Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Προνοητική και επαναστατική η δράση του ΚΚΕ

Θεωρώ ότι το Κόμμα προνοητικά και επαναστατικά έδρασε:

  • όταν πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΠΑΜΕ και των άλλων μετωπικών συσπειρώσεων (ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ) που έδωσαν ελπίδα σε χιλιάδες εργαζόμενους, και στέγη σε εκατοντάδες αγωνιστές που δεν μπορούσαν ν' ανεχτούν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Με το ΠΑΜΕ βρήκε ο συνδικαλισμός τη χαμένη του τιμή και οι εργαζόμενοι ένα ισχυρό στήριγμα στους αγώνες για δουλειά και αξιοπρέπεια. Στο ΠΑΜΕ εκτός από τους κομμουνιστές συσπειρώθηκαν αγνοί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι όλων των κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Κορυφαία κατάκτηση και εργαλείο δουλειάς είναι το «Κοινό Πλαίσιο Πάλης» που εκπονήθηκε από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.
  • όταν πρωτοστάτησε στη δημιουργία των Λαϊκών Επιτροπών σε επίπεδο γειτονιάς και χωριού μέσα από Λαϊκές Συνελεύσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο το λαό της γειτονιάς και του χωριού. Οι Λαϊκές Επιτροπές έφεραν σε επαφή και οργάνωσαν τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και δημιούργησαν σε τοπικό επίπεδο μια πλατιά κοινωνική συμμαχία. Αυτή η κοινωνική συμμαχία που συντόνισαν οι Λαϊκές Επιτροπές καθοδήγησε το λαϊκό κίνημα στην απόκρουση αντιλαϊκών μέτρων όπως το χαράτσι, καθοδήγησε την ανυπακοή, τη συμμετοχή στους εργατικούς αγώνες, την ταξική λαϊκή αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων.
  • όταν απέρριψε τη συμμετοχή του σε αστική κυβέρνηση και έριξε το σύνθημα της Λαϊκής Συμμαχίας για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Στόχος της εργατικής τάξης και του κόμματός της, του ΚΚΕ, δεν μπορεί να είναι η επιλογή καλύτερου ή χειρότερου διαχειριστή του συστήματος, καλύτερου ή χειρότερου εκμεταλλευτή, καλύτερου ή χειρότερου ιμπεριαλιστικού κέντρου για να προσδεθεί μαζί του. Στόχος της εργατικής τάξης και του κόμματός της, του ΚΚΕ, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων για την επαναστατική ανατροπή, για να αλλάξει χέρια η εξουσία. Η εξουσία, οικονομική και πολιτική, πρέπει από τους λίγους κηφήνες που την λυμαίνονται, να έρθει στα χέρια της εργατικής τάξης και των φυσικών της συμμάχων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών.

Ηταν λοιπόν αναμενόμενο και σωστό το συνέδριο να προσανατολιστεί και στην αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται με την κρίση, και στην παραπέρα ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας που σιγά σιγά οικοδομείται στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς. Πιστεύω ότι σε συνθήκες που μπορεί να έχουμε πόλεμο, απότομη άνοδο του κινήματος, απότομη ήττα και αναδίπλωση του κινήματος ή ακόμα και διαμόρφωση επαναστατικής κατάστασης, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με τους εαυτούς μας, τους συντρόφους μας, την καθοδήγηση, και όλη τη λειτουργία του Κόμματος. Σ' αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι χρειάζεται και η αλλαγή του καταστατικού και η ανακαταγραφή.

- Συμφωνώ με τις θέσεις, το πρόγραμμα και το καταστατικό που προτείνονται. Περιμένω από το 19ο Συνέδριο να χαράξει το δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας, μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τη λαϊκή οργάνωση και τη λαϊκή αλληλεγγύη.

Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν νηφαλιότητα, κομματική πειθαρχεία, συσπείρωση δυνάμεων, αξιοποίηση οπαδών και φίλων και προσωπικές θυσίες από στελέχη και μέλη του Κόμματος.


Ευγενία Σκέμπρη
ΝΕ Κέρκυρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ