Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ορισμένες σκέψεις πάνω στις Θέσεις

Οι Θέσεις για το 19ο Συνέδριο δεν προέκυψαν εν μία νυκτί, αποτυπώνουν και αντανακλούν την πολύτιμη πείρα από το εργατικό λαϊκό κίνημα που έχει προσλάβει το Κόμμα μας, την ωρίμανση των ταξικών αγώνων και αποτελούν ανταπόκριση του Κόμματος στα καθήκοντά του ως επαναστατικό κόμμα, με βάση και τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου. Είναι μεγάλη ατομική ευθύνη και στοίχημα για το κάθε κομματικό μέλος, το κατά πόσον συμβάλλει αφενός με την ουσιώδη μελέτη των θέσεων και αφετέρου με την πλατιά διάδοσή τους, ώστε να γίνουν κτήμα όσο το δυνατόν ευρύτερων εργατικών μαζών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι απαραίτητο να βοηθήσουν, συμμετέχοντας και στον προσυνεδριακό διάλογο.

Καταρχάς, σε σχέση με την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη του τελευταίου διαστήματος, προσωπικά θεωρώ θεμελιώδη τη στάση που κράτησε το Κόμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού απέναντι στην επίθεση «λυκοφιλίας» που δέχθηκε από δυνάμεις του οπορτουνισμού, που στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής τους διαπαιδαγώγησης, θεώρησαν πως μπορούν να παγιδεύσουν και να εγκλωβίσουν το Κόμμα σε μια αστική κυβέρνηση διαχείρισης του καπιταλισμού. Ωστόσο, ίσως να ήταν αδυναμία του Κόμματος το ότι δεν δόθηκαν εγκαίρως οι απαραίτητες εξηγήσεις σχετικά με το χαρακτήρα και το ρόλο του αστικού κοινοβουλίου, που ενδεχομένως ναι, ενδεχομένως όχι, να μείωναν ένα κλίμα απογοήτευσης από το αποτέλεσμα, τόσο σε σ/φους, όσο και σε οπαδούς και φίλους.

Σχετικά με τη σχέση ΚΝΕ και ΚΚΕ, είναι γεγονός, όπως αναφέρεται και στη θέση 39, ότι η συνεργασία ΚΟΒ-ΟΒ , βρίσκεται πιο κοντά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, θεωρώ πως ζητήματα ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης για παράδειγμα, ξεδιαλύνονται σε ένα καλό βαθμό, σε επίπεδο ΚΟΒ-ΟΒ. Ωστόσο, θεωρώ πως η ΚΟΒ και τα κομματικά μέλη μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τόσο τα κομματικά μέλη χρεωμένα στην ΚΝΕ, όσο και τα ΚΝίτικα μέλη να βάζουν στρατηγικούς στόχους ανάλογα με το χώρο, να σχεδιάζουν, να βοηθούν ώστε να υπάρχει καλύτερη σύνδεση του κάθε πανεπιστημιακού χώρου με τον κλάδο, να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην κνίτικη οικοδόμηση. Ετσι, τα μέλη της ΟΒ θα μπορούν να αναπτύξουν δυνατότητες και να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στο βάθεμα της δουλειάς του Κόμματος στο χώρο τους. Τέλος, ίσως θα πρέπει τα μέλη του Κόμματος και τα κομματικά μέλη χρεωμένα στην ΚΝΕ να ρίχνουν περισσότερο βάρος στην προετοιμασία, διαπαιδαγώγηση και τελικά την ανάδειξη μελών της ΚΝΕ σε αυριανά μέλη του ΚΚΕ.

Είναι μεγίστης σημασίας, στο κείμενο των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το γεγονός ότι μπαίνει μπροστά και επεξηγείται η έννοια της Λαϊκής Συμμαχίας. Το κύριο που μπαίνει από το Κόμμα, είναι ο χαρακτήρας της εποχής και άρα και ο χαρακτήρας της επανάστασης, που ήδη από το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, έχει οριστεί ως σοσιαλιστικός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα, κατά την διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, οι παραγωγικές σχέσεις δεν αλλάζουν, παρ' όλη την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Επομένως, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το ζήτημα ανάπτυξης της Λαϊκής Συμμαχίας μπαίνει σε αντικειμενική βάση. Πρόκειται για Συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων, που πρέπει να έχει πολιτικό περιεχόμενο και στόχο, που να κάνει σαφές το όριο για την ανατροπή αυτού του συστήματος σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Οπως αναφέρεται και στο κείμενο των θέσεων, η ζύμωση και η εισχώρηση των μαζών στη Λαϊκή Συμμαχία, δεν είναι μια στατική διαδικασία, αλλά αντίθετα εξελίσσεται παράλληλα με την ταξική πάλη και σε επαναστατικές συνθήκες, αποτελεί την επαναστατική πρωτοπορία. Τέλος, είναι κρίσιμο, προκειμένου να αποφευχθούν συγχύσεις τόσο σε σ/φους όσο και σε οπαδούς, να ξεκαθαριστεί ότι η Λαϊκή Συμμαχία σε καμία περίπτωση δεν αφορά φορείς και πολιτικά κόμματα που ενδεχομένως να προκύπτουν σήμερα, από τις δυσκολίες του αστικού συστήματος να διαχειριστεί την κρίση του καπιταλισμού κλπ.

Σχετικά με το σχέδιο Προγράμματος, θεωρώ ότι μπαίνουν πολύ σωστά και αναλυτικά στην θέση 85 οι επιμέρους τομείς και κλάδοι με βάση τους οποίους οργανώνεται ο Κεντρικός Σχεδιασμός κατά την σοσιαλιστική οικοδόμηση και μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν ως παραδείγματα σε συσκέψεις, ακόμα και για να ξεδιαλύνουν στο κεφάλι μας τέτοιου είδους ζητήματα. Τέλος, στις θέσεις 73-76 ξεκαθαρίζεται η υλική βάση της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού στη χώρα μας, επεξηγούνται ζητήματα για την επαναστατική κατάσταση και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η αναφορά της στάσης που πρέπει να κρατήσει το ΚΚΕ σε ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικού πολέμου - είτε επιθετικού, είτε αμυντικού - αναφορικά με τον ρόλο του ως καθοδηγητής της εργατικής τάξης με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας.

Το ΚΚΕ, βαθιά προσηλωμένο στην επαναστατική κομμουνιστική ιδεολογία, στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, από τις οποίες αντλεί την ικανότητα ερμηνείας των φαινομένων και καθοδήγησης της εργατικής τάξης, βαδίζει σταθερά και αισιόδοξα προς το 19ο Συνέδριό του και είναι χρέος μας, πρωτίστως για τα κομματικά μέλη να συμβάλλουμε στην κατανόηση των Θέσεων από τα μέλη της ΟΒ, να τα βοηθήσουμε να ανοιχτούν σε περισσότερο κόσμο, αλλά και να μεταλαμπαδεύσουμε τις Θέσεις σε κάθε φοιτητή από φτωχές λαϊκές οικογένειες, σε κάθε εργαζόμενο που ξέρουμε, σε κάθε άνεργο χωρίς να παριστάνουμε τους έχοντες τη σοφία του κόσμου, να ακούσουμε τις ερωτήσεις που θα έρθουν, να γίνουμε ικανοί να τις απαντήσουμε, να προβληματίσουμε τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα να του περάσουμε ένα κλίμα αισιοδοξίας στις σημερινές συνθήκες σήψης του συστήματος, για τη δυνατότητα ανατροπής του και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ζήτω το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ!


Ολια Φιλέρη
ΟΒ Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ