Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Εκβιάζει για συνεκμετάλλευση με απειλή τη διχοτόμηση

Απειλές στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, μετά και την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ

Τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ είναι το «μήλον της Εριδος» για τους ιμπεριαλιστές και ανατροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς
Τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ είναι το «μήλον της Εριδος» για τους ιμπεριαλιστές και ανατροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς
Τη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο κρατών προωθεί η Τουρκία στην Κύπρο, με αφορμή τις οικονομικές εξελίξεις στο νησί, σύμφωνα και με τις χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκβιάζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με το κατοχικό καθεστώς.

Ο Α. Νταβούτογλου αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε ο ίδιος στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα, στη Βρετανία και στη Σουηδία, στην οποία η Τουρκία δηλώνει ότι επιθυμεί «να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι συνομιλίες μεταξύ της "ελληνοκυπριακής διοίκησης" της "νοτίου Κύπρου" και της "ΤΔΒΚ" και των μητέρων πατρίδων Τουρκίας και Ελλάδας και να εξασφαλιστεί αποτέλεσμα». Παράλληλα, κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για την έκδοση νόμου «με τον οποίο συμπεριφέρεται σαν να είναι όλες οι πηγές (σ.σ. υδρογονανθράκων) δικές της και παραβλέπει να δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλείται τρεις δυσκολίες στην κυπριακή οικονομία και ισχυρίζεται ότι θα πρέπει άμεσα να συζητηθεί λύση του Κυπριακού, ώστε οι πηγές αυτές να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου και να χρησιμοποιηθούν από ένα «νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίρος και οι Τουρκοκύπριοι». Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, με το κατοχικό καθεστώς και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν «για το χρονοδιάγραμμα ειρήνης».

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, αν «από αυτά κανένα δεν γίνεται, τότε η "ε/κ διοίκηση" της "νοτίου Κύπρου", επειδή οι πηγές είναι από τη δική της πλευρά, λέγοντας ότι σε εμάς ανήκουν, είναι σαν να λέει ταυτόχρονα και ο βορράς ανήκει στο βορρά». Κατά συνέπεια, λέει, «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών», τα οποία όπως είπε, αργότερα «θα συναντηθούν στην ΕΕ».

Ο ίδιος, ενθαρρυμένος από την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ και τις μυστικές συνομιλίες για τους δρόμους διοχέτευσης του αερίου της Ανατ. Μεσογείου στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι ο μόνος δρόμος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας περνάει από την Τουρκία, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος διοχέτευσής του.

Τη θέση Νταβούτογλου φαίνεται να υιοθετούν σε δημοσίευμά τους και οι αμερικανικοί «New York Times» που προειδοποιούν ότι η Λευκωσία θα υποχρεωθεί σε δύσκολες αποφάσεις, λόγω της διάλυσης της οικονομίας της, που καθιστά «επείγουσα την εξόρυξη φυσικού αερίου». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η νέα σχέση Ισραήλ - Τουρκίας ενδέχεται να υποχρεώσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού της αερίου, εάν υπάρξει συνεργασία και στο πεδίο της ενέργειας μεταξύ Τελ Αβίβ και Αγκυρας, προκειμένου να αποφευχθεί η «ασύμφορη οικονομικά» λύση του τερματικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ