ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν σήμερα οι γιατροί στο Λεκανοπέδιο

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ.

Η πάλη για δουλειά με δικαιώματα για τους γιατρούς συνδέεται με την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία
Η πάλη για δουλειά με δικαιώματα για τους γιατρούς συνδέεται με την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία
Ο αγώνας για γιατρούς με σύγχρονα δικαιώματα είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, σημειώνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία που κήρυξε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Επίσης, η ΔΗΠΑΚ καλεί στη συγκέντρωση που θα γίνει στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι δηλώσεις των διάφορων καθηγητάδων (Σισούρας, Κυριόπουλος, Μόσιαλος), που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, για την αναγκαιότητα σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα, τη νομιμοποίηση του ιδιωτικού έργου στα δημόσια νοσοκομεία, την κατάργηση της μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, την εισαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και για την έναρξη της ειδικότητας δεν απηχούν μόνο προσωπικές τους απόψεις.

Φανερώνουν τους βαθύτερους σχεδιασμούς της τρικομματικής κυβέρνησης για ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, με φθηνούς εργαζόμενους που θα προσαρμόζονται "ευέλικτα" στις απαιτήσεις της επιχειρηματικής δράσης. Θέλουν γιατρούς "υπάκουους" και "αποδοτικούς", "payment by performance" (σ.σ. πληρωμή με βάση την απόδοση), καλολαδωμένα γρανάζια του δημόσιου νοσοκομείου - επιχείρηση, που θα εξασφαλίζει τα έσοδά του απομυζώντας το λαό και ό,τι έχει απομείνει από τα λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πληρωνόμαστε τις εφημερίες και όχι "οι εμμονές κάποιων υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους", όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι προηγούμενες, ικανοποιώντας τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ

- Μειώνουν δραστικά τις κρατικές δαπάνες στην Υγεία για να εξοικονομηθεί χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που κινδυνεύουν τα κέρδη τους από την κρίση και τον ανταγωνισμό

- Διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για να εξασφαλίζουν κερδοφορία και πελατεία στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας

Θέλουν να γίνουμε εμείς η ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική χρειάζεται να ορθώσουμε μέτωπο. Ο αγώνας για γιατρούς με σύγχρονα δικαιώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για αποκλειστικά, δημόσια, δωρεάν Υγεία, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ. Αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους γιατρούς, δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς. Αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτοί είναι οι πολύτιμοι σύμμαχοί μας.

Βοήθεια στα κυβερνητικά σχέδια δίνουν όσες παρατάξεις (π.χ. ΔΑΚΕ στο "Γεννηματά", ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο "Αττικόν" και στο Νίκαιας) προτείνουν "μορφές δράσεων" (π.χ. κλείσιμο εφημεριών) που αντικειμενικά διευκολύνουν τη συγκυβέρνηση να στρέψει τους ασθενείς εναντίον μας και να εμφανίζεται ή ίδια ως "προστάτης των ασθενών"».

Κλιμάκωση μαζί με όλο το λαό

Στη συνέχεια η ΔΗΠΑΚ τονίζει: «Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας. Μαζικές επισχέσεις όλου του προσωπικού, ειδικευόμενων και επιμελητών, νοσηλευτών, όλων των εργαζομένων που έχουν απλήρωτα δεδουλευμένα, με προσωπικό ασφαλείας που θα ορίζεται καθημερινά από το Σωματείο.

Να προχωρήσουμε σε σύσκεψη με τους ασθενείς, εργατικά σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς για να οργανώσουμε τον αγώνα ενάντια στις περικοπές, στις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με τις διεκδικήσεις για άμεση πληρωμή των εφημεριών, τις μαζικές προσλήψεις γιατρών και εργαζομένων μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, την ακύρωση των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Μπήκε σε εφαρμογή η «θετική λίστα»

Παραμένουν τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους

Από χτες αργά το βράδυ, μπήκε σε εφαρμογή η νέα «θετική λίστα» φαρμάκων. Η διαβόητη «θετική λίστα» περιλαμβάνει την περίφημη Ασφαλιστική Τιμή (ΑΤ), η οποία προσδιορίστηκε με έναν αδιαφανή και ακατάληπτο τρόπο. Η ΑΤ κινείται - με μικρές αποκλίσεις - κοντά στην Τιμή Αναφοράς (ΤΑ), που ίσχυε μέχρι τώρα και αποτελούσε την τιμή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Μέχρι τώρα ο ασφαλισμένος, εφόσον ο γιατρός του συνιστούσε ένα επώνυμο φάρμακο -πρωτότυπο ή αντίγραφο- πλήρωνε τη συμμετοχή του -μέχρι 25%- στην ΤΑ και τη διαφορά μεταξύ Λιανικής Τιμής (ΛΤ) και της ΤΑ.

Με τη νέα ρύθμιση ο ασφαλισμένος θα πληρώνει τη συμμετοχή μέχρι 25% στην ΑΤ και το 50% της διαφοράς ΛΤ-ΑΤ, ενώ το άλλο 50% της διαφοράς ΛΤ-ΑΤ θα χρεώνεται στον ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως η «συνολική σούμα» για τις άμεσες πληρωμές των ασφαλισμένων θα είναι ίδια, ενώ μετακυλίεται και ένα 50% στην «άλλη τσέπη του ασφαλισμένου», δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ.

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, οι ασθενείς θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην εξασφάλιση των φαρμάκων τους. Χιλιάδες φάρμακα δεν καλύπτονται καθόλου από τα Ταμεία. Φαρμακερές «συμμετοχές» έχουν επιβληθεί σε φάρμακα που χρησιμοποιούν ομάδες όπως οι χρονίως πάσχοντες (π.χ. καρκινοπαθείς). Ολο και περισσότεροι ασθενείς από λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να «σταματούν τα φάρμακά τους» γιατί δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε τις συμμετοχές τους. Οι ανασφάλιστοι αυξάνονται ραγδαία.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ με ανακοίνωσή της εκφράζει την οργή της για τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης: «Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει, θα υποχρεωθούμε να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να συνεχίσουμε τη θεραπεία που μας έχει υποδείξει ο γιατρός μας, εξανεμίζοντας ακόμα περισσότερο συντάξεις και μισθούς ή διαφορετικά να υποβαθμίσουμε τη φαρμακευτική μας αγωγή. Ταμεία, ασφαλισμένους, συνταξιούχους μας έχει τσακίσει και μας έχει γονατίσει αυτή η πολιτική που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το κεφάλαιο». Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καλεί σε μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Συγκέντρωση που οργανώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις στην Αθήνα στις 19 Απρίλη.

Επίσης ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του συνηγορεί υπέρ της συμμετοχής στην ΑΤ. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η πολιτεία οφείλει με την εκλογίκευση των τιμών των φαρμάκων, τους αναγκαίους ελέγχους στην αγορά για την επάρκειά τους και το συνεχή ποιοτικό έλεγχο να χορηγεί σε κάθε ασφαλισμένο το φάρμακο που έχει ανάγκη, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ο ιατρός σε κάθε περίπτωση οφείλει με βάση τους κανόνες της ιατρικής και τη δεοντολογία να συνταγογραφεί, αναγράφοντας το φάρμακο (με την εμπορική ονομασία) στο οποίο ο ίδιος έχει εμπιστοσύνη. Οποιαδήποτε αλλαγή του φαρμάκου, πέραν των οποιονδήποτε ευθυνών, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία των ασθενών».

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Ούτε τα ασανσέρ δε λειτουργούν!

Κουβαλούσαν τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα με τα χέρια τους συγγενείς και εργαζόμενοι

Ούτε τα ασανσέρ δε λειτουργούν για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης λόγω της υποχρηματοδότησής του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης (κινητικά και νευρολογικά προβλήματα εκ γενετής, μετά από τροχαία, εγκεφαλικά κλπ), που διαθέτει 130 από τα 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης της χώρας, ενώ για να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες χρειάζονται 2.000. Φυσικά αυτό το κενό σπεύδει να καλύψει η επιχειρηματική δραστηριότητα με το αζημίωτο και τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια».

Το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα. Πλέον λένε στους ασθενείς να έχουν πάντα κοντά τους έναν δικό τους άνθρωπο, τους δίνουν ελάχιστο κρέας και οι μερίδες φαγητού είναι λειψές. Εχουν μειωθεί οι ώρες θεραπείας, ο εργαστηριακός τομέας δε λειτουργεί από το μεσημέρι και μετά. Αποκορύφωμα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, λόγω ελλιπούς συντήρησης του ασανσέρ, να κουβαλούν τους ασθενείς με τα χέρια!

Ασθενείς και συγγενείς ξεσηκώθηκαν για τις τεράστιες ελλείψεις και τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες και είναι σε επιφυλακή για νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις. Πρόσφατα κλιμάκιο της ΚΟ Πρόνοιας του ΚΚΕ περιόδευσε στο χώρο καλώντας ασθενείς και συγγενείς να διεκδικήσουν πλήρη και δωρεάν κάλυψη των αναγκών τους.

Η κρίση «χτυπάει» κατευθείαν στην καρδιά

Η κρίση χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά, όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία των αγγειοπλαστικών επεμβάσεων - δηλαδή των άμεσων επεμβάσεων σε εμφράγματα - στα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως αναφέρθηκε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου για το διεθνές συνέδριο καρδιαγγειακής ιατρικής (θα γίνει στην Αθήνα 29 - 31/3/2013) στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, αυξήθηκαν κατά 20% οι επεμβάσεις για καρδιαγγειακά επεισόδια και από 200 το χρόνο, πριν την οικονομική κρίση, έφτασαν σε 240 - 250. «Η αίσθηση των γιατρών είναι ότι υπάρχει αύξηση των αιφνίδιων θανάτων καθώς φαίνεται ότι αυξήθηκαν κατά 50% τα οξέα εμφράγματα στην κρίσιμη ηλικία 45 - 55 ετών», αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Ηδη οι καρδιοπαθείς, όπως αναφέρθηκε, δεν πάνε στο γιατρό τους ή σταματούν τα φάρμακά τους για οικονομικούς λόγους, ενώ μακροπρόθεσμα θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη λόγω και της κακής διατροφής αλλά και των συμπτωμάτων κατάθλιψης, που λειτουργεί ως αυτοδύναμος αρνητικός παράγοντας στο κυκλοφορικό σύστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ