ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σύσκεψη τη Δευτέρα για την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας

Με πρόταση των ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ η ΠΝΟ καλεί σε σύσκεψη Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία στις 3 Απρίλη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας, διεκδικώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα του ΥΝΑ, υπογραφή και ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και των κλαδικών ΣΣΕ, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στα πληρώματα.

Χτες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία και κήρυξε την απεργία, έκανε δεκτή την πρόταση των εκπροσώπων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και αποφάσισε να καλέσει Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε σύσκεψη τη Δευτέρα 1η Απρίλη στις 12 το μεσημέρι για το συντονισμό της δράσης. Η σύσκεψη των φορέων θα είναι συνέχεια της οργανωτικής σύσκεψης που διοργανώνουν τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία την ίδια μέρα στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Τα τρία σωματεία, αναδεικνύοντας ότι και αυτή η απεργιακή μάχη αφορά όλους τους εργαζόμενους, έχουν αναλάβει δράση για «καλή οργανωτική προετοιμασία μέσα και έξω από τα πλοία σε κάθε εργασιακό χώρο, στις ναυτικές σχολές». Απευθύνουν το κάλεσμα «να βγουν αποφάσεις συμμετοχής στον απεργιακό αγώνα από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, φορείς». «Να αναπτυχθούν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να αναδειχθεί ολόπλευρα η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ όπου εντάσσεται και το νομοσχέδιο για την "Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ"».

Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το κάλεσμα οι μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), χτες, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του ΥΝΑ προωθεί την κατάργηση των ΣΣΕ, την άρση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία, την ανατροπή των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, υπονομεύοντας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα καράβια, την αποδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, την ιδιωτικοποίηση και παράδοση του συνόλου των λιμενικών υποδομών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στα μονοπώλια.

Πρόταση για απεργία και στα λιμάνια

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο του ΥΝΑ προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ενισχύοντας «τους όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων στα λιμάνια, στα πρότυπα της COSCO», οι ταξικές δυνάμεις του συνδυασμού Δημοκρατική Ενότητα ΟΛΠ, με ανακοίνωση, καταθέτουν στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου πρόταση για προειδοποιητική 24ωρη απεργία στα λιμάνια στις 3 Απρίλη, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, υπογραφή ΣΣΕ χωρίς περικοπές, για λιμάνια λαϊκή περιουσία.

Η Δημοκρατική Ενότητα επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ και «ανεξάρτητων» που απορρίπτουν, όπως έγινε και στην πρόσφατη συνέλευση της ΟΜΥΛΕ, τις συγκεκριμένες προτάσεις της, για άμεση κινητοποίηση και κλιμάκωση της πάλης. «Να γίνουν, τονίζει, Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία, σε όλα τα λιμάνια».

«Στηρίζουμε, συνεχίζει, το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, την πάλη ενάντια στα χαράτσια, στη φοροληστεία, για μέτρα προστασίας των ανέργων. Είναι ανάγκη να ενώσουμε τη δύναμη του αγώνα μας με τους εργαζόμενους στα πλοία, στα ναυπηγεία, με όλους όσοι θίγονται και σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη λιμενική δραστηριότητα».

ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Απεργιακή συγκέντρωση για εφημερίες και προσλήψεις

Η χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας
Η χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας
Απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες γιατροί των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μη γίνουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κατάργηση κλινών.

Σε μια σειρά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Υγείας, Στ. Πεντέα, ο οποίος επικαλέστηκε γραφειοκρατικά κωλύματα και δεσμεύτηκε πως με σχετική τροπολογία θα πληρωθούν το επόμενο διάστημα οι εφημερίες από τον Οκτώβρη του 2012 και μετά. Ωστόσο, υπάρχουν νοσοκομεία όπου οφείλονται στους γιατρούς εφημερίες και πριν τον Οκτώβρη, ενώ στους γιατρούς των νοσοκομείων του ΙΚΑ που συγχωνεύτηκαν με άλλα νοσοκομεία οφείλονται οι εφημερίες όλου του έτους 2012. Δηλαδή, σε ορισμένα νοσοκομεία και έχει αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών μετά τη συγχώνευσή τους και έχει μειωθεί στο μισό το κονδύλι για τις εφημερίες!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εκπροσώπους του υπουργείου να παρακάμψουν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα και να πληρωθούν τώρα οι εφημερίες αλλιώς θα γενικευτούν οι επισχέσεις εργασίας, να δοθούν συμπληρωματικά κονδύλια εφημεριών αλλά και οι εφημερίες εκτός πλαφόν να μην πληρώνονται από τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων, δηλαδή από το χαράτσωμα των ασθενών. Τόνισαν ακόμα στη συνάντηση ότι με το κλείσιμο και την υποβάθμιση νοσοκομείων του ΙΚΑ και άλλων μικρού και μεσαίου μεγέθους νοσοκομείων οι ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν θα στοιβάζονται στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων και στα εξωτερικά ιατρεία, οπότε το πρόβλημα θα οξυνθεί περισσότερο.

Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία καλούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με τα λαϊκά στρώματα, που χτυπιούνται από την πολιτική που έχει μετατρέψει την Υγεία σε εμπόρευμα. Σημειώνουν ότι ο αγώνας για γιατρούς με δικαιώματα συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε χτες πως κατατέθηκε στη Βουλή διάταξη για την αναδρομική εξόφληση των εφημεριών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 19 Απρίλη

Με πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 19 Απρίλη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.30 π.μ. και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, θα κορυφωθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ και ΟΑΕΕ σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι συνταξιούχοι παλεύουν και απαιτούν: Αποκατάσταση στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, στα δώρα, επιδόματα, καμία περικοπή στις Κοινωνικές δαπάνες, στα Φάρμακα, στην Υγεία και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη. Κατάργηση των χαρατσιών της φοροληστείας, των φόρων στο πετρέλαιο. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων. Ολων των μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και δανειακών συμβάσεων, που τους έχουν καταδικάσει στη φτώχεια, στη δυστυχία, στην εξαθλίωση.

«Οι συνταξιούχοι -υπογραμμίζεται στο κάλεσμα- μαζί και οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με το μόχθο τους και το αίμα της ζωής τους τα πάντα. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, αντίθετα μας χρωστάνε. Ολος ο πλούτος που έχουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοβιομήχανοι είναι δικός μας.

Εχουμε δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς συνταξιουχικής ζωής, να ζήσουμε καλύτερα και εμείς και τα παιδιά μας. Εχουμε δικαίωμα να έχουμε τις συντάξεις μας, τα φάρμακα και όλες τις ασφαλιστικές παροχές που έχουμε πληρώσει και μας έχουν αφαιρέσει.

Πάρτε μαζικά - αγωνιστικά μέρος στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.

Κλιμακώνουμε τους αγώνες με ενιαία ταξική πάλη εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων με λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Κι άλλα θέλουν οι εφοπλιστές

Προκλητικοί εμφανίστηκαν χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων.

Ο εκπρόσωπος των Επιχειρήσεων Επιβατικού Ναυτιλίας Μ. Σακέλλης είπε χαρακτηριστικά ότι «λυπούμαστε γιατί στο νομοσχέδιο δεν επιχειρούνται θαρραλέες αλλαγές τις οποίες είχαμε προτείνει και μέρος μόνο των προτάσεών μας υλοποιείται». Μάλιστα ζήτησε παραπέρα μείωση του διαστήματος της υποχρεωτικής απασχόλησης των ναυτεργατών και επανέλαβε το αίτημά τους για μείωση του ΦΠΑ και επιδότηση των καυσίμων.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης προκλητικά ισχυρίστηκε ότι η εμπορική ναυτιλία σταμάτησε να παίρνει κατώτερα πληρώματα γιατί η σύμβασή τους είναι «δύο και τρεις φορές πάνω από αυτά που πληρώνουν οι άλλοι εφοπλιστές σε όλο τον κόσμο»...

Ξεκάθαρα υπέρ του ξεπουλήματος των δραστηριοτήτων των λιμανιών τάχθηκε ο Γ. Ανωμερίτης, πρόεδρος της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας, λέγοντας ότι είμαστε στην εποχή της συγκέντρωσης του κεφαλαίου και της συγκεντροποίησης των επιχειρήσεων και δεν μπορεί κάθε χωριό και δήμος να αποτελεί διαχειριστή σημαντικών λιμανιών».

Απαντώντας η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τόνισε: «Δικαίωμά σας να στηρίζετε τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση, δηλαδή τα μονοπώλια, αλλά δεν μπορείτε όμως να μας υποτιμάτε έτσι, να δικαιολογείτε τη θέση σας χρησιμοποιώντας ως άλλοθι υπαρκτές αδυναμίες της τοπικής διοίκησης. Δικαίωμά σας να είστε με τα μονοπώλια, αν ερχόταν ο μάνατζερ της ΚΟΣΚΟ θα ήταν πιο σεμνός από εσάς».

Οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ και της ΠΕΝΕΝ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο και ζήτησαν την απόσυρσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ