ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οταν κλείνει ένα θέατρο, κλείνει ένα σχολείο

...και το υπουργείο Πολιτισμού σιωπά

Εντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στο χώρο του θεάτρου, η κίνηση του Δήμου Αθηναίων (Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης) να προχωρήσει στη σφράγιση δεκάδων θεατρικών σκηνών, με το πρόσχημα της λειτουργίας «χωρίς άδεια», ένα περίπου μήνα πριν τη λήξη της χειμερινής θεατρικής περιόδου, οδηγώντας στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους, καλλιτέχνες και τεχνικούς. Από τους 83 περίπου ελέγχους σε θέατρα και πολυχώρους πολιτισμού, τα μισά περίπου κατά το δήμο θα σφραγιστούν, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, ενώ διαρρέεται ότι προκύπτουν θέματα ασφάλειας των θεατών στα περισσότερα από αυτά, προκειμένου να κατευνάσουν την οργή του κόσμου από το κλείσιμο χώρων πολιτισμού. Πολλά κυκλοφορούν για το πού αποσκοπεί όλη αυτή η ξαφνική «σκούπα». Πολλοί μιλούν για την εξυπηρέτηση μεγάλων συγκροτημάτων, καθώς μειώνεται ο ανταγωνισμός. Πολλά, μάλιστα, από τα υπό απειλή θέατρα έχουν την προέγκριση και αναρωτιούνται γιατί καθυστερούν οι υπηρεσίες να τους παραχωρήσουν καιρό τώρα την τελική έγκριση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι κλείνοντας πολιτιστικούς χώρους εμποδίζουν μικρές ομάδες, νέους καλλιτέχνες να δημιουργούν και να ζουν. Προβάλλει ξανά έντονα η ανάγκη διεκδίκησης της δημιουργίας προϋποθέσεων για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία στην παραγωγή, στη διακίνηση και την επαφή της με το λαό.

Οι θεατρικοί χώροι που έλαβαν την απειλή σφράγισής τους, με σχετική επιστολή, προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν με συσπείρωσή τους. Προχθές πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση στα γραφεία του ΣΕΗ, ενώ σήμερα, προγραμματίζεται μια δεύτερη ανοιχτή συνέλευση, στις 2 το μεσημέρι, στο θέατρο «Olvio» (Ιεράς Οδού 67 και Φαλαισίας 7). Οπως σημειώνει η «Ενωση Εναλλακτικών Χώρων και Πολιτισμού Αθήνας», στόχος τους είναι: η αναστολή των αποφάσεων σφράγισης των χώρων που πλήτονται ή θα πληγούν από τους μελλοντικούς ελέγχους του Δήμου Αθηναίων. Η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός ενός πεπαλαιωμένου νόμου, που αφορά στους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις, ο οποίος δεν καθρεφτίζει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστατικών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως (Α.Ν. 446/37, ο οποίος εκδόθηκε 25/1/1937 επί δικτατορίας Μεταξά, με τελευταία ανανέωση το 1957).

«Η διεξαγωγή των αναφερθέντων σφραγίσεων ισοδυναμεί με μία απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας και οδηγεί σε βέβαιη ανεργία ένα πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις παραστατικές τέχνες, καθώς και με την απομάκρυνση του αθηναϊκού κοινού από το δικαίωμα επιλογής», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ (ΠΑΝΤΑ) ΚΑΙΕΙ»
Και σε περιοδεία

Μέχρι τις 30/3 θα παίζεται «Το φως που (πάντα) καίει» του Κ. Βάρναλη, σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού, στο «Θέατρο της Ημέρας». Ακολουθούν παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη (2,3/4 στο Δημοτικό θέατρο Αμπελοκήπων, 5-7/4 στην Καλαμαριά (Δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»), σε άλλες πόλεις μέχρι το Πάσχα και επανάληψή του το χειμώνα.

Σκηνικά - κουστούμια: Στράτος Σαραντίδης. Μουσική επιμέλεια: Κική Κουτζανίδου. Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης. Ηχοι: Δημήτρης Λαμπράκης. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Ολγα Μουργελά, Τάσος Αλαφάκης, Νίκος Μαυρουδής, Χάρης Αρώνης. Ακούγεται η φωνή της Αντριανής Τσουντοπούλου. Τα εκπτωτικά κουπόνια του «Ριζοσπάστη» ισχύουν και στη Θεσσαλονίκη.

7ος τόμος του «Μαρτυρολογίου»

Η ΚΕ του ΚΚΕ συνεχίζοντας τη μακρόχρονη προσπάθεια, αφ' ενός, συλλογής βιογραφικών στοιχείων, φωτογραφιών και σχετικών ντοκουμέντων και, αφ' εταίρου, καταγραφής των νεκρών ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή του τόπου μας (1941-1944), από το δολοφονικό όργιο εναντίον των ΕΑΜιτών μετά την απελευθέρωση, στη διάρκεια του τρίχρονου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κατά των εισβολέων Αγγλοαμερικανών «συμμάχων», όσους χάθηκαν μετεμφυλιακά σε βασανιστήρια, σε φυλακές και ξερονήσια, σε εκτελεστικά αποσπάσματα, κυκλοφόρησε έναν ακόμα τόμο της πολύτομου «Μαρτυρολογίου», υπό τον ενιαίο τίτλο «ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ (Ηρωες - μάρτυρες λαϊκών απελευθερωτικών αγώνων)».

Πρόκειται για τον έβδομο ΣΤ' τόμο (640 σελίδες), στον οποίο καταγράφονται μερικές εκατοντάδες νέα ονόματα αγωνιστών και αγωνιστριών, που έπεσαν -είτε ατομικά, είτε ομαδικά- από τα εγκληματικά κρατικά και παρακρατικά όργανα του μοναρχοφασισμού και του αγγλομερικανικού ιμπεριαλισμού.

Αυλαία... του «Πούντιλα»

Μέχρι τις 31/3 θα παίζεται στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» το έργο του Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Μουσική - σύνθεση: Διονύσης Τσακνής. Σκηνικά - κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης. Χορογραφία: Κατερίνα Φωτιάδη. Φωτισμοί: Θανάσης Σταυρόπουλος. Παίζουν: Κώστας Καζάκος (Πούντιλα). Αφηγητής - τραγουδιστής: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν επίσης: Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νίκος Μόσχοβος, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Χανιωτάκης, Χριστιάνα Μαντζουράνη, Μαρία Τζάνη, Γεωργία Καλλέργη, Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Εύα Βάρσου, Γιάννης Γούνας, Ευθύμης Ξυπολητάς, Γιάννης Ζαραφωνίτης, Γεράσιμος Σκαφιδάς. Οι μουσικοί: Κώστας Μητρόπουλος, Γιώργος Τσιατσούλης, Πάρις Θωμόπουλος.

  • Από τις 6/4 και κάθε Σάββατο (9 μ.μ.) και Κυριακή (8 μ.μ.) στο «Τζένη Καρέζη» θα παρουσιάζεται το έργο «Πέρασα με κόκκινο» της Σοφίας Αδαμίδου. Σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Μουσική Διονύση Τσακνή. Παίζουν: Τζένη Κόλλια, Μελίνα Βαμβακά, Κατερίνα Φωτιάδη, Στέλιος Γεράνης.
Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

Για έβδομη χρονιά απονεμήθηκε (26/3) το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία νέας ηθοποιού την προηγούμενη θεατρική περίοδο, που καθιέρωσε το Ιδρυμα «Μ. Μερκούρη». Το βραβείο (3.000 ευρώ και παράδοση στη βραβευμένη ηθοποιό για ένα χρόνο της αγαπημένης καρφίτσας της Μελίνας Μερκούρη).

Η επιτροπή του βραβείου (Μάγια Λυμπεροπούλου, Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Ρένη Πιττακή), απένειμε το βραβείο στην Λένα Παπαληγούρα (για το έργο «Αόρατη Ολγα»). Συνυποψήφιες για το βραβείο ήταν οι: Νεφέλη Κουρή (Αρετούσα, στον «Ερωτόκριτο» του Β. Κορνάρου), Ηρώ Μπέζου (Μαρία στο «Βόυτσεκ» του Γκ. Μπίνχνερ) και Βασιλική Τρουφάκου (Ζωή στην «Παρέλαση» της Λ. Αναγνωστάκη).

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Αθηνών δίνονται (29,30,31/3) οι τελευταίες παραστάσεις του «Υπογείου» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Η νουβέλα αυτή -«σταθμός» της ντοστογιεφσκικής δημιουργίας- αφορά στο «εγώ», στο «εμείς» και την ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία. «Γεννιόμαστε από γονείς... Σύντομα θα επινοήσουμε ένα τρόπο να γεννιόμαστε από μια ιδέα», λέει ο Ντοστογιέφσκι. Διασκευή, σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σκηνικά: Tόλης Τατόλας. Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη. Φωτισμοί: Γιώργος Πουλίδης. Παίζουν: Γιάννης Θωμάς, Ναταλία Μόντη. Χορός: Ομάδα Ολιας Στεφανίδου.

ΤΟ 14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ Γαλλικού Κινηματογράφου πραγματοποιείται (4-10/4), στην Αθήνα, υπό την αιγίδα των πρεσβειών Γαλλίας, Βελγίου, Καναδά, Λουξεμβούργου, Μαρόκου, Ρουμανίας και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Οι ταινίες θα προβληθούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στους κινηματογράφους «Δαναός 1» και «Οπερα 1». Το φεστιβάλ θα μεταφερθεί και στη Θεσσαλονίκη (11-17/4).

ΣΕ 23 ΤΑΙΝΙΕΣ μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα απονείμει (3/4) βραβεία και διακρίσεις η Επιτροπή Αξιολόγησης του 3ουΠανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους «Ενας πλανήτης... μια ευκαιρία». Το διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν η ΕΡΤ, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης. Συμμετείχαν συνολικά 280 ταινίες μαθητών, από πολλά δημόσια σχολεία και ΕΠΑΛ από διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης, θα δοθεί εύφημος μνεία σε πέντε ταινίες, αντίστοιχου αριθμού ειδικών σχολείων.

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ (31/3) η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης. Μελέτες για 17 θέματα», στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) και απομένει στους επισκέπτες η ευκαιρία για δύο ακόμα -τελευταίες- ξεναγήσεις στην έκθεση, από δύο καταξιωμένους ζωγράφους. Πρόκειται για τον Χρήστο Μπόκορο που θα ξεναγήσει τους επισκέπτες αύριο (6μμ) και τον Στέφανο Δασκαλάκη, το Σαββάτο (11πμ).

ΣΤΟ «POLIS ART CAFE» (Στοά του Βιβλίου) θα παρουσιαστεί (30/3,12μ) η νέα ποιητική συλλογή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου «Το σπίτι» (εκδόσεις «ύψιλον/βιβλία»). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ντέιβιντ Κόνολι και Μικέλα Χαρτουλάρη. Ποιήματα της συλλογής θα διαβάσουν η Ι. Ηλιοπούλου και Αχιλλέας Κυριακίδης.

«ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ Η ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ» τιτλοφορείται η σύντομη πολιτική επιθεώρηση, που παρουσιάζει για λίγες παραστάσεις (28/3, 3,4,10,11/4) ο χώρος «Διά Δύο» Σπ. Πάτση 99, Βοτανικός, 210.3466.048, στάση μετρό Κεραμεικός). Πρόκειται για σάτιρα, μέσα και από κείμενα των Μαγιακόφσκι, Λειβαδίτη κ.ά. Κείμενο: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Γαλίτης. Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς. Σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Κομπογιάννης. Φωτισμοί: Χριστίνα Καμμά. Κατασκευές: Βασιλική Τσακίρη. Παίζει ο Γεράσιμος Γενατάς. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Κομπογιάννης, Διονύσης Βερβιτσιώτης, Κώστας Στάικος, Ελλη Φιλίππου.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα 70 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Ρώσου συνθέτη, πιανίστα και μαέστρου Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943), η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (29/3, 8.309μμ) θα ερμηνεύσει δύο μεγαλειώδη έργα του, με μαέστρο τον Βασίλη Χριστόπουλου: το «Τέταρτο Κοντσέρτο για Πιάνο» με σολίστ τον περίφημο πιανίστα Νικολάι Ντεμιντένκο και τη «Δεύτερη Συμφωνία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ