείται σήμερα με ιστορική ήττα.

Ελπίζω η νέα ΚΕ να δει τον κίνδυνο και να εμποδίσει με τις λαϊκές δυνάμεις τέτοιες εξελίξεις.


Χρήστος Τράκας
Δρ. Πυρηνικός Μηχανικός - Παρίσι

Σκέψεις μπροστά στο Συνέδριο

Σε γενικό επίπεδο εκτιμώ σαν θετικό γεγονός ότι στις θέσεις γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια να αποτιμηθεί η κοινωνική - οικονομική - πολιτική κατάσταση τόσο της Ελλάδας όσο και παγκοσμίως ώστε να έχουμε υπόψη μας κάτω από ποιες συνθήκες παλεύουμε και τι ακριβώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Θεωρώ θετικό επίσης ότι γίνεται διεξοδική κριτική στις αδυναμίες που έχουμε στον τρόπο δουλειάς μας και δίνεται με σαφήνεια έμφαση στα βήματα για την αποτελεσματικότερη δράση μας.

Για την εκτίμηση των εξελίξεων

Οσο αφορά «τη νέα οικονομική κρίση του 2012 στην Ευρωζώνη», θεωρώ ότι χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Εκτιμάμε ότι το 2012 η Ευρωζώνη άρχισε να μπαίνει σε καινούριο κύκλο κρίσης πριν καν προλάβει να περάσει ουσιαστικά σε φάση ανάπτυξης. Το άρθρο «οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις» της ΚΟΜΕΠ βάζει κάποιες πτυχές της, νομίζω όμως ότι χρειάζεται με την ευκαιρία του συνεδρίου να εκτιμηθεί και να εκφραστεί με σαφήνεια ποια είναι η αιτία και οι διαστάσεις αυτού του γεγονότος, τι σημαίνει για τις οικονομικές - κοινωνικές εξελίξεις η εμφάνιση κρίσεων με αυτό τον κύκλο και με αυτό το ρυθμό και πώς μεταφράζεται αυτό και σε πράγματα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Στη συνέχεια αυτή η επεξεργασία να δοθεί ανοιχτά προς αξιοποίηση όπως είχε γίνει και στην αρχή της προηγούμενης κρίσης.

Για την κοινωνική σύνθεση και εξειδίκευση της δουλειάς στις γυναίκες

Στη συνέχεια όσο αφορά τις βασικές τάσεις στην κοινωνική σύνθεση πιστεύω επίσης ότι πρέπει να γίνει εκτενέστερη αναφορά στη σύνθεση της κάθε κατηγορίας που αναφέρεται σε γυναίκες και σε νεολαία. Εχοντας μπροστά μας τα επίκαιρα στοιχεία μπορούμε να προσανατολίσουμε καλύτερα και να εξειδικεύσουμε τη δουλειά μας ανά τομέα και κλάδο δουλειάς. Για παράδειγμα, στον κλάδο του εμπορίου ή των ξενοδοχοϋπαλλήλων όπου κατά κύριο λόγο απαρτίζονται από γυναίκες (που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα και πλήττονται ακόμα περισσότερο από την αντιλαϊκή πολιτική) δε θα πετύχουμε αποτελεσματική παρέμβαση αν δεν έχουμε πολύπλευρη προσέγγιση των εργαζόμενων γυναικών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους και αντίθετα πηγαίνουμε γενικά, αποσπασματικά και αφήνουμε τις πτυχές του γυναικείου ζητήματος που τις αφορούν, σε κάποιο επετειακό κάλεσμα. Χρειάζεται λοιπόν όπου υπάρχει να ενισχύσουμε αυτή τη στοχευμένη δουλειά στο κόμμα και στο μαζικό κίνημα αλλά και εκεί που είναι αδύναμη να την τοποθετήσουμε σε γερά πόδια.

Περεταίρω θα ήθελα να σημειώσω ότι η εκτίμησή μας για την κοινωνική σύνθεση χρειάζεται να λάβει υπόψη και τους νέους επιστήμονες αλλά και ανειδίκευτους εργαζόμενους και άνεργους που καταφεύγουν στη μετανάστευση. Ακόμα και με μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ φαίνεται ότι το 2012 30.000 νέοι επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό και κυρίως στην ΕΕ. Χρειάζεται λοιπόν να αποτυπώσουμε αυτό το ποσοστό και να το λάβουμε υπόψη μας γιατί φαίνεται αρκετά σημαντικό, ειδικά αν σκεφτούμε ότι μια πλειοψηφία από αυτούς τους (υποψήφιους) εργαζόμενους δεν είχε την «ευκαιρία» να καταφύγει σε αυτή τη λύση για σπουδές, όπως ίσως ήταν παλαιότερα μια τάση, αλλά τη χρησιμοποίησε για εργασία η οποία συνήθως για τα δεδομένα της χώρας προορισμού είναι επίσης κακοπληρωμένη και χωρίς αρκετά από τα εργασιακά δικαιώματα. Το κόμμα μπορεί και χρειάζεται να σχεδιάσει την παρέμβασή του και στον κόσμο αυτό.

Δράση στη Λαϊκή Συμμαχία και τα Σωματεία

Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να περάσω στο ρόλο μας στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και της Λαϊκής Συμμαχίας. Πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να ξεπερνάμε την στείρα καθηκοντολογία και η δουλειά στα Σωματεία και στους μαζικούς φορείς να είναι υπόθεση και έννοια όλου του δυναμικού μας και όχι αποκλειστικά αυτών που αναλαμβάνουν κάποια συγκεκριμένη ευθύνη. Η αλληλεγγύη (η πραγματική ταξική αλληλεγγύη...) για παράδειγμα, που μπαίνει μπροστά αυτή την περίοδο, μπορεί να επιτευχθεί κατά τη γνώμη μου μόνο μέσα από ζωντανό εργατικό κίνημα όπου το σωματείο και οι σύλλογοι είναι χώροι συνάντησης, συζήτησης, εκδηλώσεων... εκεί που θα μπορέσουμε οργανώσουμε και να κερδίσουμε έστω και κάποιες πρόσκαιρες διεκδικήσεις, για παράδειγμα από το να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι άνεργοι μέχρι το μπλοκάρισμα των αντιλαϊκών νόμων στους εργασιακούς χώρους.

Αντίστοιχα χρειάζεται να κινούμαστε και στη δουλειά με τις Λαϊκές Επιτροπές. Να νοιαζόμαστε μέσα από αυτές να βγαίνουν μπροστά εργαζόμενοι, γυναίκες, νέοι που οι εξελίξεις τους έκαναν να βγουν από το σπίτι τους και που μπορούν θετικά να βοηθήσουν τη δράση του ταξικού κινήματος. Αυτό όμως που έβαλα σε μια γραμμή χαρτιού για να το δούμε στην πράξη πρέπει να μετράμε κάθε μέρα και από ένα μικρό βήμα. Να νοιαζόμαστε για την ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης των εργαζομένων, των γυναικών και των νεολαιών που προσεγγίζουμε για να μπορέσουμε να τους απεγκλωβίσουμε από τα ρεύματα που οπορτουνισμού όπου φάνηκε ότι επέδρασαν τόσο δυνατά το τελευταίο διάστημα ώστε να επηρεάσουν και κόσμο που τον είχαμε πλάι μας σε δράσεις Σωματείων αλλά στην περίπτωση των εκλογών δε ξέφυγε από τη λογική του πρόσκαιρου.

Τέλος, στα χρόνια που έχω την χαρά να είμαι μέλος του Κόμματος διαπιστώνω ότι οι κομμουνιστές γνωρίζοντας από πού έρχονται έχουν το ένα μάτι στο πόδι που πατάνε και το άλλο στο δρόμο μπροστά τους. Καλώς λοιπόν διαπιστώνουμε ότι έχουμε φτάσει αρκετά μακριά με πολύ αγώνα και θυσίες, καλώς χαράζουμε την πορεία μας μέχρι το επόμενο συνέδριο αλλά για να πετύχουμε και τους στόχους που βάζουμε πρέπει να πληθύνουμε και να δυναμώσουμε.


Ασημίνα Καραμπέτσου
ΝΕ Χαλκίδας - Θήβας

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Καταρχάς, με βάση την οικονομική ανάλυση της ΚΕ και τον προσδιορισμό της θέσης της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα ορθά η επαναστατική αλλαγή χαρακτηρίζεται «σοσιαλιστική». Θα μπορούσε ίσως να γίνει μια διεξοδικότερη ανάλυση με βάση το έργο του Λένιν, και τα χαρακτηριστικά που αποδίδει στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Σημαντικότατη συνεισφορά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της χώρας συνιστά ο δημιουργικός εμπλουτισμός του Σχεδίου Προγράμματος με τις επεξεργασίες του 18ου Συνεδρίου. Δίνεται επιστημονική απάντηση στο ερώτημα «ποια είναι φιλολαϊκή εναλλακτική λύση;» σε συνθήκες βαθιάς ιδεολογικής κρίσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μετά τις αντεπαναστατικές αλλαγές.

Ως προς τα άμεσα καθήκοντα του Κόμματος στην ανάπτυξή της λαϊκής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική γραμμή, η «εγκατάλειψη» του όρου «αντιιμπεριαλιστική γραμμή πάλης» είναι σωστή στο βαθμό που αναδεικνύει τον ιμπεριαλισμό ως σύστημα κυριαρχίας των μονοπωλίων και όχι σαν μια γενική και αόριστη πολιτική επιθετικότητας. Η τελευταία αντίληψη εύκολα ενσωματώνεται σε αστικές επιδιώξεις σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ατονήσει η παρέμβαση του Κόμματος στην Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η δράση και ενημέρωση για το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αντίστοιχα, δε θα πρέπει να υποτιμηθεί στο σήμερα ο αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η καταστολή αξιοποιείται για το σπάσιμο εργατικών αγώνων, την καλλιέργεια φόβου και μοιρολατρίας στην εργατική τάξη - στοιχεία που μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης.

Συμφωνώ στο διακηρυγμένο στόχο της κατάκτησης της εργατικής λαϊκής εξουσίας που έχει η συμμαχία, γιατί εξασφαλίζεται η καταδίκη των αστικών διαχειριστικών λύσεων και καλλιεργείται στη λαϊκή συνείδηση η αναγκαιότητα για μια βαθύτερη αλλαγή ιδιαίτερα σε συνθήκες που περιγράφει η Θέση 28Α για τα όρια του συνδικαλιστικού αγώνα και γίνεται επιτακτικό σε επίπεδο οικονομικού αγώνα, η άμεση σύνδεσή του με τον πολιτικό. Ωστόσο, στην καθημερινή δράση του Κόμματος ο στόχος της «λαϊκής εξουσίας» απολυτοποιείται, ανεξάρτητα από προθέσεις. Πολλές φορές κάτω από την ανάγκη για αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας δε λαμβάνεται σωστά υπόψη ο συσχετισμός δυνάμεων και οι αντιφάσεις στη μικροαστική αλλά και εργατική συνείδηση σε περίοδο κρίσης - στοιχεία απαραίτητα για τον καθορισμό των κατάλληλων συνθημάτων και μορφών πάλης για την ανάπτυξη ταξικής συνείδησης. Συνακόλουθα επηρεάζεται η προπαγάνδα και η εκλαΐκευση. Το παραπάνω πολιτικό συμπέρασμα εξηγεί σε ένα βαθμό στη Θέση 48, την εκτίμηση πως η «η επιβεβαίωση της ορθότητας της στρατηγικής διαμόρφωσε ένα πνεύμα εφησυχασμού» και τη 49, όπου συνάγεται η αδυναμία «να δρα το Κόμμα μέσα σε συνθήκες όπου και αυθόρμητα μπαίνουν λαϊκές μάζες και ο αντίπαλος έχει τη δυνατότητα να τις ενσωματώνει με τα τεράστια μέσα που διαθέτει».

Οι γρήγορες και μεγάλες αλλαγές στην ταξική διάρθρωση σε συνθήκες κρίσης δημιουργούν αντιφάσεις στη λαϊκή συνείδηση που πλήττεται αφενός λόγω της σχετικής διάστασης συμφερόντων μεταξύ εργατικής τάξης και μικροαστικών στρωμάτων και αφετέρου λόγω διαφοροποιήσεων μέσα στην ίδια την εργατική τάξη. Η επίθεση του κεφαλαίου δεν έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά σε όλους τους κλάδους. Ετσι, ως προς την παρέμβαση του Κόμματος, μπορεί το ίδιο σύνθημα, πλαίσιο πάλης ή ελιγμός σε έναν εργασιακό χώρο να είναι σωστός και λάθος σε έναν άλλο. Το Κόμμα κρίνεται, παίρνοντας υπόψη τις αλλαγές στην ταξική διάρθρωση, στο κατά πόσο θα φέρει τέτοιες πολύ φυσιολογικές αντιφάσεις με την μπάντα της εργατικής τάξης. Και η απάντηση στο παραπάνω καθήκον δε δίνεται φυσικά με την εγκατάλειψη του στρατηγικού στόχου, αλλά αντίθετα με την επιλογή της κατάλληλης τακτικής που μπορεί σε κάποια περίπτωση να δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε λιγότερο σημαντικά ζητήματα, αλλά θα εκμεταλλεύεται μη κατασταλαγμένες φιλεργατικές διαθέσεις, εξυπηρετώντας τη στρατηγική. Αδύναμα στεκόμαστε σε αυτά τα ζητήματα, κάτι που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό σχετίζεται με το Πρόγραμμα και με το πως εκεί καθορίζονται τα άμεσα καθήκοντα σε μη επαναστατικές συνθήκες.

Πρέπει να γίνει καθαρό στο τελικό κείμενο του Προγράμματος πως στα πλαίσια της συμμαχίας ενδέχεται να γίνει κατά περίπτωση με τον οποιοδήποτε ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός και υποχώρηση που προωθεί τα εργατικά συμφέροντα, το καθήκον για αλλαγή τάξης στην εξουσία, αξιοποιεί το παραμικρό ρήγμα στην αστική εξουσία, όλες τις μορφές πάλης, εκμεταλλεύεται την παραμικρή ταλάντευση υπέρ της εργατικής τάξης ώστε να συγκεντρώνονται δυνάμεις σε επαναστατική γραμμή.

Αντίθετη στα παραπάνω είναι η Θέση 67. Δεν είναι δυνατό από τώρα να προβλεφθούν όλοι οι παράγοντες που θα επιδράσουν στην ταξική πάλη ειδικά σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, έτσι ώστε να αποκλειστεί η συνεργασία με ένα οπορτουνιστικό κόμμα, αρκεί να εξασφαλίζεται σε όλες τις συνθήκες η οργανωτική αυτοτέλεια του Κόμματος, η σκληρή ιδεολογικοπολιτική διαπάλη με τον οπορτουνισμό, η ενίσχυση των κοινωνικοταξικών χαρακτηριστικών της συμμαχίας. Σε γενικές γραμμές με καλύπτει η διατύπωση του ισχύοντος Προγράμματος «Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τα άλλα κόμματα όχι μόνο με βάση τις διακηρύξεις, το πρόγραμμα και τους στόχους τους, αλλά και από το πώς υπερασπίζονται τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων και στηρίζουν τους αγώνες τους». Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται υπόψη ο διαβρωτικός χαρακτήρας του οπορτουνισμού για το επαναστατικό εργατικό κίνημα αντικειμενικά και υποκειμενικά.

Επιπλέον, η μη αναφορά στο ενδεχόμενο σχηματισμού αντιμονοπωλιακής κυβέρνησης στο έδαφος του καπιταλισμού, «σπάει» κοινοβουλευτικές αυταπάτες που ενδεχομένως συντηρούνταν στο ισχύον Πρόγραμμα, διαπαιδαγώγησαν οπαδούς μας στη λογική της «ανάθεσης». Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα στη θεωρητική θεμελίωση αυτής της επιλογής στο βαθμό που αυτό γίνεται στη Θέση 28Ε. Στο συμπέρασμα πως «είναι σίγουρο ότι η αστική εξουσία δε θα ταλαντευτεί καθόλου να ακυρώσει με κάθε τρόπο αυτό το ενδεχόμενο (να εκφραστούν κοινοβουλευτικά λαϊκές διαθέσεις για φιλολαϊκή διέξοδο)», αν εννοείται πως η αντίδραση των αστών είναι σίγουρη ανεξάρτητα από το επίπεδο της εργατικής τάξης και τη δράση των μαζών, τότε υποτιμάται η πολιτική αστάθεια σε συνθήκες κρίσης και όξυνσης της ταξικής πάλης. Αντίθετα, θα μπορούσε να επισημανθούν στοιχεία της διεθνούς πείρας, τα οποία εξασθενίζουν το ενδεχόμενο ανοχής έστω και μερικής από την αστική τάξη. Κοντολογίς, η μη αναφορά στο Πρόγραμμα δε σημαίνει εγκατάλειψη του ενδεχομένου, όπως αυτό περιγράφεται στο ισχύον Πρόγραμμα.

Τέλος, επειδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕ στον απολογισμό δράσης πολλές αδυναμίες έχουν να κάνουν με φαινόμενα «μονομέρειας πείρας και προσανατολισμού» από τα στελέχη και τα όργανα, αλλά και με τη μεταφορά ξεπερασμένης ή αναντίστοιχης στη στρατηγική του Κόμματος πείρας και τρόπου δουλειάς, η νέα ΚΕ θα πρέπει να φροντίσει για τη δημιουργική εφαρμογή του άρθρου 23 για την πολιτική ανάδειξης στελεχών.


Στέφανος Λυκίδης
ΚΟΒ ΝΟΠΕ, Θεσσαλονίκη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ