Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΕ
Συμπράττουν για να μαντρώσουν το λαό στη διαχείριση

Εναλλάσσουν εκβιασμούς με ψευτοδιλήμματα

Το παράδειγμα της Κύπρου, ένα πράγμα δείχνει: Λύση για το λαό μπορεί να δώσει μόνο η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του
Το παράδειγμα της Κύπρου, ένα πράγμα δείχνει: Λύση για το λαό μπορεί να δώσει μόνο η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του
Να εκβιάσει το λαό, για να αποδεχθεί τα άγρια μέτρα, αξιοποιώντας το παράδειγμα της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο, επιχειρεί η κυβέρνηση, ενώ σε συμπαιγνία με τον ΣΥΡΙΖΑ κι άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, εντός και εκτός Ελλάδας, οξύνει το αποπροσανατολιστικό ψευτοδίλημμα «μέσα ή έξω από το ευρώ».

«Πρέπει να συνεχίσουμε, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Καταλαβαίνετε νομίζω τώρα, πολύ καλύτερα, πόσο σημαντικό είναι να είμαστε και αποτελεσματικοί και έγκαιροι. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε εμείς να κλείσουμε τη δική μας συμφωνία, πριν να έχουμε εκρηκτικές καταστάσεις», αποφάνθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ενίσχυση κίβδηλων διλημμάτων, σιγοντάρει και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να εγκλωβίσει το λαό στην αστική διαχείριση, με ή χωρίς ευρώ. Μετά τις διαβεβαιώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα», ο Π. Σκουρλέτης είπε χτες σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Real»: «Πάση θυσία σημαίνει η ανεργία από το 30% να πάει στο 40%, να κλείσουν και άλλα νοσοκομεία και άλλες επιχειρήσεις, να μεταναστεύουν και άλλοι νέοι άνθρωποι; Σας απαντώ, λοιπόν, όχι. Πάση θυσία για τίποτα και σε τίποτα. Προφανώς, όχι και για το ευρώ».

Απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ και για να συντηρήσει τη βολική για το δίπολο ψευτοαντιπαράθεση, η ΝΔ αντιπαρέβαλε σε ανακοίνωση τις κατά καιρούς τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα, ανοίγοντας νέο κύκλο εκατέρωθεν καταγγελιών. Τροφή για ψευτοδιλήμματα δίνουν και οι εκτιμήσεις των καπιταλιστικών οίκων, όπως ο Αμερικανικός «Moody's», ότι «μετά την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου στη χώρα, είναι δυνατό ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ να αυξηθεί περαιτέρω».

Από την πλευρά του, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών, με έκθεση του εκτιμά ότι θα υπάρξουν πιέσεις στον τραπεζικό τομέα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας μετά την απόφαση για την Κύπρο. Σύμφωνα με το «Bloomberg», το ΙΙF σημειώνει ότι «οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε αδύναμες χώρες θα αντιμετωπίσουν κούρεμα σε καταθέτες και πιστωτές, συμπαρασύροντας την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά».

Σ' αναμμένα κάρβουνα...

Να διαχωρίσουν τα τραπεζικά συστήματα των χωρών τους από αυτό της Κύπρου, επιχειρούν αξιωματούχοι των Λουξεμβούργου, Σλοβενίας, Μάλτας, οι οποίες εμφανίζονται σαν οι επόμενες χώρες που θα εφαρμοστεί το «μοντέλο Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε «δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως οδικός χάρτης η λύση της Κύπρου» και υποστήριξε ότι «δεν ταιριάζει η συγκεκριμένη λύση σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης με μεγάλο τραπεζικό τομέα». Με συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ZDF, υποστήριξε: «Το Λουξεμβούργο δεν προσελκύει λεφτά από τη Ρωσία με υψηλά επιτόκια. Το τραπεζικό μας μοντέλο βασίζεται σε αρκετούς πυλώνες (...) Δεν υπάρχουν παραλληλισμοί με την Κύπρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας Τζόζεφ Μπονίτσι, χαρακτήρισε σε συνέντευξή του «παραπλανητική και επιπόλαιη» τη συσχέτιση της χώρας του με την Κύπρο. Υποστήριξε ότι «το μέγεθος του μαλτέζικου χρηματοπιστωτικού τομέα είναι κάτω από το 300% του ΑΕΠ της χώρας» και ότι «είναι εντός των κανονικών ορίων με βάση τα διεθνή πρότυπα».

Με τη σειρά της, η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπρατούσεκ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε την αναδιάρθρωση και την σταθεροποίηση του τραπεζικού μας τομέα, η χώρα είναι ικανή να λύσει μόνη της τα προβλήματά της». Η ίδια απέρριψε το ενδεχόμενο υπαγωγής της Σλοβενίας σε μηχανισμό στήριξης και μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι «οι συγκρίσεις με την Κύπρο είναι περιττές και άστοχες».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε χτες ότι «η Κύπρος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, και εμείς βρήκαμε τη σωστή λύση». Ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι «το Λουξεμβούργο έχει ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο από την Κύπρο και οποιαδήποτε σύγκρισή τους θα ήταν παράλογη». Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, ωστόσο, έσπευσε να δηλώσει ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις του Γιουρογκρουπ «η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη χάνεται».

«Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση», υποστήριξε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν τα μέτρα της πρόσφατης απόφασης του Γιούρογκρουπ θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες. Ανέφερε επίσης ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα αποφασίσει για το χρηματικό ποσό της συμμετοχής του στη δανειακή συμφωνία με την Κύπρο μέχρι τα τέλη Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ