ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Εκβιάζουν με κατασχέσεις τα λαϊκά νοικοκυριά

«Προειδοποιητικές επιστολές» σε 2,5 εκατομμύρια «οφειλέτες» με ποσά μέχρι 3.000 ευρώ!

Μέτρα άγριας φορο-εξαχρείωσης βάζει στην καθημερινότητα των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), προκειμένου να βάλει στο χέρι τα ασήκωτα χαράτσια, τους φόρους και τα πρόστιμα, που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στοιβάζονται στα εμφανιζόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» της Εφορίας. Προειδοποιητικές απειλές και οι εκβιασμοί για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων καταφθάνουν με τα «ειδοποιητήρια» που μαζικά αποστέλλει, τις τελευταίες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών στα ανήμπορα, τα τσακισμένα από την πολιτική του κεφαλαίου λαϊκά νοικοκυριά.

Σε αυτό το αντιλαϊκό μοτίβο, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης απέστειλε «προειδοποιητικές επιστολές» σε 2,5 εκατομμύρια μικρο-«οφειλέτες» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ΕΛΤΑ, με τις οποίες ζητά να τακτοποιήσουν άμεσα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο. Παραλήπτες είναι ακόμη και «οφειλέτες» με ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι καλούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ. Εφόσον δεν ανταποκριθούν και δεν τακτοποιήσουν τα χρέη θα αποσταλεί δεύτερη ειδοποίηση, σε σκληρότερο ύφος, όπου θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Με το σημερινό νομικό πλέγμα μπορούν να ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για εμφανιζόμενες οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ! Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία «ακατάσχετο» για οφειλές προς το Δημόσιο είναι το τμήμα του μισθού και της σύνταξης για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Στο επιπλέον ποσό έχουν τη δυνατότητα κατάσχεσης του 25% με την πρόβλεψη ότι το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα 1.000 ευρώ. Πρόσφατα, η συγκυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, την οποία στη συνέχεια «απέσυρε», σύμφωνα με την οποία «μειώνεται σε 600 από 1.000 ευρώ που ισχύει, το ύψος του ανώτατου ορίου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο»...

Με τις επιστολές οι «οφειλέτες» του Δημοσίου:

-- Ενημερώνονται ότι είναι πλέον δυνατή η πληρωμή των βεβαιωμένων και μη ρυθμισμένων ατομικών οφειλών τους στις Τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Μπροστά στα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου και προκειμένου να αρπάξουν και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να αποδεχτεί, «διά της πλαγίας», νέα ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» και για οποιοδήποτε ποσό καταβολής. Με προηγούμενη υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε «οφειλέτη», να «καταβάλει τμηματικά και κατ' επιλογήν του, ποσά οφειλών», αποκλειστικά στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Οι «οφειλέτες», σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δεν απαλλάσσονται από τον κίνδυνο απώλειας ρύθμισης, εφόσον δεν τηρούνται οι όροι, ούτε και από άλλες συνέπειες, όπως πρόστιμα και προσαυξήσεις, που προβλέπονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής.

-- Παρέχονται οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες, οι οφειλέτες, για την άμεση ενημέρωσή τους σχετικά με τις οφειλές τους, το είδος, το ποσό και τη ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένες, μπορούν μέσω του διαδικτύου να μεταβούν στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και αφού εισέλθουν στην υπηρεσία myTAXISnet, να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στη συνέχεια την εφαρμογή «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

-- Πληροφορούνται ότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εντός του Μαρτίου, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

-- Καλούνται, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο χρέους να προχωρήσουν άμεσα στην τακτοποίησή του.

Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα σε πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ: Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως οι ίδιοι τονίζουν, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ».

ΠΑΣΕΒΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να παγώσει η αύξηση στις εισφορές

Να παγώσει, άμεσα, η αυτόματη μετάβαση σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση, ζητάει η Γραμματεία Μαγνησίας της ΠΑΣΕΒΕ, η οποία, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει:

«Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες συνάδελφοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ έχουν λάβει ειδοποιήσεις πληρωμής ασφαλίστρων, όπου διαπιστώνουν ότι τους επιβάλλεται η αυτόματη μετάβαση σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση επειδή έχουν συμπληρώσει την τριετία.

Συνέπεια αυτού είναι ο ΟΑΕΕ να αξιώνει να πληρώσουμε αυξημένες εισφορές, σε μια περίοδο που ο τζίρος των μικρομάγαζων έχει καταβαραθρωθεί, χιλιάδες συνάδελφοι είναι πνιγμένοι στα χρέη, χιλιάδες έχουν χρεοκοπήσει και το 50% των ασφαλισμένων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, προς τον ΟΑΕΕ μένοντας ουσιαστικά αυτοί και οι οικογένειές τους ανασφάλιστοι χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Οχι μόνο το ταμείο δε θα εισπράξει περισσότερα χρήματα, αλλά αντιθέτως και αυτοί οι συνάδελφοι που μόλις και με τα βίας κατάφερναν μέχρι σήμερα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με αυτές τις αυξήσεις σύντομα θα βρεθούν σε αδυναμία να τις καλύψουν.

Τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ πρέπει να καλυφτούν με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με αγνόηση των Μνημονίων που καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και ΟΧΙ με το ξεζούμισμα των αυτοαπασχολούμενων.

Υπεύθυνες για την άθλια κατάσταση του ΟΑΕΕ είναι οι κυβερνήσεις, (σημερινή και προηγούμενες), που λεηλάτησαν και κούρεψαν τα αποθεματικά που μαζεύτηκαν από τη δουλειά και τον ιδρώτα εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

Καλούμε την κυβέρνηση και το ΔΣ του ΟΑΕΕ άμεσα, όχι μόνο να παγώσουν τη νέα αύξηση των εισφορών, αλλά να μειώσουν τις εισφορές όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων.

Απαιτούμε πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των συναδέλφων και των οικογενειών τους χωρίς προϋποθέσεις».

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ενέργεια και κατασκευές σε «πρώτο πλάνο»

Σε «καλό δρόμο» για το μεγάλο κεφάλαιο φαίνεται να βρίσκεται η προετοιμασία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το νέο φιλομονοπωλιακό περιβάλλον που δημιουργεί η πολιτική της συγκυβέρνησης. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι διεργασίες για τη δημιουργία ενός «κρατικού ινστιτούτου ανάπτυξης» για την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων στην Ελλάδα, με χρηματοδοτήσεις έργων κατά ένα μέρος έξω από τις ιδιωτικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του γερμανικού χρηματοδοτικού ομίλου KfW Λ. Κρίστιαν Φούνκε, που μίλησε χτες σε επενδυτικό φόρουμ για τις ενεργειακές - και όχι μόνο - επενδύσεις, αναμένεται σύντομα να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα ανάμεσα στην Κομισιόν, την ΕΚΤ, τον ίδιο τον KfW και Γάλλους εμπειρογνώμονες. Ο νέος φορέας θα συσταθεί στα πρότυπα του KfW.

Το στέλεχος του KfW εκτίμησε ότι η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται, εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του για την... πολιτική σταθερότητα, ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις ενεργειακές επενδύσεις. Εξάλλου, ο χρηματοδοτικός οργανισμός που είχε διακόψει επίσημα τη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα το 2012, επανήλθε πρόσφατα παρέχοντας ασφαλιστική κάλυψη στη ΔΕΗ - μέσω της θυγατρικής του ΕULER HERMES - για δανεισμό 700 εκατ. ευρώ, μέρος του κόστους κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Ενέργεια, κατασκευές, ανακύκλωση και απορρίμματα είναι και οι βασικοί άξονες συζήτησης του επενδυτικού φόρουμ, στο οποίο εκτός από φορείς, συμμετέχουν 70 επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ., που ψάχνουν την «ευκαιρία» στην κρίση. Γι' αυτό εξάλλου έγιναν τοποθετήσεις που, από τη μία, επικρότησαν το «νέο» οικονομικό μοντέλο που οικοδομείται και, από την άλλη, εστίασαν στην ανάγκη πρόσθετων αναδιαρθρώσεων για την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, που θέλει την Ελλάδα το βασικό διαμετακομιστικό κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε ότι ΕΣΕΕ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και ΓΣΕΒΕΕ θα συναντηθούν στις 10 του Απρίλη με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χ. Ράιχενμπαχ για να συζητήσουν τη δημιουργία «Τράπεζας Μικρομεσαίων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης και αγώνα

Ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης, ως συνέπεια της βαθιάς και ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση και η πολιτική που ασκείται υπέρ των μονοπωλίων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) προχωρεί στη σύσταση «Επιτροπής Αλληλεγγύης και Συντονισμού Δράσης».

Για τη σύσταση της επιτροπής, η ΟΒΣΑ καλεί σε σύσκεψη, σήμερα, Τετάρτη 3 του Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα, στα παλιά γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος). Στην πρόσκλησή της επισημαίνει: «Η βάρβαρη πολιτική που ασκείται έχει δημιουργήσει και δημιουργεί χιλιάδες κατεστραμμένους οικονομικά επαγγελματοβιοτέχνες. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν για φάρμακα, ούτε έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο νοσοκομείο γιατί χρωστάνε στον ΟΑΕΕ». Και καταλήγει: «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, επιβάλλεται να αναπτύξουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης σε όσους συναδέλφους μας έχουν ανάγκη, στηρίζοντας την προσπάθειά τους να επιβιώσουν, να δυναμώσουμε τις αντοχές τους, να σταθούν στα πόδια τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ