ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΛΟΣ
Αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι Γραμματείες Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών Βόλου

Το μεγάλο διατροφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας πηγάζει από τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση της παραγωγής τροφίμων για την κατανάλωση με μοναδικό σκοπό το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος σε αυτούς που παράγουν τα τρόφιμα και όχι για την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών.

Αυτό τόνισε ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημαρχείου Βόλου, με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη προς όφελος του λαού για φτηνά, ποιοτικά, ντόπια προϊόντα» και την οποία οργάνωσαν οι Γραμματείες Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών Βόλου.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει τα περισσότερα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού και εν τούτοις δαπανώνται για εισαγωγές περίπου 5-6 δισ. ευρώ, το χρόνο, ο Β. Μπούτας σημείωσε: Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα. Τα κόμματα που την απαρτίζουν, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν και υπερασπίζονται την πολιτική της ΕΕ στηρίζουν την ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων για το ξεκλήρισμα των αγροτών, τη συγκέντρωση της παραγωγής στους βιομήχανους και τις εταιρείες.

Χαρακτήρισε στρατηγικό τομέα για το λαό την ανάπτυξη της γεωργίας - κτηνοτροφίας - αλιείας, καθώς συνδέεται με την επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφική εξάρτηση και τον εφοδιασμό της βιομηχανίας με πρώτες ύλες και τόνισε: Η χώρα μας έχει εδαφολογικά και κλιματολογικά πλεονεκτήματα και πείρα του λαού για ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα. Αυτή η αγροτική ανάπτυξη υπέρ του λαού μπορεί να έρθει μόνο με σύγκρουση με την πολιτική της ΚΑΠ, συνολικότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή με σύγκρουση με την πολιτική των μονοπωλίων. Μπορεί να έρθει μόνο αν η λαϊκή συμμαχία εργατών φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων καταργήσουν τα μονοπώλια και φέρουν ένα νέο τρόπο παραγωγής με κεντρική θέση σε αυτόν την ανάπτυξη με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και τις δυνατότητες.

Αγροτική ανάπτυξη υπέρ του λαού -είπε- σημαίνει νέος τρόπος παραγωγής, με κοινωνικοποίηση της γης και των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με τη διαμόρφωση κρατικών παραγωγικών μονάδων για την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων για κατανάλωση και πρώτες ύλες στη βιομηχανία και την προώθηση του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού.

Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Αγγελής, μέλος της Γαμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΥ, ανέδειξε την πολύτιμη πείρα που απέκτησαν οι αγρότες της περιοχής από τη συμμετοχή τους στα μπλόκα το προηγούμενο διάστημα.

Ο Γιάννης Μπράτσος, μέλος της επιτροπής αγώνα Γεωπονίας του ΜΑΣ, μίλησε για τις συνέπειες της ΚΑΠ στις σπουδές των φοιτητών της Γεωπονίας, που αντί να διδάσκονται την αγροτική παραγωγή, να κάνουν έρευνα για την ανάπτυξή της, μαθαίνουν πως θα λένε τους αγρότες να καταστρέφουν τα αγροτικά προϊόντα, «να καλλιεργούν σαλιγκάρια και να εκτρέφουν γαϊδάρους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λάζαρος Τσελεπής, μέλος της γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του σωματείου της «Coca Cola», αφού ανέδειξε τις δραματικές συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων στις ζωές των λαϊκών οικογενειών, σημείωσε: «Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, μέσα σε αυτή την καταστροφή που πραγματοποιείται, είναι τουλάχιστον υποκριτικές οι διάφορες φωνές που μιλάνε για ανάπτυξη μέσα σε αυτό το σύστημα, με ή χωρίς μνημόνια, με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, αλλά με ακάθεκτα τα μονοπώλια, τους βιομήχανους, να κρατάνε στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Τεκμηρίωση των... επιχειρηματικών βλέψεων

Την ίδρυση του Κέντρου Τεκμηρίωσης Ελληνικού Τουρισμού ανακοίνωσαν χτες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) μαζί με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), παρουσία όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χ. Φούχτελ, ο οποίος έχει μετατραπεί σε... άτυπο σύμβουλο του υπουργείου επί τουριστικών θεμάτων! Η πολιτική σημασία του νέου Κέντρου είναι μεγάλη, καθώς όχι μόνο σηματοδοτεί τη συνεργασία 15 αρμόδιων φορέων συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων για τον τουρισμό, από την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ελληνική Στατιστική Αρχή μέχρι το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για τη διαμόρφωση πολιτικών στον τουρισμό, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά την υφιστάμενη κυβερνητική βούληση προκειμένου οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού να χαράζουν οι ίδιοι και προς το συμφέρον τους την τουριστική στρατηγική της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική η προτροπή του προέδρου του ΞΕΕ Γ. Τσακίρη, στη χτεσινή εκδήλωση για την «ανάγκη» μιας «μεγάλης συμμαχίας της ελληνικής κοινωνίας» για την ενίσχυση του τουρισμού, ο οποίος επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο κοινωνικής υποταγής και συναίνεσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα! Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη έσπευσε να επικυρώσει τις επιχειρηματικές επιδιώξεις αναφέροντας, σχετικά με την έρευνα που παρουσίασε χτες το ΙΤΕΠ για τα τουριστικά στοιχεία του 2012, ότι «η έρευνα του ΙΤΕΠ και τα επιστημονικά της αποτελέσματα αποτελούν για εμάς ένα κρίσιμο επαγγελματικό εργαλείο. Βασιζόμενοι στα στοιχεία που μας προσφέρει, μπορούμε να τεκμηριώσουμε τις απαραίτητες τακτικές ή στρατηγικές κινήσεις που οφείλουμε να κάνουμε».

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα. Από την έρευνα για τα στοιχεία του 2012, πολλά από τα οποία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από τους επιμέρους φορείς που τα συνέλεξαν και τα επεξεργάστηκαν, ξεχωρίζει η διαπίστωση: «Το 2012 τα παλαιότερα επενδυτικά σχέδια που ολοκληρώθηκαν ήταν περισσότερα από τις μονάδες που έκλεισαν, με αποτέλεσμα το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας να αυξηθεί κατά 22 μονάδες και κατά 3.110 δωμάτια. Οι περισσότερες νέες μονάδες λειτούργησαν στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα, στη Δυτ. Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία ο αριθμός των ξενοδοχείων συνέχισε να μειώνεται».

ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κέρδη και εκτιμήσεις ανάπτυξης

Με κέρδη 20,7 εκατ. ευρώ το 2012 και την εκτίμηση ότι το 2013 θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ) επιβεβαιώνει ότι η εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως η ενέργεια, μεταφράζεται σε σίγουρα κέρδη. Η εταιρεία «ποντάρει» πολλά και στο ποσοστό «εξοικονόμησης» που προέκυψε για τους χρήστες φυσικού αερίου, μετά την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η συγκυρία των φόρων, της σταθερότητας της τιμής του φυσικού αερίου και των εκπτώσεων στις οποίες προχώρησε η ΔΕΠΑ προς την ΕΠΑ Αττικής, της επέτρεψαν να μιλά για διαφορά ύψους 38% υπέρ των χρηστών φυσικού αερίου, έναντι των χρηστών πετρελαίου.

Ωστόσο, όλα αυτά τα νούμερα και τα ποσοστά δομούνται πάνω στην πραγματικότητα των παγωμένων «σπιτιών» που άγγιξε και τους χρήστες του φυσικού αερίου. Η εταιρεία αποκόμισε κέρδη παρά την κάμψη της κατανάλωσης κατά 22% στον οικιακό τομέα και κατά 22% στο βιομηχανικό. Τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν το 2012 στα 20,7 εκατ. ευρώ από 30,6 εκατ. ευρώ το 2011 και ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 195,5 εκατ. ευρώ από 211 εκατ. ευρώ το 2011.

ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Καταργεί τα μισά η κυβέρνηση

Tην κατάργηση των μισών από τα οκτώ Κέντρα Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου προβλέπει το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Το θέμα έφερε προχτές στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, τονίζοντας ότι η κατάργηση των εν λόγω Κέντρων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις αφού μεγάλες περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Ιονίων και της Δυτικής Ελλάδας με σοβαρή αγροτική παραγωγή μένουν πλέον ακάλυπτες.

Η ύπαρξη, είπε, αυτών των Κέντρων βοηθάει στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων ενώ υπογράμμισε πως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι ενδιαφέρεται για τον αγροτικό τομέα είναι υποκριτικοί αφού οι πρακτικές της δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτσάρης, ισχυρίστηκε ότι οι υπηρεσίες των συγκεκριμένων Κέντρων δεν καταργούνται αλλά αναδιοργανώνονται και ότι ο σχετικός διάλογος είναι ακόμα σε εξέλιξη. Κατά τον υπουργό, η αναδιοργάνωση είναι σωστή προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα υπουργεία λόγω του περιορισμού των «ανθρώπινων πόρων».

Στην παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι η αναδιάταξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση είναι στην πραγματικότητα συρρίκνωση η οποία σταδιακά οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Οταν, είπε, συρρικνώνετε τέτοιες χρήσιμες υπηρεσίες θα έρθει ο ιδιώτης να καλύψει το κενό αφού κανένα προϊόν δεν μπορεί να εξαχθεί χωρίς να συνοδεύεται από τον ποιοτικό έλεγχο, ενώ και τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες πρέπει να ελεγχθούν προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια στη δημόσια υγεία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Βήμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης

Στη δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης και Συντονισμού Δράσης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων προχωρά η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ανάγκη αλληλοστήριξης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Για τη σύσταση της επιτροπής, η ΟΒΣΑ καλεί σε σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη 3 του Απρίλη 2013, στις 6:30 το απόγευμα στα παλιά γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει στην πρόσκλησή της: «Η βάρβαρη πολιτική που ασκείται έχει δημιουργήσει και δημιουργεί χιλιάδες κατεστραμμένους οικονομικά επαγγελματοβιοτέχνες. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν για φάρμακα, ούτε έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο νοσοκομείο γιατί χρωστάνε στον ΟΑΕΕ». Και καταλήγει: «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, επιβάλλεται να αναπτύξουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης σε όσους συναδέλφους μας έχουν ανάγκη, στηρίζοντας την προσπάθειά τους να επιβιώσουν, να δυναμώσουμε τις αντοχές τους, να σταθούν στα πόδια τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ