ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Εκβιάζει για συνεκμετάλλευση με απειλή τη διχοτόμηση

Απειλές στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, μετά και την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ

Τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ είναι το «μήλον της Εριδος» για τους ιμπεριαλιστές και ανατροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς
Τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ είναι το «μήλον της Εριδος» για τους ιμπεριαλιστές και ανατροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς
Τη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο κρατών προωθεί η Τουρκία στην Κύπρο, με αφορμή τις οικονομικές εξελίξεις στο νησί, σύμφωνα και με τις χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκβιάζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με το κατοχικό καθεστώς.

Ο Α. Νταβούτογλου αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε ο ίδιος στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα, στη Βρετανία και στη Σουηδία, στην οποία η Τουρκία δηλώνει ότι επιθυμεί «να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι συνομιλίες μεταξύ της "ελληνοκυπριακής διοίκησης" της "νοτίου Κύπρου" και της "ΤΔΒΚ" και των μητέρων πατρίδων Τουρκίας και Ελλάδας και να εξασφαλιστεί αποτέλεσμα». Παράλληλα, κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για την έκδοση νόμου «με τον οποίο συμπεριφέρεται σαν να είναι όλες οι πηγές (σ.σ. υδρογονανθράκων) δικές της και παραβλέπει να δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλείται τρεις δυσκολίες στην κυπριακή οικονομία και ισχυρίζεται ότι θα πρέπει άμεσα να συζητηθεί λύση του Κυπριακού, ώστε οι πηγές αυτές να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου και να χρησιμοποιηθούν από ένα «νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίρος και οι Τουρκοκύπριοι». Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, με το κατοχικό καθεστώς και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν «για το χρονοδιάγραμμα ειρήνης».

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, αν «από αυτά κανένα δεν γίνεται, τότε η "ε/κ διοίκηση" της "νοτίου Κύπρου", επειδή οι πηγές είναι από τη δική της πλευρά, λέγοντας ότι σε εμάς ανήκουν, είναι σαν να λέει ταυτόχρονα και ο βορράς ανήκει στο βορρά». Κατά συνέπεια, λέει, «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών», τα οποία όπως είπε, αργότερα «θα συναντηθούν στην ΕΕ».

Ο ίδιος, ενθαρρυμένος από την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ και τις μυστικές συνομιλίες για τους δρόμους διοχέτευσης του αερίου της Ανατ. Μεσογείου στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι ο μόνος δρόμος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας περνάει από την Τουρκία, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος διοχέτευσής του.

Τη θέση Νταβούτογλου φαίνεται να υιοθετούν σε δημοσίευμά τους και οι αμερικανικοί «New York Times» που προειδοποιούν ότι η Λευκωσία θα υποχρεωθεί σε δύσκολες αποφάσεις, λόγω της διάλυσης της οικονομίας της, που καθιστά «επείγουσα την εξόρυξη φυσικού αερίου». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η νέα σχέση Ισραήλ - Τουρκίας ενδέχεται να υποχρεώσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού της αερίου, εάν υπάρξει συνεργασία και στο πεδίο της ενέργειας μεταξύ Τελ Αβίβ και Αγκυρας, προκειμένου να αποφευχθεί η «ασύμφορη οικονομικά» λύση του τερματικού.

ΚΥΠΡΟΣ
Γερό τσεκούρωμα στα ασφαλιστικά ταμεία

Η κυβέρνηση επιχαίρει ότι το «κούρεμα» των αποθεματικών τους στη Λαϊκή θα είναι ισόποσο με αυτό της Κύπρου!

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δε γλιτώνουν το «κούρεμα» οι καταθέσεις των Ταμείων Πρόνοιας και τα Ταμεία Συντάξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Κ. Πετρίδη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επαληθεύοντας ότι τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που θα πληρώσουν το τίμημα της κρίσης και της διάσωσης των τραπεζών.

Για να χρυσώσει το χάπι της αφαίμαξης των αποθεματικών των ασφαλισμένων, ο Κ. Πετρίδης παρουσίασε σαν επιτυχία της κυβέρνησης ότι «ύστερα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει διασφαλιστεί πως οι καταθέσεις των Ταμείων Πρόνοιας αλλά και των Ταμείων Συντάξεων στη Λαϊκή Τράπεζα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα Ταμεία που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου, διασφαλίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων». Στο ίδιο πνεύμα, δεσμεύτηκε για πρόταση που θα καλύπτει «μέρος των απωλειών» που θα προκύψουν.

Να σημειωθεί ότι μία πρώτη συμφωνία για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου (θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες), είναι της τάξης του 35%, με αυξητική τάση. Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, από το «κούρεμα» εξαιρέθηκαν «καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών και των Πανεπιστημίων» καθώς και εκείνες που αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ έργα.

Παράλληλα, δρομολογούνται οι ιδιωτικοποιήσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της CYTA και της Αρχής Λιμένων, καθώς το θέμα άρχισε να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμα το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου, προσανατολίζοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην αναζήτηση διαχειριστικών ευθυνών, για να συγκαλυφθούν ο πραγματικός χαρακτήρας της κρίσης και η βαρβαρότητα της αστικής διαχείρισης εντός της ΕΕ.

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η ανακοίνωση χτες της παραίτησης όλων των μελών του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας, ακολουθώντας το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Χτες το απόγευμα κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος το οποίο εγκρίθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων και προωθεί την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Π. Δημητριάδη.

Χτες, μετά από 12 μέρες, άνοιξαν πάλι οι κυπριακές τράπεζες, με μαζική προσέλευση του κοινού, αυστηρούς περιορισμούς στις αναλήψεις και στην κίνηση κεφαλαίων. Πρόσβαση στις καταθέσεις τους δεν είχαν οι καταθέτες - μεταξύ των οποίων και επιχειρήσεις - με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, οι περιορισμοί δεν πρόκειται να αρθούν νωρίτερα του ενός μήνα.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική εξόρμηση για την πρόταση του Κόμματος

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Ιλιον, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, θα μιλήσει ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 12 μ. περιοδεία στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ Ταύρου με τον Γ. Πέρρο, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στις κεντρικές υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στη 1 μ.μ. περιοδεία στο Newrest Catering με τον Ν. Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 12 μ. περιοδεία στο ξενοδοχείο ΣΟΦΙΤΕΛ με τον Κ. Ζιώγα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 3.30 μ.μ. περιοδεία στην «Απολυμαντική ΑΕΤΕ» με τον Θ. Τζίμα, μέλος της ΕΠ.

Πέθανε ο Αθανάσιος Νάκος

Πέθανε χτες το πρωί σε ηλικία 63 χρονών ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αθ. Νάκος, ο οποίος νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με καρδιακά προβλήματα, ύστερα από χειρουργική επέμβαση. Το 1993 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής και διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή. Τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ στην χτεσινή συνεδρίαση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Τα συλλυπητήρια εκ μέρους του ΚΚΕ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Παφίλης.

Εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης

Εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο (κρίση, ΑΟΖ, υδρογονάνθρακες). Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για έξοδο απ' την κρίση προς όφελος του λαού» διοργανώνει η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, την Παρασκευή 5/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Λιμάνι). Θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ετοιμάζουν επαναφορά του «σχεδίου Ανάν»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου:

«Οι προκλητικές και ταυτόχρονα αποκαλυπτικές δηλώσεις Νταβούτογλου για την Κύπρο, επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και την επαναφορά του "Σχεδίου Ανάν" σε ακόμα χειρότερη έκδοση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι ως εγγυήτρια δύναμη θα συμβάλει στην αποτροπή της διχοτόμησης και της νομιμοποίησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Αυτό δείχνει η έως τώρα στάση των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και η επί της ουσίας αποδοχή από την κυβέρνηση των γκρίζων ζωνών, καθώς και η παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές για τη συνεκμετάλλευσή τους στο Αιγαίο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ