Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ»
Ενταγμένο στις αντεργατικές επιδιώξεις της κυβέρνησης

Συζητιέται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής

Διατάξεις που κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και της περικοπής κοινωνικών παροχών περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Για την παραβατικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση και την αγορά εργασίας», που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και έχει τη στήριξη των βουλευτών της τρικομματικής κυβέρνησης.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, υπογράμμισε ότι ο τίτλος του είναι ψευδεπίγραφος και με τους βερμπαλισμούς για οριστικό τέλος στην παραβατικότητα η κυβέρνηση θέλει επιμελώς να κρύψει ότι με την πολιτική της χτυπάει την ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Υπογράμμισε ότι δεν είναι η παραβατικότητα και οι συντάξεις - μαϊμού - που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έδιναν - η αιτία για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά η «νόμιμη» ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων, η οποία χαρακτηρίστηκε «εθνικός στόχος» και όχι κλοπή όπως στην πραγματικότητα είναι. Δεκάδες δισ., τόνισε, δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο για την «ανάπτυξη», νομιμοποιήθηκε ο τζόγος των αποθεματικών στο όνομα της αξιοποίησής τους και μόλις πρόσφατα είχαμε και το «κούρεμα» των αποθεματικών.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι με διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται μειώσεις εργοδοτικών εισφορών, μετατρέπονται επικουρικά ταμεία σε επαγγελματικά, πετσοκόβονται χαμηλές συντάξεις του ΟΓΑ σε άτομα με αναπηρία. Σχετικά με το προτεινόμενο σύστημα «Αριάδνη» για τον έλεγχο των συντάξεων τόνισε ότι πάει χέρι χέρι με το νέο πειθαρχικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο να διευκολύνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται οριστικό τέλος στον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία και ζήτησε την ανασύστασή τους και τη συνέχιση των προγραμμάτων που εκτελούσαν.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις του αποτελούν «τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας» και ανέφερε ότι «γυρνάμε μια νοσηρή σελίδα» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας χτυπώντας τις «μαϊμού συντάξεις».

Προκλητικά ανέφερε ότι εάν το νομοσχέδιο είχε εφαρμοστεί νωρίτερα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η λήψη επώδυνων μέτρων για το ασφαλιστικό σύστημα. Επικαλούμενος στοιχεία είπε ότι οι «καταχρηστικές συντάξεις» ανέρχονται σε 51.551 και θα αναζητηθούν «μέχρι του τελευταίου ευρώ» τα σχετικά ποσά και μέσω της Δικαιοσύνης.

Απαντώντας στον υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προσχηματικά βάζει μπροστά τα ζητήματα της παραβατικότητας, για να εξαπολυθεί μια ακόμα επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να ενισχυθεί το νομοθετικό περίβλημα της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα, παραδίδοντας στο έλεος της εργοδοσίας τους εργαζόμενους.

Και με αυτό το νομοσχέδιο, είπε, δίνονται ακόμα περισσότερα στο κεφάλαιο και την εργοδοσία και τόνισε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο με την πολιτική που ακολουθεί δεν θα πρέπει να λέγεται υπουργείο Εργασίας αλλά εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, όπως κάνει και ολόκληρη η κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στη ληστεία που έγινε και γίνεται στον ιδρώτα των εργαζομένων και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τόνισε χαρακτηριστικά: «Να λοιπόν ο καπιταλιστικός Μινώταυρος που έφαγε τα λεφτά», σχολιάζοντας τον τίτλο «Αριάνδη» που επιλέχθηκε για τον έλεγχο των συντάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ