Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για την καλύτερη επικοινωνία

Ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια μπαίνει ως ενιαίος στόχος για το σοσιαλισμό με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια δε θα έχει αποτέλεσμα αν δε φτάσει μέχρι τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με βάση τις ανάγκες. Διότι όσο δικαιότερη φορολογία και να επιβάλει, μια κυβέρνηση όσο και να προστατέψει τους μισθούς, ακόμα και αν κρατικοποιήσει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος για τον έλεγχο υποτίθεται του χρήματος δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αν τα μέσα που παράγεται, βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλίων. Διότι πάντα την οικονομική και την πολιτική εξουσία την έχουν όχι αυτοί που έχουν απλά την κυβέρνηση αλλά αυτοί που έχουν τον πραγματικό πλούτο. Δηλαδή, τις αξίες χρήσης και όχι γενικά την κυβέρνηση ή το χρήμα. Δηλαδή την εξουσία την έχουν αυτοί που έχουν τα «κλειδιά» της οικονομίας όπως λιμάνια, αεροδρόμια, τον ορυκτό πλούτο τα καύσιμα τις υποδομές της παραγωγής τα μεγάλα εργοστάσια τα αγροτικά εφόδια, φάρμακα λιπάσματα για τον πρωτογενή τομέα. Γιατί το φορολογικό, το νομικό, το τραπεζικό σύστημα, είναι τα εργαλεία για να εφορμόσεις μια πολιτική πάντα πάνω σε ένα αντικείμενο. Και το αντικείμενο είναι αυτό που ονόμαζαν κάποιοι στην αρχή της οικονομικής κρίσης πραγματική οικονομία.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω εργαλεία χρειάζονται το αντικείμενό τους.

Και αν δεν έχεις το αντικείμενο τότε δεν έχεις και την εξουσία. Σωστά οριοθετήθηκε το ζήτημα των συνεργασιών με αιχμή τον Σοσιαλισμό όπως περιγράφτηκε στην αρχή του κειμένου. Αυτή η παραδοχή συνεπάγεται μεγαλύτερες δυσκολίες κατανόησης, οι οποίες σχετίζονται με την όχι σωστή επικοινωνιακή τακτική που εφάρμοζε το κόμμα κατά την διάρκεια της πρώτης κυρίως προεκλογικής περιόδου. Ο μηχανισμός της προπαγάνδας του Κόμματος αποδείχθηκε αναποτελεσματικός.

Θα έπρεπε σε κάθε συζήτηση να δείχνουμε έντονα τα πλεονεκτήματα της λαϊκής εξουσίας. Οτι η ανάδειξη των λαϊκών αντιπροσώπων από τον χώρο εργασίας ή γενικότερα από τον κλάδο θα έδινε την δυνατότητα πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στις δημόσιες υποθέσεις άρα και στον έλεγχο του δημοσίου χρήματος, χτυπώντας έτσι την διαφθορά, ένα ζήτημα για το οποίο χύθηκε πολύς λαϊκισμός από το κόμματα της αστικής τάξης. Σε αντίθεση με τον αστικό κοινοβουλευτισμό όπου οι υποψήφιοι επιλέγονται μέσα από τα στεγανά των επιτελείων των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Από ολιγομελείς επιτροπές, πασάροντας έτσι μια μικρή λίστα υποψηφίων για εκατομμύρια ψηφοφόρων. Στερώντας από τους χιλιάδες έως και εκατομμύρια εργαζομένων να διαλέγουν οι ίδιοι τους υποψηφίους τους, αλλά και να τους ανακαλούν.

Στο θέμα της ανάπτυξης, να εστιάζαμε στο σημείο: Τι είναι αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι καπιταλιστές, και για ποιους λόγους το ΚΚΕ μπορεί και θέλει. Το θέμα της λαϊκής οικονομίας χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Λ.χ. η θέση 82 παρ.4 χρειάζεται συμπλήρωση διότι θεωρώ πως πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η μικρή επιχείρηση που απασχολεί 2 , 3 , 5 υπαλλήλους χρειάζεται να υπάρχει στα πρώτα στάδια για να αποφευχθούν οι ελλείψεις κάποιων αγαθών και υπηρεσιών μέχρι να επεκταθεί ο κεντρικός σχεδιασμός ή ο συνεταιριστικός τομέας, οπότε η μικρή επιχείρηση θα απαξιωθεί και θα αντικατασταθεί εκ των πραγμάτων από την νέα οικονομία χωρίς απαγορεύσεις.

Μας έθεταν το ερώτημα: Πού θα βρείτε τα χρήματα για την πληρωμή π.χ. των βασικών αγαθών όπως τα καύσιμα ή τα ανταλλακτικά μηχανών κλπ. που είναι εισαγόμενα αν φύγουμε από την ΕΕ και το ευρώ. Το ερώτημα αυτό έχει σχέση με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, δηλαδή τα λεγόμενα σκληρά αποθεματικά νομίσματα π.χ. δολάριο, ευρώ τα οποία δίνουν την δυνατότητα σε μια χώρα να διεξάγει τις συναλλαγές τις με το εξωτερικό.

Να αποδείξουμε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα θα αυξηθούν μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την ορθολογική τους διαχείριση. Για να γίνει αυτό χρειάζεται αναλυτική κοστολογική μελέτη - πρόταση που θα έπαιρνε την εξής μορφή:

Παράδειγμα 1. Θα εξοικονομηθεί τόσο συνάλλαγμα (δισ.) από την κοινωνικοποίηση του Ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου σε λαϊκή περιουσία, που ως γνωστό κατέχει μεγάλο ποσοστό επί των μεταφορών. Συνεπώς, τα ναύλα που θα γινόταν λαϊκή περιουσία θα αύξαναν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα κατά τόσο ... και σε τόσο χρονικό διάστημα.

Παράδειγμα 2. Θα εξοικονομηθεί τόσο συνάλλαγμα (δισ.) από την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς και τα εξοπλιστικά προγράμματα, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως αυτά είναι άσχετα με την εθνική μας άμυνα. Κόστος το οποίο πληρώνεται σε συνάλλαγμα. Συνεπώς αυτή η αποδέσμευση θα έφερνε αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων κατά τόσο... και σε τόσο χρονικό διάστημα.

Παράδειγμα 3. Αντίστοιχα να καταγραφόταν και η εξοικονόμηση συναλλάγματος από τη μονομερή διαγραφή του χρέους, το οποίο πληρώνεται και αυτό σε συνάλλαγμα σε πολλά δισ.

Παράδειγμα 4. Από την ανάπτυξη της Γεωργίας Κτηνοτροφίας Πτηνοτροφίας Αλιείας , περιορίζοντας τις αντίστοιχες εισαγωγές θα καταγραφόταν τόση π.χ. εξοικονόμηση συναλλάγματος σε δισ.

Παράδειγμα 5. Αρκετό συνάλλαγμα εξοικονομείται από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με την κοινωνικοποίησή του. Εκμεταλλευόμενοι την σπανιότητα ορισμένων από αυτών (νικέλιο, λευκόλιθο) θα μπορούσαμε να έχουμε εξαγωγές ενισχύοντας την νομισματική μας θέση.

Να καταδείξουμε επίσης την κάθετη πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας μετά τη συμφωνία του Μάαστριχτ ειδικά μετά την είσοδό μας στο Ευρώ.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά προϋποθέτουν συλλογική οργανωμένη δουλειά. Η ΚΕ να καταρτίσει ομάδες εργασίας από μέλη και στελέχη και φίλους του κόμματος οικονομολόγους και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι θα περιγράψουν τα παραπάνω αναλυτικά και τεκμηριωμένα.

Στη συνέχεια από τις αναλυτικές αυτές μελέτες να εξαχθεί κωδικοποιημένα μια περίληψη που θα τυπωθεί σε στιλ προκήρυξης και πάνω σε αυτή να γίνει πανεξόρμηση για την ενημέρωση του λαού.

Ο λαός αυτές τις ώρες ζητάει διέξοδο.

Είναι δικιά μας ευθύνη που δεν βρίσκουμε τον τρόπο να καταλάβει.

Το κόμμα πρέπει να επεκτείνει τα μέσα επικοινωνίας του. Το πόρταλ του «902».gr έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή που βγήκε το ίντερνετ. Οι δυνατότητες του διαδικτύου είναι αναξιοποίητες παντελώς από την πλευρά μας.

Δεν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Ξέρουμε πως η νεολαία, και όχι μόνο χρησιμοποιεί αρκετά το Φέισμπουκ.

Να το χρησιμοποιήσουμε και εμείς για τις ανάγκες της προπαγάνδας μας.

Ας χτυπήσουμε τον αντίπαλο με τα δικά του όπλα.


Γιώργος Κατσίβελος
Οικονομολόγος, Μέλος του ΓΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ