ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
Σελ. /56
Σκέψεις για τις Θέσεις

Οσο τα χρόνια περνούν, ο καπιταλισμός σαπίζει, και γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι μόνο ο κομμουνισμός θα απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητες της ανθρωπότητας, θα μπορούν ανεμπόδιστα να αναπτυχθούν οι ικανότητες του κάθε ατόμου, που θα χαίρεται να τις αναδεικνύει, χαρίζοντάς τες στην κοινωνία. Ο κομμουνισμός είναι αυτό που θα μαγνητίσει εκ νέου δισεκατομμύρια εργαζομένων.

Παρόλο που η ανάγκη επιβάλλει να είναι διαρκώς στο προσκήνιο η Εργατική Λαϊκή Εξουσία, στην πράξη και στον προσυνεδριακό διάλογο δεν πολυαπασχολεί, σαν κάτι απόμακρο, που έχουμε το χρόνο να ξανασυζητήσουμε.

1) «Θα ψηφίσω ΚΚΕ παρόλο (!) που είμαι άνεργος», είπε σκεφτικός ένας οπαδός μας, πριν τις εκλογές του Μάη και έκανε άθελά του την πιο καίρια κριτική.

Είναι αληθινό ότι έχουμε διολισθήσει σαν Κόμμα, από πάνω μέχρι κάτω, στην ευκολία τού να διακηρύττουμε την επαναστατική μας λύση, και έχουμε λειψό προσανατολισμό στο πώς να συνδεθεί αυτή με την πάλη για τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες. Επιπλέον δρούμε πολλές φορές χωρίς προνοητικότητα, με σύγχυση, με άστοχη έπαρση, με επιθετικότητα, σαν να είμαστε «κουρασμένοι», αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα στην εχθρική και «φιλική» προπαγάνδα, ότι τελικά εφαρμόζουμε το όσοι πιστοί προσέλθετε και ότι βγάζουμε την ουρά μας έξω από τις ευθύνες. Χαρακτηριστικά, ενώ ανεμίζαμε τα επαναστατικά μας φλάμπουρα, δεν αντιληφθήκαμε εδώ και δύο - τρία χρόνια το βάθος της κρίσης, το πόσο μαζική θα ήταν η φυγή από το δικομματισμό, πόσο μεγάλη ανάγκη υπήρχε στο πολιτικό - οικονομικό σύστημα να ανανεωθεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έλειπε σοβαρός σχεδιασμός ακόμη και για την υποδοχή των νέων δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και πορείες του ΠΑΜΕ, πόσο αρνητική επίδραση θα είχε ένα κακό για μας εκλογικό αποτέλεσμα.

2) Χρειάζονται επιπλέον προσπάθειες και βαθύτερες αναλύσεις της κατάστασης (σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες) ώστε να πειστεί ο εργαζόμενος ότι φταίει ο καπιταλισμός και όχι κυρίως η συγκεκριμένη διαχείρισή του ή η ανισότιμη θέση της Ελλάδας.

Είναι εδραιωμένη στο λαό η πεποίθηση ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν χωρίς μεγάλο αγώνα και να καλυτερέψει άμεσα η ζωή. Κάθε 10 - 15 χρόνια όταν συσσωρευόταν αγανάκτηση, η άρχουσα τάξη έδινε διέξοδο, άλλοτε προτείνοντας «Εκσυγχρονισμό», «Αλλαγή», «Επανίδρυση», τώρα «Αντιμνημονιακό μέτωπο», κλπ., και ο λαός έσπευδε σε εκλογές να χωθεί στον ίδιο λάκκο. Ο λόγος δεν είναι μόνο η καταιγιστική προπαγάνδα, οι ανατροπές, αλλά βάραινε το γεγονός ότι το σύστημα εξασφάλιζε για μακριά περίοδο μικρή ή μεγαλύτερη βελτίωση της «καταναλωτικής» θέσης και των εργατών. Επιπρόσθετα πρέπει να αξιολογηθεί ότι τις ραγδαίες και θαυμαστές τεχνολογικές εξελίξεις που μπήκαν στη ζωή τις προσλάμβαναν σαν και δική τους πρόοδο. Το σκηνικό αυτό ανατράπηκε βίαια. Μειώθηκαν κατά εκατομμύρια «οι ευχαριστημένοι σκλάβοι που απαρνούνταν την ιδέα εξάλειψης της σκλαβιάς», άρα να μη βλέπουμε κυρίως τους κινδύνους οπισθοχωρήσεων σαν δικαιολογία των λαθών μας, αλλά τις νέες δυνατότητες που ξανοίγονται.

3) Στις Θέσεις δεν αξιολογείται με σαφήνεια ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξάρτηση ακόμη και στους κρίσιμους τομείς, όπως διατροφή, εργαλειομηχανές, τεχνολογία, επιστήμη, καύσιμα, πέραν της πολιτικοστρατιωτικής πρόσδεσης.

Επίσης ότι ο ελληνικός καπιταλισμός και η άρχουσα τάξη υποβιβάστηκε κανά - δυο κατηγορίες στο «πρωτάθλημα» του ιμπεριαλισμού και απειλούνται με «μεταγραφή» βασικοί παίχτες - επιχειρήσεις της. Σε ΗΠΑ και ΕΕ δηλώνεται ανοιχτά και με πολλαπλές στοχεύσεις ότι για το μέγεθος της ελληνικής κρίσης φταίνε «οι οικονομικές και πολιτικές μας ελίτ». Ακόμα και αν βρεθεί μεγάλη ποσότητα υδρογονανθράκων θα ξεπουληθούν φθηνά, και δεν θα ακολουθηθεί το παράδειγμα της άρχουσας τάξης της Νορβηγίας που καθυστέρησε την άντληση πετρελαίου μέχρι να αναπτύξει δική της τεχνολογία.

Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τα «αιτήματα» για εκσυγχρονισμό και απεξάρτηση αντιμετωπίζονται μόνο με σκληρή δουλειά και όχι με απλουστεύσεις του τύπου ο καπιταλισμός είναι ίδιος παντού, ή ότι υπάρχει αλληλεξάρτηση των οικονομιών των κρατών. Χαρακτηριστικά, ακόμη και το πανίσχυρο εφοπλιστικό μας κεφάλαιο ελάχιστα εδράζεται στην ισχύ του ελληνικού καπιταλισμού, των τραπεζών κλπ.

Το Πρόγραμμα θα μαγνητίζει τόσο περισσότερο όσο πιο ξεκάθαρη είναι η «ταυτότητά» μας. Νομίζω ότι γίνονται βήματα μπροστά, με προϋπόθεση να υπάρχει συνείδηση της σημασίας που έχει η σωστή διαχείριση της γραμμής, και καταθέτω τέσσερις παρατηρήσεις:

α) Το πρόγραμμα λέει χοντρικά ότι μπορούν οι πολιτικές μας πλάτες να σηκώσουν σχεδόν μόνες το βάρος της επαναστατικής πορείας και η ηγεσία μας, που έχει όλη την εικόνα των δυνάμεών μας, αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη.

β) Το πρόγραμμα νομίζω πως αντιστοιχεί περισσότερο σε χώρα με καπιταλισμό πιο «ανεπτυγμένο» και «ορθολογικό», με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό μισθωτών.

γ) Σήμερα που τα μονοπώλια οδηγούν σε αφανισμό ή σε μεγάλη υποβάθμιση εκατομμύρια μικρέμπορους, αγρότες, την εργατική αριστοκρατία, την κρατική υπαλληλία, ως και τη μικροϊδιοκτησία, είναι πιο σκόπιμο να μην παρατίθενται «λεπτομέρειες», ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην προπαγάνδα τους για αντεπιθέσεις του τύπου «το ΚΚΕ θα σας αφανίσει και θα σας κάνει ανειδίκευτους εργάτες...!».

δ) Οι Θέσεις σχετικά με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση πετυχαίνουν ώστε να απαλλαγούμε από θεμελιώδη σφάλματα που οδήγησαν τη Σοβιετική Ενωση στην ανατροπή. Εχω τώρα πιο εδραιωμένη τη γνώμη ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά στην έρευνα ορισμένα θέματα που παίζουν σπουδαίο ρόλο για να στηρίζει ενεργά ο λαός τον Σοσιαλισμό, και ένα απ' αυτά είναι το πώς εννοούμε το «ανάλογα με την εργασία» στην κατανομή. Στη Σοβιετική Ενωση εξ αρχής, ακόμη και στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως λέγονταν, εκεί δηλαδή που κυοφορούνται οι κοινωνικές διεργασίες, η όλη δομή, οι σχέσεις, οι λειτουργίες είχαν μορφή καπιταλιστική και περιεχόμενο σοσιαλιστικό (κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικός σχεδιασμός, Σοβιέτ) και η αντίφαση αυτή οδήγησε τους εργάτες να μην υπερασπίσουν το σύστημα, από το οποίο είχαν προ πολλού αποξενωθεί.

Δηλαδή, η ισχύς του νόμου της αξίας, η ανακήρυξη σε νόμο της σοσιαλιστικής οικονομίας της «σταθερής αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας», της κατανομής ανάλογα με την ποιότητα και ποσότητα εργασίας, η εξύψωση σε αρχή της «ιδιοσυντήρησης» των επιχειρήσεων, ο ρόλος του χρήματος, η ανάπτυξη ενός περίπλοκου, λογιστικού τύπου, συστήματος αμοιβών και υλικών κινήτρων, ο ρόλος του διευθυντή κλπ. ήταν απαραίτητα σαν στοιχεία - εργαλεία της οικονομίας και δεν πρόκειται για λάθη της σοβιετικής οικονομικής θεωρίας. Αν είναι έτσι οδηγούμαστε σε πιο βαθιά ...νερά!


Χρήστος Κορδάς
ΚΟΒ Ταμπαχάνων, Πάτρα

Νέοι καιροί, παλιά λάθη με νέα μορφή 1

Το πρόγραμμα που ψηφίστηκε στο 15ο Συνέδριο βοήθησε το Κόμμα μας να ανταποκριθεί στα βασικά καθήκοντα της ταξικής πάλης. Στην περίοδο που βαδίσαμε, με βάση τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, δεν ήταν αντικειμενικά δυνατό να πραγματοποιηθεί το σύνολο του Προγράμματος. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, και ενώ οι προβλέψεις του 15ου Συνεδρίου επιβεβαιώνονται από τη ζωή, η ΚΕ αποφάσισε να μην πορευτεί με αυτήν την προγραμματική αντίληψη, αλλά να εισάγει μια νέα σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση.

Ο πυρήνας της νέας προγραμματικής αντίληψης δεν προέκυψε από παρθενογένεση ούτε εμφανίστηκε μόλις η ΚΕ αποφάσισε ότι το Συνέδριο θα είναι Προγραμματικό, ενώ δεν αποτελεί και κάποια καινούργια επεξεργασία που να μην έχει εμφανιστεί ξανά στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος. Η νέα προγραμματική αντίληψη προϋπήρχε και εκφράστηκε και στο προηγούμενο προγραμματικό συνέδριο. Τότε μειοψήφησε αλλά δεν έπαψε να αποτελεί αντίληψη κάποιων στελεχών, και πλέον επίσημη αντίληψη της ΚΕ. Ακόμα και σημερινά στελέχη του Κόμματος στο παρελθόν έχουν συγκρουστεί και απορρίψει μια σειρά από Θέσεις που υιοθετούνται στο νέο Πρόγραμμα.

Την αντικαπιταλιστική γραμμή συσπείρωσης που προτείνει η ΚΕ την έχουν υιοθετήσει ιστορικά πολλές αριστερίστικες ομάδες στο όνομα της «επαναστατικότητας», χωρίς φυσικά να μπορέσουν να αφουγκραστούν και να συσπειρώσουν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η ΚΝΕ έχει υιοθετήσει την αντικαπιταλιστική γραμμή συσπείρωσης από το 10ο Συνέδριο. Δεν έχει απαντηθεί από την ΚΕ ποια ανάγκη οδήγησε να υιοθετήσει η ΚΝΕ πρώτη και αντικαταστατικά τη νέα προγραμματική αντίληψη, αντιστρέφοντας τη σχέση ΚΚΕ - ΚΝΕ, με αποτέλεσμα οι Θέσεις της ΚΝΕ να είναι αναντίστοιχες με το Πρόγραμμα του Κόμματος. Ακόμα και εάν παραβλέψουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, τα ίδια τα αποτελέσματα στη δράση της ΚΝΕ από την υιοθέτηση της αντικαπιταλιστικής γραμμής συσπείρωσης αποτελούν απόδειξη του αδιεξόδου που οδηγείται το Κόμμα μας.

Οποιος έχει μελετήσει τις Αποφάσεις των τελευταίων ετών, γνωρίζει ότι η νέα προγραμματική αντίληψη έχει ήδη αποτυπωθεί σε όλους τους τομείς δράσης του Κόμματος. Στο πλαίσιο υλοποίησης της αντίληψης του νέου προγράμματος έχουμε εγκαταλείψει τα μέτωπα πάλης: για τα δημοκρατικά δικαιώματα, τη διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας, τη δραστήρια συμβολή στην πάλη για την ειρήνη, την πάλη ενάντια στη σύγχρονη έκφραση του φασισμού. Εχουμε σοβαρή υποχώρηση στο νεολαιίστικο κίνημα, ενώ στο εργατικό κίνημα απέτυχε η προσπάθεια να παίξει το ΠΑΜΕ ρόλο τριτοβάθμιου οργάνου.

Από τις θέσεις απουσιάζει η ουσιαστική εκτίμηση της δουλειάς μας στο εργατικό κίνημα. Για μια ακόμη φορά λέμε ότι τέθηκαν «...ορισμένες βάσεις που συνιστούν παρακαταθήκη...» (Θ.24), όπως λέμε και μετά από κάθε απεργία, ενώ δε γίνεται κανένας λόγος για συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα στη δράση μας.

Η αποδυνάμωση του Κόμματος στο εργατικό κίνημα επιβεβαιώνεται και από τη μείωση της πολιτικής του επιρροής. Εφόσον δουλέψαμε στο πνεύμα των αποφάσεων της συνδιάσκεψης για το εργατικό κίνημα, τότε αντικειμενικά η απόσταση συνδικαλιστικής και πολιτικής επιρροής μειώνεται. Η αντίληψη της ΚΕ για την οικονομική πάλη και τη συνδικαλιστική δουλεία και ο τρόπος που υλοποιήθηκε, έπαιξαν ρόλο στη μείωση της πολιτικής επιρροής του Κόμματος. Η δράση μας τα προηγούμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης του Προγράμματος του Κόμματος, οδήγησε στο σπάσιμο των δεσμών με κόσμο που παραδοσιακά στήριζε το Κόμμα και όχι μονό εκλογικά.

Η νέα προγραμματική αντίληψη συγκρούεται με βασικές θεωρητικές επεξεργασίες του κομμουνιστικού κινήματος, καθώς αποτελείται από θέσεις και εκτιμήσεις που ιστορικά χαρακτήριζαν τον μικροαστικό επαναστατισμό. Βασικές πλευρές είναι:

-- Η εγκατάλειψη της θεωρίας του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο

-- Η εγκατάλειψη του όρου Κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός

-- Η εγκατάλειψη των τριτοδιεθνιστικών παραδόσεων στη χάραξη της στρατηγικής και τακτικής του κομμουνιστικού κόμματος

-- Η εγκατάλειψη της αντιιμπεριαλιστικής και της δημοκρατικής γραμμής πάλης

-- Η εγκατάλειψη της πολιτικής συμμαχιών με βάση την ΑΑΔ γραμμή πάλης.

Ο Λένιν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του προγράμματος του κόμματος τον Οκτώβρη του 1917 τόνιζε:

«...Θα ήταν σκόπιμο να τονιστεί πιο πολύ και να εκφραστεί πιο παραστατικά στο πρόγραμμα ο σχηματισμός μιας μικρής ομάδας πλουσιότατων ιμπεριαλιστικών χωρών που θησαυρίζουν παρασιτικά, καταληστεύοντας τις αποικίες και τα αδύνατα έθνη. Αυτή είναι μια εξαιρετικά σπουδαία ιδιομορφία του ιμπεριαλισμού, μια ιδιομορφία που, ανάμεσα στ' άλλα, διευκολύνει ως ένα βαθμό να δημιουργούνται ισχυρά επαναστατικά κινήματα στις χώρες που υποβάλλονται σε ιμπεριαλιστική καταλήστευση και που απειλούνται με μοίρασμα και κατάπνιξη από τους ιμπεριαλιστές - γίγαντες ...»2

Στην παραπάνω περιγραφή συμπυκνώνεται όλη η ουσία της συζήτησης για το ζήτημα της εξάρτησης. Με βάση αυτήν την πραγματικότητα καθορίζεται και η αναγκαιότητα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Εάν η ΚΕ γνωρίζει ή προβλέπει μια άλλη πραγματικότητα που αναγκαστικά συνεπάγεται και μια άλλη αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό, καλά θα κάνει να μας την παρουσιάσει και όχι να παίζει με τις λέξεις ιμπεριαλισμός - καπιταλισμός - μονοπώλιο και εξάρτηση - αλληλεξάρτηση. Οι αποικίες ως μορφή καταλήστευσης των αδύναμων εθνών δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ιμπεριαλισμού, αφού αυτή η μορφή ξεπεράστηκε από την οικονομική και πολιτική ουσία του ιμπεριαλισμού. Η ιδιομορφία που αναφέρει ο Λένιν καθορίζει την εξαρτημένη θέση του ελληνικού καπιταλισμού στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και επιβάλει τα αντίστοιχα καθήκοντα στην πάλη της εργατικής τάξης.

Ο Λένιν κριτικάροντας τον αριστερισμό των Ιταλών κομμουνιστών, τόνιζε ότι τα Σοβιέτ δεν μπορούν να δημιουργηθούν τεχνητά, αλλά ότι προκύπτουν στην πορεία και στην κλιμάκωση της πάλης. Δεν είναι δυνατόν η ΚΕ να προσπαθεί να μας πείσει ότι οι Λαϊκές Επιτροπές αποτελούν φύτρο και πρόπλασμα της κοινωνικής συμμαχίας ή πολύ περισσότερο ότι εκφράζουν την κοινωνική συμμαχία. Οι Λαϊκές Επιτροπές εκφράζουν τη μηχανιστική αντίληψη της ΚΕ για τη συσπείρωση δυνάμεων. Πλέον δεν συσπειρώνουμε με βάση τα μέτωπα πάλης αλλά στη βάση ενός φορέα που συσπειρώνει γενικά και αφηρημένα. Αυτό το σχήμα αντικειμενικά θέτει ως προϋπόθεση συσπείρωσης τη συμφωνία με το σοσιαλισμό, γι' αυτό και οι λαϊκές επιτροπές, παρόλο που έχουν συγκροτηθεί εδώ και δυο χρόνια, δεν μπόρεσαν να δώσουν κάποια ουσιαστική ώθηση στους αγώνες.

Αρκετοί σ/φοι επιβεβαιώνουν την επαναστατικότητα του νέου Προγράμματος. Δυστυχώς, αυτή η επιβεβαίωση δε στηρίζεται σε κάποια πρακτική πείρα ή εμπειρία που μας μεταφέρουν, αλλά στις θεωρητικές θέσεις που περιέχονται στο νέο Πρόγραμμα. Ας θυμηθούν τα λόγια του Μαρξ «Κάθε βήμα ενός πραγματικού κινήματος είναι πιο σημαντικό από μια ντουζίνα προγράμματα».

Παραπομπές

1) Λένιν «Απαντα», τομ. 44, σελ. 101-109

2) Λένιν «Απαντα», τομ. 34, σελ. 351-381


Στέλιος Κλιμαντήρης
ΚΟΒ Κέντρου Περιστερίου

Σχετικά με την ΚΝΕ

Τελευταία ομολογείται ότι στην ΚΝΕ δεν πάμε καλά. Ομως δεν τολμάμε να αντικρίσουμε την πραγματικότητα και την ντύνουμε με εκφράσεις του τύπου «παρά τα θετικά βήματα...». Η πορεία της ΚΝΕ εκφράζεται σε πλήθος δεικτών (μείωση επιρροής σχολεία, μεγάλη πτώση σε εκλογές ΓΣ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, οργανωτική μείωση), αλλά και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το νεολαιίστικο κίνημα είτε δεν αναπτύσσεται είτε, όταν εμφανίζονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις, είμαστε μακριά από αυτές.

Το πρόβλημα της ΚΝΕ, οι θέσεις προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με σειρά οργανωτικών μέτρων, αποφεύγοντας να αναδείξουν τις πολιτικές ευθύνες που διαμόρφωσαν αυτή την πορεία. Στην ΚΝΕ καθρεπτίζεται η γενική αρνητική πορεία του Κόμματος.

Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της ΚΝΕ ας ανατρέξουμε στην πορεία ανασυγκρότησης, μαζικοποίησης και ισχυροποίησής της, αμέσως μετά την κρίση σε Κόμμα - ΚΝΕ και τις ανατροπές '89 - '91. Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα όπως ισχυρίζονται ορισμένοι σύντροφοι. Η πορεία ανασυγκρότησης είναι πλούσια σε διδάγματα και εμπειρίες, που αναδεικνύουν αντίστροφα και τις αιτίες των σημερινών ασφυκτικών προβλημάτων. Η βάση της ήταν:

Η ανάπτυξη της παρέμβασής μας στη νεολαία και το κίνημά της, με αφετηρία ότι αυτή αποτελεί διαταξική κοινωνική κατηγορία με κοινά χαρακτηριστικά (δίψα για μάθηση και δράση, τάση προσέγγισης των επαναστατικών ιδεών, αυθορμητισμός, αντικειμενική έλλειψη πολιτικής πείρας), που έχει ταξική προέλευση και προορισμό, αλλά το μεγάλο τμήμα της δεν έχει ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία. Δεν εντάσσεται ολοκληρωμένα σε κάποια τάξη, ούτε αποτελεί ξεχωριστή κοινωνική τάξη.

Η σταθερή ενασχόληση με το σύνολο των νεολαιίστικων προβλημάτων, επιδιώκοντας την ανάπτυξη αγώνων και διεκδικήσεων για την επίλυσή τους, με ταυτόχρονη προσπάθεια σύνδεσης με τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού. Η οργάνωση αγώνων για το κάθε πρόβλημα, και για όλα μαζί, συνοδευόταν με σταθερό προσανατολισμό ανάδειξης των αιτιών και του πεδίου της οριστικής λύσης.

Το βασικό όπλο στην παρέμβαση της ΚΝΕ ήταν η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ και οι επιμέρους επεξεργασίες του Κόμματος που σήμερα έχουν μπει στο συρτάρι (θέσεις για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, Ενιαίο 12χρονο κτλ). Με καθήκον να βρει το νεολαιίστικο κίνημα το δρόμο του στο πλευρό της εργατικής τάξης στην προσπάθεια συγκρότησης του μετώπου, η ΚΝΕ με τη βοήθεια του Κόμματος:

-- Εδρασε μέσα στους φορείς της νεολαίας, (μαθητικά συμβούλια, φοιτητικούς συλλόγους, νεολαιίστικες εργατικές επιτροπές) στο έδαφος των προβλημάτων, με αντιμονοπωλιακούς - αντιιμπεριαλιστικούς στόχους πάλης, πρωταγωνιστώντας σε κάθε έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων της νεολαίας.

-- Συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση του μαθητικού κινήματος, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ και σταθεροποίησης της λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων, στην ένταξη νέων στα συνδικάτα.

-- Προετοίμασε και πρωτοστάτησε στις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις 97-99, στις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές εκδηλώσεις, τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ που επί σειρά χρόνων εμπόδιζαν την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

-- Αντιπαρατέθηκε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις εξειδικεύοντας και προβάλλοντας την πολιτική του ΚΚΕ. Περιθωριοποίησε αναρχοαυτόνομες δυνάμεις μέσα στη νεολαία. Εδωσε μάχη με τον εθνικισμό (ιδιαίτερα την περίοδο των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία). Αντιπαρατέθηκε στο μαθητικό κίνημα, με το «ψευτο-συντονιστικό» Αριστεριστών, την Ελευθεροτυπία - εργολάβο στο χτύπημα της ΚΝΕ. Εβαλε στην άκρη την προπαγάνδα των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ περί «καπελώματος του κινήματος από την ΚΝΕ» και «ακομμάτιστου κινήματος». Στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, κατά τη διάρκεια πολεμικών επεμβάσεων σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν αντιμετώπισε την προσπάθεια υποβάθμισης του κινήματος σε ένα ανέξοδο «όχι στον πόλεμο».

Κατοχύρωσε την παρουσία και δράση της, αρκετές φορές με την άμεση σύγκρουση με παρακρατικούς μηχανισμούς (δολοφονικές επιθέσεις στον εορτασμό του Πολυτεχνείου 95-96, σε ΓΣ Νομικής 1998 - 99, ΤΕΙ 2001/2007, ΑΣΟΕΕ 2006-07, κ.α. Κάποιοι σήμερα τις ξέχασαν, και θεωρούν αντίστοιχα γεγονότα ως πρωτοφανή).

Εδωσε στο πλευρό του Κόμματος όλες τις πολιτικές μάχες, σε περιόδους και χώρους που η εξόρμηση με τον «Οδηγητή» και το «Ριζοσπάστη», ήταν ασυνήθιστο γεγονός. Υπερασπίστηκε και πρόβαλε το σοσιαλισμό ως όραμα και εμπειρία.

Μέσα από αυτή τη δράση αναπτύχθηκε οργανωτικά, γιατί είχε προσανατολισμό για «γερή και μαζική ΚΝΕ». Μαζική γιατί απευθύνεται παντού, χωρίς ταμπέλες, επιδιώκει να ριζώνει όπου μορφώνεται, ζει και εργάζεται η νεολαία. Γερή γιατί, ως σχολείο διαπαιδαγώγησης νέων επαναστατών, δεν ψάχνει να βρει τους «έτοιμους», αλλά μέσα από τη δράση και τη δημιουργική ένταξη στην οργανωμένη ζωή, διαπαιδαγωγεί αναπτύσσοντας την πρωτοβουλία, την επεξεργασία, την ανάληψη ευθύνης.

Από την περίοδο 2007-08, επιβλήθηκε μια στρεβλή εργατίστικη αντίληψη και πρακτική, η οποία επικυρώθηκε αναδρομικά στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Τρία χρόνια πριν προταθεί από την ΚΕ στο σχέδιο Προγράμματος η αλλαγή γραμμής συσπείρωσης από αντιιμπεριαλιστική σε αντικαπιταλιστική, στην ΚΝΕ είχε ήδη αποφασιστεί. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά, καθώς δημιουργούνται συνθήκες αμφισβήτησης της ύπαρξής της.

Η δράση μέσα στους φορείς της νεολαίας αντικαταστάθηκε με την ταύτιση της ΚΝΕ με το κίνημα, φτιάχνοντας φορείς στη βάση στρεβλών προτύπων «κόκκινων σωματείων», που εκφράζονται τα τελευταία χρόνια και στο εργατικό κίνημα (το ΜΑΣ έφτασε να συνεδριάζει ενώ διεξάγονται ΓΣ συλλόγων, το ΣΑΣΑ αποσπάστηκε από τα μαθητικά συμβούλια κ.ά.).

Η παρέμβαση σε όλα τα προβλήματα αντικαταστάθηκε με την αποσπασματική ενασχόληση έως και την αδιαφορία για αυτά. Η πρακτική αυτή οδήγησε στην ενίσχυση διαλυτικών φαινομένων στο νεολαιίστικο κίνημα, αλλά και στην περιθωριοποίηση της ΚΝΕ.

Η προσπάθεια παρέμβασης σε κάθε έκφραση αγωνιστικών διαθέσεων, αντικαταστάθηκε από το: «Είναι ενσωματωμένες από το σύστημα κινητοποιήσεις», αφήνοντας έρμαιο στις άλλες δυνάμεις το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των διαθέσεων της νεολαίας και του λαού.

Η ανάγκη συμπόρευσης του νεολαιίστικου κινήματος με το εργατικό, στη βάση των αιτημάτων και των κοινών πρωτοβουλιών, επιτυγχάνεται πλέον με τη μεταφορά φοιτητών σε εργατικές κινητοποιήσεις. Απευθυνόμαστε στους νέους (συνθηματολογία, στόχους, προπαγάνδα) σαν να είναι βιομηχανικό προλεταριάτο του 70'.

Κυριαρχεί η αντικειμενικοποίηση των δυσκολιών. Η μείωση στα σχολεία αποδίδεται στον αντικομμουνισμό των καθηγητών (λες και παλαιότερα δίδασκαν μαρξισμό - λενινισμό). Τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι πιο μαζικά παρά ποτέ, η πτώση αποδίδεται στην ταξική διαστρωμάτωση των φοιτητών. Στα «πιο ταξικά» ΤΕΙ πέφτουμε ακόμα περισσότερο.

Η «κριτική και αυτοκριτική για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» έγινε «η νεολαία δεν καταλαβαίνει, είναι ανώριμη», «εμείς τα λέμε σωστά οι άλλοι δεν πείθονται».

Η προσπάθεια αφομοίωσης των νέων μελών αντιμετωπίζεται με «πιο αυστηρά κριτήρια ένταξης», λες και έξω από την οργανωμένη ζωή μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αφομοίωσης σε αυτή.

Αυτές οι πλευρές έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη στρέβλωση των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών της ΚΝΕ, με παράγωγο αποτέλεσμα «να κλείνει η κάνουλα» τροφοδοσίας νέων μελών στο Κόμμα (ποιοτικά και ποσοτικά). Η ανανέωση των γραμμών του Κόμματος σήμερα, οφείλεται στην ανάπτυξη της ΚΝΕ από την ανασυγκρότηση. Τα αποτελέσματα της σημερινής κατάστασης της ΚΝΕ θα φανούν. Αν συνεχίσει η ΚΕ στο δρόμο που έχει χαράξει το τελευταίο διάστημα, τότε θα βρεθούμε να ξαναμιλάμε για ανασυγκρότηση.


Γιώργος Φραγκογιάννης
ΚΟΒ Ιλισίων

Σκέψεις πάνω στις Θέσεις

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, το Σχέδιο Προγράμματος και το Σχέδιο Καταστατικού.

Σύντροφοι, βρισκόμαστε, όπως ορθά σημειώνουν οι θέσεις, σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης που οξύνει τις αντιθέσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού, δημιουργεί τριγμούς στις καπιταλιστικές συμμαχίες, όπως παραδείγματος χάριν η τάση μερίδας της αστικής τάξης για απομάκρυνση από την ΕΕ και προσανατολισμός των συμμαχιών με Ρωσία, Κίνα και αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου. Στα πλαίσια αυτά θεωρώ ορθή τη θέση της ΚΕ για την ενδιάμεση θέση της Ελλάδας, με εξαρτήσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, θέση που απορρέει από την ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και την ενσωμάτωσή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η κρίση αυτή οδήγησε σε μια ορισμένη δυσλειτουργία το αστικό κράτος, τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες του, γεγονός που επέβαλε την προσπάθεια αναμόρφωσής του, με βάση τους δύο πόλους, τον κεντροδεξιό (με άξονα τη ΝΔ) και τον κεντροαριστερό (με άξονα το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ). Στα πλαίσια της αναμόρφωσης, ασκήθηκε πίεση στο ΚΚΕ για συμμετοχή του σε «αριστερή» κυβέρνηση, σε μια μορφή δηλαδή αστικής διακυβέρνησης. Σκοπός ήταν η ενσωμάτωσή του, η απώλεια των επαναστατικών χαρακτηριστικών του. Θεωρώ πως η στάση μη συμμετοχής την οποία κράτησε το Κόμμα αποτελεί ορθή επιλογή, αλλά και παρακαταθήκη για το κίνημα, ίσως από τις πιο δύσκολες και σημαντικές κινήσεις στην ιστορία του. Η κρισιμότητα αυτής της απόφασης καταδεικνύεται από τα παραδείγματα άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων, τα οποία αποδεχόμενα τη συμμετοχή τους σε αστικές κυβερνήσεις απώλεσαν τα πρωτοπόρα χαρακτηριστικά τους και κατέληξαν οπορτουνιστικά. Επιπλέον, η ορθότητα της επιλογής αυτής ήδη δικαιώνεται, παρακολουθώντας και μόνο τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, ο οποίος έχει φτάσει σε σημείο να χαρακτηρίζει τα εγκλήματα των ΗΠΑ «σκιές», καταλήγοντας έτσι στο συμπέρασμα πως αν το Κόμμα είχε δεχθεί την πρόταση της «αριστερής» κυβέρνησης θα είχε «συρθεί», μέσα σε τόσο μικρό διάστημα μάλιστα μετά τις εκλογές, σε τέτοιες φαιδρότητες.

Βέβαια, για τη συντελούμενη αναμόρφωση απαραίτητη, για το αστικό σύστημα, ήταν και είναι και η επίθεση στο ΚΚΕ, τόσο με πρόσχημα τα οικονομικά του ή με «επιθέσεις φιλίας» που μέμφονται την τακτική ή και τη στρατηγική του, συνδέοντάς την με τα χαμηλά ποσοστά στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, όσο και με την άγρια καταστολή, την προβοκάτσια ενάντια στο κίνημα και τη χυδαία αντικομμουνιστική παραχάραξη της Ιστορίας. Σκοπός, όπως σωστά αποτυπώνεται και στις Θέσεις, το καναλιζάρισμα της οργής σε δρόμους ανώδυνους, μακριά από το ΚΚΕ και την περιθωριοποίησή του, τόσο μέσα στο κοινοβούλιο, όσο κυρίως μέσα στην κοινωνία, καθώς και η τρομοκράτηση όσων έχουν αγωνιστική διάθεση, όσων προσεγγίζουν τους ταξικούς αγώνες.

Οσον αφορά τη Λαϊκή Συμμαχία, θεωρώ σωστές τις θέσεις της ΚΕ, τόσο ως προς τα χαρακτηριστικά της, όσο και ως προς το χαρακτήρα της. Αποτελεί δείγμα της ωρίμανσης του Κόμματος, αποτέλεσμα της επεξεργασίας της ιστορίας μας, της αταλάντευτης στάσης μας παρά το σκληρό ιδεολογικοπολιτικό πόλεμο εναντίον του ΚΚΕ. Ως όρος αποτυπώνει με σαφήνεια την ανάγκη συμμαχίας εργατών - φτωχών αυτοαπασχολούμενων - αγροτών με αντιμονοπωλιακό αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα και καθιστά σαφές ότι μιλάμε για συμμαχία κοινωνική και όχι κορυφών, της οποίας ο ρόλος δεν περιορίζεται μόνο στην επαναστατική κατάσταση, αλλά και στην περίοδο συγκέντρωσης δυνάμεων, όπου θα δράσει ακριβώς ως πόλος αυτής της συγκέντρωσης, ενώ καθημερινά, εδώ και τώρα θα παλεύει για τη διαφύλαξη και διεύρυνση των κατακτήσεων του λαού. Προσωπικά, θεωρώ πως δεν αποτελεί μεταβολή ή ακύρωση της θέσης για το ΑΑΔΜ, αλλά εξέλιξή του στην κατεύθυνση που προστάζουν οι ραγδαίες εξελίξεις από το 15ο Συνέδριο, μέχρι σήμερα, τις οποίες σωστά επεξεργάστηκε και επεξεργάζεται το ΚΚΕ.

Η προώθηση της Λαϊκής Συμμαχίας θα πρέπει να αποτελέσει βασικό μας καθήκον, το οποίο άλλωστε θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο άμεσα με το κύριο καθήκον κάθε κομμουνιστή, την οικοδόμηση στο χώρο ευθύνης μας. Ως σήμερα, έχουμε κάνει ως ΚΝΕ άνοιγμα σε παιδιά που η κοινωνικοταξική τους καταγωγή ποικίλλει. Εχουμε προσεγγίσει τόσο εργατόπαιδα, όσο και παιδιά από οικογένειες αυτοαπασχολούμενων, αλλά και αγροτών, αναπτύσσοντας τη στρατηγική του Κόμματος και την ανάγκη, αλλά και άμεσο συμφέρον όλων των εκμεταλλευόμενων για συγκέντρωση δυνάμεων που εν μέρει έχει αποδώσει συσπειρώνοντας στις γραμμές των Επιτροπών Αγώνα και του ΜΑΣ. Ωστόσο, σε σχέση με τη θύελλα των μέτρων, με τις σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της Παιδείας, η συσπείρωση αυτή είναι πίσω από τις απαιτήσεις. Είναι άμεση ανάγκη ο περίγυρός μας αυτός να διευρυνθεί περαιτέρω και να έρθει σε καθημερινή επαφή μαζί μας, με τον Κνίτη και την Κνίτισσα του αμφιθεάτρου, με τον πρωτοπόρο στη σχολή και το πανεπιστήμιο, αλλά και με το πρόπλασμα της Λαϊκής Συμμαχίας, τη Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής του, ενώ οι εργαζόμενοι συμφοιτητές μας να ενταχθούν στα σωματεία τους, να κατανοήσουν, με επίμονη προσπάθεια δική μας, τη σημασία του οργανωμένου ταξικού αγώνα, την κρισιμότητα τού να στέκεσαι απέναντι στις αξιώσεις του αφεντικού και οι συμφοιτήτριές μας να δραστηριοποιηθούν στα πλαίσια της ΟΓΕ.

Η δράση αυτή, η συνεχής επαφή δηλαδή, του περίγυρού μας με το ΜΑΣ, με το σωματείο του, με τους αγωνιστές του ΠΑΜΕ, αν εργάζεται, με τους αγωνιστικούς φορείς της περιοχής του, αλλά και η προσωπική μας επαφή, η γνώση των προβλημάτων του και η κατανόησή τους εκ μέρους μας, καθώς και η άμεση παρέμβαση για τη λύση τους, είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση. Η καθημερινή, δηλαδή, «τριβή» τόσο με την ιδεολογία-κοσμοθεωρία μας, αλλά και με την πρακτική της εφαρμογή, με τους ταξικούς αγώνες, είναι εκείνη που θα συντελέσει στην οργάνωση νέων δυνάμεων, οι οποίες θα έχουν έτσι ήδη γνωρίσει τι σημαίνει οργανωμένη ζωή, καθημερινός αγώνας για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, αγώνας εδώ και τώρα για το πιο ρεαλιστικό και συνάμα πιο αναγκαίο, την ανατροπή της εξουσίας των αστών και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Ειδικότερα, μέσα στα πανεπιστήμια, είναι αναγκαία η ενίσχυση της μαζικότητας των Επιτροπών Αγώνα, η ύπαρξή τους σε κάθε εξάμηνο, έτος, εργαστήριο, οι ιδεολογικές παρεμβάσεις τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και με τη μορφή διαλέξεων ή ακόμη και αντιμαθημάτων. Σημαντική είναι επίσης η παρέμβαση στον πολιτιστικό τομέα με την προβολή στρατευμένων καλλιτεχνών, δράση η οποία έως τώρα έχει αποδείξει πως ωθεί μια μεγάλη μερίδα συμφοιτητών μας στο να εμβαθύνουν στη μελέτη της κοσμοθεωρίας μας.


Λουκία Κοντογιάννη
ΟΒ Ψυχολογίας ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ