ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Μία από τα ίδια» από τον Αμερικανό Πρόεδρο στη Ραμάλα

Και χτες συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες για την επίσκεψη Ομπάμα
Και χτες συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες για την επίσκεψη Ομπάμα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της αμερικανικής πολιτικής στο Παλαιστινιακό να πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Δ. Οχθης και με δύο ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, που έπεσαν κοντά στην πόλη Σντερότ του νοτίου Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές, έγινε δεκτός στη Ραμάλα ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη σε παλαιστινιακό έδαφος για να δει τον Πρόεδρο Αμπάς, αλλά επί της ουσίας δεν κόμισε τίποτε νεότερο. Επανέλαβε τις γνωστές υποσχέσεις και ευχολόγια περί ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους και δήλωσε ότι στην προοπτική αυτή «δεν συμβάλλουν με κανέναν τρόπο οι εποικισμοί», τους οποίους χαρακτήρισε εμπόδιο. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι οι Παλαιστίνιοι «αξίζουν να τερματιστεί η κατοχή και όλες οι συνέπειες που απορρέουν από αυτήν», χρησιμοποιώντας τον όρο «κατοχή» που συχνά η αμερικανική διπλωματία αποφεύγει.

Παράλληλα, όμως, έσπευσε να τονίσει ότι οι «άμεσες διαπραγματεύσεις» είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης και ότι είναι γνωστές και σεβαστές οι μεγάλες διαφωνίες των δύο πλευρών ως προς συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά «αυτά ακριβώς διευθετούνται μέσα από διαπραγματεύσεις», αφήνοντας να εννοηθεί πως δε συμμερίζεται την παλαιστινιακή θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος, αν δεν τερματιστεί ο εποικισμός. Εμμέσως, δε, άσκησε και πίεση προς την Π. Αρχή, λέγοντας ότι «δεν μπορούν οι υπαρκτές διαφωνίες να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογίες για τη μη πραγματοποίηση επαφών».

Ο Αμπάς, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με συνέχιση του εποικισμού, ούτε ειρήνη με βία, κατοχή, εποικισμούς, συλλήψεις και άρνηση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Πρόσθεσε, δε, ότι μόνο μέσα από την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης με τους Παλαιστινίους, το Ισραήλ θα διασφαλίσει την αναγνώριση και διπλωματικές σχέσεις με τις (57) αραβικές και μουσουλμανικές χώρες του κόσμου. Εμφανιζόμενος επιφυλακτικός, ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τη στήριξη προς την Π. Αρχή, αποφεύγοντας περαιτέρω αναφορές στην «ειρηνευτική διαδικασία».

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Ραμάλα, ο Ομπάμα επρόκειτο να μιλήσει σε επιλεγμένο ακροατήριο φοιτητών, πριν αναχωρήσει για σύντομη επίσκεψη στη γειτονική Ιορδανία. Ο ίδιος δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον Αμπάς, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επιστρέψει και «θα αφιερώσει χρόνο και ενέργεια για να επιτευχθεί πρόοδος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις» αν και επέμεινε ότι η πρώτη αυτή περιοδεία του είχε κυρίως «διερευνητικό χαρακτήρα», προκειμένου «ν' ακούσει» τις δύο πλευρές.

ΣΥΡΙΑ
Ενταση στα συρο-λιβανικά σύνορα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντείνεται η ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής για το ενδεχόμενο επέκτασης των συγκρούσεων πέραν των συριακών συνόρων, μετά από τις εξελίξεις στα λιβανο-συριακά σύνορα, αλλά και κοντά στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν. Χτες, ανακοινώθηκε ότι δυνάμεις του λιβανικού στρατού αναπτύχθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα, στα σύνορα με τη Συρία όπου είχαν πέσει ρουκέτες και όλμοι από το συριακό έδαφος και σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένα λιβανικά ΜΜΕ έγιναν και συλλήψεις Σύρων ενόπλων, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός ή η ταυτότητά τους, ενώ φέρεται να παραδόθηκε από τις συριακές στις λιβανικές αρχές Λιβανέζος ένοπλος που μαχόταν με τους αντικαθεστωτικούς.

Επίσης, ενισχύθηκαν οι λιβανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Τρίπολη, όπου την Τετάρτη σημειώθηκαν νέες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος και των Σύρων αντικαθεστωτικών, με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ασχέτως της ανταλλαγής κατηγοριών, να επαναλαμβάνει ότι πρέπει πάση θυσία ο Λίβανος «να μείνει αμέτοχος απέναντι στα τεκταινόμενα στη Συρία». Τα λιβανικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν και την είδηση που μετέδωσαν τα ρωσικά «Ιντερφάξ» και «Ράσια Τουντέι», σύμφωνα με την οποία το ρωσικό πολεμικό ναυτικό «θα ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Βηρυτού αντί γι' αυτό της ρωσικής βάσης στο Ταρτούς». Σύμφωνα με ρωσικές πηγές πρόκειται για μια «προσωρινή κίνηση λόγω της έλλειψης συνθηκών ασφαλείας στην Ταρτούς» και δε σηματοδοτεί καμία «εγκατάλειψη της βάσης από πλευράς Μόσχας».

Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδιδε ότι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σειρά πόλεων στην περιοχή των Γκολάν, δίπλα ακριβώς στην ουδέτερη ζώνη που τα χωρίζει από το κατεχόμενο, από τον ισραηλινό στρατό, τμήμα. Συγκεκριμένα, αναφέρονται η ευρύτερη περιοχή της Κουνέιτρα και οι πόλεις Κχαν Αρνάμπιχ, Μοσχάτι αλ Κχάνταρ, Σεριτάν Λαχαουάν. Οι εξελίξεις έχουν θέσει σε συναγερμό και τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναμένεται σήμερα να διεξαχθεί ένας ακόμη γύρος συζητήσεων εντός ΕΕ για το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο όπλων όπως έχουν ζητήσει Βρετανία και Γαλλία, προκειμένου να εξοπλιστούν, και επισήμως, οι αντικαθεστωτικοί. Εντούτοις, οι εξελίξεις στους κόλπους της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» και η ανάδειξη του Γκχάσαν Χίτο, τον οποίο αρκετοί άλλοι αντικαθεστωτικοί χαρακτηρίζουν «Τεξανό και όχι Σύρο», στη θέση του «πρωθυπουργού», έχουν μετριάσει τον βρετανο-γαλλικό «ζήλο», καθώς είναι προφανές ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν έλεγχο επί όσων παραλάβουν όπλα.

Ο Σύρος Πρόεδρος, Ασαντ, πάντως, φέρεται, σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, να δήλωσε ότι η μάχη που δίνεται στη Συρία είναι «μάχη θέλησης και αντίστασης» έχει πληγώσει όλη τη Συρία αλλά θα κερδηθεί.

  • Τουλάχιστον 42 νεκροί και 84 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της ισχυρότατης έκρηξης που σημειώθηκε σε τέμενος της Δαμασκού, αργά χτες το βράδυ. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο Σεΐκ Μουχάμαντ Σάιντ Ραμαντάν αλ Μπούτι, ανώτατος ιεροδιδάσκαλος, γνωστός υποστηρικτής του Προέδρου Ασαντ.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μήνυμα Οτσαλάν για εκεχειρία

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Μήνυμα εκεχειρίας έστειλε χτες, με αφορμή την επέτειο του Νεβρόζ, της κουρδικής Πρωτοχρονιάς, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο Α. Οτσαλάν ζήτησε από τους αντάρτες του ΡΚΚ να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα στο πλαίσιο της εν εξελίξει ειρηνευτικής διαδικασίας, για τερματισμό των συγκρούσεων.

«Ας σωπάσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική» ανέφερε ο Κούρδος ηγέτης, λέγοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποσυρθούν πέραν των συνόρων. Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής». Το μήνυμα αναγνώσθηκε στη συγκέντρωση στη Ντιγιάρμπακιρ όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η πρόθεση του Α. Οτσαλάν να κηρύξει εκεχειρία είχε ανακοινωθεί από πριν και η έκκλησή του αναγνώσθηκε από πολιτικούς του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, στο Ντιγιάρμπακιρ όπου συνέρρεαν Κούρδοι από όλες τις γύρω περιοχές. Αρκετοί είναι αυτοί ωστόσο που εκφράζουν τη δυσπιστία τους λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει ειρήνη. Υπάρχει απάτη σ' όλο αυτό», επικαλούμενοι και παλαιότερες υποσχέσεις από την τουρκική κυβέρνηση που δεν οδήγησαν πουθενά. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δε θα συναινέσει στην επιστροφή των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία, απαιτώντας παράλληλα τον αφοπλισμό τους. Την ίδια στιγμή το Κουρδικό παραμένει ως απειλή για την Τουρκία, ενώ χρησιμοποιείται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ανάλογα με τις περιστάσεις και πάντα εις βάρος του λαού.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου από την πλευρά της χαιρέτισε τη «συμφωνία» Τουρκίας - ΡΚΚ βλέποντας δυνατότητες λύσης, συνεχάρη την Τουρκία για την πρόοδό της στις «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», ενώ ζήτησε στενότερη συνεργασία όσον αφορά τη Συρία και την ανάπτυξη ενός «κοινού στρατηγικού οράματος», που θα τερματίσει τον πόλεμο προς όφελος των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Χωρίς απτό αποτέλεσμα

ΡΩΜΗ.--

Με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της κεντροαριστεράς συμμαχίας καθώς και τους επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν, υπό τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, επρόκειτο να ολοκληρωθεί, χτες το απόγευμα, ο κύκλος των διήμερων επαφών που άρχισε, την Τετάρτη, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Χτες, ο Ναπολιτάνο, μέχρι το μεσημέρι, είχε δει τους εκπροσώπους του «Κινήματος των πέντε αστέρων» μαζί με τον Μπέπε Γκρίλο καθώς και της κεντροδεξιάς συμμαχίας υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας». Το λαϊκίστικο «Κίνημα των πέντε Αστέρων» φέρεται να ζήτησε να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αρνήθηκε να στηρίξει οποιαδήποτε άλλη εκδοχή. Από την άλλη, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε, εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει «σε μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα προωθήσει οικονομικά μέτρα κοινής αποδοχής». Μία μέρα νωρίτερα, ο Ναπολιτάνο είχε δεχτεί τους προέδρους των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, Λάουρα Μπολντρίνι και Πιέτρο Γκράσο αντίστοιχα, και στη συνέχεια τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μικρότερων κομμάτων.

ΕΕΔΔΑ - ΕΕΔΥΕ
Εκδήλωση για την επέμβαση στο Μάλι

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργάνωσαν χτες εκδήλωση με θέμα την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι και τις εξελίξεις στην περιοχή, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, με κεντρικό ομιλητή τον πρέσβη επί τιμή Θέμο Στοφορόπουλο.

Ο Θ. Στοφορόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για μία κλασική ιμπεριαλιστική επέμβαση σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία αφενός ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, επιδίωκε τόνωση των χαμηλών ποσοστών δημοτικότητας αφετέρου γαλλικά μονοπώλια ενέργειας, όπως η εταιρεία ενέργειας AREVA, ήθελαν εξασφάλιση των κοιτασμάτων ουρανίου κοιτώντας μακροπρόθεσμα και σε άλλο ορυκτό πλούτο, όπως τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου που βρίσκονται μεταξύ άλλων στην περιοχή. Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι καμία επέμβαση δε θα είχε γίνει στο Μάλι εάν οι αρχές της χώρας δεν είχαν εγκαταλείψει επί χρόνια το λαό στη φτώχεια και στην ανέχεια.

Ακολούθως πήρε το λόγο ο συνταγματάρχης ε.α. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ Νίκος Παπαναστάσης, ο οποίος επισήμανε ότι η επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς συνδέεται με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διαπλοκές σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν μέλη της γραμματείας και του προεδρείου της ΕΕΔΥΕ και της ΕΕΔΔΑ, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, και εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Θανάσης Πατουλιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ