Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τίποτα δε χαρίστηκε στους εργάτες

Λίγο πριν κατέβει από το βήμα του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη ο Γιώργος Πέρρος έκλεισε την παρέμβαση του ΠΑΜΕ, επαναφέροντας στη μνήμη ένα ιστορικό γεγονός από τους εργατικούς αγώνες της πόλης. Γεγονός, που τιμά τους αγώνες των εργαζόμενων της πόλης και που δείχνει όχι μόνο τη διαχρονικότητα των προβλημάτων της εργατικής τάξης, όσο κουμάντο στην παραγωγή θα κάνουν οι καπιταλιστές, αλλά και τη διαχρονικότητα και τη σημασία των αγώνων της. Γιατί και αυτό το γεγονός, αποδεικνύει περίτρανα ότι στην εργατική τάξη τίποτα δε χαρίστηκε. Ο,τι κατακτήθηκε και αργότερα θεωρήθηκε «δικαίωμα» κατακτήθηκε με αγώνες, με σκληρή πάλη, διώξεις, φυλακές και εξορίες. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ:

«Πριν από 80 χρόνια, στις 7 Νοέμβρη του 1933 σύσσωμη η εργατιά της Αλεξανδρούπολης, αχθοφόροι, ραφτεργάτες, φορτοεκφορτωτές, οικοδόμοι, εργάτες μετάλλου, κεραμοποιοί κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας αύξηση του μεροκάματου, κοινωνικές ασφαλίσεις και αθώωση των εργατών που δικάζονταν για τη διαδήλωση των λιμενεργατών τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου.

Οι εργοδότες απέρριψαν τα αιτήματα. Οι συλληφθέντες Σαπουντζής και Ποντίκης καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλακή και εξορία. Η δίκη έγινε χωρίς να επιτραπεί ακροατήριο. Ακούστε τι έλεγε τότε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωτικής ΓΣΕΕ.

«Ανεργοι, σ' όλες τις πόλεις, σηκωθείτε στο πόδι, με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις απαιτήστε να σας χορηγηθούν άμεσα επιδόματα και συσσίτια, στέγη, ψωμί, κάρβουνα για σας και για τα πεινασμένα παιδιά σας. Εργάτες όλων των κλάδων και ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, στα εργοστάσια, στα καράβια, στα λιμάνια, στις οικοδομές, παντού όπου δουλεύετε, καλέστε δραστήρια γενικές συνελεύσεις, απαιτήστε αποφασιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων σας, οργανώστε τον αγώνα σας. Καμιά δημαγωγία, καμιά απειλή, καμιά τρομοκρατία δεν είναι πιο δυνατή από το ακατάβλητο Ενιαίο Μέτωπο πάλης των εργατών. Με επικεφαλείς σας επιτροπές αγώνα, απεργιακές επιτροπές εκλεγμένες από σας, με την καθοδήγηση των επαναστατικών συνδικάτων, τραβάτε μπροστά στον αγώνα μέχρι τη νίκη.

Ζήτω ο ηρωικός αγώνας των εργατών της Αλεξανδρούπολης.

Αποφασιστικά στον αγώνα μέχρι τη νίκη».


Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ