Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σύσκεψη τη Δευτέρα για την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας

Με πρόταση των ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ η ΠΝΟ καλεί σε σύσκεψη Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία στις 3 Απρίλη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας, διεκδικώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα του ΥΝΑ, υπογραφή και ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και των κλαδικών ΣΣΕ, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στα πληρώματα.

Χτες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία και κήρυξε την απεργία, έκανε δεκτή την πρόταση των εκπροσώπων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και αποφάσισε να καλέσει Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε σύσκεψη τη Δευτέρα 1η Απρίλη στις 12 το μεσημέρι για το συντονισμό της δράσης. Η σύσκεψη των φορέων θα είναι συνέχεια της οργανωτικής σύσκεψης που διοργανώνουν τα τρία ταξικά ναυτεργατικά σωματεία την ίδια μέρα στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Τα τρία σωματεία, αναδεικνύοντας ότι και αυτή η απεργιακή μάχη αφορά όλους τους εργαζόμενους, έχουν αναλάβει δράση για «καλή οργανωτική προετοιμασία μέσα και έξω από τα πλοία σε κάθε εργασιακό χώρο, στις ναυτικές σχολές». Απευθύνουν το κάλεσμα «να βγουν αποφάσεις συμμετοχής στον απεργιακό αγώνα από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, φορείς». «Να αναπτυχθούν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να αναδειχθεί ολόπλευρα η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ όπου εντάσσεται και το νομοσχέδιο για την "Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ"».

Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το κάλεσμα οι μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), χτες, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του ΥΝΑ προωθεί την κατάργηση των ΣΣΕ, την άρση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία, την ανατροπή των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, υπονομεύοντας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα καράβια, την αποδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, την ιδιωτικοποίηση και παράδοση του συνόλου των λιμενικών υποδομών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στα μονοπώλια.

Πρόταση για απεργία και στα λιμάνια

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο του ΥΝΑ προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ενισχύοντας «τους όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων στα λιμάνια, στα πρότυπα της COSCO», οι ταξικές δυνάμεις του συνδυασμού Δημοκρατική Ενότητα ΟΛΠ, με ανακοίνωση, καταθέτουν στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου πρόταση για προειδοποιητική 24ωρη απεργία στα λιμάνια στις 3 Απρίλη, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, υπογραφή ΣΣΕ χωρίς περικοπές, για λιμάνια λαϊκή περιουσία.

Η Δημοκρατική Ενότητα επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ και «ανεξάρτητων» που απορρίπτουν, όπως έγινε και στην πρόσφατη συνέλευση της ΟΜΥΛΕ, τις συγκεκριμένες προτάσεις της, για άμεση κινητοποίηση και κλιμάκωση της πάλης. «Να γίνουν, τονίζει, Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία, σε όλα τα λιμάνια».

«Στηρίζουμε, συνεχίζει, το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, την πάλη ενάντια στα χαράτσια, στη φοροληστεία, για μέτρα προστασίας των ανέργων. Είναι ανάγκη να ενώσουμε τη δύναμη του αγώνα μας με τους εργαζόμενους στα πλοία, στα ναυπηγεία, με όλους όσοι θίγονται και σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη λιμενική δραστηριότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ