Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Από καλύτερη θέση για την υλοποίηση των Αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησε η οικοδόμηση ισχυρού ΚΚΕ ιδιαίτερα στους στρατηγικούς χώρους, με βασικό προσανατολισμό τη βιομηχανία, τις μεταφορές
Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησε η οικοδόμηση ισχυρού ΚΚΕ ιδιαίτερα στους στρατηγικούς χώρους, με βασικό προσανατολισμό τη βιομηχανία, τις μεταφορές
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Μέσα σε κλίμα ομοφωνίας, η Συνδιάσκεψη συζήτησε τα προσυνεδριακά κείμενα της ΚΕ και τη δράση της ΚΟ. Αναδείχτηκε η πείρα, θετική και αρνητική. Με αυτοκριτικό τρόπο, η ΚΟ και η απερχόμενη ΕΠ στάθηκαν απέναντι στη δουλειά τους. Αποφασίστηκαν μέτρα που προετοιμάζουν κι εκπαιδεύουν την ΚΟ, την ΚΝΕ, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος, τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή στην πάλη για τη λαϊκή συμμαχία, τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής επανεκλέχθηκε ο Δ. Τζαβάρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η προσυνεδριακή δουλειά της ΚΟ κρίθηκε ως θετική παρά τις αδυναμίες. Η ΚΟ βγήκε πιο δυνατή, πιο ώριμη να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στη δουλειά της και να δράσει από καλύτερη θέση για την υλοποίηση των αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου. Κατά τη συζήτηση στις ΚΟΒ, διαπιστώθηκαν τα βήματα που έχει κάνει το Κόμμα με τις επεξεργασίες του ιδιαίτερα για το Σοσιαλισμό και την Ιστορία, στην επεξεργασία της στρατηγικής του, τα βήματα της Οργάνωσης στην ιδεολογική δουλειά, η μαχητική στάση, η επιμονή στην ιδεολογική σταθερότητα και την υπεράσπιση των κεντρικών επιλογών του Κόμματος. Δόθηκε απάντηση στην προσπάθεια του οπορτουνιστικού φάσματος και στην ποικίλη φιλολογία που στρέφεται κατά της γραμμής και της καθοδήγησης του Κόμματος.

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησαν οι οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή, όπου καταγράφεται υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε Αχαΐα και Κορινθία, ενώ οι συγκεκριμένοι νομοί αποκτούν και ιδιαίτερο ρόλο ως διαμετακομιστικά - μεταφορικά και ενεργειακά κέντρα για όλη τη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Σημαντικό επίσης βιομηχανικό κέντρο είναι η Μεγαλόπολη. Εχει κεντρικό ρόλο και στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης είναι να αξιοποιηθεί σαν κόμβος για τη διοχέτευση φυσικού αερίου σε όλη την Πελοπόννησο. Σημαντικό οικονομικό κέντρο παραμένει η Καλαμάτα και η γύρω περιοχή.

Η καπιταλιστική κρίση επιταχύνει την καταστροφή μικροαστικών στρωμάτων, συρρικνώνει την παραγωγή σε μια σειρά βιομηχανικούς κλάδους. Σταμάτησαν δημόσια έργα και κατέρρευσε συνολικά η κατασκευαστική δραστηριότητα. Διατηρεί δυναμική ακόμα ο κλάδος τροφίμων - ποτών κυρίως στην Αχαΐα που έχει μονοπωληθεί. Το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης και η διαχείριση για το ξεπέρασμά της, ανάγκασε τις περιφερειακές Αρχές, την ΕΕ και τα αστικά επιτελεία να αναπροσαρμόσουν τους αρχικούς σχεδιασμούς του ΕΣΠΑ, που αποτελούν στρατηγικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Δράση σε πιο σύνθετες συνθήκες

Η ΚΟ Πελοποννήσου αντιμετώπισε το προηγούμενο δίχρονο τη στρατηγική και τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης, των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων. Η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση ήταν πιο σύνθετη και πιο οξυμένη. Η δράση των αστικών κομμάτων (και του ΣΥΡΙΖΑ) στην περιοχή έχει ως επίκεντρο την καπιταλιστική ανάκαμψη και την έκταση του κρατικού παρεμβατισμού. Η διαπάλη μεταξύ τους δε σχετίζεται με τα λαϊκά συμφέροντα.

Οπως σημειώθηκε, στην επεξεργασμένη δουλειά των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων και μηχανισμών, χρειάζεται πιο ολοκληρωμένη απάντηση, με βάση τις επεξεργασίες και τη στρατηγική του Κόμματος, στη βάση ότι η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, με αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις στις συνθήκες της σοσιαλιστικής εξουσίας, πλαίσιο στο οποίο η Πελοπόννησος θα έχει τη δική της συμβολή.

Ταυτόχρονα, το εργαλείο του συστήματος που λέγεται Χρυσή Αυγή, πρέπει να απομονωθεί από το λαό με τη λαϊκή οργάνωση, την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική συσπείρωση και συμμαχία, την αποφασιστική ανάπτυξη γενικευμένα στην περιοχή της δράσης ενάντια στον εθνικοσοσιαλισμό.

Τόσο εισηγητικά, όσο και στις τοποθετήσεις, σημειώθηκε ότι στο σχεδιασμό της ΚΟ για το εργατικό κίνημα, πρέπει να παίρνεται υπόψη το περιεχόμενο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, δηλαδή η άνοδος του επιπέδου συνείδησης, οργάνωσης και πάλης της εργατικής τάξης στο ύψος των σύγχρονων απαιτήσεων της ταξικής πάλης, που περιλαμβάνει κυρίως την αναγκαιότητα και δυνατότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Να αντιμετωπίζεται η απόσπαση της οικονομικής από την πολιτική πάλη στην καθημερινή δράση της ΚΟ μέσα στο εργατικό κίνημα.

Ακόμα, να ενισχυθούν οι προσπάθειες για ιδεολογική αντεπίθεση, προβολή των αξιών της εργατικής τάξης, η πολεμική στις αστικές και μικροαστικές αξίες και θεσμούς, η ανάδειξη της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος, ο κλονισμός των θεωριών περί «βίας» και «άκρων», το μέτωπο στον εκθειασμό του αυθόρμητου και τις ύποπτες ομάδες. Να ενταθεί η προσπάθεια για αλλαγή του συσχετισμού, αντιμετώπιση του ρεφορμισμού - οπορτουνισμού, για ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, μαζικοποίηση των σωματείων.

Να υπάρξει αποφασιστική βελτίωση της λειτουργίας των ΔΣ, δουλειά με τη ΓΣ του σωματείου και τα μέλη του, ισχυρά οικονομικά και συγκέντρωση των συνδρομών, καλύτερη οργάνωση της μάχης των αρχαιρεσιών, ανάδειξη νέας γενιάς συνδικαλιστικών στελεχών με γνώση και με κύρος, κάλυψη των καθυστερήσεων με τις κομματικές ομάδες, οργάνωση των ανέργων, προσέλκυση των μεταναστών, ανάπτυξη αγώνων σε αντιστοιχία με την οξύτητα των προβλημάτων.

Για τον προσανατολισμό της δουλειάς

Για το επόμενο διάστημα, κεντρικός προσανατολισμός της δουλειάς της Οργάνωσης για τη λαϊκή συμμαχία, τονίστηκε ότι πρέπει να είναι η συγκέντρωση των δυνάμεων στις μεγάλες πόλεις και τους στρατηγικούς χώρους, η κοινή δράση με βάση τον κλάδο, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους βιοπαλαιστές. Η οργάνωση και ο συντονισμός της λαϊκής αντίστασης και αλληλεγγύης ενάντια στην κρατική καταστολή και εργοδοτική βία, η προσέλκυση νέων οργανώσεων του λαού και λαϊκών δυνάμεων με χαμηλή πολιτική πείρα, η βελτίωση της συμμετοχής τους στις υποθέσεις των οργανώσεων και την πολύμορφη δράση. Πιο αποφασιστικά βήματα εκτιμήθηκε ότι πρέπει να γίνουν και στο ζήτημα της αλληλεγγύης.

Από τη Συνδιάσκεψη προέκυψε η ανάγκη να αυξηθεί η ευθύνη της ΚΟ για τη δουλειά στις νέες ηλικίες, για την αφομοίωση και διαπαιδαγώγηση των δυνάμεων της ΚΝΕ, την πιο συστηματική προετοιμασία των ΚΝιτών να γίνουν μέλη του Κόμματος. Να δουλεύει και απευθείας το ΚΚΕ στις μεγάλες μάζες παιδιών των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής που συγκεντρώνονται στα θρανία, σε τόπους δουλειάς και στις ουρές των ανέργων, έρμαια της επεξεργασμένης παρέμβασης των κρατικών και άλλων μηχανισμών σε συνθήκες αντεπανάστασης και αντικομμουνισμού.

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησε η οικοδόμηση ισχυρού ΚΚΕ ιδιαίτερα στους στρατηγικούς χώρους, με βασικό προσανατολισμό τη βιομηχανία, τις μεταφορές κ.λπ., με υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να διασφαλίζει τη συστηματική διείσδυση σε ευρύτερες μάζες, το συνδυασμό διαφώτισης και κινήματος, τη στράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, την ιδιαίτερη δουλειά με τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της εργατικής τάξης, την αξιοποίηση της πείρας από την ανάδειξη και ανάπτυξη στελεχών, την ενίσχυση της ιδεολογικής δουλειάς, την οικοδόμηση μιας Κομματικής Οργάνωσης και αντίστοιχης Οργάνωσης της ΚΝΕ, συσπειρωμένης, γερά δεμένης με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην Πελοπόννησο, έτοιμης για κάθε θυσία, αδιαπέραστης από τον αντίπαλο και αδιάλλακτης απέναντί του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ